Konu: Bitki nasýl dikilir?  (Okunma says 24344 defa)

vayhan

• Üye
  • **
  • leti: 39
Bitki nasýl dikilir?
« : Eyll 10, 2007, 01:13:27 »
Selam
Forumda ve sitede dolaþtým fakat bitkinin nasýl dikilmesi gerektiðini ve nelere dikilirken dikkat edilmesi gerektiðni sormak istiyorum.
Bitki maþalarý veya tutucaklarý var sanýrým onun yardýmýyla mý?
Yeni bitki dikildiðinde etrafýndaki herhangi bir bitkiden uzaklýðý ne olmalýdýr?
Ne kadar geniþleyebilir veya yayýlabilir?
Yeni akvaryumda daha kolay ama varolan akvaryumda diðer bitkileride yerinden oynatmayacak þekilde nasýl dikilir?
Alýnan bitkinin kökünden 2 cm kesin vs deniliyor. Doðru mu?
Dikilirken kumun en alt noktasýna kadar kök inecek mi?

Temel ve basit bir konu görünse de bence önemli.

gulay

• Üye
  • **
  • leti: 95
Ynt: Bitki nasýl dikilir?
« Yantla #1 : Eyll 10, 2007, 11:07:55 »
-Bitki maþasýyla bitki dikebilmeyi becerebilenlerden deðilim ama bitkiyi yerinden sökmekte kullanýþlý bir alet (tabii kök geliþimi çok fazla deðilse).
-Yeni bitkinin türüne göre ne kadar uzaða bitki ekileceðini önceden araþtýrýp bulmak gerekiyor, yoksa sýfýrdan düzenleme yapmamýz gerekebiliyor.
-Önceden kökün 2 cm kadar kýsaltýlmasý gerektiðini savunurdum, ziraat mühendisi bir arkadaþým iþin gerçeðini açýklayana dek... Meðerse bilinenin aksine, kökün besinlerini aldýðý en önemli kýsmý (yani ucu) kesildiðinde bitki yeni eklendiði ortama adapte olmak yerine kökünü tamir etmeye çalýþýrmýþ. Bu da adaptasyon sürecini uzatýr, hatta bitkinin uyum saðlayamayýp ölmesine bile (özellikle narin türlerde) neden olabilirmiþ. Bu, ayný ilk bitki dikildiðinde ýþýklarýn kýsa süreli açýlacaðýna sürekli açýlarak yapýlan hataya benziyor. Bu durumda da sürekli açýk olan ýþýk yüzünden bitki fotosentez yapýyor, adaptasyon sürecinde kök geliþimi zarar görüyor ve daha dirençsiz bir bitki haline geliyor.
-Ben kum yüksekliðinin fazla tutulup, dipten 1-2 cm'lik kýsma bitkiyi dikmeyerek zamanla kendi kendine bu kýsma kök salmasýný doðru buluyorum.

halit2

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 256
  • Ad Soyad: Halit DEÐER
« Yantla #2 : Eyll 10, 2007, 11:29:12 »
Güzel sorular.
Bitkileri dikerken dikkat etmemiz gerekenler;
*Bitkiyi dikeceðimiz bölgeyi önceden seçmeliyiz.Bu bölgeyi seçerken bitkinin ýþýk gereksinimi, max. boyu, geliþme(uzama ve yayýlma) hýzý vs. göz önünde bulundurulmalýdýr.
*Bölge seçildikten sonra bitkinin köklerini zarar vermeden gömebilmek için bir çukur açýlmalý.Bitki kökleriyle buraya yerleþtirildikten sonra çukur kapatýlmalýdýr.Bitki asla direk kuma gömülmemeli.Kökleri zarar görebilir.Hatta gövdeden bile kýrýlabilir.
*Bitki maþalarý ve benzeri gereçleri kullanmadým.Glossotigma türü bitki dikimi yapýlacaksa mutlaka ihtiyaç duyuluyor :).Fakat çoðu tür bitkiyi elimizle dikebiliriz.Buna raðmen elimizi akvaryuma sokamayacaðýmýz durumlar olabiliyor.Korkak balýklar besliyorsak akvaryuma el sokmak balýklarýn strese girmesine neden olabiliyor.Maþa þart deðil, olsa fena olmaz.
*Bitki dikildiðinde etrafýndaki bitkilerden belli bir uzaklýkta olmasý gerek diye birþey varmý, ben bilmiyorum.Elbette ýþýk, yayýlma hýzý vs. faktörler bu durumda göz önüne alýnmalý.
*"Ekilen bitkiler ne kadar geniþleyip, yayýlabilir?" diye sormuþsunuz.Bu da deðiþken bir durum.Sazlarýn bütün akvaryumumu kapladýðýný hatýrlýyorum da, gerçekten kötü bir durum.Yapýlabilecek þeyler, fazla yayýlan türleri bir kap içerisinde akvaryuma dikmek yada belli bir alana taþlarla vs. sýkýþtýrmak olabilir.
* ???
*Bitkilerin kökünden kesilmesini önerenlerde var, karþý çýkanlarda...Kesilmesini söyleyenler,sanýrým kesilen bölgeden besinin daha kolay alýnabileceðini düþünüyorlar.Bu biraz ilkel bir görüþ.Karþý çýkanlarýn öne sürdükleri fikir daha doðru görünüyor.Bitkilerin köklerinde, uç kýsýmda bulunan (koruyucu)kaliptra bölgesi ve gerisinde bulunan asýl önemli bölge (köküne büyümeyi saðlayan)uç meristemi.Bu bölgenin zedelenmesi bitki için sorun teþkil ediyor.Bitki birde bu bölgeyi onarmak için vakit harcýyor.Tabi dikildikten sonra, akvaryuma daha geç adapte oluyor.Ben çok kök salan bitkilerin köklerini keserim.Bazýlarýna ise dokunmam.
*Dikilen bitkinin kökünün en dibe kadar inmesi diye birþey yok.Kök dipte kaldýktan sonra 1-2 cm'lik bölgeyi daha dibe gömmek, bitkinin kumdan fýrtmamasý için uygun olacaktýr.

halit2

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 256
  • Ad Soyad: Halit DEÐER
« Yantla #3 : Eyll 10, 2007, 11:30:07 »
 :) Piþti oldu.
« Son Dzenleme: Eyll 10, 2007, 11:30:32 Gnderen: halit2 »

Nuri Üçüncü

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 266
  • Ad Soyad: NURÝ ÜÇÜNCÜ
« Yantla #4 : Eyll 19, 2007, 01:03:06 »
Selam
Forumda ve sitede dolaþtým fakat bitkinin nasýl dikilmesi gerektiðini ve nelere dikilirken dikkat edilmesi gerektiðni sormak istiyorum.
Bitki maþalarý veya tutucaklarý var sanýrým onun yardýmýyla mý?
Yeni bitki dikildiðinde etrafýndaki herhangi bir bitkiden uzaklýðý ne olmalýdýr?
Ne kadar geniþleyebilir veya yayýlabilir?
Yeni akvaryumda daha kolay ama varolan akvaryumda diðer bitkileride yerinden oynatmayacak þekilde nasýl dikilir?
Alýnan bitkinin kökünden 2 cm kesin vs deniliyor. Doðru mu?
Dikilirken kumun en alt noktasýna kadar kök inecek mi?

Temel ve basit bir konu görünse de bence önemli.

SORULARI SIRAYLA CEVAPLAYALIM

1-BÝTKÝ DÝKÝMÝ GENELLÝKLE AKVARYUMU YARIYA KADAR SU DOLDURDUKTAN SONRA YAPILMALIDIR. Dikimyapýlýrken elle yapmak daha kolay olur.
2-Her bitki farklý oranlarda geniþleme alaný ister, bu nedenlede akvaryumlarda bu oranlar gözetilmelidir. Echindoruslar gibi köklü türler etraflarýnda en az 15 cm alan isterken, Cabomba,Egeria,Limnophila gibi köksüz bitkiler, baðlar halinde ve sýkça dikilebilir.
3- Köklü bitkiler etraflarýna yayýlýrlar ve sürgün filizlerle ana gövdenin etrafýný kaplarlar. mesela bir çok echindorus türü 15-20 cm lik bir alaný kolayca kaplayabilir. Ayrýca köksüz bir bitkiden de bütün bir akvaryumu dolduracak kadar bitki elde edebilirsiniz.
4-Yeni akvaryuma bitki dikimi yapýlýrken, mevcut bitki  türlerinin köklerine zarar vermeyecek,  yeni dikilen bitkilerin, mevcut bitkilerin ýþýðýný engellemeyecek þekilde ve dikilecek bitkilerinde boyuna ve akvaryumun boyutlarýna uygun olarak görünüþü engellemeyecek uygun yerlere dikimine dikkat edilmelidir.
5-Yeni alýnan köklü bitkilerin köklerini yaklaþýk 3 cm kalacak þekilde kýsaltmak doðrudur. Burdaki amaç kökler kesilmese uzun olan kökler dikim yapýlýrken kýrýlacak ve kýsa sürede çürüyerek su kalitesini bozacaktýr. Dikim yapýlýrken sadece köklerin kumun içinde olmasýna özen gösterin. Dikim yapýldýktan sonra bitkiyi hafifçe çekerek köklerin düzgünce olmasý ve etli kýsmýn kum dýþýnda olmasýný saðlayýn.
6- Kökün tamamen kumun dibine inmesinin hiç bir anlamý yok önemli olan bitkinin yerinden oynamamasý, dikildiði yerdesabit kalmasý madde 5 teki þartlarýn saðlanmasý.

Aslýnda bitki alýnmadan önce alýnacak bitkilerin akvaryumdaki; balýk, bitki ve su þartlarýna uygun olup olmadýðý güzelce araþtýrýlarak uygun olanlarýn alýnmasýna gayret göstermek  akvaryumunuzun ileride sorunsuz bir yaþam ortamý oluþumana sahip olmsýný saðlayabilir.   

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yantla #5 : Eyll 19, 2007, 17:42:43 s »
Nuri abi limnopholia'yý da köksüz bitkilerdendir ve sýk dikilmesinin mahsuru yoktur demiþ ama benim gözlemlerim limnopholianýn sýklaþýnca büyümesinin çok yavaþladýðý yönünde çünkü limnopholialar cabombo ve elodealarýn aksine köklerinden daha fazla besin alan bitkiler sanýrým.

Nuri Üçüncü

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 266
  • Ad Soyad: NURÝ ÜÇÜNCÜ
« Yantla #6 : Eyll 20, 2007, 01:22:31 »
Nuri abi limnopholia'yý da köksüz bitkilerdendir ve sýk dikilmesinin mahsuru yoktur demiþ ama benim gözlemlerim limnopholianýn sýklaþýnca büyümesinin çok yavaþladýðý yönünde çünkü limnopholialar cabombo ve elodealarýn aksine köklerinden daha fazla besin alan bitkiler sanýrým.

Limnophila türleri besinleri hem kök hemde yapraklarý ile alýrlar, kastatdiðim limnophilalarýn tek kökten sürgün vererek ayný kök üzerinde büyümeleridir ve bunlar birbirlerine yakýn dikilerek,
çok hoþ çalýlýk görüntüsü oluþtururlar.

Birkan ýn dediðide doðrudur. Yalnýz Limnophila türlerinde gözlemlediðim bir þey çok ilgimi çekti. þöyleki; su deðerleri ve  besin öðeleri suda yeterli ise köklenme çok az oluyor. Þayet su deðerleri ve besin yönünden su 
uygun deðilse bu seferde aþýrý bir köklenme oluyor.

Yani Limnophila ekilen akvaryumlarda bir nevi test kiti gibi çalýþýyor.  Su kalitesi iyi ve gübrece zenginse köklenme çok az, su kalitesi ve gübre yetersizse köklenme çok daha fazla oluyor.

Böylecede su kalitesi hakkýnda bilgi veriyor.