Konu: Bitkilerin gövdesinden çýkan kök`ler  (Okunma says 18446 defa)

balýkcý 962

• Yeni üye
  • *
  • leti: 2
Bitkilerin gövdesinden çýkan kök`ler
« : Aralk 18, 2007, 15:43:08 s »
Bu konuyla ilgili düþünce ve önerilerinizi bekliyorum.Akvaryum bilgileri;100 lt net ,zemin aquaklay(6-7cm).Bitkiler; gül,çýnar,cabomba,amazon hançeri,anubias nana ve afzelli.Mayalý co2 sistemi(24 saat açýk,3 sn 1baloncuk).Flora marka sývý gübre kullanýyorum(her gün 15 ml).Aydýnlatmam þu an yetersiz 1400 k 2adet normal flo (bu hafta sonu uygun flo`larla deðiþecek).Tablet gübre hiç kullanmadým ,önerilerinizi bekliyorum.Saygýlar...
« Son Dzenleme: Aralk 18, 2007, 15:46:39 s Gnderen: balýkcý 962 »

alpinho

Ynt: Bitkilerin gövdesinden çýkan kök`ler
« Yantla #1 : Aralk 18, 2007, 17:25:54 s »
Bitkilerin gövdesinden çýkan kökler bitkilerin yeterli besin alamadýðýna dalalettir.Besin bulamayan bitki yeni kökler vasýtasýyla daha fazla besine ulaþmak için çýkarýr bu kökleri.

balýkcý 962

• Yeni üye
  • *
  • leti: 2
« Yantla #2 : Aralk 18, 2007, 18:08:34 s »
Her gün 15 ml sývý gübre yeterli gelmiyor olabilirmi?ne yapmamý önerirsiniz.Saygýlar...

alpinho

« Yantla #3 : Aralk 18, 2007, 23:05:39 s »
Sývý gübre sadece yapraklar vasýtasýyla gübreleme yapar.Peki tabandan ne veriyorsunuz?

muratulper

• Üye
  • **
  • leti: 23
« Yantla #4 : Ocak 13, 2008, 17:43:18 s »
Herkese Merhaba.
Bir ay kadar önce almýþ olduðum bitkiler çok güzel oldu, hepsi boy attý,filizler verdi. Bitkilerim çam, saz, ve densa. Fakat 2 gün önce bunlarýn ortasýndan ip gibi ýzantýlar çýktý ve onlar nedir bilmiyorum. Sývý gübre kullanýyorum ve yeterli ýþýklandýrma da var. Ayrýca bu bitkilerin hýzla geliþmes yaný sýra bir de kök bölgelerinin rengi daha kahverengi gibi. Yardýmlarýnýzý bekliyorum.

muratulper

• Üye
  • **
« Yantla #5 : Ocak 13, 2008, 23:16:41 s »
???

Nuri Üçüncü

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 266
  • Ad Soyad: NURÝ ÜÇÜNCÜ
« Yantla #6 : Ocak 13, 2008, 23:40:29 s »
Herkese Merhaba.
Bir ay kadar önce almýþ olduðum bitkiler çok güzel oldu, hepsi boy attý,filizler verdi. Bitkilerim çam, saz, ve densa. Fakat 2 gün önce bunlarýn ortasýndan ip gibi ýzantýlar çýktý ve onlar nedir bilmiyorum. Sývý gübre kullanýyorum ve yeterli ýþýklandýrma da var. Ayrýca bu bitkilerin hýzla geliþmes yaný sýra bir de kök bölgelerinin rengi daha kahverengi gibi. Yardýmlarýnýzý bekliyorum.

Bitkilerinizden çam ve Egeria densanýn gövde üzerinden kök vermesi gayet normaldir, bu bitkilerinizin buralardan yeni filizler vereceðinin iþaretidir.

muratulper

• Üye
  • **
« Yantla #7 : Ocak 14, 2008, 02:37:28 »
Teþükkür ederim Nuri bey, çok saðolun.
Bir de Cabomba caroliniana denen bitki var, bunun çoðalmasý da mý densa gibi yandan? ( http://site.mynet.com/hasanco009/1/id15.htm  ilgili link burada,resimden görebilirsiniz )
Umarým yeni filizlere iþarettir, fakat bu bahsetiðim kökler ( kök ise tabi ) aþýrý uzunlar, bana pek normal gelmedi. Eðer dediðiniz gibi ise tekrar teyit eder misiniz? Ayrýca bu bitkiler son günlerde bayaðý boy attý, akvaryumun su yüzüne deðebiliyorlar,hatta daha da uzadýlar ve kývrýlarak uzamaya devam ediyorlar.
Son olarak bu bitkilerin kök kýsýmlarýnda, yani tabana yakýn olan yerleri, biraz kahverengilikler var, sanki ince kahve taneleri gibi, ama daha açýk renkli.
 Yardýmlarýnýz için tekrar teþekkür ederim

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yantla #8 : Ocak 14, 2008, 15:51:57 s »
Kuma gömülen yerler ýþýk almayýp fotosentez yapmadýðý için çürüyor denebilir. Bu nedenle kararmasý gayet normaldir. o kökler kuma gelene kadar uzarlar yani üst limit yoktur endiþelenmeyin :) Bitkiniz eðer fazla uzadýysa yeni filizleri veya bitkinin gövdesini kesip yanýna ekebilirsiniz. Cabomba da ayný þekilde ürer ama kýsmen biraz daha nazlý diyebilirim. Üreme konusunda elodeadan hýzlý çýkabilir bazen.

Nuri Üçüncü

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #9 : Ocak 14, 2008, 17:32:44 s »
.
Bir de Cabomba caroliniana denen bitki var, bunun çoðalmasý da mý densa gibi yandan? ( Umarým yeni filizlere iþarettir, fakat bu bahsetiðim kökler ( kök ise tabi ) aþýrý uzunlar, bana pek normal gelmedi. Eðer dediðiniz gibi ise tekrar teyit eder misiniz? Ayrýca bu bitkiler son günlerde bayaðý boy attý, akvaryumun su yüzüne deðebiliyorlar,hatta daha da uzadýlar ve kývrýlarak uzamaya devam ediyorlar.
Son olarak bu bitkilerin kök kýsýmlarýnda, yani tabana yakýn olan yerleri, biraz kahverengilikler var, sanki ince kahve taneleri gibi, ama daha açýk renkli.
 Yardýmlarýnýz için tekrar teþekkür ederim

Bu kökler þeffafa yakýn beyazýmsý ve yaklaþýk 1mm kalýnlýðýnda ise köklerdir, ama kökler yukarý doðru uzamazlar ve düz olurlar ve tabana doðru uzarlar. ÞAYET BU UZANTILAR KAHVERENGÝ VE 1MM DEN ÇOK ÝNCE ÝSE SAKAL YOSUNU OLABÝLÝR.

Köksüz bitkilerde Birkan'ýnda dediði gibi, gövdenin genellikle zemine yakýn veya kuma gömülmüþ kýsýmlarda çürümeler gözükür. Mümkünse bu tür bitkiler birþeyle baðlanarak zemine sabitlenmelidir. Köksüz bitkilerin hemen hemen hepsi bu þekilde gövde üzerinden sürgün vererek uzar.

Su yüzüne uzanan kýsýmlarýný sürgünlerin az üstünden keserek yeniden dikebilirsiniz. Yalnýz sazlarýn su yüzüne çýkan yapraklarýný sakýn kesmeyin. Keserseniz yapraklar çürümeye baþlar.
« Son Dzenleme: Ocak 14, 2008, 17:44:15 s Gnderen: Nuri Üçüncü »

muratulper

• Üye
  • **
« Yantla #10 : Ocak 15, 2008, 00:40:42 »
   Sizin dediðiniz gibi þeffafa yakýn,beyazsýmsý,ince ve tabana doðru gidiyor. Bu sakýncalý bir durum mu? Densada da var cabombada ise daha belirgin ve çok!
    Bitkilerin filizden dikildiðini biliyorum, ama kesilip dikilebileceðini bilmiyodum. Gerek densayý, gerek cabombayý ve gerek ise çamý, filizlerden de hariç olarak, üstten belli bir kýsým kesersem ve dikersem yaþarlar mý yani??????????????
    Bitkileri sabitlemek konusunda fikirleriniz nedir? Ben kuma gömdüm ama,,yani geldiklerinde sünger vardý köklerde, ben de Hasan beyin dediði gibi diktim.
    Sýktýysam kusura bakmayýn, öðreniyoruz iþte  ::)
    Saðolun!

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yantla #11 : Ocak 15, 2008, 13:28:25 s »
Estaðfurullah ne sýkmasý. Bitkinizi gövdedeb kesip dediðim gibi dikebilirsiniz elbette fakat alt tarafta kalan bitki uzamaya tam kestiðiniz yerden devam etmeyerek iz býrakabilir ancak kesmezseniz bitki suya paralel ilerlemeye, ýþýðý kesmeye falan baþlar. cabombada bu kökler elodeaya göre daha ince ve belirsiz olur. Kuma gömmenizin eðer elodealar sürekli kumdan ayrýlýp su yzüne çýkmýyorsa sanýrým bir sakýncasý yoktur. Bitkinin nu sürgünleri yerinde pek sabit duramadýðý için çýkarma ihtimali de var yanýlmýyorsam ??

muratulper

• Üye
  • **
« Yantla #12 : Ocak 15, 2008, 15:45:57 s »
   Ben en iyisi resimleri koyayým buraya, siz de daha iyi anlayýn görerek...Gerçekten hýzla büyüyorlar. Çamý öne dikmekle hata ettim sanýrým baþta,,hafta sonu sað arkaya alacaðým,ve arkadaki soðan bitkisini öne alacaðým. Resimlerin linki burada,,umarým doðru uplad etmiþimdir :)

URL=http://img525.imageshack.us/my.php?image=p1150034ve3.jpg

Dizayn ile ilgili olur da eleþtiri gelirse aklýnýza, lütfen eleþtirmekten çekinmeyin, baþka fikirlere de açýðým.
   Siz bir bakýn resimlere, sonra tecrübelerinize dayalý olarak söyleyin bana,,ben de keseyim sonra sizin uygun gördüðünüz yerlerden.
   Tekrar çok teþekkür ederim.

muratulper

• Üye
  • **
« Yantla #13 : Ocak 15, 2008, 15:48:00 s »
yukarýda iki link var  :-\

Nuri Üçüncü

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #14 : Ocak 16, 2008, 01:34:21 »
 Bitkilerin sürgün verdiði, yani  ana gövde üzerinde ikinci bir bitki filizinin oluþtuðu yerin0,5 cm kadar üstünden keserseniz, kesdiðiniz bitkileri yeniden dikersiniz. Kestiðiniz bitki ise yeni verdiði sürgün üzerinden, büyümeye devam edecektir.  Köksüz bitkilerin hemen hemen hepsi bu þekilde budanarak yeniden dikilebilir. Dikkat edilmesi gereken husus, budama yapýlýrken mümkünse yeni filizin yarým santim üstünden kesilmesidir.