Algler (su yosunlarý)
« : Kasým 26, 2007, 15:04:11 ös »

Algler, akvaryumda üremesini istemediðimiz ve bu nedenle bitkili akvaryumlara alg yiyici balýklar koymamýzý gerektiren, aþýrý üremeleri durumunda da onlarý yok etmek için çeþitli kimyasallar kullandýðýmýz, fakat bitkiler dünyasýnýn önemli canlýlarýndandýr. Bazýlarýmýzýn akvaryumlarda beðendikleri için beslediði alg kazýyýcýlar ile diðer herbivaryus ve omnivaryus özellikli türlerin de temel gýdasýdýrlar.
Kýrmýzý ve kahverengi alglerden elde edilen ürünlerin ekonomik deðeri büyüktür. Agar agar, alginat, karragen gibi ürünler ilaç, gýda, kozmetik, tekstil, pastacýlýk alanlarýnda kullanýlmaktadýr. Hayvan yemlerinde kullanýldýðý gibi akvaryum balýðý yemlerinde de kullanýlmakta.

Dünyanýn deðiþen ekolojisinde ilk canlýlarýn ortaya çýkmasýndan beri, her zaman var olmuþlardýr. Onlarsýz bildiðimiz yaþam olmaz. Atmosferdeki oksijenin oluþumunda ilk rolü olan bitkiler onlardýr. 
Bitkili akvaryumlardaki ýþýk, gübreleme gibi koþullar, nitratýn aþýrý artmasý gibi nedenlerle çoðalýrlar.

Bitkilerin tanýmlanmalarýnda, “fotosentez yapan ökaryot canlýlar” sýfatý en belirgin özelliktir. Bitkiler biçim, büyüklük, yapý, organizasyon, çevre ile ilgili istekleri açýsýndan çok büyük farklýlýklar gösteren milyonlarca türü olan canlýlardýr. Bitkilerin sýnýflandýrýlmalarýnda, tohumlu ve tohumsuz olarak ikiye ayýrdýðýmýzda, tohumsuzlar; kök, gövde, yaprak gibi organ farklýlaþmasý olmadýðýndan daha ilkeldirler. Ancak sularda yaþayan algler, CO2 in oksijenini ayýrarak atmosferdeki oksijen oranýný sabitleyen bitkilerin en önemli bölümüdür. Günümüzde hýzla yok ettiðimiz ormanlardan, atmosferin oksijen dengesi için daha büyük önemleri vardýr.   

Su yosunu da dediðimiz algler tatlý ve tuzlu sular ile nemli yerlerde ve hatta kar ve buzullarda da yaþar.
Moly gibi balýklarýn yavrularýnýn büyütülmesinde camlarý yosun tutmuþ bir akvaryumun önemi büyüktür.

Tek hücreliden koloniye, hatta parankimatik tallusa kadar çok deðiþik formlardadýrlar. Tallus yapraksý veya þeritsi yapýda olan bitki formlarýna denir. Su akýntýsý ile pasif olarak hareket eden alglere fitoplankton denir. Sargassum gibi çok hücreli büyük algler de suyun hareketi ile serbestçe yüzerler. Gulf stream akýntýsý içinde sargassumlar içlerinde yaþayan diðer canlýlar ile kendi baþlarýna bir çevredir. Suyun zemininde yaþayanlarda tutunma organý vardýr. Bu algler ise ýþýðýn ulaþabildiði derinliklere kadar bulunurlar.

Su yosunlarý tüm bitkiler gibi kendi besinlerini üreten canlýlardýr. Sýnýflandýrýlmalarý; içerdikleri pigmentler, biyokimyasal özellikler, depoladýklarý maddeler ve kamçý gibi organellerinin yapýlarý ve yaþam çevrimlerine göz önüne alýnarak yapýlmýþtýr.
Eþeyli üremeleri, gametlerinin yapý ve biçimlerine göre üç tiptedir. Yapý olarak ayný, fizyolojik olarak farklý gametlerin birleþmesi izogami olarak tanýmlanýr.
Þekilleri ayný ancak büyüklükleri farklý gametlerin birleþmesine anizogami; küçük ve hareketli bir gamet (spermatozoid) ile büyük ve hareketsiz bir gametin (yumurta hücresi) birleþmesine ise oogami denir.

Divisio Chlorophyta (Yeþil Algler): Tek hücreli, ipliksi, þeritsi ve elsi tallusa sahip formlarý vardýr. Klorofil a ve b, karotin, lutein ve ksantofil içerirler. Özümleme ürünleri niþasta ve yaðlardýr. Çoðunlukla ototrof yaþamakla beraber, mantarlarla birlikte liken oluþturan türleri de var olup bu ortak yaþamla karalara uyum saðlamýþlardýr.  Genellikle tatlý (% 90) bazýlarý da tuzlu sularda yaþarlar.
Üremelerinde izo-, anizo- ve oogami görülür.
Scenedesmus, genellikle dörtlü ve sekizli koloniler oluþturan bir cinstir ve besin elde etmek için kültürü yapýlan türleri vardýr.

Volvox, bu bölümün en iyi tanýnan örneklerindendir. Volvox kolonisindeki bireyler birbirlerine plazma köprüleri ile baðlanmýþlardýr. Ãœreme hücrelerinin ayrý kutuplarda yer almasý, bu kolonideki bireyler arasýndaki iþbölümünü göstermesi, tek hücrelilerden çok hücreli canlýlara geçiþin bir aþamasýdýr. Japon mutfaðýnda salatalarda ve suþi yapýmýnda kullanýlan Ulva Japonica da Clorophyta sýnýfýndandýr.   

Kavuþur su yosunlarýný ve ilginç üremelerini lise derslerinden hatýrlayanlarýnýz olacaktýr. Conjugatophyceae sýnýfýnda, konjugasyon adý verilen özel bir üreme tipi görülür. Spirogyra cinsi bu sýnýftadýr ve üremesinde karþýlýklý gelen iki hücreden birinin içeriðinin diðerine akmasý ile zigot oluþur. Zigot mayoz bölünme geçirerek yeni bir ipliði oluþturur.


Yeþil Algý Örnekleri:  a.Scenedesmus, b.Volvox, c-f. Spirogyra.

Divisio Chrysophyta (Altýn Sarýsý Algler): Tek hücreli ve koloni oluþturan formlarý vardýr. Klorofil a ve c, β karotin ve ksantofil içerirler. Özümleme ürünleri krizolaminarin ve vakuol içindeki yaðlardýr. Eþeyli ve eþeysiz ürerler. En çok bilinen ve fosilleri ekonomik öneme sahip olaný Bacillariophyceae (Diatomae)'dir. Diatomae üyelerinin hücre çeperi iç içe geçmiþ iki kapak þeklindedir. Kapaklarýnda amorf silis birikimi nedeni ile öldükten sonra bulunduklarý suyun dibinde diatome topraðý adý verilen katmaný oluþtururlar. Bu toprak dinamit üretiminin ana maddesi olarak kullanýldýðý gibi birçok sanayi dalýnda filtrasyon iþleminde yararlanýlýr.

Divisio Phaeophyta (Kahverengi Algler): Çoðunluðu tuzlu sularda yaþayan alglerdir.
Çok küçük boyutlu disklerden tallusu 100 metre ya da daha fazla uzunlukta olabilen formlara kadar deðiþik þekillerde olabilirler vardýr. Derin sularda geliþebilirler.
Hücre çeperleri içte selüloz, dýþta pektin içerir. Özümleme ürünleri laminarin ve fukoidin gibi polisakkarit yapýsýndaki bileþiklerdir. Tallusun parçalanmasý ya da sürünücü organlar oluþturarak vejetatif üremelerinin yanýnda eþeysiz üremeleri iki kamçýlý zoosporlarla gerçekleþir. Hayat devrelerinde sporofit ve gametofit döllerin birbirine morfolojik olarak benzeyip benzememesi göz önüne alýnarak bu bölüm üç altsýnýfa ayrýlýrlar. Ectocarpus gibi izomorf döl almaþý gösteren kahverengi algler Izogeneratae; Laminaria gibi heteromorf döl almaþý gösterenler
Heterogeneratae alt sýnýfýna dâhil edilirler. Cyclosporae altsýnýfýnda ise Fucus gibi sporofit algler bulunur. Tatlý sularda yaþayan tek hücrelileri düþük ve orta ýþýklý akvaryumlarýn görünümleri nedeniyle istenmeyen canlýlarýdýr.

Divisio Rhodophyta (Kýrmýzý Algler): Talluslarý genellikle ipliksi yapýdadýr. Kloroplastlarý bant veya yýldýz þeklindedir. Klorofil ve karotenoidlerin yanýnda fikoeritrin ve fikosiyanin içerirler. Hücre çeperleri dýþta pektin, içte selülozdur. Florideophycidae alt sýnýfýnda hücre içerikleri plazmodezmler (plazma köprüleri) ile birbirine baðlanmýþtýr. Çok sayýda asalak türleri vardýr.

a: Pinnularia (Diatomae), b. Sargassum (Phaeophyta), c. Batrachospermum (Rhodophyta).


Kýrmýzý ve Kahverengi Alglerden elde edilen ürünlerin oldukça büyük ekonomik önemi vardýr. Alginat, agar agar, karragen gibi adlar taþýyan bu ürünler pastacýlýktan ilaç sanayine, kozmetikten tekstil endüstrisine kadar çok geniþ alanlarda kullanýlmaktadýr.



 Alg üretimi ve ticareti yapan firmalar
  http://www.industrystock.com/html/Algae/product-result-uk-2900-0.html