Konu: Uygun Kum  (Okunma says 17835 defa)

AngelsLament

• Üye
  • Özel Üye
  • leti: 56
Uygun Kum
« : Mays 22, 2007, 12:45:10 s »
Arkadaþlar akvaryumumda bazý deðiþiklikler yapmak istiyorum.Echindorus, Vallisneria, Cabomba ve Myriophyllum karýþýmý bitkiler olacak.Bana uygun bi kum önerebilirseniz çok sevinirm.Aslýna bakarsanýz satýþýný yapan bir adres daha çok iþimi görür çünkü oturduðum yerde bulmam imkansýz ???

any

• Yeni üye
  • *
  • leti: 3
Ynt: Uygun Kum
« Yantla #1 : Mays 22, 2007, 16:37:45 s »
onlinebitki.com'da bulabilirsiniz.Akvaryumcularda da var zaten bitki kumu olarak satýlýyor.
Saygýlarýmla...

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yantla #2 : Mays 22, 2007, 16:51:35 s »
Ýnternet üzerinden kum satýn almak kargo ile gelecekse çok pahalýya mal olacaktýr sanýyorum. Benim kum konusunda uyguladýðým teknik þu: Oturduðum þehirde özel ve markalý kumlar yerine sadece midye kýrýðý, lav kýrýðý, quartz gibi kumlar bulabildiðim için kum türünü balýk türüne göre seçiyorum. Bitkilere de gübre takviyesi yapýyorum gerekirse. Quartz kullandýðým halde tablet gübreleri yaklaþýk bir senedir kullanmýyorum. Eðer özellikle tabandan beslenmeye ihtiyaç duyan türler beslemeyecekseniz kullanacaðýnýz kumdan çok gübre takviyesini ve ýþýk yoðunluðunu iyileþtirmeye çabalamak gerekir derim.

AngelsLament

• Üye
  • Özel Üye
« Yantla #3 : Mays 22, 2007, 16:55:06 s »
Ben burda doðru düzgün kum bulamýyorum malesef :-\ Ýstanbul yolu görünüyor sanýrým..

halit2

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 256
  • Ad Soyad: Halit DEÐER
« Yantla #4 : Mays 22, 2007, 17:04:24 s »
Ýstanbula gitmenize gerek yok.Bir ýrmak yada göl kenarýna geziye gitmeniz yeter. ;D
Üstelik dere kumu bitkilerinize yýllar boyunca yetecektir.En iyisi dere kumu :o.Önemli olan uygun boyutunu bulabilmek, salýným yapmamasý  ve akvaryuma koymadan önce iyi bir þekilde temizlemek.
Çok kalýn yada ince olmayan, salýným yapmayacak kum bulabilirsiniz.Yanýnýzda kumun salýným yapýp yapmadýðýný anlayabilmek için bir þiþe tuz ruhu götürmeniz yeterli. ;)

AngelsLament

• Üye
  • Özel Üye
« Yantla #5 : Mays 22, 2007, 17:06:34 s »
Ýnanýn öyle bi yerde yok burda gýcýk bi durum..Önerebileceðiniz kum çeþidi yada bitki kumu markasý varmý peki?

halit2

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #6 : Mays 22, 2007, 22:40:30 s »
Sera aquaclay kullanabilirsiniz.

AngelsLament

• Üye
  • Özel Üye
« Yantla #7 : Mays 22, 2007, 23:37:47 s »
Teþekkür ederim deneyeceðim bunu.

aLkIn

• Yeni üye
  • *
  • leti: 4
« Yantla #8 : Mays 23, 2007, 22:35:24 s »
ben denedim ama bir iþe yaramadý göl kumu dere kumu akvaryumu bulandýrdýlar ama bir daha denemekte yarar var tabikide ama 0 numara kum cok güzel görünür bulmak cok zor

halit2

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #9 : Mays 24, 2007, 09:58:52 »
0 numara kum olmaz.Bitkilerin köklerini sýkar.Çürümelerine sebep olur.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #10 : Mays 24, 2007, 14:26:50 s »
Benim nanoda 0 numara kum var. Kimi bitkiler için Halit'in de dediði gibi zararlý oalbiliyor. Ayrýca büyük bir akvaryuma ve 3-4cmden fazla yükseklikte döküldüðünde tabanýn havasýz kalmasý balçýklaþmasý vesaire görülebildiði için tavsiye etmem. Fakat nanolarda iyi oluyor. Zaten nanolarda hemiathus gibi minik köklü bitkiler sýklýkla kullanýldýðý için 0mm daha iyi olabilir.

Nuri Üçüncü

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 266
  • Ad Soyad: NURÝ ÜÇÜNCÜ
« Yantla #11 : Mays 24, 2007, 23:44:34 s »
Merhaba  arkadaþlar. Ben iki senedir 90/45/50h bitki akvaryumumda alt zemine bildiðimiz saksý çiçeklerinde  kullanýlan torf kulanýyorum. Torfun üstüne ince bir elyaf sererek, üzerinede normal cakýlý 5cm yüksekliðinde serdim. Bitkilerim gayet güzel geliþimini sürdürüyor. Bugüne kadarda hiç bir sorun yaþamadým. Balýklarým(canlý doðuranlar,6neon kardinal iki makas kuyruk  1tetra)gayet hareketli ve gayet  mutlular. Ýki sene içinde sadece 1tetram öldü.

Yeni bir bitki akvaryumu kurdum.(150/50/60h)ondada ayný düzeni uyguladým. Sadece çakýl yerine aquaclay bitki kumu kullandým. Yaklaþýk bir aydýr BÝYOLOJÝK DENGENÝN OLUÞMASINI  BEKLÝYORUM.Þu anda hiç balýk yok ne besleyeceðime karar vermedim.15 Senedir bu hobi devam ediyor.

AngelsLament

• Üye
  • Özel Üye
« Yantla #12 : Mays 24, 2007, 23:59:42 s »
Ufak bi akvaryumda bunu deneyeceðim.Bilgiler için teþekkürler.

sadýk

• Yeni üye
  • *
  • leti: 6
  • 150X50X65
« Yantla #13 : Mays 25, 2007, 00:15:59 »
Bildiğimiz dere kumunu kullanıyorum.Bu ay  içerisinde tabanını granit taşının kumu ile yeniden kurmayı düşünüyorum.Volkanik yapısı itibariyle daha yararlı olacağını düşündüğümden bunu tercih ettim.Tabii sıvı ve misket gübre kullanacağım...
Şu andaki mevcut dere kumunu da inşaattan temin ettim.Bulanmaması içinde oldukça bol su kullandım. Benimki derin akvaryum olduğu için "o" numara değilde 3mm elek ve 5mm elekten geçirip,3mm tabana onun üstünede 5mm kumu serdim.Onun üzerinede kiremit irmiğini kullandım.Yaklaşık 1 senedir akvaryumda herhangi bir problem yok.Ama dediğim gibi dizaynında değişikliğe gideceğim.Bu vesile ilede granit kumunu denemek istiyorum.
Saygılarımla..
« Son Dzenleme: Mays 25, 2007, 00:16:38 Gnderen: sadýk »

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #14 : Mays 25, 2007, 13:55:11 s »
Kumun altýnda çiçekçilerde paketli satýlan topraklar(torf) kullanýlabilir. Sakýn bahçeden aldýðýnýz topraðý koymayýn. Nanom bu nedenle kurtlandý ve baþtan kurmak zorunda kaldým.