Selam arkadaþlar,
60*40*45 ölçülerinde malawi akvaryumumu az bitkili sazansýgiller veya tetra akvaryumuna dönüþtürmeye karar verdim.
Öncelikler bitki türleri olarak zeytin, limon, tütün, anubias, gibi fazla ihtiyacý olmayan bitkilerle baþlayacaðým.
Iþýklandýrma için baþlangýçta 2*15 watt kullanacaðým, daha sonra florasan sayýsýný üçe çýkarmayý düþünüyorum.
Taban malzemesi olarak elimde az miktarda (3-4 kilo kadar) lav kýrýðý vardý. 10 litre kadar bitki kumunu bir arkadaþým hediye etti, sanýrým markasý aquaclay. Ayrýca bulabilirsem en alta dere kumu kullanacaðým. Eðer doðaya açýlabilirsem istediðim kadar dere kumu temin edebilirim. Yada dere kumu yerine en alta bahçe bitkisi torfuda kullanabilirim. Bu konuyu size danýþmak istiyorum.
Sorular
1- Az ihtiyacý olan, bakýmý kolay olan, baþlangýç için uygun olan bitkilerden hangilerini önerirsiniz?
2- Baþlangýç için 2*15 waat florasan yeter mi?
3- Taban malzemesini nasýl kullanmalýyým. Bahçe bitkisi torfunun artýlarý ve eksileri nelerdir? Kullanmalý mýyým?
CEVAPLAR:
1-Bütün anubias türleri,cabomba, amazon türleri, egeria densa,hygrophila türleri özellikle köklü bitkiler.
2-ilk baþlangýç için birer adet 15 watt grolüks ve daylýghet yeterlidir, ama bir ay içinde 30 watt grolüx daha eklemelisiniz.
3-Ben akvaryumumda saksý torfu kullanýyorum ve çok memnunum.Tabana 5 cm kalýnlýðýnda serdim, üstüne ince bir elyafýda kumla karýþmasýn ve suyu bulandýrmasýn diye ayýraç olarak kullandým. Üstünede 6-7 cm kalýnlýðýnda aquaclay kum kullandým. TORFDAN ÇOK MEMNUNUM.
Artýsý: Akvaryuma gerekli olan bütün mineralleri saðlamasý, ve bitkiler içingerekli olan yumuþak zemini oluþturmasý.
Uzun süre gerekli mineralleri dengeli olarak suya salmasý . Yumuþak su isteyen balýklar için suyu
dengede tutmasý.
Eksisi: Zemin hassas olduðu için bulandýrmamak, suya karýþmamasý için bitki ekerken ve bakým yapýlýrken dikkatli hareket etmek gerektirir.