Benim anlatmak istediðim de bu zaten. Yani niçin itiraz ettiðinizi anlamadýðým konu.
Bitki akvaryumlarýndaki etmenlerden biri aydýnlatma. Yani bitkilerin yeni moleküller üretirken gerek duyduklarý enerjinin akvaryumlardaki kaynaðý.
Burada konuyu þimdilik üç maddede inceleyecek olursak;
1/A- Bitkilerin en fazla yararlandýðý dalga boyu þu anki bilgilerimize göre 5000-7000 Kelvin renk sýcklýðýndaki insan yapýmý lambalar. Aquastar, Aqurelle ve diðerleri akvaryumlar için yapýlmýþ fakat akvaryumun görselliðine önem verilmiþ 10.000K deðerine sahip lambalar. Show amaçlý, balýklarýn ve bitkilerin daha iyi görünmesini saðlayan deðerde ýþýk saðlarlarken bitkiler bunlarýn yayýnladýðý ýþýðýn dar aralýðýndan yararlanabiliyor, enerji alabiliyor. Eðer bitkilerin saðlýklý olmasýný ve geliþmesini istiyorsak, onlarýn kullanacaðý ýþýk aralýðýný daha güçlü üretenleri seçmeliyiz. Amacýmýz bitkilerse tabii ki. Ve böylece bitkilerin kullanmayacaðý ýþýðý üreten ürünlerin boþuna elektrik harcamalarýný önlemiþ oluruz.
1/B- Yukarýda özelliklerini verdiðim kompakt flüoresan denilen, bizde ismi düþük sarfiyatlý lamba olarak geçen bu ampullerin 2700-6500K aralýðýnda üretilenleri var. Bunlardan 865 özellikli mavi ve kýrmýzý/sarý aralýðýnda dalga boyundaki fotonlarýn üretiminde doruk yapan, zirveye ulaþanlarý yani 6500K renk sýcaklýðýnda olanlarý seçecek olursak; para verip harcadýðýmýz enerjinin, bitkiler için gerekli olan enerjiye dönüþümünü saðlamýþ oluruz. Ayný elektrik tüketimi ile (aslýnda çok daha az) bitkilerin kullanabileceði fotonlarý elde ederiz. Bu nedenle de, istersek watt/litre oranýný diðer ampullere göre düþürebiliriz.
2- Ampullerde de artýk verim çok önemli. Bu nedenle ENERJÝ VERÝMLÝLÝÐÝ ETKÝNLÝÐÝ diye bir kavram oluþturuldu. A; B; C; D; E; F; G harfleri ile ampuller sýnýflandýrýldý. Bu sözünü ettiðim ampuller A ve B sýnýfýnda. Ve bu sýnýfa girerlerken üzerlerinde bulunan elektronik balastlarý ile birlikte deðerlendiriliyorlar. A sýnýfýna girebilen pahalý flüoresanlar ise balasttan aldýklarý elektiði kullanýyorlar ve balastýn da bir verim düþüklüðü olduðundan ekonomiklikleri Kompact flüoresanlarýn nin altýna düþebilir.
Harcadýklarý enerjiye göre verdikleri ýþýðýn yüksek olduðunu anlatmaya çalýþýyorum. Örneðin OSRAM, 6500 Kelvin ve 24 wattlýk low energie ampulü DSTAR TW 24/865; 24 wttlýk toplam enerji tüketimine karþýn 1470 lümen aydýnlatma gücüne sahip. 1470/24 ise 61 eder.
Sonuç olarak bitkiler için uygun ýþýk üreten bu ampullerin iþletme maliyetleri de diðerlerinden düþük.
3- Yukarýda ýþýk verimliliðini verdiðim ampulün satýþ fiyatý ise sadece 5YTL. Ve, kaliteli olaný 1 liralýk standart ampül duyuna takýlan bir metrelik kablonun diðer ucuna yine 1 liralýk bir fiþi baðladýðýnýzda; bunun için gerekli, herkesin yapabileceði tesisatý elde etmiþ oluyorsunuz. Halbuki, flüoresan için daha çok kablo, uzun ömürlü olmasý için kaliteli ve pahalý bir balas gerekli. Tesisatý yine de basit olmasýna ve balas üzerinde þema olmasýna raðmen nedense herkes beceremiyor.
Bu lambalarý 5-7,5 YTL gibi çok para verip
(1.5 liraya satýlan kalitesiz olanlarý önermiyorum) aldýðýnýzda günde 12 saatten 16 ay sonuna kadar %5 kayýba düþerek yanabiliyor. Yatýrým maliyeti de yani alým fiyatý da düþük.
Umarým anlatabildim Nuri Bey. Aslýnda mutlaka bunlarý kullanýn da demek istemedim. Sera'nýn vs nin pahalý flüoresanlarý yerine mevcut kapaklarýn içinde, 865 kod numaralý 3-5 liralýk flüoresanlarý da kullanýrsanýz bitkilerin verimli kullanacaklarý ýþýðý akvaryumunuza verirsiniz. Ve bunlarý akvaryumcular yerine elektrik malzemesi satan yerlerden alab,lirsiniz. Akvaryumcu dükkanlarý da bu lambalarý bulundururlarsa dolaþýp aramak isteyenlere, bulamayanlara satabilirler.
Groluxlerin karakteristiklerini bilmiyorum ama Nuri beyin dediði gibi bir kombinasyon akvaryumun görünümünü düzeltecektir. Bunlarýn da renginin kötü olmadýðýný eklemeliyim.