Yanýtýnýzý görünce önce benzerlik nedeniyle þaþýrdým sonra boþuna yazmýþým dedim ama okuyan baþkalarý da olursa yararý olacaktýr. Þaþýrmamýn nedeni yazdýklarým, kendime ait düþünerek ulaþtýðým sonuçlar, ama aklýn ve denemenin sonucu bir. Seranýn mineral salt ürününü de dükkanlardaki raflardakileri incelerken görüp almýþtým. Ama artýk kullanmýyorum. Konu ile ilgisi olmamasýna raðmen burada yazmaya devam edelim. Ve diðer bildiklerinizi yazacak olursanýz ben de farklý þeyler öðrenmiþ olurum. Yazdýklarýmýz taban malzemesi deðil ama bitkilerle ve bitkili tanklarla ilgili, arada taban malzemelerinden de söz ederiz.
Þimdiden sýcaklýðýný 2–3 günde bir azaltýp 27–28 dereceler inerseniz bir sorun çýkmayacaktýr. Gerçi ben sizin kadar uzun süredir discus beslemiyorum, henüz bir yýl oluyor. Zaten doðada da yaðmur sezonlarýnda bulunduklarý ortam 25 derecelere kadar iniyor. Yapuranýn Amazona döküldüðü yerlerde discus var mý bilmiyorum ama bu suyun sýcaklýðý da 22 derece.
Adaptasyon canlýlarýn çoðunluðu için geçerli bir özellik. Discuslar da 27 derece su sýcaklýðýna alýþacaklardýr. Herhangi bir hastalýk durumunda ise bitkileri feda edip veya tanktan ayýrýp haþlama sýcaklýðýna yükselirsiniz. Umarým bu baþýnýza gelmez. Benim tank 6–7 aydýr 27 derede sýcaklýkta.
Bitki yetiþtirebilmek için diðer önemli sorun da yarý yarýya reverse ozmos ve damacana suyu. Fakat mükemmel bir ürün olan mineral salt kullanýyormuþsunuz, bununla sorun çözülür. Ama hepsi de önemli gider kaynaðý. R/O atýk suyunu deðerlendiremiyorsanýz bu aþýrý su sarfiyatý nedeniyle hem gider kaynaðý hem de susuzluða doðru giden dünyada önemli israf. Damacana suyu her hafta deðiþtirilen su nedeniyle benzer durum ve mineral salt, az kullanýlmýþ olsa da ithal bir ürün.
Denizli'nin sularý tahmine göre Ýstanbul musluk suyundan daha kireçli olmalý. Yeraltýndan çýkarýlmýyorsa belki sandýðým kadar deðildir.
Ben bu kýþ hala %5–10 R/O suyu ve gerisi de R/O cihazýnýn atýk suyunu kullanýyorum ve baþlangýçta kullandýðým mineral salt’ý hiç kullanmýyorum. Siz de bulunduðunuz yerin suyunun özelliklerine göre böyle yapabilirsiniz. Belki %70 R/O ve geri kalaný da musluk suyu olmak üzere mineral salt kullanmadan idare edebilir. R/O endüstriyel tip tesisatlarý 60–70 bar basýnçta çalýþýr ve bunlarýn ileri teknoloji olanlarýnda atýðýn basýncýndan yararlanýlarak arýtýlacak yeni suyun basýncýnýn artýrýlmasýnda daha az enerji kullanýlarak enerji tasarrufu saðlanýr. Bizim evlerdeki cihazlarda ise basýnç, þebeke veya hidrofor basýncý olduðundan düþüktür. Ve cihazýn verimi kötüdür. Atýk su oraný bu nedenle çok yüksek. Ve atýk suyun sertliði þebeke suyundan çok az sert. Ýstanbul’da Anadolu yakasýnda su sertliði yüksek olmadýðýndan R/O cihazýnýn karbon ve 5 mikron filtreden geçmiþ suyunu direk akvaryuma boþaltýyorum. Daha doðrusu, yaðýþlarýn bol olduðu kýþ aylarýnda, membrandan geçmiþ sudan %5–10 arasýnda atýk suya karýþtýrýnca normal þebeke suyu sertliðinde bir su elde ediyorum. Böylece bitkiler için kalsiyum eksikliði gibi olumsuzluk olmadý. Karbonat sertliði de yeterli olduðundan pH eskisi gibi 6 deðerinin altýna inmiyor. Eskiden R/O suyu yoðun kullandýðýmda CO2 nedeniyle pH 5,5 a iniyordu. Þimdi 7,1 de sabit. Ve CO2 içinde de sýnýrlamam yok 2 tane 2,5 litrelik kaptan ne gelirse tanka gidiyor. Eskiden tek þiþeden giden CO2 ile pH 5.5 oluyordu.
Sonuç olarak bitkilerin yaþayacaðý ortama discuslarý adapte etmek. Bunun için de su deðerlerini hem bitkinin yaþayacaðý, hem de discuslarýn saðlýklarýnýn bozulmayacaðý deðerde tutmak. Bu öyle zor olan bir þey deðil. Asýl R/O kullanýmý doðal olmayan durum. Yaðmurun Amazona her zaman yaðmadýðýný orada da kurak mevsimin olduðunu ve sürekli kurak mevsim koþullarýnda discuslarýn etkilenmeyeceðini unutmamak gerek. Yavru almak istiyorsanýz da onlar da, ayrý bitkisiz tankta dursun.