Konu: Bitkili Akvaryumda En Ýyi Aydýnlatma Önerileri  (Okunma says 49934 defa)

alicanaka

• Üye
  • **
  • leti: 37
Bitkili Akvaryumda En Ýyi Aydýnlatma Önerileri
« : Ekim 18, 2007, 18:16:27 s »
Bitkili akvaryumlarda en az lt baþýna 1watt olmasý gerekir iþigýn bunu saðlarsanýz ve co2 destegi ilede çok güzel bitkilre sahip olmamanýz iþten bile deðildir.Ben piyasadaki bir çok lambayý denedim en kaliteli olanlarý philips ve silyvana ürünleri ; evdeki akvaryumda þimdi 300 litre   ve þu lambalarý kullanýyorum 3 adet philips aquarella(10000 K) ve  2 adet aquasky (6500 K) 1 adet dayligt  bu kombinasyon çok iyi günde 12 saat yakýyorum akvaryum güneþ ýþýgý görmüyor kesinlikle çok ýþýk yeþil yosun yapar az ýþýk ise kahve rengi  bunlara dikkat edin.
« Son Dzenleme: Kasm 24, 2007, 15:55:48 s Gnderen: alpinho »

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
Ynt: BÝTKÝLÝ AKVARYUMDA EN ÝYÝ AYDINLATMA ÖNERÝLERÝ
« Yantla #1 : Ekim 19, 2007, 16:25:06 s »
Bilgiler için çok teþekkürler fakat bir konuya deðinmek istiyorum. Kanun en az litre baþýna 1 watt deðildir. Zaten watt ile ýþýk yeterliliðini sorgulamak pek doðru deðil aslýnda. Yine de bitki akvaryumlarý için beslediðiniz türlere göre minimum 0.5 watt/lt ideali de 1watt/lt civarý deðerlerdir. Derinlik arttýkça dibe gelen ýþýk yoðunluðu azalacaktýr.

halit2

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 256
  • Ad Soyad: Halit DEÐER
« Yantla #2 : Ekim 19, 2007, 16:55:40 s »
Derinlik akvaryum aydýnlatmasý yapýlacakken göz önüne alýnmalýdýr.Aydýnlatma çok geniþ bir mevzu.Birçok kombinasyon yapýlabilir.Piyasada akvaryumlarda kullanýlabilecek floresanlar mevcut.Önemli olan ne kullanacaðýný bilmek.

Nuri Üçüncü

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 266
  • Ad Soyad: NURÝ ÜÇÜNCÜ
« Yantla #3 : Ekim 19, 2007, 22:18:40 s »
Bir çok akvarist bir yanýlgý eseri aydýnlatma için watt=ýþýk þeklinde düþünerek bu þekilde algýlýyor.

ÞÖYLE AÇIKLAYALIM: Normal armut ampullerde, 100 watt ýþýðýn deðil tükettiði elektiriðin miktarýdýr. Bu bütün elektirikli aletler için böyledir. Yaklaþýk olarak þöylede diyebiliriz; konumuz akvaryum aydýnlatmasý  olunca,  biz bu konu üzerinde yoðunlaþalým.

Akvaryum aydýnlatmalarýnda,  genellikle soðuk ýþýk diye tabir edilen flourasanlar, veya türevleri kullanýlýr. Bunlarda elektiriðin büyük bir bölümü ýþýk enerjisinde kullanýlýr.
 100 Watt armut ampul, yaklaþýk olarak enerjinin %15-20 sini ýþýk için harcarken %80-85 ini ýsý için harcar.
Ayný þekilde100 Watt lýk flourasan kombinasyonu, 100 Watlýk bir armut ampulün yaklaþýk olarak 10 katý kadar fazla  ýþýk saðlar.

Bunun için aydýnlatmada  kullanacaðýmýz terim  watt deðil  LÜX tür   (WATT EÞÝT DEÐÝL LÜX)
 ýþýðýn þiddeti içinde lümen diyebiliriz

Diyelim ki akvaryumumuz için 150 lüx lük ýþýk lazým, bunu armut ampulle saðlamak için akvaryumun üstüne tam 10 tane 100 watt lýk ampul koymak gerekir. flourasanlarla saðlamak için ise kelvin deðerine baðlý olarak 45 Watlýk 2adet daylýght flourasan yeterlidir.

Kafanýzý karýþtýrdýðýmý farkýndayým, ama watt terimi bir çok akvaristi  yanlýþa sürüklemektedir. Bu bilgiler elektirik mühendisi bir arkadaþýn anlattýklarýný, akvaryum ortamýna uyarlamaya çalýþmamdýr.

Kýsaca ben kendimin yanlýþýný da öðrenmiþ oldum yani 400 lt bir bitkili akvaryum için lazým olan minimum ýþýk gücü 90 vatt lýk daylýghet flourosan yeterli iken bu oran lümenine baðlý olarak 120- 150 watt grolüxle rahatlýkla saðlanmýþ olur. grolüx flourasanlar biraz daha renk sýcaklýðý saðladýðý için watt baþýna ýþýk güc biraz azdýr.

Böylece aydýnlatma için watt deðil  lüx diyelim. paramýzda yarý yarýya cebimizde kalsýn

BÝTKÝLÝ AKVARYUMLARDA EN ÝDEAL AYDINLATMA  GROLÜX VE DAYLIGHET KOMBÝNASYONUDUR. Dikkat edilmesi gereken lazým olan  ýþýk lüx ünün %35 i daylýghet  %65 i grolüx tarzýnda olmasýdýr.

Aþþaðýda da göre bileceðiniz gibi her aydýnlatma  malzemesi 100 Watlýk harcama ile çok farklý aydýnlatma saðlamaktadýr.

100 watt ampul=20 lüx
 100 watt daylýghet= 250 lüx
 100 watt grolüx    =200  lüx 
 100 watt m.halide=170 lüx
 100 watt cýva buharlý lamba 400 lüx

Deðerler orantýsaldýr
« Son Dzenleme: Ekim 19, 2007, 22:20:53 s Gnderen: Nuri Üçüncü »

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #4 : Ekim 19, 2007, 23:17:32 s »
Sylvania HSL-SC Super Comfort ampül hakkýnda fikri olan var mý acaba :)

bitkivaryum

• Yeni üye
  • *
  • leti: 3
Philips aguarelle 10000 k hakkýnda
« Yantla #5 : Ekim 24, 2007, 21:11:00 s »
Ben bir hafta öce philips aguarelle 10000 K lik bir flouresan aldým ve bununla birlikte slvania grolüx  kullanýyorum.Günde 12 saat aydýnlatma yapýyorum.Ancak Cryptocoryne aponogetifolia rýmýn yapraklarý eridi.Dev anubasýn ve Limonunda yapraklaý sararmaya baþladý.Acaba sýcaklýktan da olabilirmi.Neden olduðunu anlayamadým.Bilgisi olan varsa yardým istiyorum Akvaryum hakkýndaki diðer bilgileri de veriyorum
Ebat:125*50*70
Dunlop 1300 dýþ filtre
Eheim jager 300 watt ýsýtýcý
Su ýsýsý 29,5 C
Bitkiler:Limon,Çýnar,Cryptocoryne,VALLISNERIA SPIRALIS TIGER,Anubias Barteri
Anubias Nana echinodorus,zeytin,MICROSORUM PTEROPUS,SERT SAZ ,Crinum Thaianum,Dev anubias
Co2:Basit bir hazýr sistem kullnýyorum pek fatdasýnýnda olduðunu sanmýyorum
Ph falanda ölçmüyorum 2 aydýr balýklar ölmedi
Balýklar:Discus,Neon,Rasbora
Bu balýklarý sadece bitkiler için besliyorum

alicanaka

• Üye
  • **
  • leti: 37
« Yantla #6 : Ekim 25, 2007, 00:06:39 »
arkadaþým criptolardaki erime  sorunu lambadan degildir sudaki ani ph degiþmesindendir lamba 10000k çok güzel ve özel bi lambadýr
ama sana grolüx önermiyorum çok yosun yapar
bak sana lamba kombinasyonu soyleyecem
phillips aqua sky6500k  ve aqarella  al 05 veya 1 watt litre baþý ayarla  suyuda az biþi dip çek%20 kadar

Nuri Üçüncü

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 266
  • Ad Soyad: NURÝ ÜÇÜNCÜ
« Yantla #7 : Ekim 25, 2007, 01:59:54 »
Ben bir hafta öce philips aguarelle 10000 K lik bir flouresan aldým ve bununla birlikte slvania grolüx  kullanýyorum.Günde 12 saat aydýnlatma yapýyorum.Ancak Cryptocoryne aponogetifolia rýmýn yapraklarý eridi.Dev anubasýn ve Limonunda yapraklaý sararmaya baþladý.Acaba sýcaklýktan da olabilirmi.Neden olduðunu anlayamadým.Bilgisi olan varsa yardým istiyorum Akvaryum hakkýndaki diðer bilgileri de veriyorum
Ebat:125*50*70
Dunlop 1300 dýþ filtre
Eheim jager 300 watt ýsýtýcý
Su ýsýsý 29,5 C
Bitkiler:Limon,Çýnar,Cryptocoryne,VALLISNERIA SPIRALIS TIGER,Anubias Barteri
Anubias Nana echinodorus,zeytin,MICROSORUM PTEROPUS,SERT SAZ ,Crinum Thaianum,Dev anubias
Co2:Basit bir hazýr sistem kullnýyorum pek fatdasýnýnda olduðunu sanmýyorum
Ph falanda ölçmüyorum 2 aydýr balýklar ölmedi
Balýklar:Discus,Neon,Rasbora
Bu balýklarý sadece bitkiler için besliyorum

Sn.  Bitkivaryum Bey ??? Cryptocoryn türlerinde temel besin maddelleri bakýmýndan yetersizleþen zemin, bitkinin adapte olduðu yerden sökülmesi, su deðerlerindeki ani oynamalar, ve yetersiz ýþýk bu çürümelere,baþlýca sebeptir.
Öncelikle diðer bazý bitkilerinizdeki sararmalar ve bozulmalar, akvaryumunuzdaki mineral ve besin eksikliðini akla getiriyor. Köklü bitkilerin kök diplerine tablet gübre koyabilirsiniz.Ayrýca sývý gübre takviyeside yapmalýsýnýz. Yüksek ýsýda bitkilerinize zarar verebilir.

Akvaryumlarda bir  çok aydýnlatma kombinasyonu uygulanabilir. Bence grolüx bitkili akvaryumlarýn olmazsa olmazýdýr, bunun yanýna daylýghet ve-veya aquarelle, warm whýte, türü flourasan ilave edilebilir.

arkadaþým criptolardaki erime  sorunu lambadan degildir sudaki ani ph degiþmesindendir lamba 10000k çok güzel ve özel bi lambadýr
ama sana grolüx önermiyorum çok yosun yapar
bak sana lamba kombinasyonu soyleyecem
phillips aqua sky6500k  ve aqarella  al 05 veya 1 watt litre baþý ayarla  suyuda az biþi dip çek%20 kadar

Aksine grolüx lambalar bitkilerin foto sentezini hýzlandýrarak yosunlarýn baþlýca besinlerini, bitkiler tarafýndan tüketilmesini saðlayarak yosunlarýn geliþmesini engeller. Grolüxler bitkili akvaryumlarýn vaz geçilmezleridir.
Balýk sayýnýz fazla deðil ise bitkil akvaryumlarda dip çekimi MECBUR kalýnmadýkça yapýlmamalýdýr.  ;)

alpinho

Ynt: Bitkili akvaryumlarda en iyi aydýnlatma önerileri
« Yantla #8 : Kasm 24, 2007, 15:12:15 s »
Benim fikrim ilk olarak 29.5 tan 28 e indirin ýsýnýzý.28 derce discusu için alt bitki için üst limittir.28 de sabileyerek durumu idare edeceksiniz.

Ýmzanýza ad soyad bilgilerinizi girmelisiniz.

Saygýlarýmla
« Son Dzenleme: Kasm 25, 2007, 12:23:20 s Gnderen: halit2 »

dusvehayal

• Yeni üye
  • *
  • leti: 4
Ynt: Bitkili Akvaryumda En Ýyi Aydýnlatma Önerileri
« Yantla #9 : Aralk 15, 2007, 12:34:21 s »
Meraba Arkadaþlar Ben Sizin Gibi Biligli Olmadýgým için size sorum olcak benim 35 lt Lik Küçük bir akvaryumum
var ve bu akvaryum için bana Grolüx ü önerdiler yanlýz kaç watt olcagýný bilemiyorum yardýmcý olursanýz sevinirim

akvaryum 53 cm lik bi en'i
                33 cm likde Boyu var
Bana kaç wat önerirsiniz Grolüxmü alim !!!
Bekliyorum
Saygýlar! 

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #10 : Aralk 15, 2007, 12:39:34 s »
Akvaryumunuza 15 watt sýðar sanýrým 45 cm boyunda olacaktýr.

dusvehayal

• Yeni üye
  • *
« Yantla #11 : Aralk 15, 2007, 12:46:55 s »
Akvaryumunuza 15 watt sýðar sanýrým 45 cm boyunda olacaktýr.
Yani 15 Watt lýk Grolüx alsam Ýdealdir diyosunuz
Saolsun yarýdmýnýz için

dusvehayal

• Yeni üye
  • *
« Yantla #12 : Aralk 15, 2007, 12:51:41 s »
Bi Sorum Daha Olacak! ;D
Ya bu akvaryumda Bitki Kendi Halindemi Yetiþeceq
Yetiþecekse Nasýl Yapmam Gerek
Yetiþmiceqse Ne tür bi bitqi almalýyým küçüq akvaryuma:)

aqua_boy

• Baðýmlý Üye
  • Ýçerik Geliþtirici
  • leti: 263
  • Rainbow
  • Ad Soyad: Cenk Sinor
« Yantla #13 : Aralk 15, 2007, 12:53:05 s »
Öncellikle türkçemizi doðru kullanýn . Bildiðim kadarýyla türkçede küçüq , yetiþeceq ve q gibi sözcük , harfler yok ...

dusvehayal

• Yeni üye
  • *
« Yantla #14 : Aralk 15, 2007, 13:00:39 s »
Öncellikle türkçemizi doðru kullanýn . Bildiðim kadarýyla türkçede küçüq , yetiþeceq ve q gibi sözcük , harfler yok ...
Tamam Saol uyarýn için Dikkat ederim
Bu arda öneriniz varmýydý?