Konu: Ben Bu iþin Ýçinden Çýkamýyorum Artýk  (Okunma says 8636 defa)

Fishman10

• Yeni üye
  • *
  • leti: 3
  • Ad Soyad: Taygun Bulut
Ben Bu iþin Ýçinden Çýkamýyorum Artýk
« : Aralk 27, 2010, 00:22:13 »
Bu iþe yeni baþladým sayýlýr.Akvaryumumu bitkili akvaryuma çevirmeye karar verdim akvaryumumu boþalttým herþeyi yaptým malzemeler aldým ama okumadýðým yazý izlemediðim video kalmadý çýkamýyorum bu iþin içinden artýk lütfen ama lüften yardým edin bana...
Elimde Siyah Hagen Kum
Misket Gübre (El Yapýmý)
Bitki Gübresi (El Yapýmý Sývý)
Aquaclay Bitki Topraðý
Hindistan Cevizi Torfu Elimde bu malzemeler var bunlarýn hangisini en alta hangisini üste yada nasýl bir dizilim yapacaðým veyahut eksik olan yada fazla olan birþey warmý gerçekten okumaktan yoruldum artýk ve konu açmaya karar verdim yardýmlarýnýzý bekliyorum sizlerle akvaryumum ayakta olacak inþallah. Birde benimaldýðým bana anlatýlan dedilerki misket gübreni en alta diz güzel bir biçimde sonra bir tane sineklik kestir bu iþleri tamamladýktan sonra kumu yýkat biraz ondan sonra en alta dizmiþ olduðun misket gübrelerin üsütüne sineklliðini koy onun üstüne kumunu koy bu kadar gerçekten bu kadar mý   
« Son Dzenleme: Aralk 27, 2010, 09:03:45 Gnderen: Fishman10 »

volkantr34

• Üye
  • Özel Üye
  • leti: 102
  • Ad Soyad: Volkan GÜRSOYLAR
Ynt: Ben Bu iþin Ýçinden Çýkamýyorum Artýk
« Yantla #1 : Aralk 27, 2010, 14:49:30 s »
Taygun bey sineklik uygulamasý kiþiye göre deðiþir.Ýsteyen sineklik koyuyor isteyen koymuyor.. Genellikle 2 farklý kum kullanan arkadaþlar 2 kum birbirine karýþmasýn diye sineklik kullanýyor.. Þunu þöyle bunu böyle yapýn demek için akvaryum ölçülerinizi kumlarýnýzýn kaçar lt olduðu bilgisinide vermeniz gerekiyor.. Kum kalýnlýðýnýzýn yüksek olmasý gerekiyor ki sineklik kullanacak iseniz bitkilerinizi ilk dikimde rahatça kuma oturtabileseniz.. Yoksa ya bitkinin gövdesini kýrarsýnýz bitki mundar olur yada sineklik eðilir bükülür kum karýþýr sizinde canýnýz sýkýlýr.. Bitkiyi çekerken sineklikte gelicek falan yani bana kalýrsa çok gereksiz bir uygulama..

Sineklik uygulamasý size kalmýþ olarak sýralamada þöyle yardýmcý olmaya çalýþayým..
1. Misket gübre
2. Bitki gübresi
3. Torf
4. Aquaclay
5. Hagen siyah kum

Yanlýz þöyle ; ilk 3'ünü birbirine karýþtýrarak zemine o þekilde yayabilirsiniz.. Torf'un üstüne aquaclay koydurdum ki bitki kökleri hagen'i geçtikten sonra rahatça aqua'ya tutunup aqua'nýn tabana saðladýðý avantajlardan faydalanarak saðlýklý bir þekilde geliþsinler.Hagen'i üste koymamýzýn sebebide hem hagen'in tabaný daha sýký tutmakta faydalý olmasý torfun suyu sarartmasýný bir nevide olsa yoðunluðu fazla olduðundan dolayý tutabilmesi.. Bir yere kadar tutabilir onuda belirteyim.. Torf olan sularýn sarýmtrak olmaktan kurtulmasý uzun zaman alýyor.. Buda akvariste saç baþ yoldurabiliyor..

Bitkili akvaryum kurmanýn deðiþik deðiþik türlü yollarý var.Ayný yemek yapmak gibi.. Üstadlar yanlýþým ve eksiðim varsa düzeltsinler lütfen..

Tank kurulum aþamalarý farklý farklý olabilir fakat bitkileri ektikten sonra kökler tutunana kadar kabaca 1 ay hiç balýk eklemeyin.. Zaten kuruluma göre biyolojik döngünün oturmasýda o kadar sürer.. Gene takýldýðýnýz biþey olursa yardýmcý olmaya çalýþýrýz..

Fishman10

• Yeni üye
  • *
« Yantla #2 : Aralk 27, 2010, 18:05:56 s »

Volkan bey ilk öncelilkle size vermiþ olduðunuz bilgiler için caný gönülden çok teþekkür ederim.Þöyle ufak bi sorum daha olacak bi arkadaþým torfu ve Aquaclay Bitki Topraðý kullanma git geri ver bunlar iþe yaramaz dedi, bende daha toy olduðum ve her söylenene imandýðým için gittim geri verdim bu ürünleri.Doðru yada yanlýþ yaptým bilmiyorum bunlarý verip verip Fondoviva verdiler bana.Þuan sizin dediklerinizi tek tek yapmaya baþlýycam sineklik kullanmýycam þu sýralama doðru olacak peki çýkardýðým ve yeni aldýðým ürün doðrultusunda ;

En Alttan Baþlýyorum..
1-Misket Gübre (El Yapýmý)
2-Prodac Fondovivo Bitki Gübresi
3- Hagen Siyah Kum

Elimde olan malzemeler bunlar sýralamam bu þeklide doðru oldumu yada eksik birþey oldumu  akvaryumum 50*30*20 30 Lt. Bir tankým war

« Son Dzenleme: Aralk 27, 2010, 18:06:37 s Gnderen: Fishman10 »

volkantr34

• Üye
  • Özel Üye
« Yantla #3 : Aralk 28, 2010, 12:51:24 s »
Rica ederim lafý bile olmaz.. Artýk geri vermiþseniz eðer yapacak biþey yok demektir.Fondovivo'da güzeldir.. Arkadaþýnýz aquaclay'ý kullanmamýþ demekki ki öyle bir yorum yapmýþ.. Aquaclay'ýn tek dezavantajý taban bitkisi (glosso ve cuba) bitkilerini dikerken ve idame ettirirken imkansýza yakýn zorluklar yaþýyorsunuz.. Birde dip balýklarýnýz varsa eðer bitkileriniz sürekli eller havaya modunda su üstünde gezinmeye baþlýyorlar. Farklý kum tipleri kullanmayacaðýnýza göre sinekliðe hiç gerek kalmadý demektir.

Fondovivo , misket ve hagen olacak þekilde alttan üste doðru sýralayabilirsiniz.. Keþke akvaryumunuz daha büyük olsaydý.. Ben þimdi kum kalýnlýðýnýzý 8-9 cm yapýn diycem bu seferde akvaryumunuzun yüksekliðinin 3'te 1'i tabanda kalýcak.. Eni 20 yada 30 cm bile olsa çok bitki yerleþtiremeyecek ve derinlik saðlayamayacaksýnýz.. O sebepten eðer tanký büyütmeyi düþünmüyorsanýz çok masrafa girmeyin.. Çok ve geniþ yapraklý bitki türlerinede girmeyin , 2-3 tip ince yapýlý bitkilerle çok güzel bir kombinasyon saðlayabilirsiniz.. Az bitki ile iþe baþlayýn.Onlar çoðaldýkça budar budar tankýnýzý o þekilde zenginleþtirirsiniz.Birden doldurmanýn bir alemi yok.. Tank dolduðu zaman bitkilide bu kadarmýymýþ gibi bir his doðuyor.. O sebepten eðer zevk almak istiyorsanýz aðýr aðýr ve az bitki ile baþlayýn.Emin olun böylesi daha zevkli.. Gene takýldýðýnýz birþey olursa çekinmeden sorun , bizde bildiðimiz kadarýyla yardýmcý olmaya çalýþalým..

Fishman10

• Yeni üye
  • *
« Yantla #4 : Aralk 28, 2010, 21:37:05 s »
Volkan bey size tekrar tekrar teþekkür etsem azdýr beni ne kadar rahatlattýnýz ve yardýmcý oldunuz Allah ta size yardým etsin.Þöyle bir durumum oldu siz dediniz akvaryumunuz biraz daha büyük olsa o oldu :) bana YeniYýl hediyesi bir akvaryum gelecek 100*40*50 (200Lt) veyahaut 100*50*50 ki bu gelsin isterim (250 Lt) bunlardan biri benim olacak hangisi þuan bilmiyorum kendi akvaryumumu döþemedim elimde olaný yeni gelen akvaryumuma yapmaya düþünüyorum artýk ancak elimde bildiðin gibi
1-Misket Gübre (El Yapýmý) 40 ADET
2-Prodac Fondovivo Bitki Gübresi 1.5 KG.
3- Hagen Siyah Kum 10 Kilo
Bunlar yeni gelen tankým için yeterli olmayacak gibi geldi bana sizden son bir ricam 200 Lt gelse ne kadar yükseltmem lazým yada 250 lt gelse ne kadar daha almam gerecek teþekkürler.

volkantr34

• Üye
  • Özel Üye
« Yantla #5 : Aralk 29, 2010, 00:32:39 »
Büyük biþey yaparsam teþekkür edin yahu daha biþey yapmadým :) Caný gönülden dilemiþtim kabul olmuþ :) Sevindim sizin adýnýza.. Madem seçme þansýmýz var eni 50 cm olaný hemen kapalým derim.. Uzunluklar iyi yükseklikte iyi eni en geniþ olan tank size bitkilide maksimum keyfi verecektir emin olabilirsiniz.

Þimdiii , misket gübrelerimizin büyüklüðü ne kadar acaba ? 40 belki iyi bir rakam gibi gelebilir ama azda olabilir.. Þöyle düþünün Taygun bey... Biz bir inþaat yapýyoruz ve zeminimiz ne kadar kuvvetli ve yüksek olursa bitkilide baþarýnýz o kadar çok olur.. Sonuçta bitkilerimiz çoðunluklu olarak köklerinden beslenecekler.. O yüzden tabanýn gübre yönünden zengin , tabanýnda bitkilerin rahatça tutunmasý için yüksek olmasý lazým.. Benim tankým 130*45*55  60 kg kum var.. Önce yapacaðýnýz dekora kafanýzda bir karar verin.. Sitelerde ki bitkili tank fotoðraflarýna bakýn bi þekil çýkarýn ki belki katlý ve engebeli yapmak istersiniz o zaman taþlarla yükselti yaparak daha az kumda kullanabilirsiniz.. Ama malzemeyi eksik kullanýrsanýzda bitkilide istediðimiz aþamalarý kaydedemeyebiliriz.. Ama low tech tank yapacaðýmýz için ilk baþta baþarýsýzlýðý düþünmüyoruz kesinlikle.. Forumda ki konularý mutlaka okumanýzý tavsiye ederim.. Çok yararlý bilgiler mevcut.. Ben eksik söylemiþ olabilirim o sebepten.. Bu arada tankýnýzýn büyüklüðü ne olursa olsun 8-9 cm taban iyidir.. Sanýrým sizin 45 lt kuma daha ihtiyacýnýz olacak..

Þimdilik benden bu kadar devamýný siz sordukça gene yazmaya  çalýþýrým. Ama dediðim gibi konularý mutlaka okuyun.. ;)

Saygýlar