Konu: Dip filtresi ve bitkiler  (Okunma sayýsý 6190 defa)

sabiht

• Yeni üye
  • *
  • Ýleti: 19
Dip filtresi ve bitkiler
« : Þubat 07, 2008, 10:52:41 öö »
Merhaba Arkadaþlar...

Dip filtresi bu güne kadar pek çok defa forumlarda  tartýþýldý. Ben de zamanýn da kullanan ve aldýðým sonuçlarda memnun olan biriyim.Dip filtresinde genel olan, bitkili akvaryumlar da kullanýlmamasýdýr. Ancak; benim iþ yerim de aþaðý yukarý üç yýldan bu yana bitkili akvaryum da kullanmaktayýz, filtre akvaryumun bir bölümünü kaplýyor ve üzerinde ortalama 4 cm kalýnlýðýnda çakýl ve midye kýrýðý karýþýmý var. Bu bölümde olan bitkilerin alýþma süreleri biraz daha uzun sürdü, ama þu anda köklüler ve filiz vermekteler. ( Limon ) Çalýþma þekli emerek, yani kumu filtre olarak kullanmasý ve uzun müddettir her hangi bir týkanma olmadý. Kafa motoru þeklinde deðil, hava taþý sistemi ile çalýþmakta ve su çok berrak, kristalize bir görünümü var.

Geçenlerde ben de 80 Lt lik akvaryumuma dip filtresi kurdum, madde madde anlatayým.

1- 3 cm yüksekliðinde, 5 cm geniþliðinde, 60 cm uzunluðunda kablo kanalýný aldým. Ölçü olarak tam ortadan 30 cm den iþaretledim.Akvaryumun sað tarafýna gelen bölüme, irili ufaklý bir sürü delik açtým ve bu deliklerin üzerini sineklik ile kapladým. Kanalýn diðer 30 cm lik bölümüne alt tarafýna yani iç kýsmýna ýsýtýcýyý yerleþtirdim ve sýcak kaynakla yapýþtýrdým. Ancak burada dikkat edilecek nokta, ýsýtýcý camýnýn hir bir yere deðmemesi gerekmekte yani etrafýnda tam su dolaþýmý olmasý lazým. Kanalýn her iki tarafýný da plastik plakalarla sýcak kaynak kullanarak kapadým. Kanalýn sol baþ tarafýnda ki plakaya, elektrikçiler de satýlan spiral kablo borusunun geniþliði kadar bir delik açtým ve daha sonra kablo kanalýný, akvaryumun önünden
2-3 cm içeri olacak þekilde yerleþtirdim. Bunu yaparken akvaryumu ortalayabilir yada saða yakýn yapabilirsiniz ancak; bitki dikecekseniz uygun alan býrakýn ben öyle yaptým. En sonun da kanalýn camla temas eden kanarlarýnýn her tarafýný hava almayacak þekilde silikon ile kapadým. Bunun amacý suyun yanlýzca deliklerde girmesini saðlamak.

2- Spiral kablo borusunun bir ucunu kanalýn sol baþýna açtýðýmýz delikten 5 mm kadar içeri soktum ve akvaryumun kenarlarýný takip ederek sol arka köþeden yukarýya doðru çýkardým ve boruya gereken þekli verdikten sonra, özellikle girdiði yerin etrafýný ve hareket etmemesi için bazý noktalarýný silikon ile yapýþtýrdým, Yine dikkat edin borunun etrafýndan giren yerden hava almamasý lazým.

3-Hava hortumunu ve ýsýtýcýnýn kablosunu da gene sol arka kenara silikon ile yapýþtýrdým

4-Sol arka köþede olan spiral borunun ucunu, debisi cok hýzlý ve çok yüksek olmayan bir iç filtre motoruna monte ettim. Bunu yaparken iç filtrenin alt haznesini de kullandým, þöyle ki; haznenin altýna spiral borunun gireceði kadar bir delik açtým ve boruyu 2-3 mm kadar sokarak etrafýný silikonladým ve haznenin içine bir parça biyolojik sünger de koydum ve tekrar motoruna taktým ve sol cama arkaya doðru vantuzlarýyla yapýþtýrdým. En sonunda dere çakýlý ile ortalama 5 cm kalýnlýðýnda malzeme ile akvaryumumu doldurdum ve sistem hiç bir þekilde görünmüyor, bir tek sol arka kenarda boru ve hortum var, onlarda siyah olduðundan belli deðil yani görüntü kirliliði yok...

Sistemin tamamý bu þekilde tamamlanmýþ oldu, burada önemli olan sistemin hiç bir yerden hava almamasý, su giriþinin yanlýzca açýlan deliklerden olmasý gerekmekte. Þu anda akvaryumum kurulu ve su git gide berraklaþmakta, bitkiler su anda adaptasyon süreci yaþýyor ama tutacaklar inþallah...

Saygýlarýmla...

hsn1139

• Yeni üye
  • *
  • Ýleti: 9
Ynt: Dip filtresi ve bitkiler
« Yanýtla #1 : Þubat 26, 2008, 21:38:02 ös »
Güzel olmuþ gerçekten.Peki fotoðraf koyabilir misin ?

sabiht

• Yeni üye
  • *
  • Ýleti: 19
« Yanýtla #2 : Þubat 27, 2008, 15:35:45 ös »
Merhaba Arkadaþým.. Öncelikle forum kurallarý gereði imza bölümüne adýnýzý ve soyadýnýzý yazarsanýz size daha kolay hitap edebiliriz...

Burada anlatýðým sistemi deneme amaçlý kurmuþtum ama gerçekten çok güzel sonuç verdi. Þu anda 200 lt lik akvaryumuma bu sistemin daha geliþmiþini kuruyorum, tabi fotoðraflayarak, kýsmet olursa bitirdikten sonra o sistemi fotoðraflarýyla birlikte özellillerini de anlatýrým..Saygýlarýmla...

hsn1139

• Yeni üye
  • *
  • Ýleti: 9
« Yanýtla #3 : Þubat 28, 2008, 22:11:19 ös »
Pekala teþekkürler.Açýkçasý resimlerle çok daha iyi anlaþýlcak.Çünkü ben ne yalan söyliyim pek anlamadým resimli daha etkili olacaktýr.
                                                                                            -Saygýlar-