Sump Nedir?
Sump bir filtreleme sistemidir. Özellikle geniþ hacimli akvaryumlarda kullanýlan çok çeþitli nedenlerle tercih sebebi olan bir sistemdir. Ýyi bir filtrasyon için geniþ hacimli filtreler, yüksek debi ve uygun filtrasyon malzemelerini kullanmak gereklidir. Dýþ filtreler çoðu zaman ihtiyacýmýzý giderselerde ne yazýk ki sump kadar iyi sonuç veremezler. Öte yandan sumplarda dýþ filtreler kadar sessiz, pratik ve ufak deðillerdir. Sumplarýn tercih sebebi olmasýndaki bir diðer nedense, akvaryumlarýmýzýn içinde görüntü kirliliðine yol açan ýsýtýcý, borular, kafa motorlarý vb. ekipmanýmýzý sumpýmýzýn içine koyma þansýmýzýn olmasýdýr. Böylelikle akvaryumumuzda hem daha iyi su þartlarýný hem daha doðal bir görüntüyü elde etmek adýna sumplar filtreleme sistemlerinin baþýnda yer almaktadýr... Aþaðýdaki resimde boþ bir sump görmektesiniz. Cam bölmeler, elde edilmek istenen su deðerlerine göre seçilecek malzemelerle doldurulur. Çalýþma prensibi dýþ filtrelerle hemen hemen aynýdýr. Akvaryumdan çeþitli þekillerle (Taþýrma, Overflow Box ) sumpa inen su bölmelerden geçerek son hazneye dolar. Bu haznede suyu akvaryuma basacak motorumuz bulunmaktadýr. Isýtýcý vb. ekipmanýmýzýda yine son haznemize koyabiliriz.
Taþýrma sistemi :Bu sistem için ne yazýk ki akvaryumumuzun arka camýna veya alt camýna delik açtýrmamýz gereklidir.Bu iþlem belli baþlý merkezlerde yapýlabildiði için oldukça külfetli bir iþlemdir.Özellikle akvaryumunuzu yaptýrýrken bu þekilde yaptýrmanýz mantýklý bir seçim olacaktýr.
Overflow Box : Bu sistem için akvaryumumuza delik açmamýza gerek kalmýyor.Tamamiyle su basýncý prensibine dayalý bir sistemdir.Türkiyede bulunmasý zor olmasýna ragmen kurulu akvaryumlarý sumplý sisteme çevirebilmek için en uygun yoldur.
Ben þahsen SKÝMZ in OM 2500 OWER FLOW BOX unu kullanýyorum.