Konu: Balastlar Hakkýnda Bir Soru  (Okunma says 7941 defa)

volkantr34

• Üye
  • Özel Üye
  • leti: 102
  • Ad Soyad: Volkan GÜRSOYLAR
Balastlar Hakkýnda Bir Soru
« : Mart 07, 2010, 08:36:47 »
Merhaba Arkadaþlar

Sizlere elektronik balast ve normal balastlar hakkýnda bir soru sormak istiyorum.. Bu bende artýk hastalýk olmaya baþladý çünki.. Evde ki akvaryumumda 7 adet 18 watt florasan ve elektronik balast , iþ yerinde ki akvaryumda 5 adet 18 watt florasan ve normal balast kullanýyorum. Fakat iþ yerinde ki parlak görüntüyü evde ki tankýmda bir türlü yakalayamýyorum.. Ýþ yerinde ki akvaryumun florasanlarý evdekine nazaran sudan daha yukarda ve canlý yükü fazla olmasýna raðmen suyumda ki berraklýk süper.. Elektrikçide elektronik balastlarýn florasanlarý ekonomik olarak kullandýðý için % 30 az yaktýðýný söyledi.. Baþka forumlardada elek.balasta döndükten sonra florasanlarýn parlaklýðýndan þüphe edenleri görmüþtüm.. Bunun aksini söyleyenlerde var tabii.. Kullandýðým elektronik balast yerli üretim ve 4*18 watt çýkýþlý.. Sizcede böyle biþey olabilir mi ?

Ev - 80*40*50 y - Jebo 828 - 7 x 18 watt  - 2 x 965 + 2 x 950 + 3 x Aquastar + Reflektör
Ýþ - 75*30*45 y - Atman 3336 - 5 x 18 watt - 2 x 965 + x Aquastar + 1 x Grolüx + Yer yer ve özensiz alüminyum bant

Birde araþtýrmalarým esnasýnda bazý elektronik balastlarda tld uyumlu olup olmadýklarý yazýyor.Bununlada alakasý olabilir mi ?

Eksik birþey yazdým mý bilemiyorum ama temizliklerinde 2'sinede ayný hassasiyeti gösteriyorum.. Cevaplar için þimdiden teþekkürler..

Saygýlar
« Son Dzenleme: Mart 07, 2010, 09:11:40 Gnderen: volkantr34 »

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
Ynt: Balastlar Hakkýnda Bir Soru
« Yantla #1 : Mart 07, 2010, 11:35:50 »
Enteresan bir konu gerçekten, ilk defa böyle birþey duyuyorum ama floresanlarda böyle bir parlaklýk sorunu mümkün mü kesin birþey söyleyecek bilgim yok çünkü parllaklýklarýnýn ayarlanabildiðine pek þahit olmadým. Doðru akýmla çalýþan cihazlar olmadýðýndan birþey söylemek zor lise fizik bilgisiyle ;D

volkantr34

• Üye
  • Özel Üye
« Yantla #2 : Mart 07, 2010, 20:20:55 s »
Valla Birkan bey artýk gözlerim mi beni yanýltýyor iyice psikopata mý baðladým bende artýk çözemiyorum..

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
  • leti: 671
  • Ad Soyad: Barýþ VARIÞLI
« Yantla #3 : Mart 07, 2010, 23:42:30 s »
Elektronik balastýn kalitesi de muhakkak etki edecektir bu duruma. Mekanik balastlar genelde lambalardan yüksek watta olduðundan daha canlý renk verebilir. Birde kalite çokda önemli deðil bence mekanik balastlarda. Hemen hemen hepsi ayný iþi görüyor. Tabi birde akvaryumlarýn ve aydýnlatmanýn kullanýldýðý konum önemli. Dýþardan gelen ýþýk yada ýþýðý kesebilecek faktörlerle bu farklý algýlamada gerçekleþiyor olabilir. Aþþaðýdaki link'te Elektronik-Mekanik balast farkýndan gayet güzel bahsedilmiþ. Genel olarak verimlilik farklarý var ama iþe yarar bir iki bilgide çýkar içinden.

http://elektrikdeposu.blogspot.com/2009/02/elektronik-mekanik-balast-fark.html

volkantr34

• Üye
  • Özel Üye
« Yantla #4 : Mart 08, 2010, 10:45:36 »
Teþekkür ederim Barýþ bey link için.. Orda yazýlana göre yaptýðým seçim doðru seçim gibi gözüküyor.. Elektrikten anlamadýðým için aldýðým balastýn markasýný yazýp yanlýþ yönlendirme yada istemeden karalama olmasýn diye markasýný yazmadým.. Aydýnlatmayý ayarlarken bitkileri ona göre yerleþtirdim yani tank içerisine ýþýðý kesecek konumlarda deðiller.Onlarla çok uðraþtým o yüzden.. Hatta florasan kombinasyonlarý üzerine uzun uzun kafa patlattýk.. Yýldýrým beyin yazýsýný defalarca okuduk ettik ondan sonra karara varabildik.. Grolüx'ü iptal yada en fazla 1 tane koymayý düþünür hale geldik.. Ama gel gelelim acaba florasanlarým eskidiði için mi bitkilerimin yaprak aralýklarý açýk olarak su üstüne çýkma çabasý sergiliyordu yoksa 2 grolüx mü ona sebepti iþte orda kafada soru iþaretleri kaldý.. Çünkü þimdi tüm florasanlarý deðiþtirdim grolüxü iptal ettim.Ve bitkilerin hýzlý uzamasý durdu.. Buna etki eden yeni florasanlarýn güçlü ýþýðýmý yoksa grolüxü çýkarmamýz mý acaba orda kilitlendim.

Akvaryum dýþardan sadece oda ýþýðýný alacak þekilde bir yerde duruyor.Camdan gelen ýþýk akvaryumun enine geliyor ama genelde perdeler fazla açýk deðil zaten olsa bile malum havalardan fazla bir aydýnlýk girmiyor içeri.. Keþke ýþýk þiddetini ölçebilecek bir imkanýmýz olsa..
« Son Dzenleme: Mart 08, 2010, 10:47:54 Gnderen: volkantr34 »

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
  • leti: 671
  • Ad Soyad: Barýþ VARIÞLI
« Yantla #5 : Mart 08, 2010, 11:59:09 »
 Bende çok fazla anlamam elektrikten sizin gibi. Ama dediðim gibi çok fazla çevresel faktör var aydýnlatmayý ve onu algýlamamýzý etkileyen. Tabi kullanýlan lamba ve yer kombinasyonuda bunda etkilidir. Bence sizdeki yaprak arasý boylanmanýn kesilmesi hem yeni lambalardan hemde grolux'ü çýkarmanýzdan etkilenmiþtir ama þu oranlarda diyemem. Daha ziyade yeni lambalarýn oraný yüksektir diyebilirim.