Konu: Tankýnýz için ýþýklandýrma hesaplamasý  (Okunma says 30198 defa)

alpinho

Tankýnýz için ýþýklandýrma hesaplamasý
« : Aralk 01, 2007, 17:52:21 s »
Lighting as a Function of Tank Size
in the Aquaria of Takashi Amano

Daha önce siteye atýldýmý bilmiyorum ama ben yinede ekleyeyim dedim.Linkte altta iniyor ve ilk kutucuða tankýnýzýn galon veya litre olarak ölçüsünü rakam olarak yazýyorsunuz  sonra 2.ci  kutuda galon veya litreyi seçiyor onun  altýndaki 3.cü kutudadaki  calculate butonuna  týklayýp en alttaki ve son  kutuda tankýnýza ne kadar watt lýk ýþýklandýrma gerekli sonucu alýyorsunuz.

http://www.fitchfamily.com/lighting.html
« Son Dzenleme: Aralk 01, 2007, 17:53:48 s Gnderen: alpinho »

Selman Kahya

• Üye
  • **
  • leti: 71
Ynt: Tankýnýz için ýþýklandýrma hesaplamasý
« Yantla #1 : Aralk 17, 2007, 19:34:33 s »
Paylaþým için çok teþekkür ederim.
Yalnýz bir sorum olacak; bende 90 litre civarý tankým var. Hesaplamada 97 watt aydýnlatma çýkýyor, ben ise 2*18=36 watt osram flora kullanýyorum. Benim ýþýklandýrmam çok mu yetersiz?  ???

alpinho

« Yantla #2 : Aralk 17, 2007, 21:50:01 s »
Takashi amanoya göre evet oldukça az.Benim tankýmda 390 lt ve 191  watt gerekli çýkýyor.Sizin tankýnýzdan yaklaþýk 4 kat büyük ama gerekli ýþýklandýrma yaklaþýk 2 kat.Bunun doðrusal bir mantýðý yok demekki!!!

Nuri Üçüncü

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 266
  • Ad Soyad: NURÝ ÜÇÜNCÜ
« Yantla #3 : Aralk 18, 2007, 01:23:38 »
Aslýnda göz ardý edilen iki faktör var. Takashi Amano'nun verdiði hesaplama  ölçeðindeki iki önemli özelliði anlamalýyýz. Verilen hesaplama ölçeði, standart ölçüleri  göz önüne alarak hesaplar.  Akvaryum geniþliði azami 50 cm, akvaryum derinliði azami 55cm olarak hesaplanýr. Böyle olunca da hesaplamalarda bazý anlayamadýðýmýz neticeler alabiliriz.

1- akvaryumun geniþliði
2- akvaryumun derinliði

1- Iþýðýn doðrusal yolla yayýldýðýnýda göz önüne alýrsak, akvaryumun geniþliðinin ýþýk üzerindeki etkisi.
2- Derinliðin artmasýnýn ýþýk üzerindeki etkisi, derinlik arttýkça ýþýk kaybýnýn artmasý.

ÖRNEK

150/50/50H=375 lt ortalama 150-200 watt yeterli olur.

90/60/70h =378 lt ortalama 150-200 watt yeterli olmaz. Çünkü derinlik ve geniþlik arttýkça akvaryumda ýþýk kaybýndan dolayý 45-50 cm den alttaki bitki yapraklarýnda bozulmalar baþlar. böyle akvaryumlarda minimum ne kadar litre o kadar ýþýk gücü lazým olur.

Örnekteki iki akvaryumda yaklaþýk olarak ayný su hacmine sahip olsalarda, ayný tür bitkiler beslediðimizi varsaysakta, gerekli olan ýþýk gücü çok farklýdýr.

Aslýnda litreye göre tam olarak ýþýklandýrma yapmak, bir hayli bilgi ve tecrübe gerektirir.

alpinho

« Yantla #4 : Aralk 18, 2007, 12:23:23 s »
Nuri bey haklýsýn ama bitki tanký kurmak isteyenlerden kaç kiþi 70 cm h  ile iþe baþlarki?Küçük bir araþtýrma bile hiç bilmeyene doðruyu buldurur.Bu hesaplama evet genel ölçülere göre  baz alýnmýþ ve kaba bir fikir veriyor sadece...

halit2

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 256
  • Ad Soyad: Halit DEÐER
« Yantla #5 : Aralk 19, 2007, 09:26:08 »
Güzel bir açýklama Nuri abi.Teþekkürler.

Iþýklandýrmayý A'dan Z' ye bir öðrenebilsem süper olacak.

Selman Kahya

• Üye
  • **
« Yantla #6 : Aralk 19, 2007, 20:51:55 s »
60*40*45(y) ölçülerindeki akvaryumunda 2*18 watt Osaram Floura aydýnlatma kullanýyorum. Bitki olarak Tütün, Zeytin, Fox tail, Cobamba var. Cobamba ilk aldýðýmda gayet iyi durumdaydý fakat þu an özellikle alt yapraklarýnda deformasyon oluþmaya baþladý. Sanýrým ýþýklandýrma az gelmeye baþladý.
Cobambayý çýkarmayý düþünüyorum.

Sizce diðer bitkiler için  2*18 watt yeterli gelir mi?

Nuri Üçüncü

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #7 : Aralk 20, 2007, 00:35:06 »
60*40*45(y) ölçülerindeki akvaryumunda 2*18 watt Osaram Floura aydýnlatma kullanýyorum. Bitki olarak Tütün, Zeytin, Fox tail, Cobamba var. Cobamba ilk aldýðýmda gayet iyi durumdaydý fakat þu an özellikle alt yapraklarýnda deformasyon oluþmaya baþladý. Sanýrým ýþýklandýrma az gelmeye baþladý.
Cobambayý çýkarmayý düþünüyorum.

Sizce diðer bitkiler için  2*18 watt yeterli gelir mi?

Bitkileriniz orta -kuvvetli ýþýk isteyen türler, bu nedenle size minimum 55-60 watt ýþýk gücü lazým. Osram Flouralarýn yanýna enaz bir adet 18  Watt daylighet florasan ilave ederseniz sorun kalmayacaðýný düþünüyorum. Aslýnda foxtail kuvvetli ýþýk ister onun geliþmesi nasýl? Cabombayý çýkarmanýza gerek kalmaz.

Selman Kahya

• Üye
  • **
« Yantla #8 : Aralk 23, 2007, 13:49:07 s »
Fox tail 'in ýþýða yakýn kýsýmlarý gayet güzel ama gölgede kalan alt kýsýmlarýn durumu pek iyi deðil. Ayný durum Cobamba içinde geçerli. Diðer bitkilerin durumlarý ise þimdilik iyi.

Selman Kahya

• Üye
  • **
« Yantla #9 : Aralk 23, 2007, 20:09:46 s »
100 litre akvaryum için 2*18 watt Osram Floura aydýnlatmanýn yanýna aþaðýdaki florasaný eklesem nasýl olur acaba?

Sun Sun 15 Watt Bitki Florasaný 45 cm.

http://www.otuz.com/product_info.php?products_id=21414

Elimde bir tane 15 watt elektronik balastlý T8 armatür var. Bunuda eklesem heralde aydýnlatmayý tamamlamýþ olurum. Siz ne düþünüyorsunuz?

Nuri Üçüncü

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #10 : Aralk 23, 2007, 21:55:33 s »
100 litre akvaryum için 2*18 watt Osram Floura aydýnlatmanýn yanýna aþaðýdaki florasaný eklesem nasýl olur acaba?

Sun Sun 15 Watt Bitki Florasaný 45 c

Elimde bir tane 15 watt elektronik balastlý T8 armatür var. Bunuda eklesem heralde aydýnlatmayý tamamlamýþ olurum. Siz ne düþünüyorsunuz?

Akvaryumunuz için yeterli olur. 

aqua_boy

• Baðýmlý Üye
  • Ýçerik Geliþtirici
  • leti: 263
  • Rainbow
  • Ad Soyad: Cenk Sinor
« Yantla #11 : Aralk 23, 2007, 22:06:11 s »
Sizce 200 litre akvaryuma kaç watt , kaç tane ve hangi flolardan kullanabilirim ? Takashi 140 watt demiþ .. içinde rotala ve glossotigmada olacak  ::)

alpinho

« Yantla #12 : Aralk 24, 2007, 10:19:27 »
Sizce 200 litre akvaryuma kaç watt , kaç tane ve hangi flolardan kullanabilirim ? Takashi 140 watt demiþ .. içinde rotala ve glossotigmada olacak  ::)

Bitkili tanklar için  litreye 1-1,2 watt yeterlidir.2 Wata ihtiyaç duyulabilen durumlarda vardýr.Bence senin tankýna 200 w gibi uygun olacaktýr.

Philips tld serisi 950(5300k) ve 965(6500k) ler
philips aquarelle(10000k)
slyvanna aquastar(10000k)
slyvanna grolux

Önerim yukarýdaki t8 seçeneklerinden uygun watt rakamýna ulaþýp iyi bir kombinasyon oluþturmandýr.

aqua_boy

• Baðýmlý Üye
  • Ýçerik Geliþtirici
  • Rainbow
« Yantla #13 : Aralk 24, 2007, 16:10:22 s »
Direk balasta baðlamayý düþünüyorum ... Bomba gibi bi tankla geliyorum büyük süpriz yapacaðým  ;D

aqua_boy

• Baðýmlý Üye
  • Ýçerik Geliþtirici
  • Rainbow
« Yantla #14 : Aralk 24, 2007, 16:11:06 s »
En iyisi bir konu açayým oradan resimlerle anlatýrým  ;)