Konu: Bitkilerinin düzenli dikilmesi  (Okunma says 14008 defa)

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
Bitkilerinin düzenli dikilmesi
« : Mays 19, 2007, 09:40:29 »
Akvaryum bitkileri eðer rastgele dikilirse bitki sayýsý ve türü ne oursa olsun güzel bir görüntü elde edilemeyecektir. Ayrýca uzun bitkiler iöne dikilmesi gibi bir durumda akvaryum içini yeterince göremeyecek ve balýklarýnýza da yeterli yüzme alaný saðlayamayacaksýnýz. Bu nedenle bitkilerin en uzunlarýný en arkaya onlarýn önlerine orta boylu bitkiler ve kaya kütük gibi dekorasyon malzemelerini(genelde böyle olur) ve en öne de ufak bazý türler konumalýdýr.

Uygun dekorasyonla akvaryumdaki filtre, ýsýtýcý gibi ekipmanlarý neredeyse hiç görünmeyecek kadar gizleyebilirsiniz. Balýklarýnýza bol yüzme alaný ve uygun saklanma yerleri oluþturabilirsiniz.

Ýþte örnek bir planlama (tepeden görünüm)

Çizimde "Sera rehber: Akvaryumumu Nasýl Kurarým"dan ilham alýnmýþtýr.

gulay

• Üye
  • **
  • leti: 95
Ynt: Bitkilerinin düzenli dikilmesi
« Yantla #1 : Mays 23, 2007, 15:31:45 s »
Ayrýca ileride ulaþacaðý boy ve geniþlik dikkate alýnmadan düzensizce dikilen bitkilerin, cam temizliðinde de sorun çýkartacaðýný eklemek isterim. Tankta rahat hareket edilecek alanlar býrakýlmazsa; cam ve filtre temizliði, dip çekimi ya da hasta bir balýðýn kepçeyle yakalanmasý bir iþkenceye dönüþebilir. Her seferinde yeni düzenlemeler yapmamak için daha tanký kurmadan, bitkiler hakkýnda iyice araþtýrma yapmalý ve karakalem dekorasyonu çizerek kafamýzda tasarlamalýyýz. Ben bu þekilde yapmanýn çok faydasýný gördüm. Böylelikle hem gereksiz bitki masrafýndan hem de ileride beðenmeyeceðiniz bir dekorasyonun piþmanlýðýndan kurtulursunuz.

Nuri Üçüncü

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 266
  • Ad Soyad: NURÝ ÜÇÜNCÜ
« Yantla #2 : Mays 28, 2007, 01:19:48 »
Bazı bitkiler besinlerinin büyük bir kısmını doğrudan kökleri vasıtasıyla zeminden alır (echindorus,potomegaton,cryptocoryn, neympeace)bu bitkiler ekilirken kökleri kesilerek ekilmelidir, ve etraflarında en az 15cm çapında boş alan bırakılmalıdır.Bu bitkiler orta alanlara dikilmelidir.  Bazı bitkiler hem kök, hemde yapraklarıyla besinlerini alırlar. (Anubias, ) Bu bitkilerde ekilirken rizomlar kuma kesinlikle gömülmez ve yüksek boylu bitkilerin altına ekilebilir. Bazı bitkiler ise besinini tamamen  doğrudan sudan alır. (cabomba.egeriadansa,karvalahdi demersum, bacopa monnieri,moss türleri ludviga repens, ceratopteris)Bu bitkiler moss türleri hariç tamamı genellikle uzun boylu olurlar ve gurup olarak  akvaryumun en arkalarına saz türü bitkilerle birlikte dikilirler. böylece akvaryumdaki  derinlik sağlanarak diğer bitkilerin hem ışığı engellenmemiş olur,hemde göze hitap eden,  estetik bir görüntü elde edilmiş olur. moss türleri (yosun, eğrelti) ise genellikle kayalara, ve akvaryumlardaki kütük benzeri metaryallere sabitlenerek guruplar oluşturması sağlanır.

http://img152.imageshack.us/img152/6288/resim025al8.jpg
kendi akvaryumumdan
« Son Dzenleme: Mays 28, 2007, 01:21:40 Gnderen: Nuri Üçüncü »

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #3 : Mays 28, 2007, 15:25:31 s »
Bitkilerin kökleri dilimeden önce ÇOK AZ budanmalýdýr. Eðer aþýrýya kaçarsanýz zaten ortam deðiþikliðinden hýrpalanmýþ bitki ölümle burun buruna gelecektir.

abdullahdogan

• Üye
  • **
  • leti: 57
« Yantla #4 : Haziran 09, 2007, 11:10:58 »
BÝTKÝLERÝN KÖKLERÝNE GÜBRE YAPIN DÝYORLAR AMA BEN YAPAMDIM BÝ EKSÝKLÝKTE GÖRMEDÝM.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #5 : Haziran 09, 2007, 14:45:59 s »
Bir eksiklik görmezsiniz ama bir fazlalýk da göremezsiniz koaly kolay. Ben de tablet gübre kullanmýyorum ama sývý gübre kullanýyorum. Bitki sayýsý çok deðilse fazla aksilik oluþmaz.

Sekiz

• Yeni üye
  • *
  • leti: 9
« Yantla #6 : Haziran 10, 2007, 13:22:48 s »
süper

beter800

• Yeni üye
  • *
  • leti: 19
« Yantla #7 : Haziran 16, 2007, 21:45:39 s »
Ben de bitki olayýný yeni yeni öðrenmeye baþlýyorum ve sývý gübreden fayda görüyorum...(deepfix)

ztaygun

• Yeni üye
  • *
  • leti: 7
« Yantla #8 : Temmuz 01, 2007, 18:55:21 s »
Bazý bitkiler besinlerinin büyük bir kýsmýný doðrudan kökleri vasýtasýyla zeminden alýr (echindorus,potomegaton,cryptocoryn, neympeace)bu bitkiler ekilirken kökleri kesilerek ekilmelidir, ve etraflarýnda en az 15cm çapýnda boþ alan býrakýlmalýdýr.Bu bitkiler orta alanlara dikilmelidir.  Bazý bitkiler hem kök, hemde yapraklarýyla besinlerini alýrlar. (Anubias, ) Bu bitkilerde ekilirken rizomlar kuma kesinlikle gömülmez ve yüksek boylu bitkilerin altýna ekilebilir. Bazý bitkiler ise besinini tamamen  doðrudan sudan alýr. (cabomba.egeriadansa,karvalahdi demersum, bacopa monnieri,moss türleri ludviga repens, ceratopteris)Bu bitkiler moss türleri hariç tamamý genellikle uzun boylu olurlar ve gurup olarak  akvaryumun en arkalarýna saz türü bitkilerle birlikte dikilirler. böylece akvaryumdaki  derinlik saðlanarak diðer bitkilerin hem ýþýðý engellenmemiþ olur,hemde göze hitap eden,  estetik bir görüntü elde edilmiþ olur. moss türleri (yosun, eðrelti) ise genellikle kayalara, ve akvaryumlardaki kütük benzeri metaryallere sabitlenerek guruplar oluþturmasý saðlanýr.

Merhaba,

Nuri Bey'in bu faydalý açýklamalarýndan da açýkça görülebileceði gibi, bitkilerimizi gübrelerken bitki besini nereden alyorsa gübreyi de oraya býrakmalýyýz. Sudan alýyorsa suya, kumdan alýyorsa kuma.

Saygýlar

muratulper

• Üye
  • **
  • leti: 23
« Yantla #9 : Aralk 19, 2007, 19:43:13 s »
Arkadaþlar kusurabakmayýn,yeniyim. Bu akvaryum bitkileri için kullandýðýnýz tablet yada sývý gübreleri balýklar varken mi kullanýyorsunuz? Baþka bir bölümde de maden suyu dökülmesinden bahsetmiþ, bana mantýklý geldi. Özet ile 85lik bir akvaryumum var,saz,amazon gibi bitkiler ve mango aðaç-taþ  kurmayý PLANLIYORUM,ayrýca 30 kadar canlý doðuran cinsi balýðým var.Beyaz kum var zeminde. Burada CO2 vs. birçok þey yazýyor.Olmazsa olmaz mý bunlar?? Balýklar varken maden suyu dökmemin sakýncasý var mý? ve bu sývý veya tablet gübreler nasýl kullanýlýyor? Balýklara ve suyun kokusuna etkisi nedir? saygýlar..

Nuri Üçüncü

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 266
  • Ad Soyad: NURÝ ÜÇÜNCÜ
« Yantla #10 : Aralk 19, 2007, 23:43:04 s »
Arkadaþlar kusurabakmayýn,yeniyim. Bu akvaryum bitkileri için kullandýðýnýz tablet yada sývý gübreleri balýklar varken mi kullanýyorsunuz? Baþka bir bölümde de maden suyu dökülmesinden bahsetmiþ, bana mantýklý geldi. Özet ile 85lik bir akvaryumum var,saz,amazon gibi bitkiler ve mango aðaç-taþ  kurmayý PLANLIYORUM,ayrýca 30 kadar canlý doðuran cinsi balýðým var.Beyaz kum var zeminde. Burada CO2 vs. birçok þey yazýyor.Olmazsa olmaz mý bunlar?? Balýklar varken maden suyu dökmemin sakýncasý var mý? ve bu sývý veya tablet gübreler nasýl kullanýlýyor? Balýklara ve suyun kokusuna etkisi nedir? saygýlar..

Murat Bey; bitki gübreleri balýkalarýn olduðu akvaryumlarda rahatlýkla kullanýlabilir, dikkat edilecek husus kullanýlan gübrelerin akvaryumlar için özel üretilmiþ olmasýdýr. Az bitki bulunan akvaryumlarda, co2 kullanmak illaki þart deðildir.  Birkaç kök bitki bulunan akvaryumlarda, bitkiler gerekli co2 yi balýklarýn solunumundan saðlayabilirler. Ama bolca bitki bulunan akvaryumlarda baþarý için  CO2 þarttýr.

Gübreler beslenilen bitkilerin türüne göre, tablet yada sývý gübrelerdir. Besinini kökleriyle alan bitkilerin kökleri etrafýna tablet gübreler gömülür. Sývý gübreler ise besinini yapraklarý vasýtasyla sudan alan bitkiler için kullanýlýr. Haftada bir þiþe maden suyu kullanmak, akvaryumunuz için yeterlidir. Aþýrýya kaçmamak þartýyla balýklar için herhangi bir sorun teþkil etmez. Normal þartlarda  her hangi bir kokuya  neden olmazlar

Bitki akvaryumlarýnda asýl önemli olan besin yönünden zengin taban malzemesi ve ýþýklandýrmadýr.