Konu: çim karidesi ve yavrular  (Okunma says 7190 defa)

gulay

• Üye
  • **
  • leti: 95
çim karidesi ve yavrular
« : Eyll 05, 2007, 14:10:51 s »
Daha önce bir mesajýmda çim karideslerinin yavru molilere dokunmadýðýný, hatta güçsüz ve yerlerde dolaþanýna bile dokunmadýklarýný yazmýþtým; yanýlmýþým :'(... Geçenlerde ufak bir yavruyu yerken görmüþtüm ama yavrunun önceden ölmüþ olabileceðini düþündüm çünkü yarýsý yenmiþti bile. Bu sabah balýklarý yemlerken (karidesler de beni görünce geliyor ve önümde cama diziliyorlar ;)) en iri diþi karideslerden birinin 1,5 cm.lik bembeyaz ve sapasaðlam bir moli yavrusunu yediðine þahit oldum. Yavru ölmüþtü ama hastalýktan ölmüþ bir yavru deðildi kesinlikle... Diðer türdeki karideslerin yavrularý yediði ama çim karideslerinin daha barýþçýl olduðu biliniyor ama siz kanmayýn. Yine de onlarý çok seviyorum, ilerde yapabilirsem ayrý bir tank yapmaya çalýþacaðým.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
Ynt: çim karidesi ve yavrular
« Yantla #1 : Eyll 05, 2007, 14:25:46 s »
Sizin karides çim deðil de cam karidesi olmasýn ? Cam karidesleri etçildir. Çim karidesine çok benzer. Ama ayýrt etmeyle ilgili hiç bi fikrim yok.

gulay

• Üye
  • **
« Yantla #2 : Eyll 05, 2007, 16:45:29 s »
Yok, benimkiler kesinlikle çim karidesi (caridina japonica) :)

halit2

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 256
  • Ad Soyad: Halit DEÐER
« Yantla #3 : Eyll 05, 2007, 18:38:02 s »
Ben cam karidesinin yabani lepistes erkeðini sapasaðlamken yediðini biliyorum. :) Amacým yabani erkeði ana tanka atýp, normal diþilerle çiftleþmesini saðlamaktý.Tabi ben erkeði akvaryuma attým, karides o anda çýlgýna dönmüþ gibi erkeðe saldýrmaya baþladý.Sonra alt etmeyi baþardý.Zavallý erkek ne kadar çýrpýnsada karidesin elinden kurtulamadý.Karides bir köþeye çekildi ve balýðý yedi. :)Ýlginç bir olay, cani karides hala akvaryumumda ve yabani lepisteslerle beraber geziniyor.Sanýrým o an için caný avlanmak istedi.

Bakýn ayýrt etmek basit...Çim karidesi hem daha kalýn gövdeli, hemde gövdesinde noktalara sahip.Cam karidesinin gövdesinde kahverengi, siyah ve beyaz çizgiler var.
Çim karidesi;

Alýntý: www.aquahobby.com/gallery/b_shrimp.php

Cam karidesi;

gulay

• Üye
  • **
« Yantla #4 : Eyll 06, 2007, 11:19:40 »
Evet aslýnda dikkatli bakýnca oldukça farklýlar ve benim kuzu görünümlü kurtlarýn çim karidesi olduðu kesinleþmiþ oldu :). Bu arada Halit Bey, ben yavru sayýsýndaki azalmalara ve karideslerin eskisi gibi su yüzeyinde yemleri kapmamalarýna raðmen (ilk yavruyu yediklerini görmeme raðmen-kendi öldü sanmýþtým) hiç þüphelenmedim. Neden derseniz sizinki gibi iþlerini alenen deðil, kütüðün içinde gizli hallediyorlarmýþ. Yani bence sizinkinin de uslandýðýný sanmayýn... ;)
« Son Dzenleme: Eyll 06, 2007, 11:21:28 Gnderen: gulay »

halit2

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 256
  • Ad Soyad: Halit DEÐER
« Yantla #5 : Eyll 06, 2007, 14:24:39 s »
Karidesler sadece otçul beslenen canlýlar olmadýklarý için yaptýklarý normal karþýlanmalý. ;DBenimkilerde uslanmamýþ olabilir.Protein içerikli yemlerle takviye yapýlsa avlanmalarýnýn önüne geçilebilir mi acaba? :)

gulay

• Üye
  • **
« Yantla #6 : Eyll 06, 2007, 15:04:54 s »
Benimkiler bana geldiklerinden bu yana oldukça fazla boy atmýþlardý (özellikle de diþiler). Cama yaklaþtýðýmda bir süre sonra onlar da kütüklerinin içinden çýkýp camýn öteki tarafýna sýralanýyor, yem vermeye baþlayýnca da su yüzeyine gelip (bazen yarýlarý suyun üstünde iken) yemleri kapýyorlardý. Zaten yosunlarý da tükettiklerinden ben daha çok kýrmýzý renkli pul yemleri vermeye çalýþýyordum protein de alsýnlar diye ama meðerse bu saðlýklarýný çok yönlü beslenmelerine borçluymuþlar ;D