Konu: DIY CO2 fermante sistem(tarif)  (Okunma says 19559 defa)

alpinho

DIY CO2 fermante sistem(tarif)
« : Kasm 27, 2007, 21:03:51 s »
Forumda çokça ayrýntýlarý konuþulmuþ ama tam tarifi yoktu bende tarifi paylaþmak istedim sizlerle

2.5 ltlik kola þiþesine (gazlý içecek þiþeleri gaz kacýrmamaya yönelik þekil almýslardýr)  2 lt tankýnýzdan alacaðýnýz suyu doldurun.Kesinlikle sýcak su koymayýn.Mayadaki bakterileri öldürür.Oda sýcaklýðý kafidir.1.5 su bardaðý seker ilave edin.3 çay kasýðýda maya ekleyin(pakmaya her yerde bulunur)Elinizi þiþenin aðzýna dayayýn ve çalkalayýn.Maksimum 2-3 saat sonra gaz cýkýsý baþlýyacak.

.Burda tanktan alýnan su içindeki çözünmüþ maddeler acýsýndan çeþme suyundan daha zengin
..Þisenizi bir kaðýt yardýmýyla kapatýn ýþýk almasýnlar.Bakteriler ýþýga karsý hassastýrlar.
...Maya þisesi ýsý kaynaklarýndan uzak olsun
....Þisenizin kapaðýna takacaðýnýz aparatý kesinlikle japon vb yapýstýrýcý ile yapýstýrýn.Silikon bir süre sonra acýlýyor.
.....Hortuma vana kullanmayýn kullnacaksanýzda vidalý olanlardan kullanýn.Zira en az gaz kacýran vidalý olanlar.
......Hortumunuza kesinlikle check valf takýn.Su tanktan gerigelmesin
.......Þiþeyi tarifimdeki gibi 2.5 litreye 2 litre doldurun fazla yaparsanýz köpüren madde hortumdan tanka cýkarki bunu istemezsiniz sanýrým.
........Kola þisesnden çýkan kapakta alt yüzde bir plastik parca vardýr onu cýkarmayýn.Gaz kacýsýný önlemek içindir zaten.
.........Gaz çýkýsý azalýnca sývýya bitki gübrelerinden damlatýn bu ömrünü uzatýr.
...........Kapaða aparatý illa silikonla tutturacaksanýz üst kýsmý biraz zýmparalayýn.Kapak üstündeki boyada silikonun tutusunu engelliyor.
............Ayrý bir konuda çalkalayýp erittiðiniz sývýya daha sonradan az miktarda þeker ilave edin.Bu sayede daha sonra dibe çöken maya erimemiþ þekerle etkileþime geçip bir miktar daha fermantasyon saðlýyor.Bu düzenek 2 hafta idare eder sizi daha sonra ayný þekilde yenileyin.
« Son Dzenleme: Kasm 27, 2007, 21:40:52 s Gnderen: alpinho »

Akes69

• Yeni üye
  • *
  • leti: 7
Ynt: DIY CO2 fermante sistem(tarif)
« Yantla #1 : Mart 10, 2008, 11:09:51 »
Teþekkürler, denedim ve baþardým

lepistesci25

• Yeni üye
  • *
  • leti: 14
« Yantla #2 : Mart 11, 2008, 08:06:03 »
Çok güzel anlatmýþsýn ama bide resimli olsaydý daha güzel olurdu.

fehmi

• Üye
  • **
  • leti: 48
« Yantla #3 : Mart 11, 2008, 12:55:38 s »
Bu sistemi kurdum. Akvaryumum 200 lt. ve iþ yerimde bulunuyor. Geceleri Co2 hortumunu tanktan çýkarmayý düþünüyorum. Sizce bu uygulama doðru olur mu? Bir de 200 lt için dakikada maximum kaç kabarcýk çýkýþ önerirsiniz?

2,5 Lt. þiþeye 2 Lt. su koymak bana biraz fazla göründü. Ne dersiniz?

« Son Dzenleme: Mart 11, 2008, 12:58:00 s Gnderen: fehmi »

alpinho

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 414
« Yantla #4 : Mart 11, 2008, 13:03:27 s »
Iþýklar kapalý iken co2 vermeyi kesmek ph dalgalanmalrýný önler ve yerinde bir tedbirdir.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yantla #5 : Mart 11, 2008, 15:44:49 s »
1.5-2 lt arasý koyabilirsiniz. tam 2 yapmak biraz fazla olabilir.

alpinho

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 414
« Yantla #6 : Mart 11, 2008, 15:51:39 s »
Ben sürekli bu oranlarýný kullansamda size riskli geliyorsa daha az yapýn.Fakat ben bir sorun yaþamýyorum.Size hangi açýdan fazla geldi?

motorcufk

« Yantla #7 : Mart 11, 2008, 16:22:41 s »
bu lepistesçi adamý katil eder walla yaff ne bitmez sorunlarýn varmýþ öff öfff ;D >:(

fehmi

• Üye
  • **
  • leti: 48
« Yantla #8 : Mart 11, 2008, 17:52:59 s »
Ben sürekli bu oranlarýný kullansamda size riskli geliyorsa daha az yapýn.Fakat ben bir sorun yaþamýyorum.Size hangi açýdan fazla geldi?

2,5 Lt. þiþeye 2Lt. su 1,5 su bardaðý þekerde konunca, 2,5 Lt.lik þiþede boþ alan çok az kaldý. Dolayýsýyla mayanýn akvaryuma çýkma riski, benim gibi ilk defa bu uygulamayý yapan birini tedirgin etti.

Fakat yine de tarifinizi aynen uygulayýp kurdum. Sadece 15 gr. civarý yaþ maya kullandým. Yaklaþýk 4 saattir gaz çýkýþ hýzý saniyede bir damla. %100 erime saðlayan bir difüzörüm olmadýðý için, tahmini erime oraným %50 civarýdýr. Bu da dakikada 30 kabarcýk demek. 200 Lt. için bu sayý yeterli gibi görünüyor. Tabi üstadlar daha iyi bilir.

Akþam 18:30'da hortumu tanktan çýkaracaðým. Sabah 8:30'da tekrar hortumu takacaðým. Ýnþallah bitkilerimdeki olumlu deðiþimleri sizlerle paylaþýrým.

Uygulama þeklim: Kapaktaki filitreden, girdap oluþturarak inen su akýmýna verilen hortum ucu.

« Son Dzenleme: Mart 11, 2008, 18:12:50 s Gnderen: fehmi »

ibrahim46

• Yeni üye
  • *
  • leti: 1
« Yantla #9 : Ekim 03, 2008, 21:29:36 s »
Bu iþlemleri yaptýktan sonra þiþeye bildiðimiz ince akvaryum hortumlarýndan koyuyoruz diðer ucunuda akvaryumunun içinemi birakýyoruz tabi þiþeyi hava almaz bir þekilde kapaðý falan iyice monte ettikten sonra kullanýma hazýr halemi geliyor.Yoksa baþka aparatlarda kullonýyormusunuz.Bitkili akvaryuma yeni geçtim ve hiç bir deneyimim yok co2 sistemi ilk defa kurmayý deneyeceðim.Yardýmlarýnýz için þimdiden çok teþekkürler.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #10 : Ekim 03, 2008, 22:02:10 s »
Aynen dediðiniz gibi fakat þiþenin içindeki hortum sývý seviyesinin üstünde olacak yani direk kapaðý delip biraz içeriye doðru sokacaksýnýz o kadar. Sývýya daldýrýlmayacak

nemo61_4

• Yeni üye
  • *
  • leti: 1
« Yantla #11 : Kasm 29, 2008, 14:59:53 s »
Benim 50 litrelik bir akvaryumum var ve ben 1 litrelik þiþede uyguladým gayet iyi çalýþýyor....
1 litrelik þiþe
yarým su bardaðý þeker yada 20 adet küp þeker
ve iki çay kaþýðý toz maya kullandým (pakmaya)
« Son Dzenleme: Kasm 29, 2008, 15:13:20 s Gnderen: nemo61_4 »

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #12 : Kasm 29, 2008, 22:59:14 s »
Tabii unutmamak lazým ki kullandýðýmýz þiþe küçüldükçe olasý bir kabarma köpürme vs.de sývýnýn akvaryuma taþma ihtimali artýyor.

YILDIRIM ÖZDEMÝR

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 387
« Yantla #13 : Kasm 30, 2008, 00:33:59 »
Karýþýmýn içine katýlacak bir paket hamur kabartma tozu hem köpürmeyi azaltacak hem de karýþýmýn ömrünü uzatacaktýr.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #14 : Aralk 03, 2008, 15:43:04 s »
Evet Yýldýrým Abi'nin dediði gibi, karbonat sertliði tamponluyor ve mayalarýnýzýn aþýrý asidite yüzünden zarar görme ihtimali düþüyor.