Konu: 390 lt bitki tanký kuruyorum  (Okunma says 59164 defa)

Nuri Üçüncü

  • Baðýmlý Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 266
  • Ad Soyad: NURÝ ÜÇÜNCÜ
Ynt: 390 lt bitki tanký kuruyorum
« Yantla #15 : Kasm 09, 2007, 18:16:27 s »
Barýþ Bey; parvulalar zemini kapladýðýnda, dahada harika bir görüntü oluþacak. Birde  iç filitrenin yanýndaki,sanýrým cabomba onlarýda akvaryumun arka köþelerine dikerseniz daha estetik görünür ve görünüþüde engellemez.

alpinho

Ynt: 390 lt bitki tanký kuruyorum
« Yantla #16 : Kasm 10, 2007, 13:29:46 s »
Evet haklýsýnýz.Þu anda sadece budamadan gelen bitkileri köklendirmek amacýnda olduðumdan dekor dizayn herhangi bir çalýsmam yok.Fakat algler hasýl oldu ve alg yiyicim yok.Acilen sae tarzý balýklar almalýyým Ýzmir de de olmamasý handikap.Cüce vatoz atsam mini boy,onlar bile aquaclayi kaldýrýrmý diyorum.Debisi yüksek uv li iç filtrem var.Debisi yüksek diye onuda kullanmak istemiyorum.Çok fazla dert olmadan bu sorunlarý çözmem lazým.
« Son Dzenleme: Kasm 21, 2007, 20:22:59 s Gnderen: alpinho »

alpinho

Ynt: 390 lt bitki tanký kuruyorum
« Yantla #17 : Kasm 10, 2007, 16:53:06 s »
Bugün 10 otocinlus affinis 10 amano karidesi 5 sae 3 cm lik,13 de kardinal sipariþ ettim.Baþka türlü bu alglerle baþedemiycem sanýrým,yolun baþýnda önlem alayým dedim:)
« Son Dzenleme: Kasm 21, 2007, 20:24:10 s Gnderen: alpinho »

alpinho

Ynt: 390 lt bitki tanký kuruyorum
« Yantla #18 : Kasm 11, 2007, 03:11:22 »
Sevgili oðlum ALP cam sileceði ile 2 öbek parvulusumu yerinden söktü 2 sinin üstüde aquaclay kaplandý.Az sonra düzeltme iþlemine koyulacaðým.Sanýrým alg terminatörleri gelinceye kadarda su deðiþimi flo sayýsý ve aydýnlanma süresinde azaltma ile algleri yavaþlatmaya çalýþacaðým.

alpinho

Ynt: 390 lt bitki tanký kuruyorum
« Yantla #19 : Kasm 16, 2007, 00:40:40 »
Son mesajýmdan bugüne kadar su deðiþiminin ardýndan baþýma bela olan beyaz benkle mücadele içindeyim.Dün contra ile ilaçlama yaptým ýsýyýda 28 e cektim.Bugün büyük oranda beyaz benekler dökülmüþtü.1 doz daha contra yaptým ve yarýn bu ilacý son kez kullanacaðým.Bu esnada fermante sistemi býrakýp sera tüplü sistemimi kurdum.Ama hala nasýl doðru çalýsýr bilemiyorum.Bir black tetra birde zebrada baþtan beri garip davranýþlar vardý.Muhtemelen bunlar taþýyýcý balýklardý.Ýlk su deðiþimimde beyaz benek patladý.Isýtýcý kullanmýyordum ama suyu cekip taze kuyu suyu verirken çok düþük debide verdim ve bu bile kar etmedi.Isýtýcý olsaydý direk ýsýtýcý üzerine veya dýþ filtrem çalýssaydý dýþ filtre emiþine taze suyu verirdim.Bu bana bir ders oldu.Dýþ filtre ve ýsýtýcýyýda takmýþ oldum bu sebeble.

Tabi contranýn maviliði ve yükselen ýsý bir süre bitkilerdeki geliþimi durduracak.Mavilikte seyir zevki diye birþey býrakmadý.Ön camdan arka camý göremiyorum.Balýklarým hala gelmedi bu arada:(

Nuri Üçüncü

  • Baðýmlý Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 266
  • Ad Soyad: NURÝ ÜÇÜNCÜ
Ynt: 390 lt bitki tanký kuruyorum
« Yantla #20 : Kasm 16, 2007, 01:32:31 »

Tabi contranýn maviliði ve yükselen ýsý bir süre bitkilerdeki geliþimi durduracak.Mavilikte seyir zevki diye birþey býrakmadý.Ön camdan arka camý göremiyorum.Balýklarým hala gelmedi bu arada:(

Barýþ Bey; geçmiþ olsun. Karantina tanký kullanýyormusunuz?   Bitkili akvaryumlarda kimyasal madde kullanmak çok sakýncalý.
 Uzun vadede contra bitkilerinize büyük oranda zarar verecektir. Ýlacý akvaryumdan ancak aktif karbon kullanarak uzaklaþtýrabilirsiniz. Buda gerekli minerallerin karbon tarafýndan absorbe edilmesine yol açacaktýr. Ýnþallah tedavide baþarýlý olursunuz. Bitkilerinizde en az zararla kurtulur. Yeni balýklarýnýzýnda gelmemesi isabet olmuþ aslýnda.

 Bitkili akvaryumu olanlar bence muhakkak karantina tanký bulundurmalý.


admin

  • Baðýmlý Üye
  • *****
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
Ynt: 390 lt bitki tanký kuruyorum
« Yantla #21 : Kasm 16, 2007, 15:05:59 s »
Geçmiþ olsun. Ýnþallah en az zararla atlatýrsýnýz.

alpinho

Ynt: 390 lt bitki tanký kuruyorum
« Yantla #22 : Kasm 16, 2007, 23:53:43 s »
Taziyeleriniz için teþekkürler.Karantina tanký olarak kullanacaðým boþ tanklarým var.Hatta içinde dinlenmiþ suda var.Ama 390 lt tankta o kadar bitkinin arasýnda minik tetralarý tutarken vereceðim zarar ilaçtan daha fazla olacaktý.Artý tedaviden çýkan balýklar bakteri dolu tanka tekrar gireceklerdi.Her halikarda tank ilaçlanmalý idi.Ben bu riskleri göze aldým.En iyi ihtimal ise bitkileri söküp ýsýyý 30+ dereceye getirip beyaz beneðin anasýný aðlatmaktý ama onada vaktim yok.Bu þekilde bugün son ilaçlamayý yaptým.Eðer çözemezsem bitkieri çýkarmak kaçýnýlmaz olacak.

aqua_boy

  • Baðýmlý Üye
  • ***
  • Ýçerik Geliþtirici
  • leti: 263
  • Rainbow
  • Ad Soyad: Cenk Sinor
Ynt: 390 lt bitki tanký kuruyorum
« Yantla #23 : Kasm 17, 2007, 10:56:24 »
Geçmiþ olsun , hobicilerin en korktuðu þeyi yaþýyorsunuz inþallah en kýsa zamanda kayýpsýz bir þekilde beyaz benekten kurtulursunuz !

Saygýlar ...

alpinho

Ynt: 390 lt bitki tanký kuruyorum
« Yantla #24 : Kasm 20, 2007, 11:36:50 »
Beyaz benekten eser kalmadý.3-4 kayýpla bu badireyide atlattým.%20 lik su deðiþimi yaptým 2 gün oldu suda netlik yok.Dün akþam uv li iç filtre taktým.Bugün aktif karbon alabilirsem aktif karbon ile ilaç kalýntýlarýný yokedip netleþmeyi saðlamak istiyorum.Arkadaki bitkileri göremediðimden dün akþam ayna yardýmýyla baktým ve rotalalar azmýþ ve kýpkýrmýzý olmuslar.Echinodorus bu süreçte yaprak vermeye baþladý.Çok iyi þartlarda iyi gelmiyor bazen bitkilere:) Isýtýcýyý 28 den 27 ye ayarladým ýsýda düþme olmadý bende bir drece daha indirdim dereceyi öðlen kontrolü yapacaðým.Belki bu arada bir %20 su deðiþimi daha yapabilirim.

Bu arada aktif karbonu eheim 2211 e koyarken eheimý yukarý almayý düþünüyorum.1.50 gibi bir mesafeye rahat bassada tüplü sistemin difüzörüne su basmýyor.Yada biraz daha güçlü bir dýþ filtre alýp bunu randýmanlý kullanmak var.Aktif karbonu kullandýðýmda olacaklar þunlardýr;bitkiler suda çözüne  karbon bileþikleri sayesinde 3-4 misli azacaklar.Deli gibi fermante yapacaklar adeta avize gibi olacaklar.Bu kendi deneyimim deðil ama uzman akvarist bir arkadaþýmýzýn gözlemleri ve yaþadýklarý.Bende bu sayede bu durumu yaþayarak test etmiþ doðrulamýþ olacaðým.

Saygýlarýmla
« Son Dzenleme: Kasm 20, 2007, 11:39:48 Gnderen: alpinho »

admin

  • Baðýmlý Üye
  • *****
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
Ynt: 390 lt bitki tanký kuruyorum
« Yantla #25 : Kasm 20, 2007, 16:13:45 s »
Bitkilerinizin þu an azmasý da normal. Ben de bunu gözlemledim. Bitkiler bir süre karanlýktan kalýnca hýzla büyümeye baþlýyor. Galiba sebebi ýþýða ulaþma isteði falan. Ama rotalalarýn iyice kýzarmasý ilginç geldi. Su mavi olduðu için bordo görünüyor olmasýn  ;D

alpinho

Ynt: 390 lt bitki tanký kuruyorum
« Yantla #26 : Kasm 20, 2007, 17:34:55 s »
''bitkiler bir süre karanlýkta kalýnca hýla büyümeye baþlýyor''
Evet bitkiler fotosentez ile tüketecekleri besini hazýrlarlar. Birçok botanikçi'ye göre fotosentez'in fazlasý diye bir kavram yok, bitki belli bir kademeye kadar tüketeceði besini hazýrlýyor ve limitini doldurduðu zaman fotosentezi durduruyor, yani bu noktadan sonra ne kadar co2/mikro/makro gübreleme/ýþýk olsa da bitki fotosentezini durduruyor .Iþýksýz ortamda ise ürettiði besini tüketip büyüme/geliþme sürecine giriyor.
Bitkiye yapabildiði kadar fotosentez yaptýrmak ancak bitkinin maksimum hýzda büyümesini saðlamak anlamýna gelebilir. Fakat bitkiler mutlaka ýþýksýz bir periyottan da geçmeli. Çünkü ýþýklý ortamda hazýrladýklarý besini tüketip geliþmeleri lazým.

Joker

  • Baðýmlý Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 277
Ynt: 390 lt bitki tanký kuruyorum
« Yantla #27 : Kasm 20, 2007, 22:50:42 s »
Su doldurmadýysanýz kum altýna iki adet 3.5 metreden 7 metre 20þer watlýk kablo ýsýtýcý koymanýzý önerirdim.
Konuyu görmekte geç kaldým. Gerçi buraya geçen ay üye olmuþtum, unutmuþum dün bir arkadaþ site adýný verince bende üye olduðumu hatýrladým. Girip baktýðýmda hiçbirþey yazmadýðýmý gördüm. üyelik borcumu tamamlamak ::) için dünden beri fýrsat buldukça birþeyler yazýyorum. Umarým yararlananlar olur.

Kum altý ýsýtýcýsý, kum altýnda sirkülasyonu saðladýðýndan bitkiler için oldukça önemli.  Isýtýcýyý tabana kum üzerine yatýrsanýz da, akvaryumda  iyi sirkülasyon olsa da yukarýdaki su tabandan daha sýcak olacaktýr. Nedeni, ýsý transferinin yollarýndan biri olan konveksiyon. Taban malzemesi ne olursa olsun eðer 7-9 cm yüksekliðinde ise kum sudan daha soðuk olacaktýr. Termometre ile ölçün, veya 30 derecelik suyunuz varsa eliniz kuma sokun sýcaklýk farkýný hemen hissedeceksiniz. Yüzeydeki suda da erimiþ gazlar karbondioksit ve oksijen oraný dibe göre daha yoðundur. Buradaki bakteriler de kumdakilerden farklýdýr. Dip ýsýtýcýsýnýn köklü bitkiler kadar diðer dengeler için yararý var. Kumun biyolojik filtre özelliðini de arttýrýr.
Köklerin yapraklardan daha soðuk olmasýný engeller. Saplý bitkilerde Tugor olayýný yani bitki içinde sývý dolaþýmýný arttýrýr.
Vantuzla  kablo ýsýtýcýlarý tabana yerleþtirmek kolaydýr.

Þehir gösteri akvaryumlarýnda merkezi sistem su dolaþýmý olmasýna raðmen bitkili olanlarda su altý ýsýtýcýsý da kullanýlýr.
eskiden bu kablo ýsýtýcýlar yokken akvaryum tabanlarý mermerden yapýlýp havagazý aleviyle dahi ýsýtýlýyormuþ.

Kablo ýsýtýcýlarýn 4.5 m 25 watt, 6 metre 50 watt, 3.5 m 15 ve 20 wattlýklarý var. Fiyatlarý da 45-70 YTL dolaylarýnda. 
Bunlarý kullanacak olursanýz yazýn kapatmanýz gerekebilir. Kýþýn ise sürekli çalýþmalarý durumunda istediðiniz sýcaklýða ulaþmayacaðýnýzdan ek termostatlý ýsýtýcý da kullanmalýsýnýz.
   

alpinho

Ynt: 390 lt bitki tanký kuruyorum
« Yantla #28 : Kasm 21, 2007, 01:16:58 »
Sevgili Bülent bey bu ýsýtýcýlardan aradým ama bulamadým.Tabi hiçbirþey için geç kalýnmýþ deðil.Çünkü bu tankým kurulum aþamasýnda hala.Ýlerleyen günlerde peysaj için tekrar kurulum yapacaðým.

Joker

  • Baðýmlý Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 277
Ynt: 390 lt bitki tanký kuruyorum
« Yantla #29 : Kasm 21, 2007, 10:29:13 »
Sevgili Bülent bey bu ýsýtýcýlardan aradým ama bulamadým.Tabi hiçbirþey için geç kalýnmýþ deðil.Çünkü bu tankým kurulum aþamasýnda hala.Ýlerleyen günlerde peysaj için tekrar kurulum yapacaðým.

Ben de araþtýrdým, adres verebilmek için þimdi burayý bulabildim.

http://www.vel.com.tr/productDetail.aspx?lngProductID=1337