Konu: UV sisteminin Bitkili Akvaryumlara etkisi.  (Okunma says 26443 defa)

vayhan

  • Üye
  • **
  • leti: 39
UV sisteminin Bitkili Akvaryumlara etkisi.
« : Ekim 26, 2007, 17:00:16 s »
Merhaba

300lt tanký kurduktan sonra karþýlaþtýðým iki olay var. Nereden geldiðini bilmediðim. Onca balýðýn telef olamsýna sebep olan parazit mantar vs... Balýklar ilk olarak zayýflýyor. Yalpalamaya baþlýyor. Renkleri solgunlaþýyor. Kuyruklarýnda bazýlarýnýn kuyrulkarý gün geçtikçe azalýyor. Bazý balýklarýn anüs kýsmýnda pamuksu oluþum. Yüzgeçlerininde erime vs.. Baþlangýçta 50 lt lik tankýmdan aldýðým 60 yakýn sadece lepisteslerin hepsini kaybettim. Yeni aldýðým lepisteslerde maalesef 1 hafta yaþamýyor. (Gariptirki ölen balýklarýn yavrularý sapa saðlam. Baðýþýklýktan herhalde.. ) Diðer balýklarda sadece bir kere benek hastalýðý gördüm. Bir sürü ilaç tedavisi vs. halen ölümler gerçekleþiyor. Ama sadece lepisteslerde. Diðer balýklarda kayýp çok olmadý. Bir balýðým sanýrým kabýzlýktan öldü.
Ýkinci oluþumda ALG. Algler için balýklarým yetersiz. Gerçi yeme alýþtýlar biraz yemi kestim ama yinede yeterli olmuyorlar. Ýki tür alg var. Biri yeþil algler. Tüm akvaryum yeþil algler tarafýndan istila edilmiþ. Çöüzm elle temizlemek. ikinciside bitkilerin gövdelerinde ve en üst noktalarýnda süzülen yeþil ip görüntüsünde yosunlar. Türünü bilmiyorum ama sakal olabilirmi ?

Bu tür konularla baþa çýkamadým. Birkaç forumda okudum. UV nin tank içinde bulunan mantar parazit ve yeþil alg gibi sorunlara çözüm olduðunu duydum. Piyasada satýlan UV cihazlarýn sanýrým yüksek watta olaný makbul Ne kadar W o kadar çeþit bakterinin ölümü. Yararlý bakterileri çok öldürmüyormuþ. Suyu berraklaþtýrýyor. Birde UV hakkýnda ayda 3-5 saat çalýþmasý ve filtrenin dýþarýya aktaran bölümüne baðlanmasý konusunda bilgim var.

Aranýzda UV kullanan var mý ?
Tavsiye edecek? Yorum yapacak?
Bitkilere tesiri var mý?

300LT akvaryumda
15 Raspora
4 Plati (Çok þirinler.)
7 Kiraz Karides
5 SAE
6 Çöpçü
1 Cüce Vatoz (2 haftadýr görmedim)

50LT akvaryumda
6 tane süper lepistes.
2 elma salyangozu

admin

  • Baðýmlý Üye
  • *****
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
Ynt: UV sisteminin Bitkili Akvaryumlara etkisi.
« Yantla #1 : Ekim 26, 2007, 17:25:51 s »
UV filtreler tatlýsu için çok da gerekli görülmüyor. Bir de sürekli kullandýðýnýzda hiç mikrop kalmadýðý için balýklarda baðýþýklýk sistemi diye birþey kalmýyor. Sonra en ufak bir aksilik ya da mekan deðiþiminde nallarý dikiyorlar.

Joker

  • Baðýmlý Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 277
Ynt: UV sisteminin Bitkili Akvaryumlara etkisi.
« Yantla #2 : Kasm 20, 2007, 20:04:01 s »
Ultra viyole ýþýk bakterinin zararlýsýndan zararsýzýndan anlamaz. Bunlarýn hepsinin gözlerinin yaþýna bakmadan öldürdüðü gibi neredeyse tüm canlýlar için zararlýdýr.
Ýnsaný da öldürür, eþeði de. Eþek de aklýma nallarý diken balýklardan geldi. ;D
Admin böyle yazmýþ, güzel bir terim ama, bizim milletin içinden nal çakýlan balýklarýn da olabileceðini sananlar çýkar. ??? Sorularla konu uzar.   

Arkadaþlar insanlar henüz balýklara nal çakmadý. ;) Sadece tek toynaklý memelilere çakýyorlar. ::)

Ben de UV lambanýn tatlý su akvaryumlarýnda kullanýldýðýný duymadým, kullanmadým. 

Esener

  • Yeni üye
  • *
  • leti: 11
Ynt: UV sisteminin Bitkili Akvaryumlara etkisi.
« Yantla #3 : Kasm 20, 2007, 21:33:31 s »
Ýlla kullanacaksanýz balýklarda hastalýk gördüðünüzde kullanýn. Hastalýðýn önünü almanýzda yardýmcý olacaktýr.

alpinho

Ynt: UV sisteminin Bitkili Akvaryumlara etkisi.
« Yantla #4 : Kasm 21, 2007, 03:10:57 »
Jokere þu konuda katýlýyorum uv zararlý zararsýz bakteri ayýrmaz.Ama bir süre çalýþtýrýlmasýda algleri ilk etapta önlemede ve yavaþlatmada  faydalý.Ben þu an bitkili tankýmdaki hastalýk sonrasý dönem için sunsun uv li iç filtre kullanýyorum.Alglere gelince forumda en iyi 5 alg yiyici topiði var buraya göz atmalý ve bunlardan edinmelisin.

emin3874

  • Yeni üye
  • *
  • leti: 1
Ynt: UV sisteminin Bitkili Akvaryumlara etkisi.
« Yantla #5 : Austos 10, 2009, 23:28:42 s »
arkadaþlar merhaba ben 120 lt tank içinde 10 adet ciklet besliyorum. boylarý 8-13 cm arasý yunus sarý preses mavi prenses ve vatoz. þimdi ben bu akvaryuma iç filtre kullanmýyorum. dolphin c 1000 dýþ filtre ve filtrenin su çýkýþ borusuna baðlý 8 w laguna U.V. cihazý kulnýyorum. þimdi konumuz gelelim. akvaryumu bu sistemle kuralý 7 ay oldu ve haftada %20 su deðiþimi yapýyorum. balýklarým çýldýrmýþ gibi ürüyorlar. bu 7 aylý süre boyunca akvaryumu hiç boþaltmadým. ben 12 yýla yakýndýr balýk besliyorum ve bu güne kadar hiç bölesine baþarýlý olamadým ve birgün tanýþdýðým bir diskus üreticisinin yurt dýþýna çýkýþý sbebei ile bu filtre ve uv. cihazýný ldým ondan büyük bilgiler edindim (bana göre). þimdi akvaryumumda ayda bir camý iç yüzünü temizlememe sebeb olan çok ince tabaka yosunoluþuyor eskiden 3 günde bir oluþuyorlardý. 2. si balýklar hiç hasta olmadý. su deðiþimlerinde direk çeþmeden su koyuyorum. þimdi arkadaþdan aldýðým uv filtre püf noktasýný vereyim.yüz litresu üzerinden gidersek dýþ filtrenizin saatte en az 3 kez bu suyu çevirmesi gerek ve 100 litre için u.v. filtrenizin günde eþit zamanlara bölünmüþ olarak 2-3 saat çalýþmasý gerekiyor. nasýl ayarlayacagýz zamaný derseniz zaman ayarlý prizler var 6 tl baya kolaylaþtýrþýyor hayatý. þimdi u.v. filtreler ile okuduðum yerli ve yabancý makalelerden bahsetmek istiyorum. - uv ltrenizin watt ý büyüdükçe temizlik artar ama bu lamba kaliteli ise bunun içinde slavain yada philips tuv kullanmak iyi - uv cihazýnýzý eðer almadý iseniz dýþ filtreye monteli 24 saat çalýþanlarý almayýn ayrýca alýn çünkü devamlý çalýþan uv ler suda hiçbir yararlý yada zararlý bakteri yada parazit býrakmýyor bize bakterilern yararlýarý kadar zararlýlarýda lazým unutmayýn - uv filtreye giren su hemen steril olmaz çünkü hangi uv filtre olursa olsun lambaya 3-4 mm alandai canlýlara etkili oluyor diðerler geçip kurtuluyor. - uv filtre kullanýnca akvarumdan tat alýyorsunuz camda ne yosunne baþka birþey. - uv suyu berraklaþtýrýr çünkü akvaryumlarda suyun rengini büyük oranda kahverengi ve yeþilalg bozuyor tek hücreli yosunlar. uv bunlarý öldürüyor ve su cam gibi oluyor.- uv lambayanarken çýplak gözle bakmayýn kör olursunuz.
               diyeceklerim bu kadar. teþekkürler 

fantastik3

  • Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 133
  • Ad Soyad: Mutlu Metin CANSEVER
Ynt: UV sisteminin Bitkili Akvaryumlara etkisi.
« Yantla #6 : Austos 12, 2009, 00:51:42 »
Merhaba,

M. Emin bey bu konuda ne ne var ne yoksa bir solukta yazmýþ.

Ancak kendisinin de belirttiði gibi "prenseslerin" biyotopu ile bitkili akvaryumlar çok farklý iki olgu.
Baþka forumlarda da bu tartýþmalara katýldým, araþtýrdým ve sonunda 11W bir UV filtre aldým. Ne yazýk ki dýþ filtrem olmadýðý için henüz kuramadým ama arkadaþlarýmýn bitkili akvaryumlarýnda UV filtre farkýný gözlemledim.
1- UV filtre akvaryumun biyolojik arýtmasýna etki etmiyor. Çünkü bakteriler zeminde ve filtre içinde barýnýyorlar.
2- Alg ve yosun oluþumunu engelliyor, hassas balýklarýnýzýn saðlýðýna yardýmcý oluyor. Pýrýl pýrýl bir akvaryum suyu.
3- Sürekli açýk olmasý ile kapanýp açýlmasý çalýþma ömrünü etkilemiyor, açýk kalýrsa daha etkili olabilir.

Bence bitkili akvaryumlarda bariz faydasý var, hele ramirezi, diskus gibi narin balýklarda mutlaka olmalý diye düþünüyorum.

isobar

  • Üye
  • **
  • leti: 50
Ynt: UV sisteminin Bitkili Akvaryumlara etkisi.
« Yantla #7 : Austos 12, 2009, 09:46:13 »
Bundan 6 ay önce 24 saat aralýksýz Uv filitre kullanýyordum.Fakat bir kýrýlma noktasý var ki oda bana rast geldi ve balýk ve karideslerimde önemli oranda kayýp verdim.Yýldýrým abi ile konuþtuktan sonra akþam saatleri 6 saatti aþmamk üzere kullanýlmasý gerektiði ve uzun vadede ekosistemdeki döngünün bozulduðunu söyledi.O günden beri UV filitre kullanmýyorum.Hastalýklar için de bir süre ectazon kullandým.(Bitkilere ve bakterilere tek zarar vermeyen ilaç.)

admin

  • Baðýmlý Üye
  • *****
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
Ynt: UV sisteminin Bitkili Akvaryumlara etkisi.
« Yantla #8 : Austos 13, 2009, 11:04:36 »
Beni de ürküttü bu kadar propaganda ;D Bir kere biyolojik arýtmaya etki etmeme konusu, bu bakterilere evrene siporaxa tutulu þekilde gelmiyor heralde, yüzer halden tutunur hale geçiyorlar ya da yüzerek geçirdikleri evreler mutlaka var. Bu durumdaki baktericiklere mutlaka zarar verirsiniz. Tabii bu olayýn risk faktörü oluþturmasý genel olarak yeni akvaryumlarda olacaktýr. Oturmuþ akvaryumlarda fark edilir bir etki gözlenmez muhtemelen.

Bir de benim bildiðim UV filtrenin kpatýlýp tekrar açýlmasý lambayý oldukça etkiliyor, yani 24 saat açýk tutmakla günde iki kez 6þar saat açýp kapatýp 12 saat kullanmak çok çok cüzi bir artýþ saðlýyor lamba ömründe. Kafaya göre açýp kapatmak doðru deðil yani, günlük limitlerin belirlenmesi gerek.

Ben hiç UV filtre kullanmadým ancak duruma göre belki kullanýlmalýdýr bence.

fýratbozdemir

  • Yeni üye
  • *
  • leti: 7
  • Ad Soyad: fýrat bozdemir
Ynt: UV sisteminin Bitkili Akvaryumlara etkisi.
« Yantla #9 : Mays 16, 2013, 18:08:46 s »
yorumlara baktýðýmda tamamen bilgi kirliliði görüyorum..uv ne demek diye sorsak çoðu arkadaþýmýz bilmez.yararlý bakteriler suda taþ,bitki kum vs maddelere yapýþýrlar,ancak zararlý bakteriler suda hareket halindedir.o yüzden uv bir akvaryumun kalbidr arkadaþlar olmazsa olmazýdýr