Konu: Torf ve Cabomba  (Okunma says 15420 defa)

gulay

• Üye
  • **
  • leti: 95
Torf ve Cabomba
« : Eyll 01, 2007, 15:03:11 s »
Üstünü kestiðim bir pet þiþeye, deneme amaçlý olarak 2 cm torf (paketli satýlan topraklardan) ve üzerine 4cm Aquaclay koyarak yeni budadýðým cabombayý diktim. Hiç sývý gübre eklemedim ve günde 14 saat kadar ýþýklandýrdým. Bitkide hiçbir bozulma belirtisi olmadýðý gibi 2 cm kadar boy attý ve en ufak yosun bile oluþmadý. Ýki hafta sonra su deðerlerini ölçtüðümde sonuç þaþýrtýcýydý:NO3=10, NO2=1, GH>16. Sistem oturmamýþtý (nitrit halen sýfýrýn üstündeydi) tamam ama ilk koyduðumda GH<3 iken, iki hafta sonunda nasýl GH>16 olmuþtu? Akvaryumlarda tabanýn en altýna yerleþtirilen topraðýn içerdiði besin fazlasýndan dolayý özellikle ilk 2-3 aylýk süreçte amonyak-nitrit-nitrat patlamasý yaratacaðý söyleniyor ama GH'ý bu denli etkilediðini bilmiyordum. Bu konudaki deneyim ve yorumlarýnýzý almak isterim...

Not:Daha önceden ayný tip ýþýklandýrma kullanýp sadece midye kýrýðýna diktiðim bitkiler, sývý gübre ilave etmeme raðmen çürümüþtü. Tamamen çürümelerinden evvel yosun da oluþmuþtu tabii.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
Ynt: Torf ve Cabomba
« Yantla #1 : Eyll 02, 2007, 08:54:59 »
Gerçekten ilginç bir durum. Bitkinin suya verdiði oksijenin bu derece bir etkisi olmaz sanýrým. Acaba torfda biraz kireçli toprak da mý var yoksa ???

gulay

• Üye
  • **
« Yantla #2 : Eyll 02, 2007, 10:51:37 »
KH ve pH'da torfu koymamdan öncesine göre bir oynama olmadýðýný da belirtmek isterim. Tetra'nýn testine göre KH 0 pH ise 6.4 idi... Toprak kullanýmýnda suya salýnan maddeler yüzünden oksijen oldukça düþebiliyormuþ, bunu da yeni öðrendim ;) Bu arada bitkide en ufak bir bozulma veya yosun belirtisi yok, uzamaya devam ediyor :D

Nuri Üçüncü

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 266
  • Ad Soyad: NURÝ ÜÇÜNCÜ
« Yantla #3 : Eyll 03, 2007, 17:45:02 s »
KH ve pH'da torfu koymamdan öncesine göre bir oynama olmadýðýný da belirtmek isterim. Tetra'nýn testine göre KH 0 pH ise 6.4 idi... Toprak kullanýmýnda suya salýnan maddeler yüzünden oksijen oldukça düþebiliyormuþ, bunu da yeni öðrendim ;) Bu arada bitkide en ufak bir bozulma veya yosun belirtisi yok, uzamaya devam ediyor :D
. Ýki hafta sonra su deðerlerini ölçtüðümde sonuç þaþýrtýcýydý:NO3=10, NO2=1, GH>16. Sistem oturmamýþtý (nitrit halen sýfýrýn üstündeydi) tamam ama ilk koyduðumda GH<3 iken, iki hafta sonunda nasýl GH>16 olmuþtu? Akvaryumlarda tabanýn en altýna yerleþtirilen topraðýn içerdiði besin fazlasýndan dolayý özellikle ilk 2-3 aylýk süreçte amonyak-nitrit-nitrat patlamasý yaratacaðý söyleniyor ama GH'ý bu denli etkilediðini bilmiyordum. Bu konudaki deneyim ve yorumlarýnýzý almak isterim...

Not:Daha önceden ayný tip ýþýklandýrma kullanýp sadece midye kýrýðýna diktiðim bitkiler, sývý gübre ilave etmeme raðmen çürümüþtü. Tamamen çürümelerinden evvel yosun da oluþmuþtu tabii.

Gülay Haným KH =O ise p.h ýn süratle düþmesi  gerekirdi ilk yaptýðýnýz p.h ölçümümnde kanaatimce bir hata olmuþ olabilir.  Ýstanbul da genellikle musluk suyu; p.h 7,5-8,0  arasýnda olduðu için baþlangýç ölçüm  deðerinde bir hata olmuþ olabilir mi?

GH(toplam sertlik) calsiyum ve magnezyum tuz türevlerinin, suda bulunan yoðunluðun dan ileri gelmektedir.
6-16dGH arasýndaki deðerler normaldir. 15 gün gibi kýsa bir sürede gh3-gh16 deðerine çýkmasýda oldukça garip, bu kadar artýþ bence, ya biyolojik oluþumun tamamen oturmadýðý için amonyak dönüþtürücü bakterilerin oluþamadýðý sonucunu çýkarýyor.  bu yüzden hiç bir döngünün olmadýðý eko sistemde, bazý deðerler  normal kalýrken, bazý deðerlerde aþýrý oynamalar olabiliyor.
Akvaryumlarda kullanýlan gübrelerde genellikle nitrat ve nitrit bulunmaz. Bunlar amonyumun bakteriler tarafýndan
nitrit ve nitratlara dönüþtürülmesiyle saðlanýr. Bu nedenlede genel sertlik  tahmin ettiðiniz gibi yüksek oranda mineral salýnýmýndan ileri gelmiþtir. Bu kadar küçük ölçekli su sisteminde kullanýlan torf, haliyle ihtiyaç fazlasý mineral salýmýnda bulunacaðýdan sertlikte aþýrý bir artýþ meydana getirmiþtir.

Mümkünse 15 gün sonra ph,kh,gh, ve amonyum sonuçlarýný birkez daha ölçerek bilgi verirseniz daha net bilgiler edinebiliriz.

SAYGILAR

gulay

• Üye
  • **
« Yantla #4 : Eyll 04, 2007, 13:19:55 s »
Tabii Nuri Bey, bir 15 gün sonra yeniden ölçüp koyarým. KH'ýn 0 çýkmasý bana da tuhaf gelmiþti ilk ölçtüðümde, bahsettiðim KH ve pH deðeri Tetra test kitinin (nitrit, nitrat, GH, KH ve pH'ý birlikte ölçen) ilk deðerinde çýkmýþtý yani pH=6.4 ve KH=0 idi. PH'ýn 6.4 çýkmasýný açýklayabiliyorum çünkü burada kullandýðým su çeþme suyu deðil damacana içme suyundandý ama bu, KH'ýn bu denli düþük çýkmasýný da açýklar mý bilemiyorum.

Öte yandan eðer ileriki ölçümlerde de nitrit azalacaðýna yüksek deðerlere çýkmazsa ve su daha fazla sertleþmezse, torf olayýna çok daha olumlu bakmaya baþlayacaðým. Sebeplerine gelince:
-Yeni kurulan ve daha döngü oluþmadan içine çok sayýda balýk atýlan tanklarda nitritin bu deneydekinden çok çok daha yüksek seviyelere çýktýðýný gördüm. Yani uygun miktarda torf kullanýp toplamda 8-10 cm'lik kalýn bir taban aþýrý derecede amonyak ve nitrit patlamasýna sebep olmayabilir.
-Yeni ekilen bir bitkinin þimdiye kadar hiç görmediðim hýzdaki adaptasyonu
-  "       "      "       "      hiç sývý gübre takviyesi olmadan, sadece besince zengin taban sayesinde hýzla büyümesi
-En ufak yosun oluþmamasý

Tabii bu deneyi bir de çeþme suyuyla yapmam lazým uzun vadede daha kullanýþlý bilgilere eriþmek için...

halit2

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 256
  • Ad Soyad: Halit DEÐER
« Yantla #5 : Eyll 05, 2007, 09:32:53 »
Güzel deneyim.Bu torfu artýk bende denemeliyim.

darkfreez

• Üye
  • **
  • leti: 23
« Yantla #6 : Ekim 14, 2007, 00:39:13 »
Arkadaþlar 80*45*60 lýk akvaryumun tabanýnda 6 paket hazýr satýlan torflu topraklardan var (topraðýn üstünde 4-5 cm kadarda ince taþ var) ve en büyük sorunum topraktan çýkan hava bazý bitkilerim hýzla geliþirken bazýlarýysa çürüyor, balýlarda ise hiçbir problem yok.

gulay

• Üye
  • **
« Yantla #7 : Ekim 15, 2007, 21:08:46 s »
6 paket miktar olarak biraz fazla geldi, tabanda kullanýlan genelde 1-2 cm yüksekliðinde torf. Bir yerlerde torf kullanýmýnda fazla miktardaki gübreden ötürü bitkilerin ölebileceði (özellikle hassas türlerin) yazýyordu. Torfta akvaryum için kullanýlan ürünlerdekinden çok daha fazla besleyici madde (ve bir o kadar da uzun etkili) olduðundan aslýnda son derece mantýklý...

oakdamar

• Yeni üye
  • *
  • leti: 15
« Yantla #8 : Ekim 17, 2007, 00:05:45 »
Selamlar,

100 Lt. Akvaryumumun tabanýnda yaklaþýk 6 cm. torf var. torf kullanmaya yaklaþýk 2 ay önce baþladým. Co2 de kullanýyorum. bitkilerim coþmuþ durumda. Sadece lepistes bulunan akvaryumumda olaðan ölümler dýþýnda ölüme rastlamadým. Ph 7 (adana da sularýn genel deðeri bu.) torf paketinde de ph 7 yazýyordu. bir deðiþiklik olmadý.

Özgür Akdamar

goldmr

• Yeni üye
  • *
  • leti: 10
« Yantla #9 : Temmuz 14, 2009, 14:26:21 s »
Üstünü kestiðim bir pet þiþeye, deneme amaçlý olarak 2 cm torf (paketli satýlan topraklardan) ve üzerine 4cm Aquaclay koyarak yeni budadýðým cabombayý diktim. Hiç sývý gübre eklemedim ve günde 14 saat kadar ýþýklandýrdým. Bitkide hiçbir bozulma belirtisi olmadýðý gibi 2 cm kadar boy attý ve en ufak yosun bile oluþmadý. Ýki hafta sonra su deðerlerini ölçtüðümde sonuç þaþýrtýcýydý:NO3=10, NO2=1, GH>16. Sistem oturmamýþtý (nitrit halen sýfýrýn üstündeydi) tamam ama ilk koyduðumda GH<3 iken, iki hafta sonunda nasýl GH>16 olmuþtu? Akvaryumlarda tabanýn en altýna yerleþtirilen topraðýn içerdiði besin fazlasýndan dolayý özellikle ilk 2-3 aylýk süreçte amonyak-nitrit-nitrat patlamasý yaratacaðý söyleniyor ama GH'ý bu denli etkilediðini bilmiyordum. Bu konudaki deneyim ve yorumlarýnýzý almak isterim...

Siz bahçe çiçekleri için olan torfmu kullandýnýz, akvaryum için kullanýlmasý gereken torftanmý kullandýnýz ?

Tr-Merces Letifer-Tr

• Üye
  • **
  • leti: 62
  • -TÜRK-
  • Ad Soyad: Burak Özbay
« Yantla #10 : Aralk 03, 2011, 12:41:16 s »
Torflar suya FAZLA salýným yapmadýðý sürece HER torf kullanýlabilinir.Bir sorun olmaz bende aponogeton cinsi bir bitki ile deney yaptým sonuçta geliþme oldu ama ben ýþýðý 6 saat açýyordum.