Konu: 100 Lt. Bitkili Canlý Doðuran Akvaryumum  (Okunma says 12807 defa)

serhatturks

• Yeni üye
  • *
  • leti: 5
100 Lt. Bitkili Canlý Doðuran Akvaryumum
« : Kasm 06, 2007, 23:37:42 s »
Sayýn forum üyeleri,

Eski tankýmý bozup bir sump sistemi ekledim ve yeni bitkilerle dekor ettim.

Balýklar; yaklaþýk 150 adet Platy, Simpson Kýlýç, Balon Moly ve Lepistes yavrusu, 1 Albino çöpçü, 1 Panda çöpçü, 1 Neon, 2 Rasbora ve 4 adet Black cüce vatoz bulunmaktadýr.

Bitkiler; saz, bacopa caroliniana, çýnar, zeytin, rotala rotundifolia, hygrophila polysperma, hydrocotyle leucocephala, ammannia gracilis, Limnophila aromatica ve adýný bilmediðim 2 cins bulunmaktadýr.

Taban; 8 cm kalýnlýðýnca Prodac Fondovivo

Aydýnlatma; 2 Adet Philips TLD 18/950 90 De Luxe Pro(Resimlerde bu aydýnlatma bulunmmaktadýr)

YENÝ HALÝ;

ESKÝ HALÝ;

Selman Kahya

• Üye
  • **
  • leti: 71
Ynt: 100 Lt. Bitkili Canlý Doðuran Akvaryumum
« Yantla #1 : Kasm 07, 2007, 11:53:58 »
Gezel akvaryumunuz var, fakat bitkiler biraz karýþýk gibi duruyor.  Birde tankýnýz ölçülerini merak ettim. Yazarsanýz memnun olurum.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yantla #2 : Kasm 07, 2007, 16:33:22 s »
Akvaryumunuz gerçekten harika duruyor.

serhatturks

• Yeni üye
  • *
« Yantla #3 : Kasm 07, 2007, 21:35:36 s »
60*40*55h ölçülerinde net olarak 100 lt hacmi bulunmaktadýr.

Nuri Üçüncü

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 266
  • Ad Soyad: NURÝ ÜÇÜNCÜ
« Yantla #4 : Kasm 07, 2007, 23:35:00 s »
Sayýn forum üyeleri,

Eski tankýmý bozup bir sump sistemi ekledim ve yeni bitkilerle dekor ettim.

Balýklar; yaklaþýk 150 adet Platy, Simpson Kýlýç, Balon Moly ve Lepistes yavrusu, 1 Albino çöpçü, 1 Panda çöpçü, 1 Neon, 2 Rasbora ve 4 adet Black cüce vatoz bulunmaktadýr.

Þump bitkili akvaryumlarda pek uygun deðil diye biliyorum.

100 litre bir akvaryum için balýk yükü çok fazla, bence o kadar balýk için akvaryumunuzun 3-4 katý bir akvaryum almanýz lazým, yada, balýklarýn yarýdan fazlasýný elden çýkarmalýsýnýz.

Akvaryumunuzda çok güzel dizayn edilmiþ. Adýný bilmediðiniz bitki ise sanýrým, Dracena türü amfibik bir bitki galiba. Yanlýmýyorsam büyük ihtimalle  kýsa zamanda çürümeye baþlayacaktýr,çünkü bu türlerin tamamen suya adaptasyonu çok zordur.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #5 : Kasm 08, 2007, 16:06:42 s »
Sump Co2 uçtuðu için pek tavsiye edilmiyor.

serhatturks

• Yeni üye
  • *
« Yantla #6 : Kasm 08, 2007, 22:47:23 s »
En alttaki fotoðraf tankýmýn eski hali. Sump sistemiyle ilgili diðer forumlarda da tepki aldým. Araþtýrmasýný yaptým. Yapýlan bir çok yorumun varsayýmdan ibaret olduðunu anladým açýkcasý. Herkes yorum yaparken sadece sisteme itiraz ediyor ama buna bir çözüm getirmeyi düþünen olmuyor.

Bende kendimce bir çözüm buldum. Bitkiler fotosentesi gündüz Co2 emerek ve oksijen salarak yapýyor, gecede oksijen emerek Co2 salýnýmý yapýyor. Bizler bitki akvaryumunda gündüz Co2 takviyesi ile beraber aydýnlatma kullanýyoruz. Geceleri ise Co2 ve aydýnlatmayý durduruyoruz.

Sump sistemi suyu oksijenlendirdiði için ve sudaki Co2 miktarýný düþürdüðü bitkili akvaryumlarda tavsiye edilmiyor.

Ben bu soruna kendimce bir çözüm getirdim ve 1 haftadan beri bir problemle karþýlaþmadým. Tabi karar vermek için erken olduðunu biliyorum. Gündüz sump sistemi çalýþmýyor sadece Co2 takviyesi ve 2 adet 18W TLD 950 aydýnlatma kullanýyorum. Gece ise aydýnlatma ve Co2 takviyesini kapatarak sump sistemini çalýþtýrýyorum. Temiz suyu akvaryuma basan baru ile su arasýnda sadece 0,5 cm bulunmaktadýr. kirli su ise 50 cm gibi çok kýsa bir borudan temizlik ünitesine dökülüyor. Sump yatay sistem olduðundan kule tipi sistemdeki kadar oksijenlenme olmuyor. Bu sayede hem geceleri bitkilere Oksijen takviyesi yapmýþ oluyorum, hem balýklarýn gündüz farklý gece farklý oksijen yoðunlugundaki su stresinden kurtarýyorum hemde temizlik problemlerini minimuma indiriyorum.

Balýklarým henüz yavru. Bu nedenle þimdilik çok problem olmuyor. Sadece fosfat miktarýnýn artmasýndan korkuyorum ve bu nedenle çok dikkatli yemleme yapýyorum.

Büyük bir akvaryum satýn alamam. Çünkü ben bir akvaryum imalatcýsýyým. Beta Akvaryumun sahibiyim:)

Yorumlarýnýz için teþekkür ederim.

Ancak tecrübeli arkadaþlardan öðrenmem gereken birkaç konu var.

**Uv kullanýmýnýn bitkiler üzerinde bir etkisi varmý? Kullanabilirmiyim?
**Fosfattan kurtulabilmek için fosfat emici kullanabilirmiyim? Ne kadar süre sump'ta tutmalýyým.
**Zeolit kullanýmýnýn artý veya eksi bir etkisi olabilirmi?

Saygýlarýmla

Nuri Üçüncü

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 266
  • Ad Soyad: NURÝ ÜÇÜNCÜ
« Yantla #7 : Kasm 09, 2007, 02:46:13 »
Ancak tecrübeli arkadaþlardan öðrenmem gereken birkaç konu var.

**Uv kullanýmýnýn bitkiler üzerinde bir etkisi varmý? Kullanabilirmiyim?
**Fosfattan kurtulabilmek için fosfat emici kullanabilirmiyim? Ne kadar süre sump'ta tutmalýyým.
**Zeolit kullanýmýnýn artý veya eksi bir etkisi olabilirmi?

Saygýlarýmla

1- Genel olarak düþünülen UV nin bitkili akvaryumlarda kullanýmýnýn pekde yararlý olmayacaðý yönünde. Bazý gözlemlerime göre, UV yosunlar üzerinde olumlu sonuçlar verse bile  balýklarýn baðýþýklýk sistemlerini çok zayýflatýyor. Ayrýca kullaným sýrasýnda sürekli olarak,  bitkilerde demir ve bazý mineral eksikliklerini gözlemledim. Mineral içerikli gübreleme yaptýktan sonra UV yi devre dýþý býraktýðýmda ise bu eksiklik giderilmiþ oluyordu.

2-Bol ve bakýmlý bitkilerin olduðu bir akvaryumda, balýk yoðunluðu çok fazla deðilse,  zaten bitkiler fosfatýn tamamýný gübre olarak kullanacaklardýr.

3-Zeolit hakkýnda fazlaca bir bilgim yok, ama hatýrladýðým kadarýyla;   amonyak veya amonyum'u absorbe etmede kullanýlýyor.  30-45 gün içinde akvaryumdan çýkarýlmasý gerekiyor

Biyolojik oluþumun tamamen oluþtuðu bir akvaryumda, normal þartlarda zaten dönüþüm bakterileri amonyumu, nitrat ve nitritlere dönüþtürerek bitkilerin besin olarak kullanmasýný saðlayacaklardýr. Ben ölçümlerimde deðerleri hep sýfýra yakýn buldum.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #8 : Kasm 09, 2007, 16:05:58 s »
Geçenlerde Zeolith'in baþka birçok minerali de çektiði için bitkili akvaryumlara sokulmamasý gerektiði söyleniyordu.

Selman Kahya

• Üye
  • **
  • leti: 71
« Yantla #9 : Aralk 18, 2007, 16:34:46 s »
Selam Serhat Bet, acaba akcaryumunuzda hala 2*18 watt aydýnlatma kullanýyorsunuz? Yoksa aydýnlatmayý arttýrdýnýz mý?. Bende de 60*45*40 lýk bir akvaryum var. 2 tane 2*18 watt kullanýyorum. Acaba yeterli gelir mi?

Ugur22

• Üye
  • **
  • leti: 21
« Yantla #10 : Aralk 19, 2007, 15:43:04 s »
Geçenlerde Zeolith'in baþka birçok minerali de çektiði için bitkili akvaryumlara sokulmamasý gerektiði söyleniyordu.
Evet Birkan Bey,baþka bir sitede ben demiþtim bunu.Eðer Zeolit akvaryumda yeteri kadarsa nitratý sýfýra çekebilir.

orhan fýrat

• Yeni üye
  • *
« Yantla #11 : Aralk 19, 2007, 22:56:09 s »
merhaba, tankýnýz gerçekten güzel ayný zamanda bitkilerinizde saðlýklý görünüyor, fakat peyzaj düzenlenmesini bence elden gecirmeniz lazým.

halit2

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 256
  • Ad Soyad: Halit DEÐER
« Yantla #12 : Aralk 20, 2007, 10:51:58 »
Eðer Zeolit akvaryumda yeteri kadarsa nitratý sýfýra çekebilir.
Peki zeolitin bir süre sonra, çektiði nitratý geri saldýðýný biliyor musunuz?Adeta bir nitrat bombasý.

S.E.SShadow

• Yeni üye
  • *
  • leti: 4
« Yantla #13 : ubat 02, 2008, 10:51:46 »
O yavrular büyüyünce baþýna iþ açacak yavru koyacak yer bulamýycaksýn akvaryum çok güzel görünüyo....

cerenimo

• Yeni üye
  • *
  • leti: 16
« Yantla #14 : ubat 04, 2008, 23:44:34 s »
ÇOK GÜZEL GÖZÜKÜYOR.TEBRÝK EDERÝM.