Sýfýrdan baþlayarak, yeni bir bitkili akvaryum kurulumu için kapsamlý bir araþtýrma yaptým. Çok çarpýcý bilgiler edindim, bu bilgiler bir amatörün bitkili akvaryumda baþarýlý olabilmesi için gerekli olan bilgilerin bir çoðunu içermektedir. Kýsaca madde madde açýklayalým.
1-Akvaryumun önemli özellikleri:
Yeni baþlayanlar için kendilerine en uygun olan akvaryumu kurarken yükseklik 55 cm yi geçmemeli, en ideal ölçü ise 40-50 cm dir. Geniþlik ise en az 40 cm olmalýdýr. Uzunluk ta ise kullanýlacak aydýnlatma armatürlerinin uzunluklarýda göz önüne alýnarak seçim yapýlýr
2-Taban da kullanýlacak malzemeler:
Bir çok farklý taban malzemesi, bitkili akvaryumlarda baþarýlý sonuçlar alýnmasýna olanak veriyor. Bunlarý kýsaca açýklayalým.BAÞLICA MALZEMELER: dere kumu, lavalit (lav kayasý), turba, torf (bitki topraðý)kurutulmuþ kil küpleri (1cm ye 1cm) balçýk, substrat,perlit,aquaclay, floredepot, peat, ve birçok ticari markanýn farklý isimlerde piyasaya sunduðu ürünler.
3-Akvaryum ekipmanlarý:
filitre----- tercihen dýþ filitre------ su hacmini 1saatte en az üçkez devridaim yapmalýdýr. (kesinlikle karbon kullanýlmamalýdýr)
ýsýtýcý----- suyu uygun su sýcaklýðýna getirecek, tercihen 24-26 derece sýcaklýðýný sabitlemeye yetecek güçte
derece---------------------
karbondioksit üreteci ve yardýmcý elemanlarý----reaktör, kabarcýk sayacý
ýþýklandýrma tertibatý------- minimum litre baþýna.0,5 watt olacak þekilde düzenlenmelidir.
karantina tanký--------kesinlikle þarttýr çünkü bitkili akvaryumlarda kimyasal madde kullanmak son derece sakýncalýdýr.
test kitleri-------ph--gh ve mineral ölçüm setleri.
bitki makasý
bitki tutacaðý
dekorasyon malzemeleri--------- taþ, kaya, kütük, kök özellikle dekorasyon malzemelerini salýným yapmayanlarýný tercih edin.
ZEMÝN KURULUMU
Zemin kurulumunda önce hangi malzemeleri kullanacaðýmýza karar vermeli ve kurulumu ona göre yapmalýyýz. Zemin hazýrlandýktan sonra, yavaþ yavaþ akvaryumun suyu yarýya kadar doldurulur, bundan sonra akvaryuma koyacaðýmýz, filitre,ýsýtýcý, derece,co2 sistemi dekorasyon malzemeleri ve akvaryuma koyacaðýmýz bitkiler dikilerek suyun geri kalaný doldurulur.
BÝTKÝ SEÇÝMÝ VE DÝKÝMÝ
Ýlk etapta bakýmý kolay ve kolayca büyüyen bitkileri tercih etmelisiniz. (Egeria Densa, Cabomba,Echindorus Amazonicus, Echindorus Tenellus, Karvalahti Demersum, Hygrophila Polysperma , Anubias ýn bir çok türü, Crinum Thanium, cCrdamin Lyrata, Ludviga Repens v.b
Bitki dikimi yapýlýrken önce arka plan bitkisi dediðimiz türler Egeria Densa, Cabomba,Ludviga Repens, Crinum Thanium, Cardamin Lyrata gibi kolayca büyüyerek akvaryumun arka kýsmýný kaplayacak bitkiler dikilir. Varsa aralara koyacaðýmýz dekorasyon malzemeleri(kök, kaya,kütük) ve diðer malzemeler koyulduktan sonra, orta plan bitkileri denilen bitkiler bu dekorasyon malzemelerinin aralarýna dðýtýlarak dikilir. Dikim yapýlýrken, bu bitkilerin geniþ bir alana ihtiyacý olup olmadýðý göz önüne alýnmalýdýr. Daha sonra da ön plan bitkisi dediðimiz ve kýsa boylu bitkiler dikilerek dikim iþi tamamlanýr.
Bundan sonra biyolojik oluþumu baþlatacak, bakteri kültürleri ilave edilerek sistem faaliyete geçirilir. Bu aþamada 1-2 gün ýþýklandýrma sistemi ve co2 sistemi çalýþtýrýlmamalýdýr.
AKVARYUMA BALIK KOYULMASI
Akvaryuma balýk koymak için, ortalama 15-30 gün beklenmelidir, bundan sonra yavaþ yavaþ gün aþýrý balýk ilaveleri yapýlmaya baþlanmalýdýr.
Balýk seçimi yapýlýrken bitkilerle uyumlu olup olmadýðýda iyice araþtýrýlmalýdýr. Yoksa güzelim bitkileriniz tarýmar edilebilir, yada afiyetle mideye indirilebilirler.