Konu: Benim Vortex'im  (Okunma says 17571 defa)

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
Benim Vortex'im
« : Kasm 29, 2007, 16:51:34 s »
Tunç Sönmezoğlu'nun Super vortex reaktör buluşunu bilmeyen kalmadı heralde. Gerçekten çok iyi çözünme sağlayan, düşük maliyetli ve güzel bir buluş bence. forumda daha önce de kuş suluğundan reaktör yaptığımı duymuşsunuzdur. Altından epeyce baloncuk kaçağı olduğu için bir suluğu daha ne yapıp yapıp ekleyerek dün yeni haliyle faaliyete soktum.

Projenin orjinalinde reaktörün iskeletini oluşturan yapının direk üstünden hortumla gaz verilir, yan tarafından da su çıkışı verilirdi. Fakat ben projeyi bu şekilde yapınca baloncukların daha az parçalandığını farkettim. Daha yüksek verim için eski Resun iç filtremin o klasik hava hortumu bağlanan ön başlığını alıp dış filte çıkışının önüne, onun önüne de suluğu bağladım. Parçaların birleştirilmesinde Sista akvaryum silikonu ve plastikleri erittiğim ocak kullanıldı. işte resimler:

Vortex Reaktörün etkili olabilmesi yani reaktörde "vortex"in oluşabilmesi için çok önemli iki husus varmış:

1. suyu içeriye açılı vermek.
2. Reaktörün altındaki tam ortalanmış su çıkış deliği.

Benim suluk zaten ufak tefek birşey olduğu için açı olayı biraz sorun. Altı da şu an geniş ama yine de az çok işimizi görüyor. Altına da birşey uydurup vorteximin iyice adam olmasını sağlayacağım. Herkese tavsiye edilir.
« Son Dzenleme: Kasm 29, 2007, 17:13:41 s Gnderen: admin »

vayhan

• Üye
  • **
  • leti: 39
Ynt: Benim Vortex'im
« Yantla #1 : Kasm 29, 2007, 17:43:12 s »
Benim yaptýgýmda da baloncuk kaybý oluyor. Ya uzun yapmak lazým , ya da çýkýþý daraltmak lazým diye düþünüyorum.
Yorum?

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #2 : Kasm 30, 2007, 08:42:16 »
Evet ben uzatýnca epey azaldý. Sera Co2 testi de CO2 seviyesini yüksek seviye olarak gösteriyor ama altýný yine de daraltýp bi bakacaðým. Girdap oluþmasý için altýnýn dar olmasý daha iyi galiba.

alpinho

« Yantla #3 : Kasm 30, 2007, 09:36:33 »
Çok iyi oldu bunu eklemen.Bende þansýmý zorlayýp birþeyler yapmaya çalýþacaðým.Gerçekten Tunç Bey hobiciler için bir þans yaptýðý buluþlarla akvaryum dünyasýna ýþýk olmaya devam ediyor.

alpinho

« Yantla #4 : Kasm 30, 2007, 16:23:13 s »
Hah sardýrdýn bak þimdi ben yapýyorum.

aqua_boy

• Baðýmlý Üye
  • Ýçerik Geliþtirici
  • leti: 263
  • Rainbow
  • Ad Soyad: Cenk Sinor
« Yantla #5 : Aralk 04, 2007, 22:41:28 s »
Ee nasýl oldu Barýþ abi senin vortex'in  ???

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 277
« Yantla #6 : Aralk 04, 2007, 22:57:14 s »
BÝLGÝ ve ÝÞÝN SIRRI: Filtre su çýkýþýný suluðun tam eksenine baðlamayýn. Suluða, su giriþi çapa teðet olsun. Silindirin içine giren su, giriþ hýzý nedeniyle iç çevrede dönerek anafor oluþturacak merkezde basýnç düþecektir. Bu da merkeze baðlanmýþ CO2 giriþinde basýncýn düþmesini ve mayalý sistemden emiþi gerçekleþtirecektir.
Bu santrifüj pompalarýn çalýþma prensibidir. Pompanýn emiþ yapmasý da saðlanmýþ olur.

Olayý anlayabilmek için çay karýþtýrmaya benzetin. Bardaðýn kenarlarýnda çay yükselir ortada seviye düþer.
Bu özellik çeþitli yerlerde kullanýlýr. Pompanýn tersi durum santrifüj filtrelerde kullanýlýr.

Ben hiç vortex difüzör kullanmadým ve görmedim. Bu adýn verilmesi de sanýrým teknikte kullanýlan cebri vortex isminden alýnmýþ. Diðer konularda yazdýklarým da akvaryum nedeniyle öðrendiklerim deðildir. Bu nedenle de beni akvaryum manyaðý sanmayýn. ;D ;D ;D

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 277
« Yantla #7 : Aralk 04, 2007, 23:27:38 s »
Yukarýdaki kuþ suluðu krokisine þimdi baktým. CO2 suluk tepesinden girecek olursa daha iyi. Basýnç düþüklüðünden emiþ olur, mayalý sisteme su gitmez.

fqwfwqf

• Yeni üye
  • Özel Üye
  • leti: 18
« Yantla #8 : Aralk 05, 2007, 00:28:48 »
Arkadaþlarýn anlatmak istediði anafor oluþumu yapmýþ olduðum reaktörden görünüyor.Zaten vortex reaktörün amacýda budur.Bunun için suyu belli bir açý ile verilmesi lazýmdýr yoksa %100 çözünme olmaz.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #9 : Aralk 05, 2007, 09:30:52 »
Evet Oðulcan'ýnki tam bir vortex. Benim suluðun altýna daraltma ekleyince iyice güzellleþti ve bana yetiyor ama vortex sayýlmaz galiba. Ben de mi þiþe projesine giriþsem  ;D

fqwfwqf

• Yeni üye
  • Özel Üye
  • leti: 18
« Yantla #10 : Aralk 05, 2007, 17:03:03 s »
Yalnýz þiþenin aðzý biraz kçük geldi.Bunun için vortex biraz ince oldu.Aðzýný biraz daha büyüterek daha iyi olacaðýna eminim.

Selman Kahya

• Üye
  • **
  • leti: 71
« Yantla #11 : Aralk 17, 2007, 13:27:22 s »
Ayný þekilde bir vortex'de ben yaptým ama tam çalýþmadý. Ýlk baþta suluk aðzýna kadar su ile dolu oluyor ve filtreden gelen suyun etkisiyle vortex oluþuyor. Fakat bir süre sonra su azalmaya baþlýyor ve neredeyde suluðun yarý seviyesine iniyor. Aþagýdaki resimdeki gibi oluyor. Sebebini bir türlü çözemedim. Acaba dýþ filtrenin çýkýþ hortumundaki deliklerden olabilir mi?

alpinho

« Yantla #12 : Aralk 17, 2007, 15:52:54 s »
Bence delikler buna sebeb artý altta daha dar bir delik olmasý lazým.Bende þu anda bu proje ile uðraþýyorum.

alpinho

« Yantla #13 : Aralk 17, 2007, 17:21:55 s »
Evet benim vortex difüzörümde oldu.Her nekadar yapstýrma biraz çirkin olsada ilk denememi hava motorundan gelen o2 ile yaptým ve vortex oluþtu.Akþam fotoðraflamaya çalýsacaðým.

Evde co2 ilede denedim ve baþarýlý oldu.Hemen fotoðrafladým ve sizlerle paylaþmak istedim.

« Son Dzenleme: Aralk 17, 2007, 21:41:28 s Gnderen: alpinho »

muratulper

• Üye
  • **
  • leti: 23
« Yantla #14 : Aralk 25, 2007, 20:01:55 s »
    Arkadaþlar, bu sistemde, yada co2 sistemlerinde ( kendi yaptýklarýmýz ) , ayrý bir motora ihtiyaç var mý? Mesela benim akvaryumda bir hava motoru var, günün çoðu saati açýk. Bitkilerim yarýn gelecek ve ben pet þiþe-þeker-maya karýþýmý co2 sistemi yapmayý düþündüm. Burada vortex sistemini anlatmýþsýnýz, gaz lambasýnýn kullanýldýðý videoyuda izledim. Bunun için ayrý bir hava motoruna ihtiyaç var mý?
    Sistemi bilmeyen biri olarak, ve mümkün ise resimlerle, detaylýca adým adým anlatýrsanýz daha fazydalý olacaðýna inanýyorum. Ne nereye baðlý, nasýl oluyor, anlayamadým gerçekten. Þimdiden teþekkür ederim.