Varsa bilimsel bir bilgi getirin oturalým konuþalým.Burda mýþ muþ la olmaz bu iþler...
''Kangallarýn az doðuraný makbulmuþ'' bu söz verim almayý beceremeyenlerin lafý.Nasýl olacaðýný anlatýyorum ama anlamamakta direniyorsunuz.Aslýnda az yavru olmasý demek köpeðin sütünü az yavruya vermesi demektir.Bir tencere yemek düþünün 12 çocuk yiyor.Ayný tencereden 4 çocuk yiyor ve bu büyüme çaðý boyunca paylaþým ayný þekilde oluyor.Ayný altyapý ve genetiðe sahip bireylerin farklý beslenmesi ile büyümeleride farklý olur.Ben bunu kendi yöntemlerimle açýk kapatarak telafi ediyorum.
Bakýn ben Yaþarý elde büyüttüm.Anne karnýndan düþtü sabah 5 te gittim aldým ki daha anýz emmeye vakti yoktu.90 kg luk bir anneden 1 tek yaþayan yavru Yaþar olduðu için adý Yaþar dýr.10 gün 2 saatte bir gece dahil özel mama ile emzirerek büyüttüm bu köpeði.Bu baþarýlmasý zor bir iþtir,bilgi potansiyel sabýr ister.
Kulaktan dolma sallama bilgileri miþ mýþla sunmak abesle iþtigaldir.Bana bilimsel veri sunun.Oturalým konuþalým...
Ha birde kayýnbiraderime Yaþarýn ilk bebelerinden bir aslan verdim adý EFE(14 aylýk) bugün yarýn kupasýnýda þiltinide fotolar atarým.Seceresi olmasada aslanlar gibi ilk 3 derecesi var.Bilmem baþka söze hacet varmýdýr...
www.kangaltürk.com ve
www.cumhuriyet.edu.tr de ayný bilgi var hangisi orijinal yazar bilemem...
KANGAL ÇOBAN KÖPEÐÝNÝN DÖL VERÝMÝ ÖZELLÝKLERÝ
Kýzgýnlýk gösterme zamaný : Kýzgýnlýklar bütün bir yýla yayýlmakla beraber, belli mevsimlerde yoðunlaþmak tadýr. Kangal köpeklerinde kýzgýnlýk daha çok ilkbahar, yaz ve kýþ mevsiminde görülür. Bu farklýlýðýn muhtemelen bölgesel iklim ve bakým- beslenmeden kaynaklandýðý söylenebilir. Östrus siklusu süresi: Kangal köpeklerinde östrus siklusu gebeliðin olduðu dönemlerde 180 gün civarýndadýr.
Ýlk kýzgýnlýða ulaþma yaþý: Bu köpek ýrkýnda ilk kýzgýnlýk yaþý 13.8 ay dolayýndadýr.
Çiftleþme süresi: Ortalama 20 dakikadýr.
Kýzgýnlýk gösterme oraný: Bu oran bakým-beslenme þartlarý ile çok etkilendiðinden % 64 ile % 94 arasýnda deðiþir.
Gebelik oraný: Gebelik oraný da bakým ve beslenme farklýlýklarýndan dolayý % 64 ile % 94 arasýnda deðiþir.
Ortalama yavru sayýsý: Kangal köpeklerinde bir doðumda ortalama yavru sayýsý 7-8 civarýnda deðiþmektedir.Ölü doðum oraný : Ölü doðum oraný % 2 ile % l4 arasýnda deðiþmekle beraber, çoklu doðum tipinin artýþý ile birlikte ölü doðum oraný da artmaktadýr.
Yaþama gücü oraný : 15. Gün ile bir yaþ yaþama gücü oraný sýrasý ile % 85 ile % 75 civarýndadýr.
Büyüme : Ortalama doðum aðýrlýðý 550 gr civarýndadýr.
Doðum sayýsýnýn artmasý ile birlikte doðum aðýrlýðý azalmaktadýr. Cinsiyet, ana yaþý, doðum yýlý ve mevsimi doðum büyüklüðü üzerine etkisi önemlidir. Bir yaþ civarýnda ortalama aðýrlýk ise 35-40 kg arasýndadýr. Kangal köpeði yavrularýnda canlý aðýrlýk artýþýnýn en yüksek olduðu dönem 6. ay ile 8. Ay-1 yaþ arasýnda 10.5 kg olarak gerçekleþmiþtir. Yavrularýn 6. Ay sonu aðýrlýðý 1 yaþ canlý aðýrlýklarýnýn yarýsýndan fazladýr. 8. Ay sonu canlý aðýrlýklarý ise 1 yaþ canlý aðýrlýðýndan yaklaþýk 6 kg daha fazladýr.