Hiç bir aydýnlatma türü doðrudan yosuna neden olmaz. Eðer su koþullarý yosuna elveriþliyse ancak ýþýklandýrma tetikleyici rol oynayabilir. Eðer öyle olmasa havasýz ortamdaki saf suya kalitesi lamba tuttuðumuzda yosunlanmasý gerekirdi Bunu da not olarak eklemiþ olalým. Yalnýz tasarruflu ampullerde þunu belirtmekte de fayda görüyorum. Eðer ucuz ve ince neme dayanýksýz kablo kullanýrsanýz, ya kablo ya da lamba neme yenik düþerek sigortalarý attýrabiliyor
Evet Birkan, çok haklýsýn. Yaþam çok arsýz olmasýna, her ortama ayak uydurmasýna raðmen her türün canlýlýðýný sürdürmesi için belirli koþullarýn olmasý gereklidir. Farklý ortamlara uyum saðlamýþ canlý çeþitliliði oluþmuþ ve tüm dünyayý sarmýþlardýr. Okyanuslarýn 4000 metre derinliðinde magmadan kükürt tüten bacalarýn olduðu yerde de canlýlar vardýr. Onlar diðerleri için zehir dolu o ortamýn canlýlarý. Sindirim sistemlerinde kükürtten besin elde eden bakteriler nedediyle var olan solucanlar, baþka hiçbir ortamda da yaþayamaz.
Ancak bizim akvaryumlarda istemediðimiz yosun türleri ortaya çýkmalarý için çok þeyler istemiyorlar. Az ýþýkta da yaþayaný var güçlü ýþýkta da. Bir kaynak suyu þiþesini aðzýný açmadan güneþin altýnda 3 gün býrak yeþerme olasýlýðý çok yüksek.
Diðer yazdýðýn konuya gelince bunda da haklýsýn. Kablo kesitinin yanýnda, ne yazýk ki saflýðýný ölçme olanaðýmýz olmayan kablolar içinde iletkenliði saðlayan bakýr da önemli. Bunda de bilinen büyük üreticilerin ürünleri seçilmeli. Ampul duylarý ise ayrý bir sorun. TSE belgelerinin olmalarý da tüketicinin korunmasý için yeterli deðil. Bunlarý akvaryum üzerine baðlamada nemden etkilenmemelerini saðlayacak dripproof tipleri bulmak zor. Flüoresanlar için þimdi contalý flamanlar var. Bunlarý da bir akvaryum üreticisi kullanýyor. Aslýnda lamba ile su yüzeyi arasýnda cam bulunmamalý, varsa sýk temizlenmeli. Mutlaka cam olmamalý mý? Olabilir, ancak verim düþer, daha çok ýþýk harcamak gerekir.
Az önce isaka girdim orada da açtýðým bu konu toptan silinmiþ. Önce itiriraz eden biri çýktý, sonra birkaç karþýlýklý yazýþma oldu ve þimdi silinmiþ. Aslýnda oraya girmemeye karar vermiþtim. Bir arkadaþ beni aradý ve gülerek mutlaka bakmamý istedi. 2. sayfaya da baktým bulamadým çok yazýlar olmuþ gerilere gitmiþ sanýrým dedim, o da uçmuþ senin konu dedi.
Ýyi dedim onlar da kurtuldu ben de.
Aslýnda orada silinen birkaç uyarým olmuþtu, önce pm göderdim kimse aldýrmadý. Bazý hatalar var düzeltilirse para harcayýp test yapacaklar yanýlmaz yazmýþtým onlarý da silmiþlerdi. Sanýrým çatýþmaya bu nedenle baþladýlar. Halbuki makale dedikleri yazýlarda ne büyük yanlýþlar var. Ve okuyanlarýn bazýlarý da çok beðenmiþ baþucu notu, saðol bilmemne bey, allah razý olsun falan yazmýþlar. Suda çözünmüþ CO2 nin havaya geçiþi ile ilgili öyle yanýltýcý fikirler ve deðerler var ki difüzyonun ne olduðunu bilmeyen, atmosferdeki CO2 oranýný 85 ile 142 kat fazla yazan ve ayný yazý içinde bunu daha sonra bin kat küçülten, diðer brimlerde tam 1000 kat hatalar yapýlmýþ yazýlar var.
Belki bunlarý tercüme ettiler, kaynak yanlýþtý, ya da alýþtýklarý deyimlerle yazarlarken hatalar oldu. Ayný sýcaklýða, ýsý dedikleri gibi. Armutu deve sanmakla benzer durum bu. Hatta daha da yanlýþ.
Hepimiz hatalar yaparýz ve doðru sandýklarýmýzda yanlýþlar çoktur. Önemli olan bunlarý görüp deðiþtirebilmek. Ben yanlýþýmý düzeltene teþekkür ederim, kendimi ona borçlu hissederim. Burada da devam edecek olursam bunu göreceksiniz. Ne yazýk ki insanlarýn çoðunluðu yanlýþý gösterene düþman olur. Yanlýþ ona aittir sanki. Kalitesiz kablo üreticisi midir nedirler bunlar