Konu: AKVARYUM ÝÇÝN EN ÝYÝ KUM KARIÞIMI  (Okunma says 46482 defa)

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 277
Ynt: AKVARYUM ÝÇÝN EN ÝYÝ KUM KARIÞIMI
« Yantla #15 : Mays 06, 2008, 21:12:12 s »
Teþekkürler .. Not aldým firmanýn numarasýný..

Çevrenizde de sanýrým benzer firma vardýr. Ve yakýndan almak daha ucuza mal olur. Araþtýrmanýz gerek. Ýnþaat malzemesi satanlara da yakýn kaynaðýný  sorabilirsiniz.

maussollos

• Yeni üye
  • *
  • leti: 2
« Yantla #16 : Haziran 01, 2008, 13:35:21 s »
Merhaba arkadaþlar az önce foruma üye oldum.Konuyu çok uzatmadan direkt sormak istiyorum.
Testi ya da kiremit tozunu en alta ekledikten sonra üstüne quartz kum eklesek nasýl olur?Testi ya
da kiremit tozu bol miktarda demir ihtiva ediyor olmalý?

Saygýlarýmla

ehsarruan

• Üye
  • **
  • leti: 20
« Yantla #17 : Ekim 01, 2008, 04:18:27 »
acaba toptan yollarlarmý burdaki akvaryumculara satarým iyi para var  ;) ;) ;) ;D ;D ;D ;D

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yantla #18 : Ekim 02, 2008, 12:30:57 s »
Bu kiremit tozu + quartz olayý kafama yatar gibi ancak kiremit konusunda fazla bir bilgiye sahip deðilim.

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
  • leti: 671
  • Ad Soyad: Barýþ VARIÞLI
« Yantla #19 : Ekim 03, 2008, 23:31:27 s »
Peki kiremit tozunda demir'den baþka zararlý olabilecek madde yokmu? Bence göze alýnmamasý gereken bir risk. Taban kurulumu hatalý olursa tüm sistemi yeniden kurmak gerekecektir ve buda çok büyük bir iþkence. Ayrýca kiremit tozunu üstündeki kumdan ayýrmak oldukça zor yada imkansýz olacaktýr.

sonrisa

• Yeni üye
  • *
  • leti: 3
« Yantla #20 : Ocak 11, 2009, 13:43:00 s »
Peki bitkinin kuma tutunabilmesi için kum tanelerinin kaç mm olmasý idealdir?

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #21 : Ocak 11, 2009, 14:55:31 s »
Bitkiye göre deðiþir ama Sera aquaclay tanelerinden daha büyük bir kum düþünemiyorum. Üst sýnýr o civar olmalý bence. Alt sýnýr ise yok gibi. 0mm quartz'a kadar kum var. Tabii hepsinin artýlarý eksileri var. Bitkiye göre seçim yapmalý. Sera aquaclay gibi bir kum glossogtima ya da eleochairs tarzý bitkilerde sorun yaþatýr. Ýdeal boyut bence Hagen siyah kum. Bence bu kumun herþeyi ideal ;D Sanýrým 2mm civarýnda bu kumun taneleri.

YILDIRIM ÖZDEMÝR

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 387
« Yantla #22 : Ocak 11, 2009, 22:16:20 s »
Kum tanelerinin iriliðinden sonra zemindeki kum ve diðer altýndaki malzemelerin toplam yüksekliði de oldukça önemlidir. Gerek dikim de kolaylýk, gerek se daha geliþmiþ bir kök yapýsý için derin substrat oldukça faydalýdýr. Ayrýca zeminde kullanýlan katký malzemelerinin üzerine kullanýlacak Hagen'inki gibi inert bir kumun minimum 6-7 cm kalýnlýðýnda olmasý tabandaki bu katký malzemelerinden olacak salýnýmý da engelleyecektir. Netice itibariyle toplamda akvaryum büyüklüðüne göre de dikkate alýnmak þartýyla toplam taban kalýnlýðýnýn 7-10 cm aralýðýnda olmasýný tavsiye ederim.

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
  • leti: 671
  • Ad Soyad: Barýþ VARIÞLI
« Yantla #23 : Ocak 14, 2009, 21:56:52 s »
Bu taban kalýnlýðý yazýnýz çok iyi oldu Yýldýrým abi acaba tabandaki hagen kalýnlýðýný abarttýmmý diyordum ama sanýrým ideal bir yükseklikte yapmýþým.
Birkan sana sonuna kadar katýlýyorum aquaclay iþkencesine katlandýktan sonra Hagen bana sanki bitkileri uhu ile tutuyormuþ gibi geliyor :D

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #24 : Ocak 15, 2009, 13:30:38 s »
Aslýnda zeminde torf gibi malzemeler de kullandýktan sonra 10cmlere yaklaþan taban kalýnlýklarý riskli deðil mi oksijensiz solunum yapan bakterilerin üremesi açýsýnda ? Bu bakteriler hakkýnda pek bir bilgim yok ama sanýrým bir yerlerde gözüme çarpmýþtý böyle bir tehlike.

YILDIRIM ÖZDEMÝR

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 387
« Yantla #25 : Ocak 15, 2009, 14:52:59 s »
Bahsettiðiniz türden tehlikeler Hagen kum gibi deðil de çok daha kompakt yapýda olan ve zamanla çökerek daha da sýkýþan zeminlerde mümkün olabilir. Ancak Akvaryum içinde saðlýklý ve yeterli bitki popülasyonu mevcutsa bitkiler kökleri vasitasýyla zeminde oksijen daðýlýmý saðlayacak ve buralardaki unaerobic paketlerin oluþumunun önüne geçilecektir. Yeterli ve saðlýklý bitki popülasyonunun saðlanmasý bu ve benzeri pekçok sorunun akvaryumlarda ortyaya çýkmasýný engelleyecektir. Bunu bir genel kaide olarak her zaman akýlda tutmak doðru olacaktýr.

fantastik3

• Üye
  • Özel Üye
  • leti: 133
  • Ad Soyad: Mutlu Metin CANSEVER
« Yantla #26 : Eyll 09, 2009, 11:07:19 »
100x50x50 cm ebatlarýnda bir akvaryumum ; 7x 30W floresan, 1200lt/saat filtre, 11W UV, Ista maxmix Co2 reaktör vb donanýmým var. Vivipara, parvula ve Blyxia türleri üzerine bitkili bir tank kurmayý planlýyorum.Lav kayasý kullanmaya karar verdim.

Sizce ;

Alttan Üste doðru

Sera superpeat (0,5 cm)
PRODAC FERTIL PLATES (1 cm)
Laterit hjs-50 (1lt)
PRODAC FONDO VIVO (1lt)
Azoo misket gübre (1 kutu)
Aquaclay Ground (50 lt)

Nasýl dizilmeli?
Bitki türleri için uygun mudur?
Salýným olurda alg patlar mý?
Baþka bir öneriniz var mý?

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #27 : Eyll 09, 2009, 14:15:26 s »
Sýralama bence çok önemli deðil, eninde sonunda kumun altýndaki çoðu þey karýþacaktýr zaten. Bu kadar taban malzemesi kullanmanýzý açýkçasý gereksiz görüyorum. Hele Sera super peat sadece humik asitten ibaret fakir bir toprak türüdür. Hatta asýl özelliði fakir oluþudur, sadece humik asit saðlar akvaryumunuzu batýrmaz. Sera super perat'e 20-30 lira verip tabana koymanýn hele ki diðer saydýðýnýz malzemelerle birlikte hiç bir getirisi olmayacaktýr bence. Bir de lav kayasý kullanarak dizayn yapacaksanýz aquaclay þýk durmaz diye düþünüyorum kaya kýrmýzý, kum kýrýmýzý :)

fantastik3

• Üye
  • Özel Üye
  • leti: 133
  • Ad Soyad: Mutlu Metin CANSEVER
« Yantla #28 : Eyll 09, 2009, 14:37:24 s »
Yukarýdaki malzemelerin hepsi elimde mevcut! O nedenle kullansam mý diye düþünüyordum.
Kullanacaðým lav kayalarý siyah ve aquaclay içinde bence gayet güzel duruyorlar, kýrmýzýlarý hagen siyah içinde kullanabiliriz.

« Son Dzenleme: Eyll 09, 2009, 14:39:09 s Gnderen: fantastik3 »

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #29 : Eyll 09, 2009, 20:39:14 s »
Hmm kayalar siyahsa sorun yok ben kýzýl zannetmiþtim. Valla ben bi Allah'tan bi de algten çok korkarým o yüzden tabaný çok abartmamak gerekir bence ;D Ben olsam herþeyden azar azar katarak ince bir katman oluþtururdum :) Ancak superpeat'i gereksiz buluyorum dediðim gibi.