Konu: Bitkili akvaryumlarda hava taþýnýn kullanýmý  (Okunma says 12011 defa)

sargon

• Yeni üye
  • *
  • leti: 11
  • Ad Soyad: Mustafa Çölkesen
Bitkili akvaryumlarda hava taþýnýn kullanýmý
« : Temmuz 01, 2010, 19:17:15 s »
Merhaba,

Bir forumda bitkili akvaryumlarda hava taþýnýn ýþýklar açýldýðý zaman kapatýlmasý ve akþamlarý (ýþýklar kapalý iken) açýlmasý gerektiði yazýyor, açýklama olarakda bitkilerin fotosentez yapamayacaklarý ve bu nedenle de bitkilere zarar vereceði belirtiliyor.

Bu doðru mu acaba? Hava taþýný sadece ýþýklar kapalý olduðunda mý açmalýyýz?

(Bende tüplü Co2 sistemi yok, sadece "Seachem Excel" kullanýyorum, bitki yoðunluðumda % 30 civarýnda)
« Son Dzenleme: Temmuz 01, 2010, 19:20:29 s Gnderen: sargon »

Nuri Üçüncü

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 266
  • Ad Soyad: NURÝ ÜÇÜNCÜ
Ynt: Bitkili akvaryumlarda hava taþýnýn kullanýmý
« Yantla #1 : Temmuz 02, 2010, 00:49:53 »
Akvaryumunuzun ölçüleri nedir, balýk sayýnýz ne kadar?

Detaylý bilgi vermeniz halinde net cevaplar alabilirsiniz.

sargon

• Yeni üye
  • *
« Yantla #2 : Temmuz 02, 2010, 11:14:42 »
105 litre içinde toplam 32 adet lepistes- kardinal- rasbora falan var.

Ama o yazýda arkadaþ suya hava verilirse CO2'nin yokolacaðýný söylüyordu, yani çok hacimle ilgili deðil gibi geldi bu bana, kimyasal bir husus bu...

Nuri Üçüncü

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #3 : Temmuz 03, 2010, 15:03:40 s »
Akvaryum hacmi küçük, balýk yoðunluðu fazla olursa balýklar havasýz kalabilir. Bu yüzden gece havalandýrma yapmak gerekir. Þayet balýk  be bitki yoðunluðu az , akvaryum hacmi büyük ise gece havalandýrma yapmaya gerek olmaz.

105 litrede 32 balýk ve bitkilerin gece açýða çýkaracaðý co2 den çok, balýklarýn ve bitkilerin gece tüketecekleri o2 önemlidir. Sizin akvaryum için  söylemek gerekirse geceleri havalandýrma çalýþtýrmanýz daha uygun olur.

Akvaryum ýþýklarý açýkken bitki akvaryumunda havalandýrma yapýlmaz. (Bu kural içinde birkaç kök bitki bulunan akvaryumlar için deðil. en az toplam hacmin %30 u bitkiler ile kaplanmýþsa geçerlidir.)

Bitki yoðunluðu çok fazla, akvaryum hacmi küçük ise, içinde balýk olmasa bile geceleri az da olsa havalandýrma yapmak gereklidir.

Genel olarak söylemek gerekirse, ýþýklar kapalýyken az da olsa havalandýrma yapmak doðru olur. Iþýklar açýkken bile, çok aþýrý balýk yükü olan ve içinde az miktarda bitki bulunan bir akvaryum mutlaka havalandýrýlmalýdýr. Balýk ve bitki yoðunluðu dengeli olan veya bitki yoðunluðu fazla olan akvaryumlar için ýþýklandýrma açýkken havalandýrma yapmak co2 yi hýzla sudan kaçmasýna neden olacaktýr.

Sonuç olarak normal akvaryum þartlarýnda;  Bitki akvaryumlarýnda ýþýklar açýkken co2 in sudan kaçmamasý için havalandýrma yapýlmaz.

sargon

• Yeni üye
  • *
« Yantla #4 : Temmuz 03, 2010, 16:47:39 s »
Nuri bey merhaba,

Ayrýntýlý açýklamanýz için teþekkürler, bu durumda sadece geceleri havaladýrma yapacaðým, ancak mümkünse üç sorum olacak?

1. Damacana içindeki suyu hava taþý ile bir gün dinlendiriyorum ve bununla su deðiþimi yapýyorum, peki hava taþý ile dinlendirme yaptýðýmýzda sudaki Co2'yi kovmuþ olmuyormuyuz? Alternatif olarak (bulabilirsem) aðzý açýk bir kapta 4 gün dinlendirmeliyim?

2. 75 x 40 x 35 h için 32 balýk fazlamý sizce, balýk yoðunluðumu nasýl deðerlendirmeliyim?

3. Ben bir süredir ýþýklar açýkken bitkilerimde hava kabarcýklarý þeklinde fotosentez gözlemlemiyorum, ama bitkilerimin saðlýðý yerinde gözüküyor, acaba Seachem Excel kullandýðým için mi böyle ? (Bitkiler: Rotala red + (sözümona) green + sessiflora, Hemianthus Micra, Marcilea)

Selamlar,

Mustafa Çölkesen

Nuri Üçüncü

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #5 : Temmuz 07, 2010, 23:24:35 s »
1- Genel olarak yapýlan suyu birkaç gün dinlendirmektir.
2- Beslediðiniz balýk türleri küçük boyutlu olduðundan normal sayýdadýr.
3- Bunun birçok nedeni olabilir, þöyle ki gübreleme, ýþýk yoðunluðu, co2 miktarý, bitki türleri(hýzlý geliþen bitkiler fazla fotosentez yaparken,yavaþ geliþen bitkilerde fotosentez çok yavaþ olur.)

Bitkileriniz biraz zor diye tabir edilen türler. Bunlarýn saðlýklý olmasý bile baþarýdýr.

sargon

• Yeni üye
  • *
« Yantla #6 : Temmuz 08, 2010, 21:13:33 s »
Bilgiler için çok teþekkürler...