Konu: Co2 Mayalý Sistem Hakkýnda Soru ? Aþýrý co2 çýkýþý...  (Okunma sayýsý 17022 defa)

frenatuss

• Yeni üye
  • *
  • Ýleti: 5
  • Ad Soyad: Ahmet TUTUÞ
Merhabalar

videodan mayalý co2 sistemimi görebilirsiniz;
http://www.youtube.com/watch?v=_WBdNSNs1Vw&feature=player_embedded

Mayayý yeniledim ve maya miktarý biraz fazla olduðu için þimdiye kadarkinden fazla co2 çýkýþý görüyorum. Bunun zararý olur mu?

Akvaryum 200lt, iç ve dýþ filtre sürekli çalýþýyor.5 kök bitki var.

admin

• Baðýmlý Ãœye
  • Kurucu Ãœye
  • Ýleti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
Videodan pek birþey anlamadým ama 200lt akvaryumda bir sorun yaþanacaðýný düþünmüyorum hele ki filtre sisteminiz oldukça yoðun çalýþýyor gibi. Ancak 5kök bitki için sistem olmazsa olmaz da deðil sanki.

frenatuss

• Yeni üye
  • *
Þuanda bitkilerimde aþýrý derecede çürüme ve delinme gözlemliyorum. Son deðiþiklikler þunlar;

Aþýrý yemlemeden mi yoksa el yapýmý sývý gübreden mi kaynaklandý bilmiyorum fakat geçen balýklarda aþýrý huzursuzluk hissettim. Malawi çiklet besliyorum. Balýklar hýzlý hýzlý aðýzlarýný açýp kapýyorlardý, sanki oksijensiz kalmýþ gibi. Fakat iç ve dýþ filtre gayet normal çalýþýyordu. Hemen dip çekimi yaptým ve %50 su deðiþimi yaptým. Nitrivec ve çok azda toxivec kullandým. Sonraki gün tekrar %20 dip çekimi yaptým. Bu 15 - 20 günlük zaman diliminde co2 ve gübreleme yapmadým.

Ancak 5kök bitki için sistem olmazsa olmaz da deðil sanki.

Bu durumda bana gübreleme (sývý yada kuru) ve co2 ihtiyaçlarýmý yazabilir misiniz? Etraftan okuduðum kadarýyla yapmaya çalýþýyorum fakat neyin gerekli neyin gereksiz olduðunu pek bilemiyorum.

Teþekkürler...

volkantr34

• Ãœye
  • Özel Ãœye
  • Ýleti: 102
  • Ad Soyad: Volkan GÃœRSOYLAR
Zor olaný yapmaya çalýþýyorsunuz.. Chichled tankýna co2 ekleyerek bitki bakmaya çalýþan gördüðüm ilk akvaristsiniz , yanlýþ anlamayýnda.. gerçekten ilk kez tanýk oluyorum.. Co2 suyun ph'ýný düþürür ki bu balýklarýnýz açýsýndan pekte iyi olmayan bir durumdur.Çünki balýklarýnýz sert suyu sever.. Yani ph 7'nin üstünü.. Ek olarakta balýklarýnýz bitkileri yerler.. Balýk mý bitki mi diye bir seçim yapmanýz lazým.. Co2 sistemi o tankýn hayrýna alamet deðil benden söylemesi..

frenatuss

• Yeni üye
  • *
2-3 aydýr bir sýkýntý yaþamadým. Volkan bey, bugün malawi tanký için uygun bitkiler ve malawi tanklarýnda mayalý sistem kullanan bir sürü insan var, bunlardan biride benim :) Olmamýþ bir þey kesinlikle deðil. Dediðim gibi araþtýra araþtýra öðreniyorum. Birkan beyin söylediði gibi olmazsa olmaz deðilse ve faydasýndan ziyade zararý olacaksa kaldýrýrým.

Teþekkür ederim...

admin

• Baðýmlý Ãœye
  • Kurucu Ãœye
Aþýrý bitki yoðunluðunuz yoksa ve hýzlý büyüyen bitkiler beslemiyorsanýz kaldýrabilirsiniz bence ancak Volkan Abi'nin uyarýlarýný da göz önünde bulundurmak gerek zira CO2 yoðunluðu belli bir seviyeye ulaþtýðýnda pH ve sertliði inanýlmaz etkileyebiliyor. 8lerde gezinen pH 6lara iniveriyor. Balýklar açýsýndan kontrollü olmakta fayda var. Gübrelemeyi ve karbondioksit takviyesini bitki yoðunluðuna ve türüne göre gözden geçirin bence. Örneðin anubias gibi yavaþ geliþen bitkiler besliyorsanýz karbondioksit ilave etmeseniz de olur, bir de el yapýmý gübreleri iyice gözden geçirerek kullanmak gerek, aldýðýnýz satýcýnýn güvenilirliði vesaire de önemli. Aþýrý gübre masrafý çýkmayacak bir akvaryum için tanýnmýþ markalarýn gübrelerini kullanmak daha mantýklý gibime geliyor. Ki sizin tankýnýz da günlük ve yoðun gübreleme isteyen tanklardan uzak, hazýr gübreler daha güvenli olacaktýr.

frenatuss

• Yeni üye
  • *
Evet co2 sistemini kaldýrdým. Maya konusunda da dediðinizi yapmak en mantýklýsý olacak.

Bitkilerim anubias ve echinodorus türü. Bunlar için önereceðiniz bir marka varmý, ve tabletlerle sývý arasýnda fark nedir?

admin

• Baðýmlý Ãœye
  • Kurucu Ãœye
Tablet gübreler daha çok köklerinden beslenen türler içindir. Anubiaslar kaya ve kütüklere tutturulduðu için tablet gübre genelde kullanýlmaz, tam anlamýyla kökleri var diyemeyiz zaten sanýrým. Zengin bir tabanýnýz varsa tablet gübre kullanýmý þart deðildir ama sývý gübre düzenli bir þekilde mutlaka kullanýlmalý bence, Seachem, Hagen, Sera gibi markalara güvenilebilir, baþka markalar önerenler de olabilir. Yerli ürünlerden kaçýnýn ;D

Bu arada CO2 sistemi belli bir populasyon yoðunluðuna ulaþýldýðýnda mutlaka gerekli olacaktýr, anubiaslar için demiyorum ama hiç adamakýllý echinodorus türü beslememiþ olmama raðmen biraz yoðunlaþtýklarýnda illa ki gerekecektir diye düþünüyorum.
« Son Düzenleme: Mart 12, 2011, 04:22:09 öö Gönderen: admin »

frenatuss

• Yeni üye
  • *
Anladým. Teþekkür ederim...