Su doldurmadýysanýz kum altýna iki adet 3.5 metreden 7 metre 20þer watlýk kablo ýsýtýcý koymanýzý önerirdim.
Konuyu görmekte geç kaldým. Gerçi buraya geçen ay üye olmuþtum, unutmuþum dün bir arkadaþ site adýný verince bende üye olduðumu hatýrladým. Girip baktýðýmda hiçbirþey yazmadýðýmý gördüm. üyelik borcumu tamamlamak
için dünden beri fýrsat buldukça birþeyler yazýyorum. Umarým yararlananlar olur.
Kum altý ýsýtýcýsý, kum altýnda sirkülasyonu saðladýðýndan bitkiler için oldukça önemli. Isýtýcýyý tabana kum üzerine yatýrsanýz da, akvaryumda iyi sirkülasyon olsa da yukarýdaki su tabandan daha sýcak olacaktýr. Nedeni, ýsý transferinin yollarýndan biri olan konveksiyon. Taban malzemesi ne olursa olsun eðer 7-9 cm yüksekliðinde ise kum sudan daha soðuk olacaktýr. Termometre ile ölçün, veya 30 derecelik suyunuz varsa eliniz kuma sokun sýcaklýk farkýný hemen hissedeceksiniz. Yüzeydeki suda da erimiþ gazlar karbondioksit ve oksijen oraný dibe göre daha yoðundur. Buradaki bakteriler de kumdakilerden farklýdýr. Dip ýsýtýcýsýnýn köklü bitkiler kadar diðer dengeler için yararý var. Kumun biyolojik filtre özelliðini de arttýrýr.
Köklerin yapraklardan daha soðuk olmasýný engeller. Saplý bitkilerde Tugor olayýný yani bitki içinde sývý dolaþýmýný arttýrýr.
Vantuzla kablo ýsýtýcýlarý tabana yerleþtirmek kolaydýr.
Þehir gösteri akvaryumlarýnda merkezi sistem su dolaþýmý olmasýna raðmen bitkili olanlarda su altý ýsýtýcýsý da kullanýlýr.
eskiden bu kablo ýsýtýcýlar yokken akvaryum tabanlarý mermerden yapýlýp havagazý aleviyle dahi ýsýtýlýyormuþ.
Kablo ýsýtýcýlarýn 4.5 m 25 watt, 6 metre 50 watt, 3.5 m 15 ve 20 wattlýklarý var. Fiyatlarý da 45-70 YTL dolaylarýnda.
Bunlarý kullanacak olursanýz yazýn kapatmanýz gerekebilir. Kýþýn ise sürekli çalýþmalarý durumunda istediðiniz sýcaklýða ulaþmayacaðýnýzdan ek termostatlý ýsýtýcý da kullanmalýsýnýz.