Konu: Cryptocoryn Erimesi  (Okunma says 20690 defa)

Nuri Üçüncü

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 266
  • Ad Soyad: NURÝ ÜÇÜNCÜ
Cryptocoryn Erimesi
« : Ekim 25, 2007, 22:55:24 s »
Bazý Cryptocoryn türlerinde bitkilerin eridiðini sýk sýk duyar veya görürüz.  bir çok cryptocoryn bu þekilde çürür.

Bunun en büyük nedenlerini sýrasýyla açýklayalým.

Cryptocoryn türlerini mecbur kalmadýkça bulunduðu yerini deðiþtirmek
 Cryptocoryn bitkileri besinlerini doðrudan tabandan aldýklarý için tabanýn besin yönünden fakirleþmesi
 Cryptocoryn türleri kesinlikle düþük(yetersiz) ýþýða tahammül edemez
 Cryptocorynlarýn kesinlikle dikildikten sonra köklerine zarar vermeK
 Akvaryumunuzdaki su deðerlerindeki ani oynamalar, ýsý deðiþiklikleri.

Bir çok bitki türü bu tip deðiþiklikleri belirli bir ölçüde tolore edebilirler, ama  Cryptocorynlar bu deðiþiklikleri yerine adapte olduktan sonra kesinlikle tolore edemezler.

Cryptocorynlar bir þekilde akvaryumunuzdaki su þartlarýnýn kontrolörü gibidir.Sürekli kontrol altýnda olursa, deðiþen su deðerlerini belli eder.

redpapillon

• Üye
  • Özel Üye
  • leti: 62
Ynt: Cryptocoryn Erimesi
« Yantla #1 : Ekim 26, 2007, 23:06:53 s »
 Ayrýca cryptocoryn'larda bildiðim kadarýyla kendi aralarýnda bulaþýcý bir hastalýklarý oluyor ve bir tek kendi cinsleri etkileniyor.

Akes69

• Yeni üye
  • *
  • leti: 7
« Yantla #2 : Kasm 07, 2007, 15:49:01 s »
Benim akvaryumumda da Cryptocorynlarým var. Yukarýda bahsedilen konularýn hepsi doðrudur. Ancak unutulmamasý gereken bir nokta da sanýrým taban malzemesinin sýkýlýðý, yani midye kabuðu kýrýðý zemine sahip bir akvaryum dip gübresi, sývý güre de kullansanýz, yeterince de aydýnlatsanýz, yerini de deðiþtirmeseniz sanýrým geliþmiyor. Ben bunu denedim ve gördüm. Þimdi taban malzemesi olarak lav taþý kýrýðý kullandým ve baþarýlý oldum.

Nuri Üçüncü

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 266
  • Ad Soyad: NURÝ ÜÇÜNCÜ
« Yantla #3 : Kasm 07, 2007, 17:56:44 s »
unutulmamasý gereken bir nokta da sanýrým taban malzemesinin sýkýlýðý, yani midye kabuðu kýrýðý zemine sahip bir akvaryum dip gübresi, sývý güre de kullansanýz, yeterince de aydýnlatsanýz, yerini de deðiþtirmeseniz sanýrým geliþmiyor. Ben bunu denedim ve gördüm. Þimdi taban malzemesi olarak lav taþý kýrýðý kullandým ve baþarýlý oldum.

Besinlerini kökleri ile alan bitkiler için zemin çok önemlidir. Midye kýrýðý yüksek oranda kalsiyum içerdiði için zemini sertleþtirir. Aksine bitki kökleri, yumuþak zemin ister. Bu nedenle midye kýrýðý bitkili akvaryumlar için önerilmez. lav taþý,torf, turba,(peat) substrat,  aquaclay kum önerilir bu kumlar gerekli olan yumuþak zemini oluþturur.

alpinho

« Yantla #4 : Kasm 07, 2007, 18:14:56 s »
Yukarýda bahsi geçen konulara katýlmýyorum.Elimde 20 yýllýk kök var.Dere kumu kullandýðým tankýmda sadece yandýðýnda deðiþtirdiðim 2 flo,koruma camlý  ve camýn üzeri kireç kaplanmýþ þekilde kapak bulunan hiç tablet gübre ve sývý gübre kullanýlmayan tankýmda 20 yýldýr yaprak erimesi yaþamadým.Sadece dibine bir tutam adi dip yemlerinden sokuþtururum.Kireçten delinen yaprak olursa onu mutlaka falçata ile alýrým.Bakým olarak sadece bu þekilde bakardým.7 ana köküm vardý.Büro tadilatý esnasýnda kovalara doldurdum içinede hava taþýný salladým.Bilgisizlik iþte ancak 20 yýllýk damardan 2 kök kurtuldu.Altta bu 2 kökten birinden çýkan sürgünlere bakýn bu yýlki budamadýr.Yýlda bir kez budarým 20-25 arasý en küçüðü 10 cm en büyüðü 40-50 cm lik sürgün alýrým.Cryptocorynlerden yeni hazýrladýðým tankýma da attým bakalým co2 sývý gübre tablet gübre bol ýþýk  ile ne olacak???Kanýmca sizin bahsettiðiniz yaprak erimeleri olabilir.Ama cryptocoryn balansaelerden kimse nazik diyede bahsetmesin.Bilmediðimden yýllarca bu þekilde baktým ve hala bakýyorum.2 tankta birinde yok yok birinde hiç biþey yok aradaki farký sizlerle paylaþacaðým.

Bu foto kökü yerinden sökerken saçak ve kök yapýsý ne kadar oturmus ve geliþmiþ görebilirsiniz

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yantla #5 : Kasm 08, 2007, 16:02:11 s »
Maaþallah. Bizim ufaklýk crypto türleri de böyle ürerse nasýl baþ edeceðiz bilmiyorum.

aqua_boy

• Baðýmlý Üye
  • Ýçerik Geliþtirici
  • leti: 263
  • Rainbow
  • Ad Soyad: Cenk Sinor
« Yantla #6 : Kasm 17, 2007, 18:40:18 s »
gerçektende maþallah ...

alpinho

« Yantla #7 : Kasm 18, 2007, 04:18:31 »
Yukarýda bahsi geçen konulara katýlmýyorum.Elimde 20 yýllýk kök var.Dere kumu kullandýðým tankýmda sadece yandýðýnda deðiþtirdiðim 2 flo,koruma camlý  ve camýn üzeri kireç kaplanmýþ þekilde kapak bulunan hiç tablet gübre ve sývý gübre kullanýlmayan tankýmda 20 yýldýr yaprak erimesi yaþamadým.Sadece dibine bir tutam adi dip yemlerinden sokuþtururum.Kireçten delinen yaprak olursa onu mutlaka falçata ile alýrým.Bakým olarak sadece bu þekilde bakardým.7 ana köküm vardý.Büro tadilatý esnasýnda kovalara doldurdum içinede hava taþýný salladým.Bilgisizlik iþte ancak 20 yýllýk damardan 2 kök kurtuldu.Altta bu 2 kökten birinden çýkan sürgünlere bakýn bu yýlki budamadýr.Yýlda bir kez budarým 20-25 arasý en küçüðü 10 cm en büyüðü 40-50 cm lik sürgün alýrým.Cryptocorynlerden yeni hazýrladýðým tankýma da attým bakalým co2 sývý gübre tablet gübre bol ýþýk  ile ne olacak???Kanýmca sizin bahsettiðiniz yaprak erimeleri olabilir.Ama cryptocoryn balansaelerden kimse nazik diyede bahsetmesin.Bilmediðimden yýllarca bu þekilde baktým ve hala bakýyorum.2 tankta birinde yok yok birinde hiç biþey yok aradaki farký sizlerle paylaþacaðým.

Daha önceki mesajýmda  yukarýda kýrmýzý ile iþaretlenmiþ cümlemde anlam karmaþasý olabilir.kanýmca yaprak erimesi olabilir derken bakýmý kötü halde süper ürettim ben bu bitkiyi.Lakin bu bitkiye çok þey verdiðim zaman yaprak erimesi olabilir demek istedim.Bazý bitkilere kötü su þartlarý iyi gelebiliyor.Þu kesin baþka arkadaþlarda bahsetmiþ kökleri bitkiyi yerinden kýpýrdatmayýn gerekmedikçe kepçe dahi sokmayýn.

Birde bu bitkiye çok özen göstermeyin.Tablet gübre felan kullanmayýn derim.Bu bitkinin ayaðýna besin götürürseniz sürgün vereceðini zannetmiyorum.Ama kendi haline býrakýrsanýz kökleriyle besini aramaya çýkacak bu þekilde sürgün verecektir.Erkek balansae diþi balansae diye bir þey yok.Bende anaç bitkilerdiþi ise hiçmi bunlardan erkek çýkmaz?Hepsi ayný üretkenlikte sürgünler verdi bugüne kadar.

Bunun yanýnda cryptocryn wendtii brown olmasý lazým(yaprak üstü koyu yeþil,altý kahverengiye çalan kýrmýzýmsý) 20 yýllýk kökler bu tiptede var ama ne öldüler ne ürediler.Belkide balansaelerin gölgesinde büyüyemediler,sürgün veremediler.Bu bitkiyide ana tankýma aldým.Zamanla geliþmeleri hep birlikte göreceðiz...

ufuk

• Yeni üye
  • *
  • leti: 3
« Yantla #8 : Kasm 18, 2007, 21:58:05 s »
Saygýdeðer arkadaþým,
Ben çok uðraþmama raðmen 10 yýl kadar bu bitkide hiç baþarýlý olamadým. Yalnýz Konyanýn bir bölgesindeki yetiþtiricinin doðal (Yöresel kaynak suyuna dayalý olarak) suyunda adeta bu bitkileri çok kýsa sürede orman bitkileri gibi yetiþtirdiðini duydum. Hatta Ýstanbul piyasasýndaký Akvaryum baýk ve bitkisi satan arkadaþlarým hep bu kiþiyi bahsetmelerine raðmen bir türlü kendisinin kim olduðunu öðrenemedim. Bu zevkide kalbime gömdüm. Fakat sizin yazýnýzý ve mailinizi sitede okuyunca adeta yeniden doðdun ve bu bitkiyi denemeyi düþündüm. Amatör denilemeyecek kadar bilgi birikimim olmasýna karþýn bana lütfen þu belirttiðiniz " Sadece dibine bir tutam adi dip yemlerinden sokuþtururum." dediðiniz þeyin veya þeylerin adýný yazarsanýz çok memnun olurum.

Saygýlarýmla

Ufuk AKMAN
akmanufuk@hotmail.com

ufuk

• Yeni üye
  • *
« Yantla #9 : Kasm 18, 2007, 22:19:23 s »
Iþýk sisteminizide bildirirseniz çok mumnun olurum.

Saygýlarýmla

Ufuk AKMAN

alpinho

« Yantla #10 : Kasm 18, 2007, 23:08:36 s »
Iþýk öyle aman aman bir ýþýklandýrma deðil.Yýllardýr deðiþmeyen 2 normal florosan.Önünde de cam var ve kireç kaplanmýþ.Her akvaryumcuda satýlan dip yemlerinden dibine 6-8 tane kadar sokuþtururum.Düzensiz su deðiþimi ve hasarlý yapprak varsa kesinlikle alýrým..Dikkat edin yukarýdaki fotolara kocaman cichlidsler var içinde gerçi bu iyi olmuyor ama damýzlýk  fazlasý cichlidsleri mecburen atýyordum yazýn o tankýma.Þu andada 150  kadar sp ve ahli yavrusu var 3-5 cm arasý.Sözün özü þudur bu bitkiye çok özen göstermeyin...

ufuk

• Yeni üye
  • *
« Yantla #11 : Kasm 19, 2007, 13:19:20 s »
Bilgi için teþekkürler,
Bu bitki benim favori bitkim olmasýna raðmen anlattýðým gibi baþarýlý olamadým. Kýsmet fakat tekrar deneyeceðim. Yalnýz Fleuresant lar normal ev tipi yani akvaryumlar için olan grolux deðil herhalde, day light (Beyaz) olan herhalde resimden tereddütte kaldýmda.
Bilgi verirseniz memnun olurum. Ýyi iþler ve baþarýlar dilerim.
Saygýlarýmla

Ufuk AKMAN

Ümit Birkol

• Üye
  • Özel Üye
  • leti: 57
  • Ad Soyad: Ümit BÝRKOL
« Yantla #12 : Nisan 29, 2008, 13:47:02 s »
Benim Cripto balansaelerim de 2 ay öncesine kadar süper þekilde büyümekteydiler. Akvaryumum 450lt ve 2 tane 1000lik dýþ filtre kullanýyorum. Filtre temizliðini de 6-7 ay kadar yapmamýþtým. 2 ay önce filtre temizliði yaptým ve criptolardan en az 10-15 yaprak 2 hafta içinde yok oldu gitti gözlerimin önünde. Netten yaptýðým araþtýrmada þöyle bir yazý okudum "Criptolar sýk su deðiþimi, az filte temizliðinden hoþlanýrlar" yani kirli veya sistemi oturmuþ filtreleri sevdiðini söylüyordu arkadaþ. Sanýrým bu durum doðru. Suyu sýk sýk deðiþtirin ancak dýþ filtrenizi çok sýk temizlemeyin ve temizlikten sonra bio starterlardan kullanýn ki filtre bir an önce eski haline dönsün biyolojik anlamda.

antebi

• Yeni üye
  • *
  • leti: 6
  • Ad Soyad: Þükrü Yýldýzdal
« Yantla #13 : Ocak 20, 2011, 10:53:30 »
Bende yýllarca besledim Cryptocoryn.En son baþýma gelen olayý paylaþayým.

Yapraklarýn boyu aþýrý uzayýnca uzun yapraklarý dipten kesmek zorunda kaldým.Senmisin budama yapan ,bir yýldýr küstü yaprak açmýyor.Üzerindeki 20-25 cm lik yapraklar boynunu bükmüþ vaziyette duruyor.Son 1 haftadýr yeni 2 tane yaprak gördüm.Bekliyorum canlanmasýný.