Konu: floresan çeþidi  (Okunma says 21312 defa)

gulay

• Üye
  • **
  • leti: 95
floresan çeþidi
« : Austos 14, 2007, 17:25:44 s »
Herkese selamlar,

Kurmaya hazýrlandýðým bitkili tank için floresan arayýþýndayým. Baþlangýçta bulabilirsem 120 cm.lik Philips Aquarelle ve Philips TLD 950 deluxe pro kombinasyonunu düþünmekteydim. Fakat bugün yaptýðým görüþmelerde Ýstanbul Karaköy'deki ve PERPA'daki Philips bayisi elektrikçilerin hiçbirinde Aquarelle bulamadým ve getirmeyi de düþünmemekteler. Aquarelle'ye ulaþmam bu sebeple zor olduðundan (Ankara'da da çok zor bulunmaktaymýþ) sizlere sorularýmý sýralýyorum:
1)Philips TLD 950 deluxe pro 5300K ile Philips TLD 965 arasýnda ne fark vardýr?
2)Bunlardan birinin yanýna Sylvania Grolux kombinasyonu mu daha iyi olur?
3)Yoksa Philips'ten vazgeçip, Sylvania Daylight X Sylvania Grolux X Sylvania Aquastar mý yapsam?

Bitkili tankta 3 adet 120 cm.lik floresan olacak. Fazla yosunlanmayý teþvik etmeyecek ama bitki geliþimine de katkýsý olacak hangi kombinasyonu tavsiye edersiniz? Çok çok teþekkürler...

halit2

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 256
  • Ad Soyad: Halit DEÐER
Ynt: floresan çeþidi
« Yantla #1 : Austos 14, 2007, 18:49:41 s »
Ýsak forumlarýndan Sayýn Sönmezoðlu bu floresanlarý Eminönü Ziya Elektrik' te bulabildiðinden bahsetmiþ.

Cevaplara gelelim...
1- 950 modeli  5300 Kelvin renk sýcaklýðýna sahipken 965 modeli 6500 Kelvin.
2&3- Bu size kalmýþ bir seçim.Hangisi cebinize uyarsa ve bulabilirseniz onu alým.Philips' de, Osram' da, Sylvania 'da bu piyasada yer etmiþ markalar.Hepside iyi ve söylediðiniz floresanlar akvaryumlarda kullanýlýp verim alýnmýþ hatta akvaryumlar için özel üretilmiþ floresanlar.
Ben daylight ve grolüx kullanýyorum, gayet memnunum.Sizinde aydýnlatmada grolüx kullanmanýzý isterim...

Nuri Üçüncü

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 266
  • Ad Soyad: NURÝ ÜÇÜNCÜ
« Yantla #2 : Austos 14, 2007, 21:17:38 s »
Gülay Haným, bence kullanmayý düþündüðünüz    toplam 110 watt  ýþýk gücünü  72 watt grolüx olmak üzere aquarelle, daylýghet,sera plant olarak düzenleye bilirsiniz.
Ben kendim grolüx ve daylýghet kombinasyonu kullanýyorum.

halit2

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #3 : Austos 15, 2007, 11:01:37 »
Yanlýz seraya göre fiyat/performans oraný çok çok yüksek olan floresanlar var.Ben kullanmanýzý tavsiye etmem.

gulay

• Üye
  • **
« Yantla #4 : Austos 15, 2007, 17:09:48 s »
Peki deðerleri 4700 ile 6500 kelvin arasýnda deðiþen bu floresanlara 10000 kelvinlik bir floresan eklemek nasýl bir sonuç getirir? Sorumun nedeni ise tek bir 10000 kelvinlik floresanla aydýnlatýlan yavru tankýmda sürekli sakal algi geliþirken, halojen aydýnlatmanýn olduðu diðer yavru tankýmda çok az sakal algi oluþmasý. Ýki tank arasýndaki su deðerlerinin floresanlý tankta daha ideal olmasý beni bu durumdan ýþýklandýrmanýn sorumlu olabileceðine itiyor. Tabii emin deðilim, varsa sizin de tecrübelerinizden faydalanmak isterim...

halit2

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #5 : Austos 16, 2007, 11:14:52 »
10000 Kelvin tek baþýna kullanýlmamalý bence.Yardýmcý eleman olarak görev almalý.Asýl görevi yapanlarýn grolüxler olduðunu düþünüyorum.
Fakat çok teknik konulara giriyoruz.Bu iþin sonu gelmez emin olun.Çünkü aydýnlatma öyle bir konu ki, herkesin farklý bir düþüncesi ve yorumu var.Önemli olan kullanýlmýþ ve verim alýnmýþ olan malzemeleri kullanmak.Aydýnlatma üzerinde çok kafa yormaya gerek olduðunu düþünmüyorum. :)

gulay

• Üye
  • **
« Yantla #6 : Austos 16, 2007, 13:25:19 s »
Bence konu özellikle akvaryum olunca pek çok farklý noktada kafa yormaya gerek var :)... Herkes kendi tecrübesini ayrýntýlý þekilde yazýnca, insanlarýn kafasýnda kendi tanklarýna göre en uygun seçimler belirleniyor. Kullanýlmýþ ve verim alýnmýþ malzemelerin hatalý kombinasyonu (sadece ýþýk için konuþmuyorum) da bazen kötü sonuç verebilir. Mesela siz 10000 Kelvin tek baþýna kullanýlmamalý demiþsiniz ki, bu benim yavru tankýndaki olaya biraz daha açýklýk getiriyor...

halit2

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #7 : Austos 16, 2007, 15:04:42 s »
Zaten ben sadece 10000 K kullanan ve iyi sonuç alan birisini daha tanýmýyorum.

gulay

• Üye
  • **
« Yantla #8 : Austos 16, 2007, 16:34:23 s »
Bendeki akrilik tankla beraber gelen floresanlardan biriydi, ben de en iyi üretici firma biliyordur düþüncesiyle deðiþtirmemiþtim. Verdiði ýþýk iyiydi ama iþte hazýr alýnan ve kurulumunda fazla çaba sarfedilmesi gerekmeyen tanklarda bile böyle sorunlar olabiliyor...

serhatturks

• Yeni üye
  • *
  • leti: 5
« Yantla #9 : Ekim 05, 2007, 23:14:20 s »
Bence eðer bulabilirseniz 2 adet TLD 950 ve 1 adet aquastar kullanýn. Bu sayede bitkilerin hem gerçek renklerini görür hemde ihtiyaçlarý olan ýþýký vermiþ olursunuz.

Saygýlarýmla,
Serhat TÜRK

gulay

• Üye
  • **
« Yantla #10 : Ekim 07, 2007, 13:49:34 s »
Ýki tanesi kesin TLD 950 olacak Serhat Bey ama diðerinin Aquastar mý Aquarelle mi olacaðýna tam karar vermedim. Aquastar'ýn yüksek kelvin deðerine raðmen yosunlanmayý önleyebilen trifosfor özelliði varmýþ, bu bence önemli ama fiyatý Aquarelle'den pahalý. Aquarelle ise epey tavsiye ediliyor ama saçak yosununu arttýrdýðý da çokça söyleniyor ve fiyatý ucuz...

oakdamar

• Yeni üye
  • *
  • leti: 15
« Yantla #11 : Ekim 18, 2007, 01:14:57 »
Osram' ýn fluora sýný öneririm. akvaryumculardan deðil, elektrikçilerden aramalýsýnýz.

muratulper

• Üye
  • **
  • leti: 23
« Yantla #12 : Aralk 25, 2007, 15:08:17 s »
ben akvaryumumu yeni kurdum, 80lik taymurun akvaryumu, bitki de aldým 4 çeþit, fakat lambalarýmýn üstünde 20w yazýyor,bir mavi bir pembe-beyaz var, sizce yeterli mi? zaten bu akvaryumda 2 tane lamba boþluðu var? önerilerinizi bekliyorum. Teþekkürler

alpinho

« Yantla #13 : Aralk 25, 2007, 15:21:47 s »
Anladýðým kadarý ile tankýnýz yarým kapaklý.Bu durumda kapaðý bir kenara kaldýrýp bitkili tanka göre bir kapak yaptýrmanýzda fayda var.80 likte olsa tankýnýz yarým kapak olduðu için bir yarýsýna yoðun ýþýk vereceði için dengesizlikler yaratacaktýr.Florasanlarýnýzýn üstünde markasý  wattý gibi bilgiler bulunmaktadýr.Bunlarý bizlerle paylaþýrsanýz daha yerinde paylaþýmda bulunabiliriz.

Nuri Üçüncü

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 266
  • Ad Soyad: NURÝ ÜÇÜNCÜ
« Yantla #14 : Aralk 25, 2007, 18:58:19 s »
ben akvaryumumu yeni kurdum, 80lik taymurun akvaryumu, bitki de aldým 4 çeþit, fakat lambalarýmýn üstünde 20w yazýyor,bir mavi bir pembe-beyaz var, sizce yeterli mi? zaten bu akvaryumda 2 tane lamba boþluðu var? önerilerinizi bekliyorum. Teþekkürler

Akvaryumunuzun ölçüleri hakkýnda bilgi verin. Mavi flourasaný da çýkararak yerine grolüx türü flourasan koyun.