Konu: AKVARYUM ÝÇÝN EN ÝYÝ KUM KARIÞIMI  (Okunma says 46484 defa)

alicanaka

  • Üye
  • **
  • leti: 37
AKVARYUM ÝÇÝN EN ÝYÝ KUM KARIÞIMI
« : Ekim 18, 2007, 18:03:47 s »
Yurt dýþýnda akvaryum içine ekilen bikkiye ve akvaryumda nereye ekilecekse ona göre substrat kullanýlýyor ve ardýndan üzerine ince bi tabaka demir içerikli kum kullanýlýyor , ama maelsef ülkemizde bu substrat çeþitlerinden çok olmadýgý yada daha yeniyeni ülkemize girdiði için  daha yeni kullanýlmaya baþlandý  ben akvaryum hobisini 15 yýldýr yapýyorum
en çokda bitkiliakvaryumlar konusunda tecrübelerim var bunlarý sizinle baylaþmak isterim ben bitkili akvaryumlarda genelde en alt katmana  ya tetra ya jbl marka substrat kullanýyorum daha sonra  aquaclay kum ve bir miktarda küçük demir içerikli kum  kullanýyorum burda dýkkat edilmesi gereken husus ise kullanýlan substarat maddeler suyun fosfat  miktarýný birden yükseltýrler onun için suyu akvaryum kurulup bitkileri yerleþtirdikten sonra 3 güne bir akvaryum suyunu 1 kova yaklaþýk 10 litre sini bir degiþtirmek te fayda var yoksa aþýrý yosunlaþmaya baþlar  akvaryuma göre bitki oranýnýda ayarlamak gerekir yoksa fazla  madde az bitki oldugundan akvaryumun dengesi bozula bilir.

Nuri Üçüncü

  • Baðýmlý Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 266
  • Ad Soyad: NURÝ ÜÇÜNCÜ
Ynt: AKVARYUM ÝÇÝN EN ÝYÝ KUM KARIÞIMI
« Yantla #1 : Ekim 18, 2007, 19:34:46 s »
  Bence  substrat gerçekten bitkili akvaryumlar için çok ideal, ama kullaným çok ayrýntý istiyor.  Bir çok pet shopta ve piyasada bulmak zor. Ayrýca fosfat ve bazý mineralleri dengesiz olarak suya salýyor.  Kullanmadan önce bayaðý detaylý bilgi edinmek lazým, bilinçsizce kullaným akvaryumlarda istemediðiniz sonuçlara neden olabilir.
 
  Bu nedenle Ben akvaryumumda 5 cm saksý bitkileri için satýlan torf  ve 7-8 cm Aquaclay bitki kumu  kullanýyorum.  Bu güne kadar hiç bir olumsuz yanýný görmedim.  Ayrýca bitki köklerinin istediði düþük ph deðerinide bitki kökleri için saðlýyor. Ayrýca yaklaþýk 400 lt. olan tankýma her hafta 2 þiþe maden suyu ilave ediyorum. Baþkada hiçbir gübre kullanmýyorum.

  Substrat kullanýlýrken kesinlikle çok iyi ayarlama yapýlmalýdýr çünkü bitkileriniz ile kullanýlan substrat  muhakkak birbiri ile doðru orantýlý olmalýdýr. BÝLGÝSÝ OLMAYANLARIN  ÇOK ÝYÝ ARAÞTIRMA YAPARAK KULLANMALARINI ÖNERÝRÝM. Bence en iyisi akvaryuma hiçbir zararý olmayacak zemin malzemesi kullanmaktýr.

admin

  • Baðýmlý Üye
  • *****
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
Ynt: AKVARYUM ÝÇÝN EN ÝYÝ KUM KARIÞIMI
« Yantla #2 : Ekim 19, 2007, 16:28:53 s »
Ben denildiði gibi pek kum çeþidi bulamýyorum. Akvaryum tabanýmda beyaz quartz ve dere kumlarý var yüksekliði de çok deðil. Ben Sera Flore plus ile gübre takviyesi yapýyorum. Maden suyu sertliði artýrdýðý için pek kullanmak istemiyorum. Nuri abinin kuma filtre torf tekniðini de sýk sýk uyguluyorum. Bitki köklerinin altýna torf da ekliyorum :) Ama kili tablet tablet bölüp gömmeyi henüz denemedim :)

Joker

  • Baðýmlý Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 277
Ynt: AKVARYUM ÝÇÝN EN ÝYÝ KUM KARIÞIMI
« Yantla #3 : Nisan 23, 2008, 00:40:13 »
1- Terralit isimli çok pahalý bir ürün var. Ýþin ilginç yaný Türkiye'de terralit Avrupaya göre ucuz sayýlýr. Terralit de demir içeriyor ve suya ne demir ne de diðer olumsuz sertlik arttýrýcý, pH deðiþtiren bileþikler salmýyor. Terralit, daðal zeolite özel bir iþlemle bitkiler için gerekli bileþiklerin yüklenmesi ile üretiliyormuþ. Bu bileþikler ise suya karýþmayýp, ancak bitki kökleri ile alýnýyormuþ. Bazý üretici firmalar yine de tam güvenmeyip Slow release fertilizer, bazýlarý da bileþenlerin ancak bitki kökleri ile emildiði konusunda reklamlarýný yapýyor. En elveriþli bitki kumu olarak önerilen bu ürün. Hatta pahalý olduðu için az da olsa diðer kumlar ile karýþtýrýlarak kullanmasý önerilen ayný zamanda substrat özelliði olan yapay kum. Terralit, tam zeolit görünümlü beyaz renkli ve kýrmýzý, kahverengi hatta yeþil tanelerin karýþýmýndan oluþuyor.

2- Ayrýca bildiðiniz Seachem'in 7 kg lýk paketi 40 YTL ye satýlan Florish red var. Bu da mükemmel bir zemin malzemesi. Tamamen doðal, hiç bir iþlem yapýlmamýþ yüksek demir içerikli bir ürün.


3- Yine bildiðiniz aquaclay ise piþirilmiþ kil. Bu da suya salým yapmayan; kilden üretildiði için demir, magnezyum, alüminyumsilkat  içeren güzel bir ürün. Ancak tek baþýna kullanýmýnda, yoðunluðu düþük ve iri taneli olduðundan bitki köklerinin tam oluþmadan önce tutunabilmesi zor olan bir taban malzemesi. Bunun altýna torf kullanýmýnda kökler geliþince iyi bir çözüm.

4- Siyah kumlarda da Hagen tanýndý ülkemizde Sera'nýn da benzer kumu var sanýrým. Hakkýnda duyduðum bunun da öncelikle demir ve bitkiler için gerekli bileþikleri içerdiði. Þimdi bu kumlar hakkýnda bilgi aradým istediðimi bulamadým. Tane büyüklüðü nedeniyle bitki dikimi kolay bir ürün.

Ben bunlarý kullanýyorum ve bir yýldýr asla tabanda tablet, stick vs gibi gübre ürünü kullanmadým.

- En son kurduðum nanoda hagen siyah var. Simsiyah zemin olmamasý için biraz da ne olduðunu bilmediðim ayný tane boyutunda suya salým yapmadýðý söylenilen beyaz bir ürünle karýþtýrdým. Ýki plaka torfu parçalatýp siyah beyaz karýþýk kumu torfun üzerine boca ettim. Önce ölmek üzere olan bitki artýklarýný, köklerini doldurdum. Bir tanesi Echinodorus amozonicus köküymüþ büyüyünce anladým. 1.5 ayda tanka sýðmaz boyuta gelince çýkarmak zorunda kaldým. Diðer ývýr zývýrlarla dolu bu minik tank. Bu tanký da ýþýk vs gibi deðiþik denemeler için kurmuþtum. Düþünerek salladýðým hipotezleri burada deniyorum, hepsi olumlu çýktý. Size de buralarda yazýyorum, deneyenler oluyor mu bilmem. Yazdýklarýmý deneyip olumlu veya olumsuz sonuçlarý bildirirseniz benim hipotezler ya destek görecek ya da çökecektir. Doðru bilgilere ulaþmanýn yolu budur. Denemelerinizin her türlü ayrýntýsýný da yazmalýsýnýz. Bugün dünyada eðitim; bilimsel yöntemin öðretilmesi, yöntemin herkesin kafasýna sokulmasý yönündedir. Sadece bilgi vermek amaçlý deðildir eðitim. Eðitimin amacý, artýk bilgiye ulaþmanýn yolunu ve yeni bilgilerin herkes tarafýndan üretilebilmesini öðretmek. Bunu da tüm yaþamýnýzda, iþinizde, hobilerinizde dahi, sürekli kullanýmýný saðlamak. Bu nedenle onlar sürekli bilgilere ulaþýyor, biz de duyarsak küçük aklýmýzýn kabul ettiklerini, iþimize gelenleri kopyalýyarak geriden gidiyoruz. Yetiþmeye çalýþmak için aynýný yapmalýyýz. Kopyalayarak sürekli geride kalýrýz. Aramýzdaki uçurum sürekli büyür ve büyümekte zaten.

- 300 litrelikte galiba 30kg terralit ile aquaclay karýþýmý var.
- 160 litrelikte aquaclay, terralit ve biraz da florish red var.

Bu hafta sonu vakit ayýracak olursam arkadaþla kuracaðým 500 literlik için 35 kg florish red ve 75kg siyah hagen aldýk. Bunda da tablet vs kullanmak zorunda kalacaðýmý sanmýyorum.

Ama hepsinde mayalý CO2 ve 865 lambalar var. Sonuç olarak dikkat ettiyseniz kulladýðým zemin malzemeleri pahalý ve kaliteli ürünler. 
Ama CO2 için para harcamayýp kendim birþeyler yapýyorum. Çünkü zemin için elimden gelen daha iyi çözüm bulamadým. Parayý verip bir daha zeminle tablettle uðraþmýyorum.
Bir gün fýrsat bulursam Toros daðlarýnda florish red renginde kayalar olan bölgeden kaya toplayýp kýrýp kum yapacaðým ve deneyip sonucunu size yazarým.

Ayrýca Soda, moda gibi gelip geçici bir hikayedir. Doðada böyle bir suya rastlaranýz hemen bir yerden bidon bulup doldurun. çevresindeki kumu da alýn. Ýster tankýnýzda deneyerek test edin ya da yaptýrabirseniz önce içindeki bileþikleri test ettirin. Ve tankýnýzda demir testi yaparak ekleyeceðiniz miktarý tespit edin.


Hakanarya

  • Yeni üye
  • *
  • leti: 10
Ynt: AKVARYUM ÝÇÝN EN ÝYÝ KUM KARIÞIMI
« Yantla #4 : Mays 05, 2008, 21:53:11 s »
Yukarýda "doðada böyle bir suya rastlarsanýz" demiþsiniz..Bu su Denizli'de Pamukkale sýnýrlarý içinde Karahayýt beldesinde kýrmýzý su diye adlandýrýlan yerde var..Beldenin her yerinde bu sudan çýkar..Asýl kaynaðýn olduðu bölge kiremit rengindedir..Þifalý olduðu için yaz kýþ turizme açýktýr..

Suyu tahminimce bulduk da bende bu suyu kullanacak ve deneyim paylaþacak nitelikte ne bitkili akvaryum var ne de bu konuda tecrübe..Ama yolum düþtüðünde suyun analiz sonuçlarýnýn bulunduðu tabelalara göz atar bilgilenmeye çalýþýrým..

Bunun yanýnda Pamukkale nin içinde Antik Havuz diye bilinen içinde binlerce yýllýk eski Roma hamamýnýn kalýntýlarýnýn bulunduðu ve yýl boyu 36 derece sýcaklýkta olan ve benim nerdeyse yazýn her hafta gittiðim bir havuz var..BU havuzun analiz sonuçlarý da tabelada yazýyor..Ve benim hatýrladýðým kadarýyla suyun içinde mineral açýsýndan yok yok..

Joker

  • Baðýmlý Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 277
Ynt: AKVARYUM ÝÇÝN EN ÝYÝ KUM KARIÞIMI
« Yantla #5 : Mays 05, 2008, 22:15:44 s »
Oh sonunda istediðim gibi bir yanýt gelmiþ.  :D Ben Denizli adýný vermemiþtim. Denizli dýþýnda bilmediðim kimbilir nerelerde var demirli su. Ve daha ne sular. Analizleri ise sudan ucuz. Veya zaten yapýlmýþ. Ayrýca siz de bu sulardan belirli oranlarda çeþme suyuna karýþtýrarak elinizdeki testler ile tank suyuna karýþtýrýlmasý gereken oranlarý tespit edebilirsiniz. Bunlarýn sonucunda pahalý ürünleri kullanmak yerine doðadan topladýklarýnýzla amacýnýza ulaþabilirsiniz.

Hakanarya

  • Yeni üye
  • *
  • leti: 10
Ynt: AKVARYUM İÇİN EN İYİ KUM KARIŞIMI
« Yantla #6 : Mays 05, 2008, 22:32:39 s »
Yeni bir low tech akvaryum kurma aşamasındayım..Şu anda 250 lt.bitkili discus akvarymum var..Tabi o da low tech..Ancak bitki için daha iyi şeyler yapma adına discus ve bitki beraberliğinin güçlüğünü bildiğim için CO2 kullanılmayacak,biraz besin taşıyan discuslarıma zarar vermeyecek türde bir akvaryum kurmayı planlıyorum..Bu aşamaya geldiğimde bahsettiğimiz suyu kullanarak deneyimlerini paylaşırım..

Bu arada tankı kurma aşamsında forumdan yardım bekliyorum..Konuyla ilgili başlığı hazırlık aşamasına geldiğimde açmayı planlıyorum..

Hepinize paylaşımlarınız için teşekkür ederim..

Bu da benim akvaryumumun tanıtımının olduğu link..http://www.akvaryumkulubu.org/vbulletin/showthread.php?t=56661
« Son Dzenleme: Mays 05, 2008, 22:33:58 s Gnderen: Hakanarya »

Joker

  • Baðýmlý Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 277
Ynt: AKVARYUM ÝÇÝN EN ÝYÝ KUM KARIÞIMI
« Yantla #7 : Mays 06, 2008, 10:42:04 »
Discus tankýnda CO2 bitki olmasa dahi pH deðerini düþürmek için en güzel çözüm. KH 2den az ise pH 5.5 deðerine kadar düþüyor. pH ý düþürmek için asit koymaktan çok daha iyi bir çözüm tanka CO2 vermek. Su eksiltip tamamlamalarda tankýnýzdaki suyun pH deðeri çok düþük ise; yeni koyacaðýnýz suyun pH deðeri daha yüksek olacaðýndan su eklemeyi 2–3 saate yayarsanýz hiç bir sorun çýkmaz. CO2 gazoz ve kolalardaki gibi pH ý düþürecektir. Bu hem bitkiler hem discuslar için güzel bir ortamdýr.

Discus ve bitki birlikteliðinin zorluðu, bitkiler için ekleyeceðiniz demir ve diðer elementlerin discusa zararlý olmasý deðildir. Bunlarý da bitkiler için ekleyebilirsiniz, demiri litrede 0,5–0,8mg dolaylarýnda tutarak bitkilerin geliþmesini saðlayabilirsiniz. Discus için yükseltilmiþ su sýcaklýðýnýn bitkilere biraz olumsuz etkisi var. Ancak suyu 27–28 derecede tutarsanýz (balýklarýnýzda herhangi bir hastalýk yoksa bu da mümkün) bitkiler de normal geliþecektir. Ancak diðer önemli sorun da çok yumuþak su kullanýlmasý. Çok yumuþak su bitkilerin kalsiyum eksikliði nedeniyle yok olmasýna neden oluyor. %100 R/O suyu kullanmadýkça, sýcaklýðý da 28 derece üzerine yükseltmedikçe, KH4, GH8 su sertliðinde CO2 vererek discuslarla birlikte gördüðünüz en güzel bitkili tanklara benzer akvaryumunuz olur.   

Sadece  R/O suyu kullanýmýnda bitkilerin kalsiyum ve magnezyum ihtiyacýný karþýlayacak ürünler de var. Bunlardan biri Sera Mineral Salt       

Hakanarya

  • Yeni üye
  • *
  • leti: 10
Ynt: AKVARYUM ÝÇÝN EN ÝYÝ KUM KARIÞIMI
« Yantla #8 : Mays 06, 2008, 12:52:21 s »
http://www.pamukkale.gov.tr/tr/content.asp?id=513

http://www.karahayit.bel.tr/karahayit-3.asp


Yukarýdaki linklerde hem Pamukkale hem de Karahayýt kýrmýzý su bölgesinde çýkan sularýn analiz deðerleri var..


Bu arada her ne kadar baþlýkla ilgili olmasa da konu açýldýðý için yazabileceðimi düþündüðümden dolayý yine kurmayý planladýðým akvaryuma gelmek istiyorum..

Discus ve bitki birikteliði zor derken özellikle ýsý yüksekliðini düþünerek söylemiþtim..Zaten CO2 sistemi kurarsam tüplü ve ph kontrollü iyi bir sistem kurmayý düþünürüm..Þu anda su deðiþimlerimi yarý yarýya osmos ve hazýr damacana suyla yapmaktayým..Osmos suyun içine de bahsettiðiniz Sera Mineral Salt ilave etmekteyim..Ama dediðim gibi ýsý iþi can sýkabilir..4 yýldýr discus bakýyorum hep 30 derecede baktým..Ama 2 derece düþüþ sýkýntý yaratmaz belki..


Peki tüplü sistemde ev ortamýnda tüp risk oluþturur mu? Kaçak yapma patlama gibi..



 

Joker

  • Baðýmlý Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 277
Ynt: AKVARYUM ÝÇÝN EN ÝYÝ KUM KARIÞIMI
« Yantla #9 : Mays 06, 2008, 16:00:26 s »
Yanýtýnýzý görünce önce benzerlik nedeniyle þaþýrdým sonra boþuna yazmýþým dedim ama okuyan baþkalarý da olursa yararý olacaktýr. Þaþýrmamýn nedeni yazdýklarým, kendime ait düþünerek ulaþtýðým sonuçlar, ama aklýn ve denemenin sonucu bir. Seranýn mineral salt ürününü de dükkanlardaki raflardakileri incelerken görüp almýþtým. Ama artýk kullanmýyorum. Konu ile ilgisi olmamasýna raðmen burada yazmaya devam edelim. Ve diðer bildiklerinizi yazacak olursanýz ben de farklý þeyler öðrenmiþ olurum. Yazdýklarýmýz taban malzemesi deðil ama bitkilerle ve bitkili tanklarla ilgili, arada taban malzemelerinden de söz ederiz.   

Þimdiden sýcaklýðýný 2–3 günde bir azaltýp 27–28 dereceler inerseniz bir sorun çýkmayacaktýr. Gerçi ben sizin kadar uzun süredir discus beslemiyorum, henüz bir yýl oluyor. Zaten doðada da yaðmur sezonlarýnda bulunduklarý ortam 25 derecelere kadar iniyor. Yapuranýn Amazona döküldüðü yerlerde discus var mý bilmiyorum ama bu suyun sýcaklýðý da 22 derece.
Adaptasyon canlýlarýn çoðunluðu için geçerli bir özellik. Discuslar da 27 derece su sýcaklýðýna alýþacaklardýr. Herhangi bir hastalýk durumunda ise bitkileri feda edip veya tanktan ayýrýp haþlama sýcaklýðýna yükselirsiniz. Umarým bu baþýnýza gelmez. Benim tank 6–7 aydýr 27 derede sýcaklýkta.

Bitki yetiþtirebilmek için diðer önemli sorun da yarý yarýya reverse ozmos ve damacana suyu. Fakat mükemmel bir ürün olan mineral salt kullanýyormuþsunuz, bununla sorun çözülür. Ama hepsi de önemli gider kaynaðý. R/O atýk suyunu deðerlendiremiyorsanýz bu aþýrý su sarfiyatý nedeniyle hem gider kaynaðý hem de susuzluða doðru giden dünyada önemli israf. Damacana suyu her hafta deðiþtirilen su nedeniyle benzer durum ve mineral salt,  az kullanýlmýþ olsa da ithal bir ürün.

Denizli'nin sularý tahmine göre Ýstanbul musluk suyundan daha kireçli olmalý. Yeraltýndan çýkarýlmýyorsa belki sandýðým kadar deðildir.
Ben bu kýþ hala %5–10 R/O suyu ve gerisi de R/O cihazýnýn atýk suyunu kullanýyorum ve baþlangýçta kullandýðým mineral salt’ý hiç kullanmýyorum. Siz de bulunduðunuz yerin suyunun özelliklerine göre böyle yapabilirsiniz. Belki %70 R/O ve geri kalaný da musluk suyu olmak üzere mineral salt kullanmadan idare edebilir. R/O endüstriyel tip tesisatlarý 60–70 bar basýnçta çalýþýr ve bunlarýn ileri teknoloji olanlarýnda atýðýn basýncýndan yararlanýlarak arýtýlacak yeni suyun basýncýnýn artýrýlmasýnda daha az enerji kullanýlarak enerji tasarrufu saðlanýr. Bizim evlerdeki cihazlarda ise basýnç, þebeke veya hidrofor basýncý olduðundan düþüktür. Ve cihazýn verimi kötüdür. Atýk su oraný bu nedenle çok yüksek. Ve atýk suyun sertliði þebeke suyundan çok az sert. Ýstanbul’da Anadolu yakasýnda su sertliði yüksek olmadýðýndan R/O cihazýnýn karbon ve 5 mikron filtreden geçmiþ suyunu direk akvaryuma boþaltýyorum. Daha doðrusu, yaðýþlarýn bol olduðu kýþ aylarýnda, membrandan geçmiþ sudan %5–10 arasýnda atýk suya karýþtýrýnca normal þebeke suyu sertliðinde bir su elde ediyorum. Böylece bitkiler için kalsiyum eksikliði gibi olumsuzluk olmadý. Karbonat sertliði de yeterli olduðundan pH eskisi gibi 6 deðerinin altýna inmiyor. Eskiden R/O suyu yoðun kullandýðýmda CO2 nedeniyle pH 5,5 a iniyordu. Þimdi 7,1 de sabit. Ve CO2 içinde de sýnýrlamam yok 2 tane 2,5 litrelik kaptan ne gelirse tanka gidiyor. Eskiden tek þiþeden giden CO2 ile pH 5.5 oluyordu.

Sonuç olarak bitkilerin yaþayacaðý ortama discuslarý adapte etmek. Bunun için de su deðerlerini hem bitkinin yaþayacaðý, hem de discuslarýn saðlýklarýnýn bozulmayacaðý deðerde tutmak. Bu öyle zor olan bir þey deðil. Asýl R/O kullanýmý doðal olmayan durum. Yaðmurun Amazona her zaman yaðmadýðýný orada da kurak mevsimin olduðunu ve sürekli kurak mevsim koþullarýnda discuslarýn etkilenmeyeceðini unutmamak gerek. Yavru almak istiyorsanýz da onlar da, ayrý bitkisiz tankta dursun.   
 

Joker

  • Baðýmlý Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 277
Ynt: AKVARYUM ÝÇÝN EN ÝYÝ KUM KARIÞIMI
« Yantla #10 : Mays 06, 2008, 16:34:01 s »
Bu arada CO2 tüpünü yazmayý unutmuþum. Kontrolleri evdeki mutfak tüpleri hassasiyetinde yapýlmayana denk gelirseniz tehlikeli olabilir. Burasý Türkiye, bunlar da mutfak tüplerinden çok daha yüksek basýnçla doldurulduklarý, fýçý bira gibi satan, kuru buz yapýlan gibi yerlerde insana yakýn bulunmasý nedeniyle bunlarýn da kontrolleri iyi yapýlmalý. Ama ne kadar önem veriliyor bilemiyorum. Yangýn tüplerinin önemli bölümü de yüksek basýnçla CO2 doldurulmuþ kaplar. Basýnçlý kaplar kanunen CE sertifikasý alýnmasý gereken kaplardýr. DIN 3840 standartlarýna uygun üretilmeli ve dizayn basýnçlarýnýn üretildikleri çelik türüne göre 1,65-2 katý basýnçta %100 kontrol edilmelidir. Kullaným deðil tasarým basýncýnýn.
Bu yapýlýyor mu bilmiyorum. Yapýlmýyorsa risk vardýr. Ayrýca içindeki gaza da güvenmediðimden ben mayalý sistem kullanýyorum. Bazen duyarýz hastanelerde, oksijen yerine ne gazlar verilip hastalar öldürülüyor.
Karahayýt suyunun analizini de bulamadým. Buraya eklerseniz iyi olacak. Ayrýca bu analize de güvenmeyip, akvaryumdan alacaðýnýz suya bir kap içinde belirli oranlarda katýp demir testini kendinizin yapmasý daha olur sanýrým.
CO2 sistemi kurup pH deðerine göre difüze edilecek CO2 debisini ayarlayan selenoid valfli sistemine de benim güvenim yok. Tabi bunu konuyu iyi bilerek söylemiyorum. Benim varsayýmým þöyle. Suyun KH sertliði yüksekse pH düþmeyecektir. CO2 suya sürekli olarak gönderilecek. Suda aþýrý çözünmesi zor ama böyle olacak olursa balýklarý etkileyebilir. Akvaryum suyu asker koðuþu atmosferine dönebilir.  ;D Eðer sudaki CO2 oraný ölçüp vanayý açan sistem varsa buna diyeceðim yok. Konuyu bilmeden yazdýðým için yanlýþ bir þeyler yazmýþ olabilirim. Bu ukalalýk yanlýþ ise düzeltecek olana teþekkürler. 

Joker

  • Baðýmlý Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 277
Ynt: AKVARYUM ÝÇÝN EN ÝYÝ KUM KARIÞIMI
« Yantla #11 : Mays 06, 2008, 16:55:32 s »
Karahayýt suyunun analizini þimdi gördüm.  ;D  Anyonlar yazacaklarýna iyonlar, katyon yerine de kayton yazmýþlar.
Analiz doðru ise bikarbonatlar çok yüksek, demir ise 4.4 mg/lt. Yani tankta demiri 1mg/lt deðerine getirmek için suyun 1/4 ünü bu suyla doldurmak gerekiyor ki diðer olumsuz maddeler nedeniyle bu mümkün deðil. Katyonlarý yani +yüklü iyonlarý yok etmek için bir yol bulmalý. Acaba bunlarý suya doðru akým verip katoda yönelenleri ayýrmak mümkün mü? Ayýrmanýn yolu nedir bilmiyorum.
 

Hakanarya

  • Yeni üye
  • *
  • leti: 10
Ynt: AKVARYUM ÝÇÝN EN ÝYÝ KUM KARIÞIMI
« Yantla #12 : Mays 06, 2008, 17:22:49 s »
Teþekkürler Bülent bey cevaplarýnýz ve bilgilerinizi paylaþtýðýnýz için..

Benim son kararým galiba Low tech..Bu konuda da deðerli görüþlerinize ilerleyen günlerde baþvurabilirim..En azýndan iyi bir taban oluþturmak istiyorum..En sonunda baþlýkla ilgili bölüme yakaladýk.. ;D

Hazýr da yakalamýþken baþlýðý da bulmuþken low tech discus akvaryumu için taban önerinizi alabilirmiyim..?

Yaptýðým araþtýrmalara göre kullanabileceðim kumlar;

Dere kumu
JBl aqua basis
Seachem flourish red
Vitasand  (discus için uygun olan)
Hagen siyah kum

Siz ve konuya ilgi gösteren ve görüþ bildirmek isteyen diðer arkadaþlarým..Hangi sýralamayla hangi kumlarý kullanmalýyým..?

Joker

  • Baðýmlý Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 277
Ynt: AKVARYUM ÝÇÝN EN ÝYÝ KUM KARIÞIMI
« Yantla #13 : Mays 06, 2008, 18:31:46 s »
Yazdýklarýnýz arasýnda bilmediklerim var. Örneðin yanlýþ hatýrlamýyorsam vitasand kuþ kumu almýþtým bir zamanlar? Bir de marka olarak da hatýrlýyorum 1 kg lýk torbalarda satýlan hatta yüksek kalsiyumlu pH arttýrýcý özelliði olan vs. Belki de bu firmanýn ürünlerinden biri diskus için uygun. Yani ambalajýnda vitasand yazýsýný görüp almamak gerek.   

Benim bu konu içinde yukarýda yazdýklarýmýn hepsi de su deðerlerini deðiþtirmeyen malzemeler veya yapay ürünler. Terraliti burada  discus kumu olarak da satýyorlar. Bitkiler için de Almanya ve Ýngilterede övülen bir zeolit. Ama son zamanlrda piyasada görmüyorum
Ucuz çözüm, kuatrz altýna hindistan cevizi kabuðundan yapýlmýþ torf tuðlalarýný ufalayýp koymak. Ben þimdi bir arkadaþla birlikte 500 litrelik tank kurdum. Florish red, hagen siyah ve peat karýþýmý bir zemin yaptýk. Hedefin önceliði bitki olduðundan ne balýk koyacaðýmýzý dahi düþünmedik. Buraya diskus ta koysak etkilenecðini sanmam. Üstelik musluk suyunu da doldurduk. Bitkiler gelince üstte boþ kalan %10luk kýsmý da damacana suyu ile tamamlayacaðýz. Bitki dikiminin kolay olmasý için tam doldurmadýk.
Ayrýca aquaclay ile florish red karýþýmý da olabilir. Renkleri birbirine uyumlu ve yoðunluðu düþük aquaclay'in ilk dikimdeki olumsuz etkisini azaltan bir karýþým olur.

Gittiðim firmalardan biri kendi iþleri için filtrasyon için 2-4mm kuvartz kullanýyor. Bu kumu da inceledim dere yataðýndan alýnmýþ, bej ve beyaz kuvartz tanelerin yanýnda gri siyah taneler de yani dere kumu da karýþýk. Kg fiyatý ise dudak uçuklatacak kadar. 13 kuruþ. Yani 100 kg alsanýz 13 YTL. 10 kilosu 1.3 YTL.  Tabi bir de nakliye parasý çýkacak. Bunun f. red ile karýþýmý super olur.
Þimdi arayýp arkadaþlardan firmanýn adresini aldým.
SANTOS Sanayi Tozlarý LTD ÞTÝ
Pelitli köyü Gebze Kocaeli
Tel: 0262 751 35 89     

Hakanarya

  • Yeni üye
  • *
  • leti: 10
Ynt: AKVARYUM ÝÇÝN EN ÝYÝ KUM KARIÞIMI
« Yantla #14 : Mays 06, 2008, 18:53:32 s »
Teþekkürler .. Not aldým firmanýn numarasýný..