Konu: Aydýnlatmada Ekonomiklik  (Okunma says 42468 defa)

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 277
Ynt: Aydýnlatmada Ekonomiklik
« Yantla #15 : Ocak 08, 2008, 14:43:25 s »
Nuri bey,

Sizin yazýnýzý yukarýdakini yazdýktan sonra gördüm. Ben groluxu yazdýðýnýz görsellik nedeniyle zaten kullanýyorum. Ve çýkarmayý da düþünmüyorum.
Tüp flüoresanlar uzunluklarý nedeniyle akvaryum tabanýna daha eþit ýþýk daðýlýmý saðlar. Ancak diðerlerinden yanyana koymak da iyi bir çözüm.
Ancak bunlarýn groluxu yok. 
Sadece groluxun tayf diyagramýný ve renk sýcaklýðýný bulamadým, sizde varsa veya bir yerlerde rastlarsanýz bildirirseniz sevinirim.
« Son Dzenleme: Ocak 08, 2008, 14:46:40 s Gnderen: Joker »

Nuri Üçüncü

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 266
  • Ad Soyad: NURÝ ÜÇÜNCÜ
« Yantla #16 : Ocak 08, 2008, 16:08:06 s »
Nuri bey,

Sadece groluxun tayf diyagramýný ve renk sýcaklýðýný bulamadým, sizde varsa veya bir yerlerde rastlarsanýz bildirirseniz sevinirim.

http://img223.imageshack.us/img223/5859/grograph1hd9.gif     (  Englýsch grolux sitesinden alýntýdýr)

Sylwana grolüx renk sýcaklýðý  8500kelvin    (BÝLYAP BÝLGÝLENDÝRME ALINTI)

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #17 : Ocak 19, 2008, 11:09:30 »
Denemeye devam ediyorum, 150 litrelik tankta, sylvania aquastarý çýkarýp 20 wattlýk 865 ekledim. Grolux ile toplam 60 watt yani 0.4watt/litre ýsýk kaynaðý var.
Bir hafta sonraki akvaryumdan bir kesit (12 ocak) 2 günde 10 litre dolusu bitki çýkardým.

18 kardinal, 6 kalem, 3 macracanta, 6 rainbow, 4 cüce vatoz, 1 SAE, corydoraslar vs olmasýna raðmen nitrat 10mg/ltnin altýnda. 10ml NPK 30ml sera florena ekledim.

17 ocakta bir seyreltme daha yapmak zorunda kaldým, neredeyse 2kg ot daha çýktý, atmak zorunda kaldým. Yukarýdaki resimdeki çýnar tek bitkidir. Sadece bir dalýný kýrýp diktim 3 dal atýldý. Önceki budamayý arkadaþa vermiþtim bunlar ne yazýk ki çöpe gitti. 17 ocaktaki atabana ýþýk ulaþacak söküm ve budama sonrasý son kelleþmiþ durum.
Lambanýn birini yakmýyorum, 026watt/lt oldu. Bitki katkýsý þimdilik eklemeyeceðim, tabanda tablet falan da yok, 5kg terralit 15 kg kadar da aquaclay var.  Nano da felaket durumda, balta girmemiþ orman gibi. YArýn da orada katliam yapacaðým ve gittiðim iki þirkette akvaryum kurup ýspanaklarý oraya götüreceðim.   

halit2

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 256
  • Ad Soyad: Halit DEÐER
« Yantla #18 : Ocak 19, 2008, 11:26:25 »
Harikasýn Bülent abi.
Acaba akvaryumda, þu ana kadar yosun oluþumu gözlemledin mi?

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #19 : Ocak 19, 2008, 17:23:59 s »
Yosun sadece bir kütüðün tepesinde var. Koyu yeþil. Orasý da lambaya en yakýn yer ve yayýlmýyor sadece orada duruyor.
Yosun oluþan 300 lt akvaryumdan üzeri yosunlanmýþ bitkileri buraya aktardýðýmda en fazla 2 günde yok oluyor.  Onda 2 kez
kahverengi yosun oluþtu. Þimdi yok denecek kadar az. Yukarýda resimleri olan akvaryumdan aktardýðým çýnarlarýn resmini çekip
koyayým. Galiba parlak yeþil renk kalmadý belki de ýþýktan böyle gözüküyor, belki de kahverengi yosunlar üzerlerinde çok ince bir
tabaka oluþturdu. Resim az sonra.

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #20 : Ocak 19, 2008, 17:44:26 s »

Bu da ayný tankta(300lt) 2-3 hafta önce kahverengi yosunlardan bozulan zeytinler.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yantla #21 : Ocak 19, 2008, 17:46:40 s »
Hiç bir aydýnlatma türü doðrudan yosuna neden olmaz. Eðer su koþullarý yosuna elveriþliyse ancak ýþýklandýrma tetikleyici rol oynayabilir. Eðer öyle olmasa havasýz ortamdaki saf suya kalitesi lamba tuttuðumuzda yosunlanmasý gerekirdi :) Bunu da not olarak eklemiþ olalým. Yalnýz tasarruflu ampullerde þunu belirtmekte de fayda görüyorum. Eðer ucuz ve ince neme dayanýksýz kablo kullanýrsanýz, ya kablo ya da lamba neme yenik düþerek sigortalarý attýrabiliyor  ;D

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #22 : Ocak 20, 2008, 23:37:10 s »
Hiç bir aydýnlatma türü doðrudan yosuna neden olmaz. Eðer su koþullarý yosuna elveriþliyse ancak ýþýklandýrma tetikleyici rol oynayabilir. Eðer öyle olmasa havasýz ortamdaki saf suya kalitesi lamba tuttuðumuzda yosunlanmasý gerekirdi :) Bunu da not olarak eklemiþ olalým. Yalnýz tasarruflu ampullerde þunu belirtmekte de fayda görüyorum. Eðer ucuz ve ince neme dayanýksýz kablo kullanýrsanýz, ya kablo ya da lamba neme yenik düþerek sigortalarý attýrabiliyor  ;D

Evet Birkan, çok haklýsýn. Yaþam çok arsýz olmasýna, her ortama ayak uydurmasýna raðmen her türün canlýlýðýný sürdürmesi için belirli koþullarýn olmasý gereklidir. Farklý ortamlara uyum saðlamýþ canlý çeþitliliði oluþmuþ ve tüm dünyayý sarmýþlardýr. Okyanuslarýn 4000 metre derinliðinde magmadan kükürt tüten bacalarýn olduðu yerde de canlýlar vardýr. Onlar diðerleri için zehir dolu o ortamýn canlýlarý. Sindirim sistemlerinde kükürtten besin elde eden bakteriler nedediyle var olan solucanlar, baþka hiçbir ortamda da yaþayamaz.
Ancak bizim akvaryumlarda istemediðimiz yosun türleri ortaya çýkmalarý için çok þeyler istemiyorlar. Az ýþýkta da yaþayaný var güçlü ýþýkta da. Bir kaynak suyu þiþesini aðzýný açmadan güneþin altýnda 3 gün býrak yeþerme olasýlýðý çok yüksek.

Diðer yazdýðýn konuya gelince bunda da haklýsýn. Kablo kesitinin yanýnda, ne yazýk ki saflýðýný ölçme olanaðýmýz olmayan kablolar içinde iletkenliði saðlayan bakýr da önemli. Bunda de bilinen büyük üreticilerin ürünleri seçilmeli. Ampul duylarý ise ayrý bir sorun. TSE belgelerinin olmalarý da tüketicinin korunmasý için yeterli deðil. Bunlarý akvaryum üzerine baðlamada nemden etkilenmemelerini saðlayacak dripproof tipleri bulmak zor. Flüoresanlar için þimdi contalý flamanlar var. Bunlarý da bir akvaryum üreticisi kullanýyor. Aslýnda lamba ile su yüzeyi arasýnda cam bulunmamalý, varsa sýk temizlenmeli. Mutlaka cam olmamalý mý? Olabilir, ancak verim düþer, daha çok ýþýk harcamak gerekir.

Az önce isaka girdim orada da açtýðým bu konu toptan silinmiþ. Önce itiriraz eden biri çýktý, sonra birkaç karþýlýklý yazýþma oldu ve þimdi silinmiþ. Aslýnda oraya girmemeye karar vermiþtim. Bir arkadaþ beni aradý ve gülerek mutlaka bakmamý istedi. 2. sayfaya da baktým bulamadým çok yazýlar olmuþ gerilere gitmiþ sanýrým dedim, o da uçmuþ senin konu dedi.  ;D Ýyi dedim onlar da kurtuldu ben de. 

Aslýnda orada silinen birkaç uyarým olmuþtu, önce pm göderdim kimse aldýrmadý. Bazý hatalar var düzeltilirse para harcayýp test yapacaklar yanýlmaz yazmýþtým onlarý da silmiþlerdi. Sanýrým çatýþmaya bu nedenle baþladýlar. Halbuki makale dedikleri yazýlarda ne büyük yanlýþlar var. Ve okuyanlarýn bazýlarý da çok beðenmiþ baþucu notu, saðol bilmemne bey, allah razý olsun falan yazmýþlar. Suda çözünmüþ CO2 nin havaya geçiþi ile ilgili öyle yanýltýcý fikirler ve deðerler var ki difüzyonun ne olduðunu bilmeyen, atmosferdeki CO2 oranýný 85 ile 142 kat fazla yazan ve ayný yazý içinde bunu daha sonra bin kat küçülten, diðer brimlerde tam 1000 kat hatalar yapýlmýþ yazýlar var. 
Belki bunlarý tercüme ettiler, kaynak yanlýþtý, ya da alýþtýklarý deyimlerle yazarlarken hatalar oldu. Ayný sýcaklýða, ýsý dedikleri gibi. Armutu deve sanmakla benzer durum bu. Hatta daha da yanlýþ.
Hepimiz hatalar yaparýz ve doðru sandýklarýmýzda yanlýþlar çoktur. Önemli olan bunlarý görüp deðiþtirebilmek. Ben yanlýþýmý düzeltene teþekkür ederim, kendimi ona borçlu hissederim. Burada da devam edecek olursam bunu göreceksiniz. Ne yazýk ki insanlarýn çoðunluðu yanlýþý gösterene düþman olur. Yanlýþ ona aittir sanki. Kalitesiz kablo üreticisi midir nedirler bunlar  ???

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #23 : Ocak 29, 2008, 16:32:05 s »
Elektrikçilerde OSAKA marka T5 13w (53cm boyunda) 1.25YTL ve nanolarda kullanabileceðiniz 30cm boyunda 8w flüoresanlar 1 YTL.
Osram 24w kompact flüoresanlar 1470 lümen yani çok yüksek verimli, harcadýðýnýz elektriðe göre daha çok ýþýk veren ampüller de 5 YTL. OSRAM DSTAR TW 24W/865

Ve bunlar 6500K renginde olup tayflarýndaki yeþil ýþýk oraný çok düþük olduðndan yayýnladýklarý ýþýk bitkilerin kullanabildiði dalga boyunda. Yeþil ýþýk
yeþil yapraklar tarafýndan geri yansýltýlýr. Bitki bu dalga boyundaki fotonlarý kullanamaz. Atmosferden yeryüzüne inen güneþ ýþýðýnýn özelliði de ayný
olup, var olan canlýlar yaþamak için bu özellikleri geliþtirmiþtir. Yani bu özelliði olanlar dünyayý kaplamýþtýr.

Ýnsanýn yaptýðý ýþýk kaynaklarýný da bitki üretiminde verimli kullanmak istiyorsanýz boþuna diðerlerine para vermeyin. Ayrýca akvaryumda  kullanýmýnda
da elektrik harcayarak ýþýk saðlarken bitkilerin kullanmadýðý dalga boyunda ýþýk üretmeyerek daha düþük güçlü ýþýkla ayný sonuca ulaþýrsýnýz.
Anlatmak istediðim bu. 
-Daha az enerji harcamak,
-daha düþük maliyete ekipman satýn almak,
-gerekli olan dalga boyunda ýþýk saðlayarak boþuna para ödememek.. 

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #24 : Ocak 29, 2008, 16:48:52 s »
Yukarýda gördüðünüz çýnarý önce 3 e bölmüþ tek parçasýný býrakmýþtým. Dün akþam komple çýkardým, tüm akvaryumu kaplamýþtý, diðerleri ýþýk alamaz hale gelmiþ.
Bundan 2 küçük dal kýrýp diktim, çýkardýðým çýnarý da tarttým 315 gr geldi. Tek kök 315 gr.

halit2

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 256
  • Ad Soyad: Halit DEÐER
« Yantla #25 : Ocak 29, 2008, 19:14:26 s »
Maþallah. :)

quipu

• Üye
  • Süper Moderatör
  • leti: 162
« Yantla #26 : Mart 22, 2008, 14:44:19 s »
Bahsi geçen 865 kodlu Osram Duluxstar 24w 1470 lümeni Aydýnlatmanýn yetersiz olduðu 40 litrelik tankýma koydum. Geliþmeleri bildirmeye çalýsacaðým.

BurakONAL

« Yantla #27 : Mart 23, 2008, 14:24:28 s »
Bület bey, sizin bu 865 rek kodlu tasarruflu ampülleri böyle olumlu anlatýp, bizimde ne kadar arasak da bulamayýþýmýz bitiriyor beni!  ;D

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #28 : Mart 23, 2008, 14:47:44 s »
Ýstanbulda büyük Koçtaþ, Real gibi marketlerde 6000 saat ömrü olanlar 4.90-6.5 YTL, 10.000 saatlik ömrü olanlar 12 YTL.
Bazýlarýnda Osram bazýlarýnda GE, kimilerinde ikisi de var. Philips ise Carrefourda yüne yakýn fiyatlarla satýlýyor. Fakat benim gördüðüm Philipslerin üzerinde renk kodu yoktu.

BurakONAL

« Yantla #29 : Mart 23, 2008, 14:53:50 s »
Az Önce arka sokaktaki alýþ veriþ marketine gittim. Bi de ne göreyim 865 rek kodlu 4 çeþit pilips lamba (baþkada yoktu zaten. Heme aldým eve geldim.
Yanlýz bu seferde lümen iþi karþtýrdý;
CDL865
E27 ES 6000H
1040 lume 130mA 20 w
Bu lambadan 5 tane alsam 1 tane 865 kodlu 6400 lumelýk lambayamý eþit oluyo acaba?
Evde bi tasarruflu ampul daha var 6400 lumelýk. 15 veya 20 w olmasý lazým ah bi renk kodunu bilsem de kullanabilsem.
Ek olarak B sýýfý