Konu: Aydýnlatmada Ekonomiklik  (Okunma says 42461 defa)

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 277
Aydýnlatmada Ekonomiklik
« : Ocak 02, 2008, 16:40:16 s »
Düþük enerji sarfiyatlý ampulleri herkes bilir. Bunlarýn fiyatlarý son zamanlarda oldukça düþtü. Hatta çin malý olanlarý 1YTL ye kadar gördüm.
Farklý özelliklerde olanlarý var ben General Electric Çin malý, 6000K olanlardan bulup almýþtým. Çok memnunum. Uzun ömürlü, enerji sarfiyatýna göre yüksek ýþýk güçlü bu ampülleri herkese öneriyorum. Boyutlarý ve ýþýk sýcaklýðý nedeniyle Nanolar için de mükemmel.

Birkaç Philips örneði, watt ve lümen deðerini kýyasladýðýnýzda verimliliðini göreceksiniz.. Ayrýca bunlarýn fiyatlarý pahalý flüoresanlardan ucuz. 5-7,5YTL

Ürün Adý: PL-Electronic 20W/865 E27 230-240V 1CT
Duy: E27
Enerji verimliliði etiketi A
Renk kodu: 865
Renk sýcaklýðý 6500K
Ampul ýþýk akýsý 1200 Lümen

Ürün adý: PL-Electronic 23W/865 E27 230-240V 1CT
Duy E27
Renk sýcaklýðý 6500K
Ampul ýþýk akýsý 1350 Lümen

Ürün Adý: MASTER PL-Electronic 27W/865 E27 230-240V 1CT
Renk sýcaklýðý 6500K
Ampul ýþýk akýsý 1700 Lümen

Ürün Adý: SL-Electronic 20W/865 E27 230-240V 1CH/6
Renk sýcaklýðý 6500K
Ampul ýþýk akýsý 1155 Lümen

Bunlarý alýrken dikkat etmeniz gereken 865 kodu. Bu soðuk gün ýþýðý. Diðerleri 2000-2700K bunlar ise 6500K

Ayrýca yuvarlak olaný da var ve buraya koyduklarým normal ampul duyuna uygun. Ve bu da 1700 lümen olup 6köþeli akvaryumlarda sanýrým mevcut ýþýklandýrmalardan iyidir.

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
Ynt: Aydýnlatmada Ekonomiklik
« Yantla #1 : Ocak 02, 2008, 23:57:30 s »
Flüoresanlarý da biraz  inceledim. Önce T5 ler. Tek bir üreticide bile çok farklý ampuller var. GE de 119 çeþit T5, 235 çeþit T8, 417 çeþit T12 olduðunu görünce çok þaþýrdým. Farklýlýk sadece renk sýcaklýðý ile sýnýrlý deðil, ayný renk sýcaklýðýnda dahi farklý miktarlarda cýva katkýlý, hiç cývasýz, birçok tipler var. Ömürleri nedeniyle de farklýlýklar var. 5000–7000–7500 hatta 20.000 ve 36.000 saat ömrü olanlar, bu ömürleri boyunca ýþýk þiddetindeki kayýp eðrileri, her ampulün çeþitli dalga boylarýndaki ýþýðý hangi güçle verdiklerini gösteren grafikler var. Yani bu iþ tahminlerle seçim yapýlmasý olanaksýz bir konu. Aslýnda her konu böyledir. Kullandýðýmýz ýþýk kaynaðýnýn özelliklerini bilmeliyiz. Flüoresan 6–7 ayda deðiþtirilmelidir bilgisi dahi bu durumda yanlýþ. Günde 12 saat açýk tutulan bir flüoresan 6 ayda 2200 saat açýk kalýr. Elimizdeki lambanýn ömrü 7500 saat garanti edilmiþse ve ömür eðrinde 5000 saateki kayýp %15 ise  en az 13 ay kullanabiliriz.
5000 saat ömrü olan bir flüoresanýn bile 2500 saatteki yani 7 aydaki kaybý %5, 10 aydaki kaybý ise sadece %15. Ya satýn aldýðýmýz flüoresan 20.000 saat ömürlü ise 27 ayda %5 kayba ulaþýyorsa, 6-7 ayda boþ yere atmýþ olacaðýz. Demek istediðim bu konu oldukça ayrýntýlý araþtýrýlmalýdýr.
Kýsa ömürlü bir ampül

Görülebilir (insanýn gördüðü) beyaz ýþýðýn tayfýnda farklý dalga boylarýný biz renk olarak algýlarýz. Cisimler üzerlerine düþen ýþýðýn bir kýsmýný soðurur, yani fotonlarý bünyesine alýp enerji kazanýr ve sonucunda ýsýnýr. Bazýlarýný ise yansýtýr. Hangi dalga boyunu yansýtýyorsa biz o cismi o dalga boyunun renginde görürüz. Yeþil yapraklar yeþil olarak gördüðümüz dalga boyundaki ýþýðý yansýtacaðýndan bu dalga boyundaki ýþýðýn enerjisini kullanamayacaklardýr. Bu nedenle kýrmýzý ve mavi ýþýk dalga boyunda olan ýþýk kaynaklarýný seçmeliyiz. Kýrmýzý yapraklýlar ise kýrmýzýyý yansýtacaklarýndan bu dalga boyundan yararlanamýyorlar sonucu belki çýkarýlabilir. Tabii bu konuda yapýlan araþtýrmalarý incelemek gerek.

Lamba seçerken de kýrmýzý ile mavi-mor dalga boyunda ýþýðý yoðun üretenlerden bir birleþim yapmakla bitkiler için harcadýðýmýz elektrik enerjisini verimli kullanacaðýmýz sonucu çýkarýlabilir.  Belki yanlýþ düþünüyorumdur.

Flüoresanlarda ve ayný zamanda düþük sarfiyatlý (Kompakt Flüoresanlar) ampullerde de geçerli olan renk sýcaklýðý ile kodlarý vereyim.

830 3000K
835 3500K
841 4100K
850 5000K
865 6500K

GE’nin 46689 – F21W/T5/865/ECO kodlu bir T5 flüoresaný. Kod içinde 865 rakamýný görüyorsunuz yani 6500K.

Farklý dalga boylarýndaki ýþýk yayma gücü.

Ömür, bence 6 sene deðiþtirmeden kullanýlabilecek bir ömre sahip, 6 ay deðil 6 sene.

Ve Lümen kaybý

Bunlarý okuyan çýkýp ta nereden bulacaðýný soran olursa; ben Kadýköy'de küçük bir elektrikçide çok çeþitli lambalar gördüm. Yani çevrenizde aramanýz gerek. Büyük aydýnlatma maðazalarýnda sanýrým yüzlerce çeþit bulmak mümkün. Satanlar da özelliklerini bilmediklerinden sizin önce not almanýz gerek. Ýlk öncelik 865 kodu. Sonra üretici sitelerinden istediðiniz boyutlardakilerden 20.000 saat üzeri ömrü olanlarýn kodlarýný not alýp aramaya baþlayýn.
Sera vs, ampül üreticisi deðil, buralardan alýp üzerine kendi markalarýný vurup bir de bu akvaryumcu dükkanýna girdi mi 7.5 liralýk fiyat 35 liraya fýrlýyor. 10.000K olanlarý da not alýp karýþýk kullanmanýn yararý var. Bulduðunuz istediðiniz renk sýcaklýðýnda olaný alýp ömrünü üretici sitesinden de araþtýrabilirsiniz.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yantla #2 : Ocak 03, 2008, 16:12:42 s »
Bülent Abi ben 120 lt akvaryumuma 4 tane Hagen'in 30watt floresanýndan takmayý planlýyordum. Sence 5 tane tasarruflu philiphs 6500k 23watt ampul taksam verim alýr mýyým ? Nasýl olur dersin ?

halit2

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 256
  • Ad Soyad: Halit DEÐER
« Yantla #3 : Ocak 03, 2008, 16:24:47 s »
Güzel bilgiler için teþekkürler.

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #4 : Ocak 06, 2008, 00:34:42 »
Bülent Abi ben 120 lt akvaryumuma 4 tane Hagen'in 30watt floresanýndan takmayý planlýyordum. Sence 5 tane tasarruflu philiphs 6500k 23watt ampul taksam verim alýr mýyým ? Nasýl olur dersin ?

Bu konuyu isak ta da açtým, orada daha da uzadý. Orada verdiðim yanýtlarý buraya eklemeden önce sana yanýt vereyim.
Önce bu Hagen'in ampullerinin renk sýcaklýðý kaç kelvin? 10.000 ise bunlardan sadece bir adet tak gerisi 5 liralýk, Philips, Osram General Electric ne marka olursa olsun ama 865 numaralý kodu olsun. Hagen'ler 6500K ise bunlarýn kaç lümen aydýnlatma yaptýðýna bak. ve bunu mesela Osram'ýn bir ampülü ile kýyasla. Osram 24 wattlýk ampül 1470 lümen. 1470/24= 61 rakamý ile kýyasla ki hangisi büyükse o daha verimlidir.
Adý Aqua.... ile baþlayan ampuller genelikle 8-10.000K ve bunlar show akvaryumlarý için. Birkiler için 5000-6500K daha iyi.     

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #5 : Ocak 06, 2008, 00:39:06 »
Bu tip sorulara aslýnda doðru yanýt vermek zor. Kolay yolu da var, herkes bir yerlerden duyup, okuyup aklýnda kalaný, ve onu da doðal olarak kendince yorumlayýp bu budur diye yanýtlýyor. Sorulara yanýt vermenin kolay yolu da bu iþte.
Bu yolu kullananlarýn içinde doðruya yakýn yanýtlayanlar da çýkýyor, tam tersi yani tamamen yanlýþlar yazanlar da. Bu bilgileri genellikle biz üretmiyoruz, kendimizi üstün görüp, aþaðýladýðýmýz gâvur milletlerinden araklýyoruz. Konuyu da tam kavrayamadýðýmýzdan anlayýp anlamadýðýmýz belli deðil genellikle.

Litre baþýna 1watt denilen bilgiyi, senelerce çeþitli koþullarda denemeler yapýp ortaya atan, sonra bunun doðruluðu konusunda denemelere devam edenler kimler, ve sonunda bilgiyi onaylayan kimdir? Bu alýntýlarýn kaynaðý nerelerdir pek bilmiyoruz ama kafamýza soktuðumuz, üzerine toleranslar ekleyerek doðru sandýðýmýz bir bilgi bu. Ve aydýnlatma gücünü önemsemeyip; önemli olan elektriði harcayýp ýþýk enerjisine dönüþtüren konvertörün yani flüoresanýn çektiði güçtür diye de benzer kaynaklý bir bilgimiz daha var.

Bu bilgilerin ortaya atýldýðý zamandaki lümen/watt oraný, þimdiki flüoresanlarla ayný mý deðil mi? Bunu da bilmiyoruz. Þimdi bu oran lambalarda 15 sene öncesinin 1,5 katýna ulaþtý. Acaba bilgi kaynaðýmýz 15 senelerden öncesine ait lümen/watt oraný ile mi geçerli bugünkü lambalar için mi? Ben bunu bilmiyorum. Ama kafamýza yazdýðýmýz, insanýn özelliði nedeniyle artýk sorgulamadýðýmýz bir bilgiye sahibiz ve bu bilgi benliðimizi oluþturan bilgilerden biri durumuna çoktan gelip nasýrlaþmýþ artýk.

Evet, þimdi kabullendiðimiz bilgi ve birimimiz de watt/litre olduðuna göre ampulün aydýnlatma gücü önemli deðil. Çünkü bu koþulu, ölçüp bulan, kafamýza sokan aðabeyler bunu göz önüne almýþlardýr. Buna da +1/-0,5 watt gibi dev bir tolerans eklendi mi kimse ortaya çýkabilecek sorunlardan veya verimsizlikten onlarý suçlayamaz. Yani litre baþýna 0,5 ile 2 watt arasý. Bu deðer günümüzde üretilen ampullere göre doðru mu deðil mi bilmem.
Bu bilgiye (benim belki de haksýz yere) güvensizlik duymamýn nedeni, þimdi ýþýk kaynaklarýnda ENERJÝ VERÝMLÝLÝÐÝ ETKÝNÝÐÝ olarak adlandýrýlmýþ bir kavram var.
Bu kavram yokken üretilen flüoresanlar þimdiki sýnýflama olsaydý göre D ve E alacak ampullerdi. Þimdikiler ise A, B ve C alýyorlar. Yani daha az enerji tüketip daha çok ýþýk veriyorlar. Eskiler elektrik enerjisinin çoðunluðunu ýsý enerjisine, kalan kýsmýný da ýþýk enerjisine dönüþtürüyordu.

Bu 1watt/litre deðeri doðru dersek ve uygularsak; yanlýþ olma durumuna göre, fazla enerji harcamýþ oluruz. Tek çýkacak sorun küresel ýsýnmaya katkýmýzýn artmasý ve fazladan harcadýðýmýz para olur. Sanýrým hem parasý kýt olanlar, hem de doðanýn düzeninin daha hýzlý deðiþiminde katkýsý nedeniyle iyi bir durum deðil bu.
Sorunun diðer þýkkýna yanýtým ise; ben 6500 kelvinlik enerji tasarruflu kompakt flüoresan kullanýyorum, modeli aqua ile baþlayan 10.000 Kelvinlik flüoresanlara göre çok daha olumlu sonuç aldým. Denediðim iki akvaryumun birinde sadece bu ampul var. Ýçinde 30 litre su olan yeni nanoda bir tane 20 wattlýk 865 var, 15 günde bitkiler iki kat büyüdü.

Ludwigia natans, yeþil Myriophyllum matogrossense, Hygrophila polysperma ve Hygrophila difformislerin herkese çok selamlarý var, fakat riccia bana da küskün size de.

Benim bu konudaki son gözlemimin tamamý bu kadar. Umarým bu ampuuleri kullanýp aldýklarý sonuçlarý bize de bildirenler olur. Bilgilerimiz geliþir ve kendimize bile çaktýrmadan deðiþir.
Böyle olacaðýný sanýyorum, çünkü buradaki arkadaþlar doðaya meraký olan ve yukarýda anlatmaya çalýþtýðým insanlardan farklý olanlar.

Nuri Üçüncü

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 266
  • Ad Soyad: NURÝ ÜÇÜNCÜ
« Yantla #6 : Ocak 06, 2008, 03:24:12 »
Bülent Bey açýklamanýz ve aydýnlatýcý bilgiler için teþekkür ederim.

Bitkili akvaryumlarda aydýnlatma, her zaman karmaþýklýðýný korumaya devam edecektir. Aslýnda ekonomik aydýnlatma dendiðinde ne anlaþýldýðý,  yada nasýl anlaþýldýðý bile baþlý baþýna bir sorun.

Bence 6500 kelvin üstü flourasanlar, reef akvaryumlarý için  uygun olan türlerdir ve hiç birisi gerçek gün ýþýðýný taklit edememektedir.

Yapýlan bir çok deðerlendirme ve araþtýrma, su bitkilerinin eniyi fotosentezi kýrmýzý ve mavi ýþýk tayfý arasýnda yaptýðý gözlemlenmiþ ve burada renk sýcaklýðý ise 5500- 6500 kelvin deðerleri arasýdýr . Bu renk ve ýþýk tayfý aralýðýnda ise en uygun renk saðlayýcýlar olarak GROLÜX flourasanlar dizayn edilerek özellikle bitki seralarý için kullanýlmaya baþlanmýþlardýr. Demek'ki ekonomiklikte'ki amaç ucuz flourasan almak deðildir. Amaç lazým olan ýþýk ve renk sýcaklýðýný saðlarken, gerekli olan eniyi ve yeterli olan malzemeyi  en ucuza temin etmeye çalýþmaktýr. Bitkili akvaryumlar için kullanýlabilecek en iyi kombinasyonlar da grolüx türler kesinlikle aydýnlatma þiddetinin  %65 ini oluþturmalýdýr, bunun yanýnda daylýghet ve sýcak ýþýk dediðimiz warm white flourasanlarla da kalan ýþýk þiddettini lazým olan seviyeye getirmeliyiz.

Bir kaç tür harici'nde enerji tasarruf ampullerinin hemen hemen hepsi daylýghet türü soðuk ýþýk saðlarlar.
Bu flourasanlar grolüx flourasanlarla birlikte bitki akvaryumlarý için gerekli ýþýklandýrma uygunluðunu oluþtururlar.

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #7 : Ocak 06, 2008, 13:40:55 s »
Benim anlatmak istediðim de bu zaten. Yani niçin itiraz ettiðinizi anlamadýðým konu.
Bitki akvaryumlarýndaki etmenlerden biri aydýnlatma. Yani bitkilerin yeni moleküller üretirken gerek duyduklarý enerjinin akvaryumlardaki kaynaðý.

Burada konuyu þimdilik üç maddede inceleyecek olursak;

1/A- Bitkilerin en fazla yararlandýðý dalga boyu þu anki bilgilerimize göre 5000-7000 Kelvin renk sýcklýðýndaki insan yapýmý lambalar.  Aquastar, Aqurelle ve diðerleri akvaryumlar için yapýlmýþ fakat akvaryumun görselliðine önem verilmiþ 10.000K deðerine sahip lambalar. Show amaçlý, balýklarýn ve bitkilerin daha iyi görünmesini saðlayan deðerde ýþýk saðlarlarken bitkiler bunlarýn yayýnladýðý ýþýðýn dar aralýðýndan yararlanabiliyor, enerji alabiliyor. Eðer bitkilerin saðlýklý olmasýný ve geliþmesini istiyorsak, onlarýn kullanacaðý ýþýk aralýðýný daha güçlü üretenleri seçmeliyiz. Amacýmýz bitkilerse tabii ki. Ve böylece bitkilerin kullanmayacaðý ýþýðý üreten ürünlerin boþuna elektrik harcamalarýný önlemiþ oluruz.
1/B- Yukarýda özelliklerini verdiðim kompakt flüoresan denilen, bizde ismi düþük sarfiyatlý lamba olarak geçen bu ampullerin 2700-6500K aralýðýnda üretilenleri var. Bunlardan 865 özellikli mavi ve kýrmýzý/sarý aralýðýnda dalga boyundaki fotonlarýn üretiminde doruk yapan, zirveye ulaþanlarý yani 6500K renk sýcaklýðýnda olanlarý seçecek olursak; para verip harcadýðýmýz enerjinin, bitkiler için gerekli olan enerjiye dönüþümünü saðlamýþ oluruz. Ayný elektrik tüketimi ile (aslýnda çok daha az) bitkilerin kullanabileceði fotonlarý elde ederiz. Bu nedenle de, istersek watt/litre oranýný diðer ampullere göre düþürebiliriz.  

2- Ampullerde de artýk verim çok önemli. Bu nedenle ENERJÝ VERÝMLÝLÝÐÝ ETKÝNLÝÐÝ diye bir kavram oluþturuldu. A; B; C; D; E; F; G  harfleri ile ampuller sýnýflandýrýldý. Bu sözünü ettiðim ampuller A ve B sýnýfýnda. Ve bu sýnýfa girerlerken üzerlerinde bulunan elektronik balastlarý ile birlikte deðerlendiriliyorlar. A sýnýfýna girebilen pahalý flüoresanlar ise balasttan aldýklarý elektiði kullanýyorlar ve balastýn da bir verim düþüklüðü olduðundan ekonomiklikleri Kompact flüoresanlarýn nin altýna düþebilir.
Harcadýklarý enerjiye göre verdikleri ýþýðýn yüksek olduðunu anlatmaya çalýþýyorum. Örneðin OSRAM, 6500 Kelvin ve 24  wattlýk low energie ampulü  DSTAR TW 24/865; 24 wttlýk toplam enerji tüketimine karþýn 1470 lümen aydýnlatma gücüne sahip. 1470/24 ise 61 eder.
Sonuç olarak bitkiler için uygun ýþýk üreten bu ampullerin iþletme maliyetleri de diðerlerinden düþük.

3- Yukarýda ýþýk verimliliðini verdiðim ampulün satýþ fiyatý ise sadece 5YTL. Ve, kaliteli olaný 1 liralýk standart ampül duyuna takýlan bir metrelik kablonun diðer ucuna  yine 1 liralýk bir fiþi baðladýðýnýzda; bunun için gerekli, herkesin yapabileceði tesisatý elde etmiþ oluyorsunuz. Halbuki, flüoresan için daha çok kablo, uzun ömürlü olmasý için kaliteli ve pahalý bir balas gerekli. Tesisatý yine de basit olmasýna ve balas üzerinde þema olmasýna raðmen nedense herkes beceremiyor.
Bu lambalarý 5-7,5 YTL gibi çok para verip  ;D (1.5 liraya satýlan kalitesiz olanlarý önermiyorum) aldýðýnýzda günde 12 saatten 16 ay sonuna kadar  %5 kayýba düþerek yanabiliyor. Yatýrým maliyeti de yani alým fiyatý da düþük.

Umarým anlatabildim Nuri Bey. Aslýnda mutlaka bunlarý kullanýn da demek istemedim. Sera'nýn vs nin pahalý flüoresanlarý yerine mevcut kapaklarýn içinde, 865 kod numaralý 3-5 liralýk flüoresanlarý da kullanýrsanýz bitkilerin verimli kullanacaklarý ýþýðý akvaryumunuza verirsiniz. Ve bunlarý akvaryumcular yerine elektrik malzemesi satan yerlerden alab,lirsiniz. Akvaryumcu dükkanlarý da bu lambalarý bulundururlarsa dolaþýp aramak isteyenlere, bulamayanlara satabilirler.

Groluxlerin karakteristiklerini bilmiyorum ama Nuri beyin dediði gibi bir kombinasyon akvaryumun görünümünü düzeltecektir. Bunlarýn da renginin kötü olmadýðýný eklemeliyim.

« Son Dzenleme: Ocak 06, 2008, 13:45:45 s Gnderen: Joker »

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #8 : Ocak 06, 2008, 15:27:09 s »
Ben 5 philiphs 20 ya da 23 Watt'a bir tane de philiphs Aqua relle ya da Sylvania Grolüx eklesem nasýl olur dersiniz ? Gereken verimi alýr mýyým ? Sanýrým bu philiphsler 1200 lumen falan 1200/20=60 deðeri gayet iyi gibi .

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #9 : Ocak 06, 2008, 20:44:30 s »
Birkan,

Philips aquarelle yerine philips aquasky kullan. Bu 6500K ve Plips sitesinde tatlý su akvaryumlarý için.
Veya yukarýlarda verdiðim, 865 olmak koþulu ile T5 te bulabilirsen ayný iþi yapacak daha ucuz çözüm.
Sylvania grolux 1 tane bu da bulunalabilir. 

Ama aþaðýdaki resimlere bak bunlar low energy ampulllerin sonucu. Tabii 865 olduklarý için.
Sen de flüoresan 865 olmak üzere kullanýrsan böyle olacak sanýrým.   
Ýlk iki resim 18 gün önce suyunu doldurduðum 30 litrelik tanktan. Sadece 1 adet Philips 865 var. 
Myriophyllum 4cm kadardý, uzayýnca kýrýp yeniden diktim þimdi yine 20cm olmuþ. Ve yeni çýkan bu dallar 3cm kadar.
Zeytinin rengine bakýn nasýl kýzardý, yakýnda yað çýkarabilirim. Yoksa salamura mý yapsam?

Bunlar da GE 865 eklediðim tanktan. 1 adet iþe pek yaramaz aquastar ve 1 adet de grolux var. 20 watlýk ampul öncesi
bir türlü olmayan yapraklarý kývrýlýp küçülen rotalayý köke yakýn bir yerden kýrýp yeniden dikmiþtim. Þimdi bu durumda
ve kýrdýðým yerden aþaðýdaki iki küçük sürgünü verdi.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #10 : Ocak 06, 2008, 22:32:26 s »
Çok iyi yaa. Ýlk iþ kapaðý çöpe atýp DIY bir kapakla tasarruf ampullerine geçmek olacak. Iþýðý biraz sýcaklaþtýrmak için bir de sylvaniamý eklerim.

Nuri Üçüncü

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #11 : Ocak 06, 2008, 22:56:30 s »
Benim anlatmak istediðim de bu zaten. Yani niçin itiraz ettiðinizi anlamadýðým konu.
Bitki akvaryumlarýndaki etmenlerden biri aydýnlatma. Yani bitkilerin yeni moleküller üretirken gerek duyduklarý enerjinin akvaryumlardaki kaynaðý.

Bülent Bey itiraz ettiðim bir þey yok. Sadece birçok markanýn farklý isimler altýnda piyasaya sürdükleri;GROLÜX türü flourasanlar, farklý isimler altýnda piyasaya sürülüyor. Örnek vermek açýsýndan:  SYLVANA GROLÜX. OSRAM FLORA, PHILIPS AQUASKY, SERA PLANT,  GENERAL ELECTRÝC WATER WORLD. Bu flourasanlarýn hepside, 4900-6500 kelvin renk sýcaklýðý saðlayan ve aslýnda GROLÜX diye tabir ettiðimimiz gerçek gün ýþýðýna en yakýn renk sýcaklýðý saðlayan flourasanlardýr,ve  hafif sýcak diye tabir edebiliriz. Birde sýcak ýþýk diye tabir edilen WARM WHITE türü flourasanlar vardýr ve bunlarda ikinci derecede gün ýþýðý yakýnlýðý saðlar. DAY LIGHET türü flourasanlar ise ancak üçüncü derece  güneþ ýþýðý deðeri saðlar. Aydýnlatma malzemelerinde en çok kullaným alanýný da bu tür flourasanlarla saðlanýr . Çünkü DAY LIGHET lerin ýþýk verimi GROLÜX ve WARM WHITE lara oranla %15-20 daha fazladýr. Fakat akvaryumlarda ise bitkilerin fotosentezde kullandýðý ýþýk sýcaklýðýnýn ancak %40 ýný saðlayabilmektedir. Buradan da anlaþýlacaðý gibi DAY LIGHET ler tek baþýna bitkili akvaryumlar için yeterli  ýþýk gücünü saðlayamazlar. ancak GROLÜX türleri yanýnda yardýmcý tür olarak kullanýlmalarý gerekir.

Aslýnda bitkili olsun olmasýn, akvaryumlarda GROLÜX ýþýk kullanmak, balýklarda  renk görselliði açýsýndan çok daha gösteriþli balýk rengi saðlayacaktýr. Çünkü balýklardaki renk pigmentleri en güzel ve doyurucu olarak GROLÜX ýþýk altýnda gerçek renklerini yansýtýrlar.  Sýrf  bu yönüyle bile GROLÜX leri tavsiye edebilirim  

BÝRÇOK TÝCARÝ MARKANIN PÝYASAYA SÜRDÜÐÜ ÜRÜNLERLE EÞDEÐERDE OLAN ÜRÜNLER ARAÞTIRILIRSA ELEKTÝRÝK MALZEMESÝ SATAN ELEKTÝRÝKÇÝLERDEN ÇOK DAHA UCUZA TEMÝN EDÝLEBÝLÝR.   Basit bir örnek akvaryum malzemesi satýcýlarýnda ortalama 20-25 tl olan 36 watt sylvana grolüx'ü  elektirikçilerden  rahatlýkla 7-8 ytl ye alabilirsiniz.36watt daylýghetler ise 3 ytl dir.    son zamanlarda sýkça kullanýlmaya baþlanan elektronik blastlarýn ise 40 wattlýkl arý  3,5- 4ytl arasýndadýr.

Nuri Üçüncü

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #12 : Ocak 06, 2008, 23:25:44 s »
Çok iyi yaa. Ýlk iþ kapaðý çöpe atýp DIY bir kapakla tasarruf ampullerine geçmek olacak. Iþýðý biraz sýcaklaþtýrmak için bir de sylvaniamý eklerim.

Birkancým bence kapaðýný çöpe atma eneji ampulleri ile t5 ve t8 flourasanlar ayný ýþýk verimliliðine sahiptir. Sadece kapaktaki balastlarý elektironik balastlarla deðiþtirmen yeterlidir. t5-t8 flourasanlar  uzunluklarý ile enerji ampullerinden daha uygun aydýnlatma saðlar. Enerji ampulleri ile t5-t8 flourasanlar aynýdýr, SADECE GÖRÜNÜÞLERÝ FARKLIDIR.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #13 : Ocak 07, 2008, 15:57:59 s »
Benim kapak Taymur'un plastik kapaðý. SAdece 1 adet 60cm floresan için floresan yerivardý. Ben modifikasyonlar yaparak 3 floresaný sýðdýrdým ama kapaðýn siyahlýðý dezavantaj. Hem yazýn eriyor kapak. O nedenle yeni arayýþlara girdim :)

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #14 : Ocak 08, 2008, 14:34:58 s »
Birkan,
Ben flüorasanlarý atýn demiyorum. Eskiyenin yerine alacaðýnýz flüoresanlarda 865 özelliðini tercih edin, ýþýk gücünüzü arttýrmak için pahalý flüoresan tesisatý kurma yerine, veya flüoresan için yeterli yeriniz yoksa bunlarý da kullanabilirsiniz. Hem sarfiyatý düþük hem ýþýk gücü yüksek olduðundan verimi de yüksek. Ýþinizi görecek baþka bir seçenek olduðunu belirtmeki çin yazdým bunlarý. Ben kýsa sürede iyi sonuç aldým. Siz de denerseniz sanýyorum sonuç olumlu olacak. Çünkü 4 kök aldýðým Myriophyllumlar yok olmuþtu 3-4 cm lik kalan bir parçayý yeni kurduðum 30 litrelik akvaryuma koyduðumda bu sonucu aldým. Bunlarýn çürüdüðü akvaryumda 30 ar wattlýk 3 grolux ve yine 30ar wattlýk 2 adet Sylvania aquastar var.
Öyle sanýyorum ki, kullandýðým 10.000K  aquastardan daha verimli bu 865ler. Ýster tüp ister kompakt flüoresan olsun 865 kodlu olanlar kullandýklarýmýzdan daha iyi.

Nuri beyin söylediði benim de senelerdir kullandýðým groluxlerin özelliðini bilmediðimi de ekledim. 
Groluxlerin renk sýcaklýðý hakkýnda bilgisi olan varsa bildirirse sevinirim.