Konu: 390 lt bitki tanký kuruyorum  (Okunma says 59172 defa)

alpinho

Ynt: 390 lt bitki tanký kuruyorum
« Yantla #30 : Kasm 21, 2007, 11:12:53 »
Dün akþam dýþ filtreye koymak üzere aktif karbon aldým.Mamafih uyuklayýnca tek baþýma dýþ filtreyi sökemiyeceðim için yarýnmý yapsam diye düþünürken iç filtreye koymak geldi aklýma.Bir miktar aktif karbonu elyaf içine sararak iç filtrenin bir bölümüne koydum ve iç filtreyi çalýstýrdým.Bunun yanýnda uv li iç filtremide durdurdum.5 saatlik zamansýz uykudan sonra yapayýmmý yapmayýmmý derken %20 lik su deðiþimine giriþtim.Suyu çektikten sonra geriye suyu doldururken ýsýtýcý ve dýþ filtre emiþi üzerine sicim inceliðinde suyu verdim.Bu sýrada tekrar uyumusum.Sabah hatun uyandýrdýðýnda bu ne derken içim cýz etti.Bal faktöründen olsa gerek suyu o kadar ince açmýsýmki son zaman kýsýlmýþ ve su gelmemeye baþlamýþ.ve hala %5 lik su eksikti:)Tabi asena kývraklýðýnda ben kapadýmda uyudum derken hiç yüzüm kýzarmadý:)Bir miktar daha berraklaþan su sanýrým karbon sayesindede dahada berraklaþacak ve eski seyir zevkim geri gelecektir.Isýtýcýyýda 26 dan 25 e getirdim ve artýk oynamam sanýrým.Hafta sonuna kadarda sanýrým amano sae otocinclus ve kardinallerim gelir.Farklý olarak serpaye tetra ve 1-2 tetra türü daha ekleyip baþka balýk eklememeyi düþünüyorum.

Bülent bey  25 w lýk olan kablo ýsýtýcýnýn linkine baktým.Orda 15 w lýk olanda var ve özel transformator ile birlikte gibi bir ibare var.2 Sorum olacak,birincisi özel transformator nedir?,ikincisi 25 w lýk olaný özellikle tank ölçülerime bakarakmý tavsiye ettiniz?
« Son Dzenleme: Kasm 21, 2007, 11:27:38 Gnderen: alpinho »

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 277
« Yantla #31 : Kasm 21, 2007, 14:39:08 s »

Bülent bey  25 w lýk olan kablo ýsýtýcýnýn linkine baktým.Orda 15 w lýk olanda var ve özel transformator ile birlikte gibi bir ibare var.2 Sorum olacak,birincisi özel transformator nedir?,ikincisi 25 w lýk olaný özellikle tank ölçülerime bakarakmý tavsiye ettiniz?

Evet, akvaryumunuzun boyutlarý nedeniyle ben 25 deðil 20 þer watlýk iki adet yazdým. Ýzmir’deymiþsiniz, 15 wattlýklar da olabilir. Eviniz yazýn çok ýsýnýyorsa ýsýtýcýnýn fiþini çekmeniz gerekir.
Özel trafo nedir anlamadým. Bunlar 220 voltluk. Sanýrým yanlýþ yazdýlar, trafo gerekmez. 20+20 veya 15+15 iki adet koyduðunuzda kum içinde su dolaþýmý saðlanýr. Diðer ýsýtýcý bunun desteði ile daha kýsa süreler açýlýr.

Akvaryumun ýsý kaybýna göre 15 veya 20 wattlýk deðeri siz seçin. Belki 25 watt da uygun olabilir, bilemiyorum. Bunun için gözlem, ölçümler ve hesap yapmanýz gerekir. Aman hesabý kitabý karýþtýrmayýn derseniz siz de haklýsýnýz, o kadar önemli deðil bir bakýma.

Isý kaybý çevre sýcaklýðýna ve akvaryum kapaðýna baðlý. Akvaryumun üzeri tam kapalý dolayýsý ile dýþarý buharlaþma az ise; ayrýca bulunduðu oda da 25 derece dolaylarýndaysa ýsý kaybý az olur. Isý sýcaklýðý yüksek ortamdan düþük ortama kendiliðinden geçer. Bu enerjinin ve maddenin bir özelliði olup; termodinamiðin en önemli kanunudur. Ve insanýn yaptýðý kanunlar gibi boþ deðildir. Zamana ve yere göre deðiþmez. Ortam sýcaklýðý akvaryum sýcaklýðýndan yüksek ise ortamdaki hava akvaryumu ýsýtýr. Tersi durumda akvaryum odayý ýsýtýr.

Bunlarýn dýþýnda su; havanýn basýncýna, sýcaklýðýna, nem oranýna, su ve havanýn sýcaklýk farkýna ve su yüzeyinin hareketine baðlý olarak buharlaþýr. (hatta buz bile süblimleþir).  Buharlama sýrasýnda gaz haline geçen su molekülleri, sudan, (ortamdan kelimesi daha doðru) buharlaþma için gereken ýsýyý alarak suyun sýcaklýðýný düþürür. Buhar kapakla yüzey arasýnda tekrar yoðuþup akvaryuma dönerse ýsý kaybý teorik olarak olmasa da pratikte mutlaka olacaktýr. Buna benzer durumlar varsa ýsýtýcýnýn kapasitesini düþürebilirsiniz. Gerçi ýsý kaybý mutlaka olacaðýndan yine de yaz dýþýnda ýsýtýcý çalýþacaktýr. Sadece taban ýsýtýcýsý akvaryumu için yeterli ise diðer ýsýtýcý tüpünü koymadan taban ýsýtýcýsý devresine suyun sýcaklýðýna göre devreyi açýp kapayan termostat takmak gerekir. Tabandan ýsýtýlan akvaryumda su sýcaklýk farklýlýklarý daha az olacak ve bitkiler için zararlý dip filtrelerinden daha iyi bir çözüm ile kum içinde su sirkülasyonunu saðlayacaksýnýz. Kum içinde su sirkülasyonu bizim yapay ortamýmýzda bitkilerin geliþmesini saðlayacak en iyi çözümdür. Tabi benim bildiðim e güzel çözüm. Daha iyi yöntemler de olabilir.

ÖZET:
1. Tabandan ýsýtmada ýsýtýcýnýn gücü düþükse; akvaryum sýcaklýðý bildiðiniz termostatlý ýsýtýcý ile desteklenmelidir.
2. Taban ýsýtýcýsý kullanýyor ve
-   Mevsimlere göre sorun yaþamamak,
-   Sürekli gözlem yapmayýp sýcaklýðý otomatiðe baðlamak istiyorsanýz   
termostat kullanmalý ve kablo ýsýtýcýyý daha güçlü seçmelisiniz.  Ben taban ýsýtýcýsýna da termostat ekleyerek iki ýsýtýcýyý birlikte kullanmanýzý öneririm. (ocaðýnýza incir aðacý dikmeden) 

Eskiden ýsýtýcý fiþinin baðlandýðý prizi olan akvaryum termostatlarý vardý. Þimdi var mý bilmiyorum, siz araþtýrýn.
Tabandan ýsýtma ve 8- 9 cm derinliðinde kumunuz varsa ve diðer koþullarý (CO2, yeterli ýþýk, gerekli iz elementler) da yerine getirdiyseniz, inanýlmaz güzellikte bitkili akvaryumunuz olur. Ayrýca biçer döver veya çim biçme makinesi de almanýz gerekebilir.   ;D
« Son Dzenleme: Kasm 21, 2007, 14:40:24 s Gnderen: Joker »

alpinho

« Yantla #32 : Kasm 21, 2007, 14:51:55 s »
Bunu yapan neden termostatlý yapmaz peki?Benim gibi biri hayatta kullanamaz bu taban ýsýtýcýsýný.Bu yüzden taban ýsýtýcýsý bana uymaz þu bilgiler doðrultusunda.Ama yinede firmaya telefon açýp soracaðým.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yantla #33 : Kasm 21, 2007, 16:47:08 s »
Bülent Bey yazýlarýnýzdan çok memnunuz. MSN'de herkes siteye iyice renk geldi diyor. Sürekli devam etmesini dileriz :)

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #34 : Kasm 21, 2007, 17:05:46 s »
Bülent Bey yazýlarýnýzdan çok memnunuz. MSN'de herkes siteye iyice renk geldi diyor. Sürekli devam etmesini dileriz :)

Yazdýklarýmýn okunmasýna ve yararý olduðuna sevindim. Bugünlerde zamaným olduðundan yazabiliyorum. Fýrsat buldukça buraya gireceðim.
Uzun süre giremediðim zaman tasalanmayýn. Bazen sürekli hareket halinde olurum, anlayýn ki uzaklarda ve meþgulüm.

Bitki konusunda uzman deðilim. Çocukluðumda daha çok balýk yetiþtirmiþtim, onbinlerce. Tabi tanklarýmda bol miktarda bitki de, ýþýk dýþýnda
baþka katkým olmadan kendiliðinden yetiþiyordu.
Þimdi her konuda olduðu gibi akvaryum konusunda da bilgilerimiz yani insanýn bilgileri arttý. Bilimsel yöntemin girmediði konu kalmadý.
Doðrulara en yakýn bilgiye bu yöntem ile ulaþýrýz. Ve bilimsel yöntemi kullandýkça eski bilgilerimiz geliþip daha doðru hale gelir.

Dediðim gibi bitki konusunu fazla bilmiyorum, buraya da öðrenmek için üye olmuþtum, bir ay aradan sonra girip sorulara yanýt vermekten
henüz hiçbir yazý ve makaleyi okuyamadým. Ben de bu yazýlardan yararlanacaðýma eminim. Bu siteyi açtýðýnýz için teþekkür ederim.

Not: Yazdýklarýmda hatalar olabilir, düzeltilirse sevinirim. 

alpinho

« Yantla #35 : Kasm 23, 2007, 05:14:18 »
Tankýmda aktif karbon gerekli netliði saðlamaya baþladý ve keyfimde yerine geldi diyebilirim.Bitkilerde bozulma kayýp yok.Daha öncede belirttiðim gibi geliþenler var.Ýç filtreyi devamlý çalýstýrdýðým için ve yüksek debili olduðu için son eklediklerimden sökülenler oldu.

Kýsaca hastalýk konusunda yaptýklarýmý özetlemek gerekirse;
-3 günlük contra uygulamasý(dozajýnda),
-ýsýnýn 28 dereceye sabitlenmesi,
-3 günde bir %20 su deðiþimi(þu anda 2 kez yapýldý yarýn bir daha yapýlacak)
-3 gün uv li iç filtrenin çalýþtýrýlmasý,
-6. ve 7. gün diðer iç filtrenin içine elyaf içinde aktif karbon konulmasý ve
-ýsýnýn önce 27 ye sonra 26ya çekilerek sabitlenmesi

Yaptýklarým kabaca bunlardýr.Umarým kimse bu sorunu yaþamaz ama yaþarsada bilgi olmasý açýsýndan uygulamamý yukarýda sýrayla ön ayak olmasý açýsýndan yazdým.

Saygýlarýmla

« Son Dzenleme: Kasm 23, 2007, 12:59:19 s Gnderen: alpinho »

aqua_boy

• Baðýmlý Üye
  • Ýçerik Geliþtirici
  • leti: 263
  • Rainbow
  • Ad Soyad: Cenk Sinor
« Yantla #36 : Kasm 23, 2007, 07:39:38 »
Barýþ abi bitkiler nasýl ? Yeni fotoraflarý bekliyoruz ...

alpinho

« Yantla #37 : Kasm 23, 2007, 23:08:32 s »
Öncelikle iyi fotoðraf çekemiyorum.Birde ilaçlamadan çýktým üstüne balýklarda çok hareketliydi ama bu topiðiaçarken iyiyide kötüyüde gösterecem demiþtim.Net olmasada su oturmamýþ olsada birkaç fotoðraf ekleyeyim dedim.

Son eklediðim bitkilerden bir kökte olsa ammania gracilis kýrmýzý olan ve sað tarafýnda heterenthara zosterefilia

Rotala rotundofilia larýn son durumu(kýzardýlar)

Tekrardan fotoðraflama için özür dilerim.

aqua_boy

• Baðýmlý Üye
  • Ýçerik Geliþtirici
  • Rainbow
« Yantla #38 : Kasm 23, 2007, 23:15:11 s »
Neonlar kendilerini bulanýk suda çok güzel göstermiþeler ayný amazondaki gibi ... Bu arada rotala çok güzel kýzarmýþ  ;D bu arada melekler çok güzelmiþ ...

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #39 : Kasm 23, 2007, 23:48:07 s »
Neonlar kendilerini bulanýk suda çok güzel göstermiþeler ayný amazondaki gibi ... Bu arada rotala çok güzel kýzarmýþ  ;D bu arada melekler çok güzelmiþ ...

Beni çok güldürdün Cenk. Bulanýk suyu bile beðenmiþsin. Bulanýk su yaðmur mevsimi sellerinin bölgesel sonucudur. Amazondaki bulanýklýk veya bulanýk üst bölgeler kaynak sonrasý toprak ve kayalarýn erezyonundan. Rio Negro, Yapura gibi Amazon kollarý olan nehirler ise  bulanýk deðil kahverengidir. Bu renk bulanýklýk deðildir. Çözünmüþ hümik asitler ve diðer maddelerden. Bulanýklýk suyun taþýdýðý; askýdaki katý maddeler sonucudur. Tapajos gibi nehirler ise tam berrak sulardýr. Cenk ben bunlarý senin yaþýndayken öðrenmiþtim. derslerim iyi olduðu halde bir sene 44 gün devamsýzlýktan sýnýfta kalmýþtým. Sen de dikkat et.  :oBuraya en çok giren sensin sanýrým ::)

Evet su niçin bu kadar bulanýk Barýþ Bey. Baþlangýçtan beri mi böyle ve hala tortu çökmedi mi yoksa azot oksit sorunlarý mý baþladý?  Kumu iyi yýkamamýþ mýydýnýz?

alpinho

« Yantla #40 : Kasm 24, 2007, 01:19:05 »
Anlatmýþtým ama yinede belirteyim su 3 günlük contra uygulamasýndan sonra 2 kere %20lik dip çekimi ve aktif karbon uygulamasý artý uv li filtre çalýþtýrýlmasý sonucu oturmuþluðunu kaybetti ve 0 dan yapýlanma içinde.Bu gece bir %30 lik su deðiþimi daha yapma lazým ama az evvel sökülen bitkilerimi tekrar diktim.Su deðiþimide yarýna kaldý.Þu an su berbat arka camý görebilmek bile güzel þu anda.Çok sýk su deðiþimi iyi deðildir.Mecburen tazeleme yapmak zorunda kaldým.Kaldýki beyaz benekten öncede alg sorunum vardý.Sipariþ ettiðim alg canavarlarýnýn geliþini bile geciktirdim.Aquataným olmasýna raðmen bu aþamadan sonra kullanmakta istemiyorum.Herþeyi zamana býrakýyor ve gerekirse müdahale etmeyi tercih etmekten daha iyi çözüm gelmiyor þu anda aklýma.

Çözüm önerilerine açýðým.

Saygýlarýmla

ersin

« Yantla #41 : Kasm 24, 2007, 04:34:35 »
merhaba ayný akvaryumdan bende kuruyorum 130 50 65 bitkili yapmayý düþünü yorum.elimde30 kg  lav kýrýgý var.30kg daha alýp akvaryumun tabanýna sersem bitkileride midi saksýlara torf kulanarak diksem üstüne 2mmlik dere kumuyla baskýlayýp bunlarý lavkýrýklarýyla kamufile etmeyi düþünü yorum.piyasada olan kumlarýn hepsini inceledim bitkiye eniyi trof-turba (çicek topragý)iyi geldigi sonucuna vardým.saksýlara dikmemin sebe diker ve sökerken akvaryumu kirlememek ve bitkinin yerinden kolay cýkmasýný önlemek.15 ðündür bitki yetiþdirme yollarýný araþtýrý yorum cok ilginç sonuçlara da bul bunlarý önümüzdeki günlerde paylaþýrýz.kolay gelsin

aqua_boy

• Baðýmlý Üye
  • Ýçerik Geliþtirici
  • Rainbow
« Yantla #42 : Kasm 24, 2007, 08:53:15 »

Beni çok güldürdün Cenk. Bulanýk suyu bile beðenmiþsin. Bulanýk su yaðmur mevsimi sellerinin bölgesel sonucudur. Amazondaki bulanýklýk veya bulanýk üst bölgeler kaynak sonrasý toprak ve kayalarýn erezyonundan. Rio Negro, Yapura gibi Amazon kollarý olan nehirler ise  bulanýk deðil kahverengidir. Bu renk bulanýklýk deðildir. Çözünmüþ hümik asitler ve diðer maddelerden. Bulanýklýk suyun taþýdýðý; askýdaki katý maddeler sonucudur. Tapajos gibi nehirler ise tam berrak sulardýr. Cenk ben bunlarý senin yaþýndayken öðrenmiþtim. derslerim iyi olduðu halde bir sene 44 gün devamsýzlýktan sýnýfta kalmýþtým. Sen de dikkat et.  :oBuraya en çok giren sensin sanýrým ::)

Evet su niçin bu kadar bulanýk Barýþ Bey. Baþlangýçtan beri mi böyle ve hala tortu çökmedi mi yoksa azot oksit sorunlarý mý baþladý?  Kumu iyi yýkamamýþ mýydýnýz?

Teþekkürler Bülent abi bilgilendirme için ... Evet haklýsýn 5-6 saat online oluyorum ...

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yantla #43 : Kasm 24, 2007, 16:47:15 s »
Bitkiler gerçekten ucuz atlatmýþ ;D Balýklar da çok güzeller ama biraz fazla balýk yok mu ? Temizliðe nasýl yetiþiyorsun abi ? Ben 2 aydýr ilk defa dün temizledim de akvaryumu ;D Öðrenciye zor oluyor temizlik. Hep sýnav hep sýnav.
« Son Dzenleme: Kasm 24, 2007, 16:56:32 s Gnderen: alpinho »

icecold

• Yeni üye
  • *
  • leti: 11
« Yantla #44 : Kasm 26, 2007, 18:59:02 s »
Evet bencede çok fazla balýk var.Bence biraz azaltýrsanýz bide ayný familyadan en fazla iki tür koyarsanýz tetralar gibi görsel olaraka çok daha güzel olur kanaatindeyim
« Son Dzenleme: Kasm 26, 2007, 18:59:28 s Gnderen: icecold »