Merhaba;
Yaklaþýk 2 aydýr forumu takip ediyorum, daha doðrusu okuyorum. Takip ediyorum diyemem çünkü ne yazýk ki forumda büyük bir durgunluk var. Bazý baþlýklara ve bölümlere neredeyse 2 senedir yazý bile yazýlmamýþ. Daha yeni üyesin sanane de diyebilirsiniz ama diðer akvaryum forumlarýný gördükçe burasý, alçak gönüllülüðü, bilgi birikime sahip üyeleri ve üslubu ile altýn gibi parlýyor diðerlerinin yanýnda. Umarým eski canlýlýðýna kavuþur forum.
Her neyse akvaryuma gelelim;
68*38*45h ölçülerinde yeni bir akvaryum aldým. Daha önce daha küçük bir akvaryumda kendi çapýmda japon bakýyordum ama artýk daha profesyonel bir þekilde ilgilenmek istiyorum.
Tabandan baþlamak gerekirse;- Elimde, akvaryumunu kaldýran arkadaþýmdan aldýðým quartz beyaz ve hagen karýþýmý yaklaþýk 20 kiloluk kum var. Bunun 2/3ü karýþýk durumda, kalan 1/3'ü ise sadece Hagen kumdan oluþuyor.
-Tabanýmýn siyah olmasýný istediðim için üste sadece Hagen kumu sereceðim, onun altýnda da quartz ve hagen karýþýmýný eklerim.
- 7 Kg'lýk Flourite Red alacaðým.
- En alta da coco peat sermeyi düþünüyorum.
Taban konusunda aklýmda ki soru ise Hagen ve Quartz karýþým baþka bir akvaryumdan çýktýðý için minerallerinde herhangi bir eksilme olmuþ mudur, bu durumda Prodac'ýn fondo vivo, humu plus, fertil plant gibi þeyler eklesem gereksiz yere masraf mý yaparým yoksa fazlasýyla yararýný mý görürüm? Ya da Prodac'ýn dýþýnda bir marka ve daha düþük maliyetle de bir çözüm üretebilir miyim? Maliyet/fayda oranýnda düþünmek doðru olacak sanýrým.
Bitki ve CanlýlarBalýk olarak, kýrmýzý burun tetra, kardinal neon vb tetra türlerini beslemeyi düþünüyorum. Belki biraz da canlý doðuran olabilir. Bunlar dýþýnda ekolojik sistem için salyangoz, karides ve Sae gibi yosun ve alg yiyiciler de ekleyeceðim.
Bitki olarak ise,
Rotala, Demersum, Zeytin, Anubias, belki dev Saz, bir kaç tane orta plan bitkisi ( önerilerinize açýðým). Burada aklýmda soru iþareti olarak kalan nokta ise zemini saran bitki olarak ne dikebilirim. Ýlk olarak subulata düþünmüþtüm ama çim türü bitki gözüme çok estetik gelmediði için vazgeçtim. Glossotigma gibi küçük yapraklý ama onun kadar çok ihtiyacý olmayan bir bitki önerirseniz çok sevinirim.
Iþýklandýrma;
Elimde 5 tane Osram'ýn 18w 60 cm'lik floura'larý var. 2 tane de daylight var gene Osram'ýn. Birçok kiþi Osram iyi olsa da Philips'in bu alanda açýk ara önde olduðunu söylüyor. Cevabýný bildiðim halde gene de sorayým elimde bulunan Osram Floura'lar iþimi görür mü yoksa Philips almalý mýyým? Eðer alýrsam ne gibi bir kombinasyon uygulayabilirim? Bitkilerin gereksinimlerini karþýlamak kadar akvaryumdaki renklerin canlýlýðýný net olarak gösteren flüorasanlarý kullanmak istiyorum, çünkü estetikliði bir hayli ön planda tutuyorum. Bu aradaAkvaryum kapaðýmý da kendim yapýyorum, 5 tane flüoresan yuvasý yapacaðým sanýrým yeterli olur.
Ekipmanlar; Ýlk baþta Eheim 2213 almayý düþünüyordum ama maliyet olarak baya bir aþtýðý ve de yeni modelleri baya bir övüldüðü için Ekol 15'in yeni modellerinden almaya karar verdim. Sonbahara doðru Eheim'ý alýrým sanýrým belki de Ekol'den memnun kalýrsam hiç almam
Mayalý sistem Co2 kuracaðým. 100w'lýk da bir ýsýtýcý takacaðým. Gene sonbahara doðru Uv sterilizer'lerden almayý düþünüyorum. Hava motoru gerekli olur mu acaba?
Son olarak akvaryumun kurulmasýna da deðinirsek;Haftaya 1-2 haftalýk bir tatile çýkacaðým, gitmeden önce tabaný kurup, suyu doldurmayý planlýyorum. Bununla birlikte Tetra'nýn Bactoyzm kapsülünden filtrenin içine eklemeyi düþünüyorum ki geldiðimden suyum, canlý koymaya elveriþli hale gelsin. Acaba bu Bactoyzm'den bir kapsül yeterli olur mu yoksa belirli aralýklarla eklemeli miyim suya? Bir de hala beslediðim japonlarý elden çýkartmadým, bunlarý bu tatil sürecimde bu tanka koymamýn bu süreçte bir faydasý olur mu yoksa japonlarý tehlikeye mi atarým. Japonlar yerine salyongoz, karides gibi türler mi beslemeliyim? Baþka bir önerileriniz de olur mu acaba bu süreci iyi deðerlendirmek için.
Þimdilik soracaklarým bu kadar, biraz uzun oldu zahmet buyurup okuyacaklar ve deðerli görüþlerini paylaþacaklar için þimdiden teþekkür ederim.