Konu: YENÝ TABAN  (Okunma says 24150 defa)

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
Ynt: YENÝ TABAN
« Yantla #15 : Haziran 02, 2007, 23:17:52 s »
Onlinebitkiden gelenler elyaf deðil süngerle geliyor. Ben elyaf olayýný tam anlamadým açýkçasý. Bitkiler köklerini direk torfa sokmasýn diye mi koyuyorsunuz. Bu arada aakvaryum elyaflarý filtredeki debide parçalanýp motoru sýkýþtýrýp yakmayacak þekilde üretildiði için zamanla parçalanmaz galiba. Sanýrým onlinebitkiye gelen ithal bitkiler üretilirken doku kültürü bu süngerlere konuyor. kökler çok iyi tunumuþ oluyor ama benim zemine böyle þeyler koyasýn gelmiyor açýkçasý. Biraz alçak tutmaya çalýþýyorum.

Bu arada akvaryumlarda sýrf akvaryum malzemesi kullanýn lafý sýrf tüketim çýlgýnlýðýný artýrýr. Ülkemiz genelinde high tanklar kurup en ufak evde yapýlabilecek þeyi bile hazýr satýn alan hemen hemen kimse yoktur sanýrým. Eski akvaryum kitaplarýnda bazen çok ilginç tekniklere rastlanýyor. Eskiden imkanlar daha kýsýtlýyken insanlar elyaf yerine pamuk, tablet gübre yerine 1 sene kurutulmuþ balçýk, Co2 yani karbon takviyesi için maden suyu, demir için  paslý çivi kullanýyordu. Bence böylesi daha güzel. Ýnsan kendi eserini izlerken daha mutlu oluyor. Sonuçta biz bu iþi hobi olarak yapýyoruz. Bazen çok mu teknik yaklaþýyoruz acaba diyorum  :)

Ben de bu balçýðý kurutup küp þeklinde kesip gübre olarak uygulamayý düþünüyorum. Hatta kurutmadan evvel içine gübre, çiçek coþturan falan damlatýp daha besleyici hale getirebiliriz. BAlçýðý ben nereden bulabilirim ? Bir de balçýkla çamurun ne farký var ?

Nuri Üçüncü

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 266
  • Ad Soyad: NURÝ ÜÇÜNCÜ
« Yantla #16 : Haziran 03, 2007, 01:48:15 »
Elyaf koyulmasýndaki amaç,bitki topraðý ile kullanýlan çakýlýn karýþmamasý içindir. Baþka bir özelliði yoktur. Mümkün oldukça ince olmasý daha iyidir.  Elyaf herhangi bir þekilde darbe ve sürtünme olmayacaðýndan, deforme olacaðýný sanmýyorum.   

Nuri Üçüncü

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #17 : Haziran 03, 2007, 02:32:19 »
Alnt
Ben de bu balçýðý kurutup küp þeklinde kesip gübre olarak uygulamayý düþünüyorum. Hatta kurutmadan evvel içine gübre, çiçek coþturan falan damlatýp daha besleyici hale getirebiliriz. BAlçýðý ben nereden bulabilirim ? Bir de balçýkla çamurun ne farký var ?

Balçýk akarsularýn kýyýlarýnda sularýn çekilmesiyle oluþan, alüvyonca zengin bol minerali  birikim. Balçýk 1cm3 ölçülerinde kurutularak besinlerini özellikle kökleri vasýtasýyla alan bitkilerin kök diplerine konulur. Güneþte çok iyi kurutulmalýdýr.

Paslý çivide aþýrýya kaçmamak þartýyle uygulanabilir. Mesela 50lt. lik bir akvaryumda  kontrollü olarak  haftada bir veya iki gün tutulabilir. DEMÝR OKSÝT(pas) balýklara zarar verebilir.  Maden suyuda bana göre co2 için deðilde içinde bulundurduðu mineraller  için tavsiye edilmiþtir. KESÝNLÝKLE MADEN SUYU  YERÝNE,  MADEN SODASI KULLANMAYIN.   Her 100 Lt için 1þiþe  15 gün ara ile kullanýlabilir   anlattýklarým denenmiþ ve çoðunlukla uygulanan yöntemlerdir rakamlar tamamen denemeler sonucunda ortaya çýkmýþtýr

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yantla #18 : Haziran 03, 2007, 08:14:57 »
Ayrýca maden suyu mineralleri bol zengin ve sert bir su olduðu için özellikle diskus akvaryumlarýnda suyu çok sertleþtirmemesi için 100lt/1 þiþe konulmalýdýr.

sabiht

• Yeni üye
  • *
  • leti: 19
« Yantla #19 : Haziran 03, 2007, 13:26:11 s »
Arkadaþlar Merhaba..
Dün nihayet bitkili akvaryumumu yeniden kurdum. Enaltta 3 cm civarý quartz kum, ortada lav taþý ( bunlarý balyozla ezerek ufalttým) üstüne Prodac bitkikumu, önce lav tasý ile karýþtýrdým sonra üstüne 1 kat daha prodac serdim, ve en üstte hagen çakýl. 5 kök çýnar, 2 kök zeytin, 1 kök gül, 1 kök hançer , 3 adet kütük üzeri anubias, 3 adet de zeminde anubias, 12 kök de adýný bilmediðim ince uzun , saðýnda ve solunda yonca þeklinde yapraklarý olan bir bitki çeþidi.
Þu anda tüm bitkiler boynu bükük vaziyette, sýcaklýk 24 derece, 1adet osram flora 30 watt günde 7 saat yanýyor þimdilik, tetratec 700 filtre, atman 300 watt filtrenin su çektiði yere zemine paralel þekilde dibe yatýrdým.
Daha önceki denememe istinaden ve akvaryumda baþarýsýzlýk konusunu göz önüne alarak, þimdilik torf ve gübre balkonda torba içinde duruyor.
Gülay haným, ponza taþý ÝSAK da Tunç Sönmezoðlu'nun yazýsýnda vardý, ama dün Bursa trafiðinin rezilliði yüzünde fazla dolaþmadan hemen eve döndüm ve elimdekilerle yetinerek saat 15.00 - 20.00 arasý iþi tamamladým.
Artýk iþ beklemeye kaldý bakalým allah ne gösterecek... Saygýlarýmla...

Nuri Üçüncü

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
Ynt: YENİ TABAN
« Yantla #20 : Haziran 03, 2007, 14:01:23 s »
1adet osram flora 30 watt günde 7 saat yanıyor

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

aydınlatmanız çok yetersiz   ben size  iki  adet  24 watlık grolüx  flo ilave etmenizi  tavsiye ederim. Ayrıca en az 10 sa
at  açık olmalı. başarılar

mesaj alıntının içinde çıktı
« Son Dzenleme: Haziran 03, 2007, 14:15:14 s Gnderen: Nuri Üçüncü »

sabiht

• Yeni üye
  • *
« Yantla #21 : Haziran 04, 2007, 08:23:42 »
Nuri Bey Günaydın...

İSAK forumlarında, Bitkiler bölümünde, Tunç Sönmezoğlu'nun '' Bitki Akvaryumlarında Başarı '' adlı yazısını okursanız
neden öyle yaptığımı anlarsınız.....İlginiz için teşekkür edrim...Saygılarımla...
« Son Dzenleme: Haziran 04, 2007, 08:25:13 Gnderen: sabiht »

karamec

• Yeni üye
  • *
  • leti: 3
« Yantla #22 : Haziran 04, 2007, 14:00:37 s »
Sayın "sabiht" Prodac bitki kumunu bursa da nereden aldınız ve kaça aldınız acaba?Ben de bursa dayım ama ne bitki ne de malzeme alabilecek uygun bir yer bulabildim.
« Son Dzenleme: Haziran 04, 2007, 14:01:51 s Gnderen: karamec »

redpapillon

• Üye
  • Özel Üye
  • leti: 62
« Yantla #23 : Haziran 04, 2007, 15:19:03 s »
Ben yaklaþýk 2 ay önce alternanthera splendida ve rotala rotundifolia yeriþtirmek için 150,60,50 cm lik bir tank kurdum.Dibine 3 parmak kadar torf(saksý çiçekleri için olandan)üzerine parçalanmýþ mango köklerinden 1,2 cm çapýnda,üzerinede killi toprak koydum en üst tabakayada bitki kumu koydum.Aydýnlatma olarakta 6 adet osram flora florasan.Gün aþýrý olarakta kendi yaptýgým edta,potasyum sülfat ve bir kaç kimyasalýda ayrý ayrý gün aþýrý kullanýyorum.Bitkiler çok güzel geliþti ve renkleri tam formunda

sabiht

• Yeni üye
  • *
« Yantla #24 : Haziran 05, 2007, 10:47:47 »
Sayýn Karamec...
Aramýza hoþ geliniz...Ýmza bölümüne adýnýzý ve soyadýnýzý yazarsanýz size daha rahat hitap edebiliriz.
Yýldýrým polis karakolunun alt tarafýnda Ema Akvaryum ve Hürriyet de Tarýk Ýl Müdürlüðünün karþýsýndaki aralýkta
Gezeroðlu Akvaryum var, ayrýca Gezeroðlu Akvaryum da bitki de mevcut her ilisinde de bitki için topraklar var.
Ayrýca Yýldýrým Beyazýt caddede Euro Akvaryum var burada da bitki topraðý bulabilirsin....Baþarýlar...

karamec

• Yeni üye
  • *
  • leti: 3
« Yantla #25 : Haziran 06, 2007, 22:13:34 s »
Sayin Sabih,
Öncelikle hoşbulduk.
Söylediğiniz iki akvaryumcuyu da biliyorum hatta ikisinden de alışveriş yaptım.Özellikle emaakvaryumdan çok yaptım.Ama ikisinin de fiyatları çok uygun değil.Ema fena değil ama orada da bitki çok az.Anubias ve java fern var sadece.Sanırım internetten alıcam yine.
İlginiz için teşekkürler.
« Son Dzenleme: Haziran 06, 2007, 22:14:33 s Gnderen: karamec »

beter800

• Yeni üye
  • *
« Yantla #26 : Haziran 16, 2007, 18:23:52 s »
Arkadaþlar bilgiler için çok saðolun, deðiþtireceðim bitki tabaný için bende torfu deneyeceðim. Üzerine de elyaf ve kýrýk,  çakýl falan:-)

Selman Kahya

• Üye
  • **
  • leti: 71
« Yantla #27 : Kasm 08, 2007, 19:12:59 s »
Selam arkadaþlar torfun üzerine serilen elyaf filtrede kullandýðýmýz elyaftan mý?

Nuri Üçüncü

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #28 : Kasm 08, 2007, 19:35:45 s »
Akvaryumun tabanýný tek parça olarak kapatýyorsa,  filitre elyafý daha uygundur.  Elyafýn amacý kullanýlan taban malzemelerinin birbirine karýþmasýný önlemek veya suya bitki dikilirken, bakým yapýlýrken torfun suya karýþarak bulandýrmasýný önler. 

alpinho

« Yantla #29 : Kasm 09, 2007, 08:13:01 »
Bu torf konusunu baya bir araþtýrmýþtým.Hindistan cevizi torfu cocopeat olarak araþtýrdýðýmda bir firmayla temasa geçtim.Bana hemen geri döndüler

Sayýn Barýþ Er,

Bütün ürünlerimiz hijyendir.
Cocopeat ve husk chips ürünlerimiz ile akvaryumda kullana bileceðiniz
pH sý 2.5-3.2 olan sphagnum torfumuzun 20 lt. paketlerde gönderebiliyoruz.
Bunun için yapmanýz gereken iþbank beylerbeyi þb. 1136-0290232 Fatih Karakuþ
hs 10 ytl göndermeniz ve adres bilgilerinizi bize email yoluyla göndermeniz kafidir.
ürünleri kargo ile gönderiyoruz. kargo ücreti yaklaþýk 10 ytl tutuyor.
saygýlar

Bir arkadaþým bana bu konuda þu yorumu yazmýþtý ''Deðerlerine baktým, yanlýþ hesaplamadýysam 1 litre ürün 450 litrelik akvaryumun nitratýný 1mg/L kadar arttýrýyor, bu sorun yaratmaz. P deðeri gözüme çarptý, PO4 olarak deðil P olarak durduðu için mevcut deðer akvaryumda kaç mg/L olur bilemiyorum ancak 1mg/L'nin üstünü görürse ki öyle tahmin ediyorum özellikle yeni tankta yosun problemi olabilir. Demir  de çelatlanmadýðý için etkisini yitiriecektir, akv.lar için olan demir gübresi ile desteklenmeli. Aslýnda üzerine baþka bi katman çekilecek bir taban malzemesi olarak iyi seçim ancak karýþtýrýldýðý an kum daðýlýyor ne yazýk ki. Filtreye koyup da bu kadar maddeyi açýk suya vermek ne derece saðlýklý olur o da tartýþýlýr. Özellikle suyun alacaðý rengi ve ardýndan yosunlardaki geliþimi merak ediyorum''

Ayný firmada sývý gübre ve misket gübrede var eðer hatalý olmazsa burda firmanýn linkini vereyim sitemizde kimya bilgisi yüksek olanlar bu konuda uyumluluk acýsýndan degerlendirme yapsýn.Zira fiyatlar cok uygun hala ürünlerinin basýna akvaryum ibaresi girmemiþ.