Konu: Boyu Co2 Difüzörü (tüpe baðlanan)  (Okunma says 25282 defa)

Selman Kahya

• Üye
  • **
  • leti: 71
Boyu Co2 Difüzörü (tüpe baðlanan)
« : Kasm 12, 2007, 17:34:30 s »
   Selam arkadaþlar, 100 litrelik bitki tanký kurma çalýþmalarým devam ediyor.

Karbondioksit meselesini Mayalý sistemle halletmek istiyorum. Elimde baþarýzsýz bir nano denesi sýrasýnda almýþ olduðum Boyu Co2 Difüzörü (tüpe baðlanan) var. Seramik sitemli olanlardan. Bunu DÝY mayalý sistemde kullanabilir miyim? Verimli olurmu yada sakýncasý var mý?

Bu da Boyu Co2 Difüzörü (tüpe baðlanan)nün linki,

http://www.otuz.com/product_info.php?products_id=21713

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
Ynt: Boyu Co2 Difüzörü (tüpe baðlanan)
« Yantla #1 : Kasm 13, 2007, 15:35:03 s »
Muhtemelen sorun olmaz ama vortex reaktör bu tip reaktörlerden yüzlerce kat verimlidir belirteyim.

aqua_boy

• Baðýmlý Üye
  • Ýçerik Geliþtirici
  • leti: 263
  • Rainbow
  • Ad Soyad: Cenk Sinor
« Yantla #2 : Kasm 19, 2007, 18:28:08 s »
tam benim açacaðým konuyu açmýþsýnýz ... bende 25 litrelik nano için bundan düþünüyorum acaba olurmu ... birde bu vortex reaktör nedir anlamadým açýklarsanýz sevinirim ... boyu difüzörü D.I.Y de kullanabilirmiyim ....

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 277
« Yantla #3 : Kasm 19, 2007, 19:55:11 s »
Boyu seramik tablalý difüzör, kullanýþlý ve verimli bir ürün. Mayalý sistemde de kullanýlabilir. Gözeneklerinin çok küçük olmasý gaz taneciklerinin de küçük olmasýna dolayýsý ile  CO2 in suda iyi çözünmesini saðlýyor. Diðer pompalý sistemler gibi elektrik sarfiyatý da olmayýp iþlem doðal olarak gaz basýncý ile gerçekleþiyor. 
Ancak bazý konulara dikkat etmek gerek. Seramik porozitesi hava taþlarýna göre çok az olan bir malzeme.  Tabladan gaz çýkýþý oldukça güç. Hava taþýndan belki 3-4 kat daha fazla basýnç gerektiriyor. Bu nedenle mayalý sistemde tam sýzdýrmazlýk saðlanmasý gerekir. Bunun için kendi yapacaðýnýz gazoz þiþeli sistemde hortum baðlantýsý çok önemli. Ben tornada paslanmaz çelikten kapak yaptým.

Bu sorunu ancak böyle çözdüm. Daha önce kapaða boru takýp silikonladýklarým baþarýsýzdý, önce saðlam olsalar da seramik tabladan gaz çýkýþýnýn güç olmasýndan basýncýn aþýrý yükselmesi veya baþka zorlamalar ile bir süre sonra yenilerinin yapýlmasý gerekiyor. Ayrýca AZOO veya Red Sae'nin kapaklarý O-Ringli maya tüpleri var, bunlarýn da hacýmlarý küçükve çok pahalýlar.. 

aqua_boy

• Baðýmlý Üye
  • Ýçerik Geliþtirici
  • Rainbow
« Yantla #4 : Kasm 19, 2007, 20:12:09 s »
acaba kapaklarý nasýl yaptýnýz birde bu difüzörleri nasýl baðlýyacaðýz mayalý sistemlere ???

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #5 : Kasm 19, 2007, 20:25:04 s »
2.5 litrelik kola þiþesinden benim kapak ile þiþeyi sallayýnca hava taþýndan çýkan karbondioksit.

Difüzörün seramik tablasýnda çýkan CO2.

Her iki resim de sýzdýrmazlýk sorunu çözülmüþ mayalý sistemdir. Hava taþýndan gazýn daha kolay çýktýðýný göstermek için bu resimleri çektim. Bu debideki gaz, þiþe hýzlý sallanýnca oluþuyor, sürekli deðil. Ancak ilk 10 gün þiþe sallanmadan sürekli gaz çýkýþý oluyor.

Evet hortumu, hava taþýna da  baðlayabilirsiniz. Hava taþýnda iki sorun var. Biri gaz taneciklerinin iri olmasý nedeniyle yüzey alanlarý küçülecek ve istenilen oranda suya gaz geçiþi, olmayacaktýr. Diðer sorun þiþeden akvaryuma sývý yani alkol gelme riskidir.

Bu sorun mayalý sistemin en önemli sorunu olup; en az seramik tablalý difüzörlerde  yaþanýr. Cebri vortex veya ne diyorsnýz þimdi aklýma gelmedi, diðer difüzyon yöntemlerinde de hava taþý kadar yaþayacaðýnýz bu soruna çok dikkat etmek gerek. Hortuma mayalý sývý ulaþýrsa aþaðýdan gelen basýç ile direk akvaryuma gider. Seramik tablalý difüzörde bu sývý cam hazne içinde kalýr. 15 günde bir çýkarýlýp  boþaltýlmalýdýr. Bu nedenle yukarýda sorulan Boyu difüzör mayalý sistem için en güvenilir olaný. Kýsa ve uzun iki tipi nevcut; akvaryumunuz küçük veya derinliði az olsa dahi büyük olaný tercih edin. Derinliði çok az olan akvaryumlarda (20cm) kýsa olaný seçin. Kýsa olanýn seramik ile su yüzeyi arasýndaki uzaklýk daha fazla olmasý daha fazla gaz difüzyonu saðlamasýnýn yanýnda haznesinin küçük olmasý nedeniyle alkol daha çabuk dolar.

Bunlarýn da sorunu zamanla gözeneklerin týkanmasýdýr. 2 ayda bir seramik yüzeyi býçakla kazýnarak ömrü uzatýlýr. 

Sanýrým resimden nasýl baðlandýðýný anladýnýz. Hortumu hava taþýna takar gibi takýyorsunuz.

Kapak yapýmý için önce torna tezgahý gerek. ;D
Sonra vida için özel takým yapmalýsýnýz. Ve torna kullanma beceriniz olmalý.

« Son Dzenleme: Kasm 19, 2007, 20:28:24 s Gnderen: Joker »

aqua_boy

• Baðýmlý Üye
  • Ýçerik Geliþtirici
  • Rainbow
« Yantla #6 : Kasm 19, 2007, 21:19:03 s »
kapak iþi zor peki ben hava taþý haricinde nasýl verebilirim ??

alpinho

« Yantla #7 : Kasm 19, 2007, 23:58:10 s »
Sývýnýn  tanka gitmesini engellemek için check walf kullanmanýz yeterli.

Kola þiþeleri ve kapaklarý gaz kaçýþýný önlemek için  bu þekilleri ile yapýlmýþlardýr.Mesela kapak altýndaki contayý  kesinlikle çýkarýp atmayýn.Tepeden deleceðiniz deliði deldikten sonra ister bir zýmpara ister sert bir cisimle alttan ve üstten parlak olan kapak yüzeyini pürüzlü hale getirin.Yapýstýrýlacak olan parçayý kesinlikle silikonla yapýþtýrmayýn.Bir süre sonra silikon açýlacaktýr.Ben bu pürüzlü yüzeyi tutmasý için japon kullanýyorum ve herhangi bir problem yaþamadým bugüne kadar.

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #8 : Kasm 20, 2007, 13:11:24 s »
Sývýnýn  tanka gitmesini engellemek için check walf kullanmanýz yeterli.

Kola þiþeleri ve kapaklarý gaz kaçýþýný önlemek için  bu þekilleri ile yapýlmýþlardýr.Mesela kapak altýndaki contayý  kesinlikle çýkarýp atmayýn.Tepeden deleceðiniz deliði deldikten sonra ister bir zýmpara ister sert bir cisimle alttan ve üstten parlak olan kapak yüzeyini pürüzlü hale getirin.Yapýstýrýlacak olan parçayý kesinlikle silikonla yapýþtýrmayýn.Bir süre sonra silikon açýlacaktýr.Ben bu pürüzlü yüzeyi tutmasý için japon kullanýyorum ve herhangi bir problem yaþamadým bugüne kadar.

Checkvalf CO2 kabýndan akvaryuma yol verecek þekilde konulabilir. Bu akvaryumun suyunun þiþeye dönmesini engeller. Ters takarsanýz mayalý su akvaryuma ulaþmayacaðý gibi CO2 de gitmez. Bu anlamsýz olur.
Benim yaptýðým kapaklarýn herkes tarafýndan yapýlmasý olanaksýz. Bir tornacýya yaptýrsanýz, maliyeti birkaç hazýr ürünü geçer. PAslanmaz çelik yerine teflon türü malzemelerden de yapmak fiyatýný düþürür.
Kola þiþelerinin bazýlarýnýn kapaðýnýn içinde bulunan naylon conta kapak ile þiþe aðzý arasýndaki sýzdýrmazlýðý saðlýyor. Kapaðý delip hortumu geçirdikten sonra bu contayý da hortuma içerden takýp ve horumun içine boru geçirerek ters yönde conta ile geri çektiðinizde yararý var sanýlmasýna raðmen pek iþe yaramýyor. Ýlk an yarasa da bir süre sonra bozulup sýzdýrmazlýk saðlanamýyor. Ama yine de sadece hortumu silikonlamaktan daha uzun ömürlü.

Sizin söylediðiniz japon yapýþtýrýcýyý ben de denedim, belki beceriksizliðimden olabilir yine uzun süreli sonuç alamadým. Sonunda bu kapaklardan 3 tane yaptým. Þimdi tornanýn imalatta boþ anýný bekliyorum. Birkaç kiþi istedi.
Hatta bir de bitki üretimi yapan birisine 5 litrelik su kaplarý için kapak yapacaðým. Paslamaz çelik talaþ kaldýrmasý zor bir malzeme bu nedenle bundan sonrakiler teflon olacak.   

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #9 : Kasm 20, 2007, 13:34:19 s »
kapak iþi zor peki ben hava taþý haricinde nasýl verebilirim ??

Hava taþý bu iþ için kullanýlan bir yöntem deðil. Ama mümkün. Yukarýda BOYU difüzörün resmi var. Bir de Ýstanýn akrilik ve  tabaný suya açýk ürünü piyasada var. Bunda da gelen CO2, sürekli su ile temas halinde olduðundan difüzyon gayet iyi saðlanýyor. Gazýn aþýrý gelmesi durumunda yanýndaki delikten suya karýþýyor. Bu gaz çýkýþ deliðinin üzerine ikincisini koyarsanýz bunun yüzeyinden de difüzyon gerçekleþiyor. Hatta seri olarak birkaç tane baðlanma durumunda üretilen tüm gaz suya geçer. Fiyatý 15YTL.

Bunlarýn hepsi de mayalý sistem için, alkol karýþým riski nedeniyle bence iyi deðil. Ancak CO2 tüpü kullanýrsanýz zorlanmýþ vortex, ista difüzör, hava taþý vs uygun.
Ayrýca filtreden akvaryuma su giriþine (bu bazý iç filtrelerde var) lüle koyarsanýz  CO2 in suya geçiþi saðlanýr. Lüleyi tarif etmek gerekirse, Su çýkýþýnda üzerinde hava emmesi için hortum baðlantýsý olan iç filtreleri kullanmýþ veya görmüþsünüzdür. Su, kesiti daraltýlmýþ bölgeden geçerken enerji sabit olduðundan hýzý yükselip basýncý düþer. Buraya açýlan delik ve deliðin hortum baðlantýsý ile dýþarýdan hava emilir. Ýþte buraya tüpünüzün veya mayalý reaktörünüzün hortumunu baðlayacaksýnýz. Emilen gaz; yani suya karýþan tanecikler hava yerine CO2 olacaktýr.

aqua_boy

• Baðýmlý Üye
  • Ýçerik Geliþtirici
  • Rainbow
« Yantla #10 : Kasm 20, 2007, 15:50:10 s »
teþekkürler ...

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yantla #11 : Kasm 20, 2007, 16:10:46 s »

Su, kesiti daraltýlmýþ bölgeden geçerken enerji sabit olduðundan hýzý yükselip basýncý düþer. Buraya açýlan delik ve deliðin hortum baðlantýsý ile dýþarýdan hava emilir. Ýþte buraya tüpünüzün veya mayalý reaktörünüzün hortumunu baðlayacaksýnýz. Emilen gaz; yani suya karýþan tanecikler hava yerine CO2 olacaktýr.

Kabarcýklarýn çýktýðý filtrenin ucunu da ters çevirilip yandan delinmiþ kuþ suluðuna baðlarsanýz mðthiþ bir çözülme elde ediliyor. Ben bu ssitemi kullanýyorum. Ýç filtrenino ucunu ertip dýþ filtre çýkýþýyla birleþtirdim. Kuþ suluðuna da yapýþtýrýnca harika oldu. Ama kuþ suluðuna bir kuþ suluðu daha eklemeyi düþünüyorum. Ýþte o zaman harika olacak galiba :) Benim kendi vortexim bu þekilde. Buna vortex denir mi bilemiyorum.

aqua_boy

• Baðýmlý Üye
  • Ýçerik Geliþtirici
  • Rainbow
« Yantla #12 : Kasm 20, 2007, 16:36:49 s »
kusura bakmayýn ama boyu difüzörü direk þiþeye baðlarsak olmaz matýken nerye baðlanacak onu çözemedim  ???
birde checkvalf'i ne tarafa doðru baðlamak gerek ???  acemilik iþte  ;D

Saygýlar ....

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #13 : Kasm 20, 2007, 17:15:33 s »
kusura bakmayýn ama boyu difüzörü direk þiþeye baðlarsak olmaz matýken nerye baðlanacak onu çözemedim  ???
birde checkvalf'i ne tarafa doðru baðlamak gerek ???  acemilik iþte  ;D

Saygýlar ....

Karbondioksit tüpünden basýnç düþürücü ve akýþ ayar valfi sonrasý, bildiðiniz hava hortumu;
Reaktör dediðimiz içinde su, þeker, ve ekmek mayasý bulunan sýzdýrmaz kap veya gazoz þiþesi kapaðýna monte ettiðiniz hava hortumu;
(þiþe akvaryum dýþýnda ayrýca akvaryumdan alçakta olmasý yararlý)

Hortumun diðer ucunu da akvaryum içinde difüzör dediðimiz, artýk hangi tipi seçtiniz veya yaptýnýz ise ona baðlýyorsunuz.
Difüzyon dediðimiz olay madde geçiþidir. Katý maddeye dahi baþka bir katý veya gaz koþullar saðlandýðýnda bünyesine geçiþ yapar.
Akvaryum suyuna ise karbondioksit geçmesini saðlayan (aslýnda her durumda geçer, bunu verimli hale getiren) düzeneklere bu nedenle difüzör diyoruz.

Kýsaca akvaryum dýþýndaki reaktör ile difüzör baðlantýsý bildiðiniz hava hortumu ile saðlanýyor.

Yalnýz bilmeniz gereken daha önemli konu var. CO2 suyun iyon yapýsýný deðiþtirerek Ph ý düþürür. yani asitleþtirir. Nasýl kola içindeki CO2 ile asidik ise akvaryum suyunuzun da Ph deðeri düþer. Afrika chiclidleri gibi bazik su isteyen veya argus gibi acýsu balýklarýnýz varsa bu iþten baþlamadan caymalýsýnýz.   

alpinho

« Yantla #14 : Kasm 20, 2007, 17:24:16 s »
Bülent kardeþ check walf konusunda  yanlýþ bilgilendirmemi düzelttiðin için teþekkürler.Ýyice düþünmeden yazmamak lazým.