Konu: 120 Litrelik Kuracaðým Akvaryum  (Okunma says 8790 defa)

Siesta

• Yeni üye
  • *
  • leti: 5
  • NoPasaran!
  • Ad Soyad: Ozan Çapraz
120 Litrelik Kuracaðým Akvaryum
« : Haziran 16, 2010, 21:12:37 s »
Merhaba;

Yaklaþýk 2 aydýr forumu takip ediyorum, daha doðrusu okuyorum. Takip ediyorum diyemem çünkü ne yazýk ki forumda büyük bir durgunluk var. Bazý baþlýklara ve bölümlere neredeyse 2 senedir yazý bile yazýlmamýþ. Daha yeni üyesin sanane de diyebilirsiniz ama diðer akvaryum forumlarýný gördükçe burasý, alçak gönüllülüðü, bilgi birikime sahip üyeleri ve üslubu ile altýn gibi parlýyor diðerlerinin yanýnda. Umarým eski canlýlýðýna kavuþur forum.

Her neyse akvaryuma gelelim;

68*38*45h ölçülerinde yeni bir akvaryum aldým. Daha önce daha küçük bir akvaryumda kendi çapýmda japon bakýyordum ama artýk daha profesyonel bir þekilde ilgilenmek istiyorum.

Tabandan baþlamak gerekirse;

- Elimde, akvaryumunu kaldýran arkadaþýmdan aldýðým quartz beyaz ve hagen karýþýmý yaklaþýk 20 kiloluk kum var. Bunun 2/3ü karýþýk durumda, kalan 1/3'ü ise sadece Hagen kumdan oluþuyor.

-Tabanýmýn siyah olmasýný istediðim için üste sadece Hagen kumu sereceðim, onun altýnda da quartz ve hagen karýþýmýný eklerim.

- 7 Kg'lýk Flourite Red alacaðým.

- En alta da coco peat sermeyi düþünüyorum.

Taban konusunda aklýmda ki soru ise Hagen ve Quartz karýþým baþka bir akvaryumdan çýktýðý için minerallerinde herhangi bir eksilme olmuþ mudur, bu durumda Prodac'ýn fondo vivo, humu plus, fertil plant gibi þeyler eklesem gereksiz yere masraf mý yaparým yoksa fazlasýyla yararýný mý görürüm? Ya da Prodac'ýn dýþýnda bir marka ve daha düþük maliyetle de bir çözüm üretebilir miyim? Maliyet/fayda oranýnda düþünmek doðru olacak sanýrým.

Bitki ve Canlýlar

Balýk olarak, kýrmýzý burun tetra, kardinal neon vb tetra türlerini beslemeyi düþünüyorum.  Belki biraz da canlý doðuran olabilir. Bunlar dýþýnda ekolojik sistem için salyangoz, karides ve Sae gibi yosun ve alg yiyiciler de ekleyeceðim.

Bitki olarak ise,

Rotala, Demersum, Zeytin, Anubias, belki dev Saz, bir kaç tane orta plan bitkisi ( önerilerinize açýðým). Burada aklýmda soru iþareti olarak kalan nokta ise zemini saran bitki olarak ne dikebilirim. Ýlk olarak subulata düþünmüþtüm ama çim türü bitki gözüme çok estetik gelmediði için vazgeçtim. Glossotigma gibi küçük yapraklý ama onun kadar çok ihtiyacý olmayan bir bitki önerirseniz çok sevinirim.

Iþýklandýrma;

Elimde 5 tane Osram'ýn 18w 60 cm'lik floura'larý var. 2 tane de daylight var gene Osram'ýn. Birçok kiþi Osram iyi olsa da Philips'in bu alanda açýk ara önde olduðunu söylüyor. Cevabýný bildiðim halde gene de sorayým elimde bulunan Osram Floura'lar iþimi görür mü yoksa Philips almalý mýyým? Eðer alýrsam ne gibi bir kombinasyon uygulayabilirim? Bitkilerin gereksinimlerini karþýlamak kadar akvaryumdaki renklerin canlýlýðýný net olarak gösteren flüorasanlarý kullanmak istiyorum, çünkü estetikliði bir hayli ön planda tutuyorum. Bu aradaAkvaryum kapaðýmý da kendim yapýyorum, 5 tane flüoresan yuvasý yapacaðým sanýrým yeterli olur.

Ekipmanlar;

Ýlk baþta Eheim 2213 almayý düþünüyordum ama maliyet olarak baya bir aþtýðý ve de yeni modelleri baya bir övüldüðü için Ekol 15'in yeni modellerinden almaya karar verdim. Sonbahara doðru Eheim'ý alýrým sanýrým belki de Ekol'den memnun kalýrsam hiç almam :) Mayalý sistem Co2 kuracaðým. 100w'lýk da bir ýsýtýcý takacaðým. Gene sonbahara doðru Uv sterilizer'lerden almayý düþünüyorum. Hava motoru gerekli olur mu acaba?

Son olarak akvaryumun kurulmasýna da deðinirsek;

Haftaya 1-2 haftalýk bir tatile çýkacaðým, gitmeden önce tabaný kurup, suyu doldurmayý planlýyorum. Bununla birlikte Tetra'nýn Bactoyzm kapsülünden filtrenin içine eklemeyi düþünüyorum ki geldiðimden suyum, canlý koymaya elveriþli hale gelsin. Acaba bu Bactoyzm'den bir kapsül yeterli olur mu yoksa belirli aralýklarla eklemeli miyim suya? Bir de hala beslediðim japonlarý elden çýkartmadým, bunlarý bu tatil sürecimde bu tanka koymamýn bu süreçte bir faydasý olur mu yoksa japonlarý tehlikeye mi atarým. Japonlar yerine salyongoz, karides gibi türler mi beslemeliyim? Baþka bir önerileriniz de olur mu acaba bu süreci iyi deðerlendirmek için.

Þimdilik soracaklarým bu kadar, biraz uzun oldu zahmet buyurup okuyacaklar ve deðerli görüþlerini paylaþacaklar için þimdiden teþekkür ederim.

« Son Dzenleme: Haziran 16, 2010, 22:16:37 s Gnderen: Siesta »

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
Ynt: 120 Litrelik Kuracaðým Akvaryum
« Yantla #1 : Haziran 17, 2010, 03:53:55 »
Öncelikle hayýrlý olsun, umarým sorunsuz ve güzel bir tank olur abi. Sondan baþlayayým ben ;D

Bence japonlarý bulaþtýrmanýn alemi yok, akvaryum kurulana kadar batmasýn. Biyolojik dengeyi baþlatmak için biraz yem falan faydalý olabilir aslýnda ya da çok az baþka akvaryumdan eklenmiþ su. Bakteri kültürlerine o akdar özen göstermenin alemi yok, formülleri bile þaibeli ;D Karides ilk kurulumda hassaslýklarýndan ötürü pek uygun deðil, en son eklenmeli bence.

Eheimle Ekol arasýnda uçurum var :D Tetratec düþünülebilir, bende de Dolphin C-500 var 120lt'de senelerce kullandým sorun yaþamadým.

Osram-Philiphs konusuna açýklýk getiremeyeceðim ama o aydýnlatma glossogtimayý yaþatabilme potansiyelinde olabilir söz veremesem de :) Olmazsa en garantisi eleochairs tarzý birþeyler.  Bir de Yýldýrým abinin favorisi http://www.bitkiliakvaryum.com/kb/entry/101/ Marselia var. Bu bitki sanýrým akvaryum için uygun olacaktýr.

Alg yiyiciler falan için fazla populasyon ayýrmamak lazým bence, genelde istediðimiz þeyleri yemiyorlar anca kalabalýk... Tetra olayý süper düþünce sonuna kadar arkasýndayým. Canlý doðuran da illa olacaksa platy olsun  ;)

Taban için en alta Flourite REd ve coco peat eklendikten sonra ilaveten þunu da mý bunu da mý katsam acaba yeter mi demeye hiç gerek yok bence taban olayýný çok abartýyoruz, sývý gübreleri tabaný abarttýðýmýz kadar düzgün kullansak kimse sorun yaþamayacak ;D

Orta plan bitkisi önermekten özellikle kaçýndým, maalesef pek favori bitki türlerim yok bu þekilde sayabileceðim :)

Siesta

• Yeni üye
  • *
  • NoPasaran!
« Yantla #2 : Haziran 17, 2010, 13:37:42 s »
Birkan teþekkürler ilgin için.

Ekol ile ilgili neredeyse internette ki bütün görüþleri okudum. Ortada þöyle bir durum var beðenmeyen kesim "üreticisini allah kahretsin, o fabrika baþýna geçsin" diyor, beðenen kesim de "muhteþem bir ürün hem yerli üretim hem de çok ucuz. Eheim alýnmayacaksa Ekol en mantýklý tercih" þeklinde görüþ beyan ediyor. Özellikle de yeni üretimler için neredeyse olumsuz görüþ yok ondan öyle bir karar almýþtým. Eylül-ekim  gibi burslarý almaya baþlayýnca Eheim alýrým diye planlamýþtým. Hem o zamana da tankýn maliyeti sabitlenmiþ olur ama gene de senin önerilerini de araþtýracaðým.

Taban konusunda da dediklerini dikkate alacaðým belki içim rahat olsun diye Sera Floredepant ya da benzeri bir þey daha eklerim. Bu arada taban bitkisine kararýmý sayende verdim, Marselia dikeceðim :)

Ýlgin için teþekkürler tekrar, geliþmeler oldukça burada paylaþýrým :)

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yantla #3 : Haziran 17, 2010, 13:59:12 s »
:) Abi floradepota boþuna para yatýrma bence etkisi birkaç ay sürüyordu galiba 6 ay etkili diye hatýrlýyorum yalan olmasýn. Gerçekten gerek yok bu kadar ürüne bence, gözümüzü boyuyor adamlar ;D Ekol konusunda ben yorum yapmayayým o zaman, hiç kullanmadým ama gerçekten yapýlan yorumlar hep iki uçta ya çok kalitesiz ya çok ideal diyorlar. Üreticisi de EHEIM'den esinlenilerek ayný kalitede üretildiðini belirtmiþti Ak-fo'da birkaç yýl önce. Fiyatýný bilmiyorum ama Dolphin'in yarý fiyatýndan daha pahalýysa alýnmamalý bence ;D Ekol 39 gibi birþey çýkacaktý galiba bir de, çýktý mý o acaba iyi birþeye benziyordu :)

Siesta

• Yeni üye
  • *
  • NoPasaran!
« Yantla #4 : Haziran 17, 2010, 20:21:12 s »
Ekol yeni bi model çýkarttý diye biliyorum ama 39 mu 49 mu orasýndan tam emin deðilim :)

Yoðun ýsrarlarýn sonucu taban için oldukça sade bir kurulum olacak sanýrým :) Sen tabandan çok gübrelemenin önemli olduðunu söylediðin için þöyle sorayum ideal bir gübreleme nasýl olur bu tank için?

YILDIRIM ÖZDEMÝR

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 387
« Yantla #5 : Haziran 18, 2010, 00:55:14 »
Yaklaþýk 2 aydýr forumu takip ediyorum, daha doðrusu okuyorum. Takip ediyorum diyemem çünkü ne yazýk ki forumda büyük bir durgunluk var. Bazý baþlýklara ve bölümlere neredeyse 2 senedir yazý bile yazýlmamýþ. Daha yeni üyesin sanane de diyebilirsiniz ama diðer akvaryum forumlarýný gördükçe burasý, alçak gönüllülüðü, bilgi birikime sahip üyeleri ve üslubu ile altýn gibi parlýyor diðerlerinin yanýnda. Umarým eski canlýlýðýna kavuþur forum.
Ýnþallah diyerek katýldýðýmý ifade edeyim. Ancak sanki sorduðunuz sorular ile ilgili olarak forumda (özellikle sabit
baþlýklarda) biraz daha araþtýrma yapmýþ olsaydýnýz sorularýnýzýn bir kýsmýna cevaplarý kendiniz de bulabilirdiniz.

Taban konusunda aklýmda ki soru ise Hagen ve Quartz karýþým baþka bir akvaryumdan çýktýðý için minerallerinde herhangi bir eksilme olmuþ mudur, bu durumda Prodac'ýn fondo vivo, humu plus, fertil plant gibi þeyler eklesem gereksiz yere masraf mý yaparým yoksa fazlasýyla yararýný mý görürüm? Ya da Prodac'ýn dýþýnda bir marka ve daha düþük maliyetle de bir çözüm üretebilir miyim? Maliyet/fayda oranýnda düþünmek doðru olacak sanýrým.
Hagen ve quartz kumun beklemeyle kaybedebilecekleri bir mineral deðeri olmadýðýndan bu konuda endiþe etmenize gerek yok. Ancak hem düþük maliyetli hem de iþe yarar bir taban malzemesi kullanmak istiyorsanýz JBL Florabase tavsiye ederim.

Balýk olarak, kýrmýzý burun tetra, kardinal neon vb tetra türlerini beslemeyi düþünüyorum.  Belki biraz da canlý doðuran olabilir. Bunlar dýþýnda ekolojik sistem için salyangoz, karides ve Sae gibi yosun ve alg yiyiciler de ekleyeceðim.
Doðru tercih !

Rotala, Demersum, Zeytin, Anubias, belki dev Saz, bir kaç tane orta plan bitkisi ( önerilerinize açýðým). Burada aklýmda soru iþareti olarak kalan nokta ise zemini saran bitki olarak ne dikebilirim. Ýlk olarak subulata düþünmüþtüm ama çim türü bitki gözüme çok estetik gelmediði için vazgeçtim. Glossotigma gibi küçük yapraklý ama onun kadar çok ihtiyacý olmayan bir bitki önerirseniz çok sevinirim.
Demersum ve dev saz sizin ölçünüzdeki akvaryumlara uygun bitkiler deðil. Uzak durun. Marsilea --> +1

Elimde 5 tane Osram'ýn 18w 60 cm'lik floura'larý var. 2 tane de daylight var gene Osram'ýn. Birçok kiþi Osram iyi olsa da Philips'in bu alanda açýk ara önde olduðunu söylüyor. Cevabýný bildiðim halde gene de sorayým elimde bulunan Osram Floura'lar iþimi görür mü yoksa Philips almalý mýyým? Eðer alýrsam ne gibi bir kombinasyon uygulayabilirim? Bitkilerin gereksinimlerini karþýlamak kadar akvaryumdaki renklerin canlýlýðýný net olarak gösteren flüorasanlarý kullanmak istiyorum, çünkü estetikliði bir hayli ön planda tutuyorum. Bu aradaAkvaryum kapaðýmý da kendim yapýyorum, 5 tane flüoresan yuvasý yapacaðým sanýrým yeterli olur.
Kim diyo? Nasýl diyor? Hangi testlere/deneyimlere dayanarak diyor? 5 adet Flora kullanýn. Ýþinizi görür. Onlar ömrünü
tamamlayýnca (8 ay sonra) sonuçtan memnun deðilseniz o zaman alternatif sorarsýnýz. Þimdilik gerek yok.

Ýlk baþta Eheim 2213 almayý düþünüyordum ama maliyet olarak baya bir aþtýðý ve de yeni modelleri baya bir övüldüðü için Ekol 15'in yeni modellerinden almaya karar verdim. Sonbahara doðru Eheim'ý alýrým sanýrým belki de Ekol'den memnun kalýrsam hiç almam :)
Eheim : Tek geçerim.

Mayalý sistem Co2 kuracaðým.
Dikkatli kullanýrsanýz bir sorun olmaz.

100w'lýk da bir ýsýtýcý takacaðým. Gene sonbahara doðru Uv sterilizer'lerden almayý düþünüyorum. Hava motoru gerekli olur mu acaba?
Isýtýcý Ekim gibi lazým olabilir. Günde 6 saat kadar 5-9 watt UV faydalý olacaktýr. Hava motoru gerekliliðine ileride balýklarýnýz karar verir.

Haftaya 1-2 haftalýk bir tatile çýkacaðým, gitmeden önce tabaný kurup, suyu doldurmayý planlýyorum. Bununla birlikte Tetra'nýn Bactoyzm kapsülünden filtrenin içine eklemeyi düþünüyorum ki geldiðimden suyum, canlý koymaya elveriþli hale gelsin. Acaba bu Bactoyzm'den bir kapsül yeterli olur mu yoksa belirli aralýklarla eklemeli miyim suya? Bir de hala beslediðim japonlarý elden çýkartmadým, bunlarý bu tatil sürecimde bu tanka koymamýn bu süreçte bir faydasý olur mu yoksa japonlarý tehlikeye mi atarým. Japonlar yerine salyongoz, karides gibi türler mi beslemeliyim? Baþka bir önerileriniz de olur mu acaba bu süreci iyi deðerlendirmek için.
Akvaryumunuzu boþ býrakýn. Tatil dönüþü direk iþe koyulursunuz.

:) Abi floradepota boþuna para yatýrma bence etkisi birkaç ay sürüyordu galiba 6 ay etkili diye hatýrlýyorum yalan olmasýn. Gerçekten gerek yok bu kadar ürüne bence, gözümüzü boyuyor adamlar ;D
Amaç zaten ilk 6 ayý atlatmaya yardýmcý olmak deðil mi? O kadar da göz boyama olayý yok caným.

Ekol konusunda ben yorum yapmayayým o zaman, hiç kullanmadým ama gerçekten yapýlan yorumlar hep iki uçta ya çok kalitesiz ya çok ideal diyorlar. Üreticisi de EHEIM'den esinlenilerek ayný kalitede üretildiðini belirtmiþti Ak-fo'da birkaç yýl önce. Fiyatýný bilmiyorum ama Dolphin'in yarý fiyatýndan daha pahalýysa alýnmamalý bence ;D Ekol 39 gibi birþey çýkacaktý galiba bir de, çýktý mý o acaba iyi birþeye benziyordu :)
Eheim ve Ekol'ün ayný cümle içinde kullanýlmasý bile bana doðru gelmiyor.

Yoðun ýsrarlarýn sonucu taban için oldukça sade bir kurulum olacak sanýrým :) Sen tabandan çok gübrelemenin önemli olduðunu söylediðin için þöyle sorayum ideal bir gübreleme nasýl olur bu tank için?
Sade taban --> +1
Düzenli ve doðru sývý gübreleme --> +111

Siesta

• Yeni üye
  • *
  • NoPasaran!
« Yantla #6 : Haziran 18, 2010, 02:22:22 »
Ýlginiz için teþekkürler Yýldýrým bey;

Haklýsýnýz birçok sorunun cevabý var, zaten çoðu konuyu da okudum. Ancak ilk baþta da belirttiðim gibi internette o kadar çok bilgi kirliliði var ki þaþýrýp kalýyorsunuz. Bilhassa da bu konuda hiç tecrübeniz yoksa. Bir de bazen bir soru için deðiþik çözümler olabiliyor o zaman hangisi hem daha az maliyetli hem de daha faydalý orada doðru tercih yapmak önemlilik arz ediyor.

Mesela yazdýklarýnýzdan bir kaç tane soru ve sorun oluþtu kafamda,

- JBL Florabase ile ilgili hiç bir ne bilgi ne de online pet shoplarda ürünün kendisini bulamadým. Nerelerde bulabilirim bu ürünü acaba?

- Öneriniz dikkate alacaðým, demersum ve dev sazdan vazgeçiyorum.

- Osram 18w*5 yapabilirsiniz demiþsiniz, daylight gerek kalmýyor o zaman, sanýrým?

YILDIRIM ÖZDEMÝR

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 387
« Yantla #7 : Haziran 18, 2010, 21:17:16 s »
- JBL Florabase ile ilgili hiç bir ne bilgi ne de online pet shoplarda ürünün kendisini bulamadým. Nerelerde bulabilirim bu ürünü acaba?
Akvaryum maðazalarýnda ne yazýk ki spesifik ürün ve akvaryumlara yönelik bilgi biraz düþük seviyede. Olanda ise sadece 1-2 tanýndýk markanýn standart ürünleri tavsiye ediliyor. Oysa bir sürü daha kaliteli ürün de mevcut. JBL de onalrdan biri. Çeþit bulunduran maðazalarda bulabileceðiniz gibi bizden de temin edebilirsiniz.

- Osram 18w*5 yapabilirsiniz demiþsiniz, daylight gerek kalmýyor o zaman, sanýrým?
Pek gerek kalacaðýný zannetmiyorum. Sadece floranýn verdiði ýþýk tonu hoþunuza gitmez se bir tane daylight kullanabilirsiniz.