Konu: Yosunla mücadele.  (Okunma says 10837 defa)

Selman Kahya

  • Üye
  • **
  • leti: 71
Yosunla mücadele.
« : Mart 05, 2008, 20:36:35 s »
Selam arkadaþlar, yaklaþýk 2 aydýr 100 litrelik bitki akvaryumumu adam etmeye çalýþýyorum. Bitki geliþimi güzel yalnýz bir sorunum var.

Bitkierin yapraklarýnda tüy gibi bir yosun türü oluþtu, ayný yosun zaman zaman camlardada oluyor. Camlarý silerek temizliyorum ama yapraklarýn üzerindekilerden bir türlü kurtulamadým.
Aydýnlatmada 0,50watt/litre olacak þekilde 1 adet Osaram Flora, 1 adet Phillips tld 950, 1 adet Sun-sun bitki florasaný kullanýyorum
Aydýnlatma 08:00-20:00 arasýnda kesintisiz olarak yapýlýyor. Ama bazen iþten geç geldiðim günler bu aydýnlatma süresi uzuyor.
Gübre olarak seachem flouris sývý gübre ve yine ayný markanýn tablet gübresini kullanýyorum.
Co2 ise DÝY mayalý sistem yaptým. Ýlk karýþým gayet verimliydi fakat 2. si pek verimli olmadý. Gaz çýkýþý bazen hiç olmuyor bazen 3-4 saniyede bir kabarcýk þeklinde oluyor.

Bu yosunla nasýl mücadele ederim. Sorun Aydýnlatmada mý yoksa Co2 nin düzensizliðinde mi?

Hangi balýk bana yardýmcý olabilir.

Cevaplarýnýz için þimdiden teþekkürler.

motorcufk

Ynt: Yosunla mücadele.
« Yantla #1 : Mart 05, 2008, 21:13:21 s »
slm dostum ilk önce bu sorun benim akvaryummumda da vardý dediðin þekilde!!!
ilk baþta güzelce taþlarý baþtan aþaðý yýkadým,akvaryumuda tabii ki...ve vatos ile salyangoz besliorum bu sorun kalktý ortadan...her yerde vardý,artýk yosundan eser yok  ;D

ayrýca co2 den kaynaklancaðýný zannetmiorum...!!!

Joker

  • Baðýmlý Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 277
Ynt: Yosunla mücadele.
« Yantla #2 : Mart 05, 2008, 21:33:59 s »
Bitki ve alglerin kullandýðý bileþiklerin bazýlarý ayný. Algler de karbondioksit kullanýr. Önemli olan sudaki ortak kullanýlan nitrat ve fosfatý bitkilerin kullanmasý ve alglere yeterince býrakmamasý. Bunun için bitkilerin fotosentez yapmasý, yani CO2 ve su ile þeker üretip oksijen vermeleri. Bunu yaparken de sudaki nitrat ve fosfatý da tüketirler ve diðer yardýmcý önemli madde demir bileþikleri ile diðer birkaç element. Fotosentez için enerjiyi de ýþýktan alacaklar. Iþýk spektrumu ve yoðunluðu yeterli deðilse fotosentez istenilen oranda olamaz, ayrýca bitki miktarýnýn da az olmasý, balýklarýn çok olmasý ve azot bileþikleri ile fosfatýn fazla oluþmasý alglerin aþýrý üremesini saðlayacaktýr. Durum böyle ise (ölçerek tespit edebilirsiniz) su eksiltme ve tamamlamalarý ile bunlarý min deðerlere düþürmeniz gerekir. Fosfat deðeri düþükse, akla gelen faktörler ýþýk ve CO2.
Uygun ýþýk da 865 kodlu ampüllerdir. Akvaryum lambasý olarak satýlan birçok flüoresan kýrmýzý dalga boyunda ýþýðý az üretip mavi yoðundur. Sadece mavi de bitkiler için yeterli deðil. 865 kodlu ampullerin ýþýk rengi 6500K olup gün ýþýðýna en yakýn renk. Ziraatçiler de kapalý ortamda bitki yetiþtirmede bunu kullanmaktalar.
Akvaryumlarda bizim normal kabul ettiðimiz, nitrat ve fosfat oranlarý dahi, doðadaki sularýn çok üzerindedir.

Flourish excel  bitkilerin sadece karbon ihtiyacýný karþýlar. Siz karbodioksiti yeterince çözemiyorsanýz excel bunun desteðidir. Ve mükemmel bir üründür. Tabletleriniz ise nedir bilmiyorum. Bunun dýþýnda tabletler de daha çok kökleriyle ozmos yapan bitkiler için gerekli. Yapraklarýndan geçiþ için sývý gübrelerden sera florena'yý önerebilirim. Ben sadece bunu kullanýyorum. Haftalýk su deðiþimleri sonrasý 20 litrelik akvaryum suyu için 5ml önerilen genel dozaj. Bu miktarý ilk ve 3. güne bölerek de kullanmak mümkün. Tabii bitki miktarý da dozaj için önemli. Demir ve diðer iz elementlerin ihtiyacýný florena ile karþýlayabilirsiniz. Nadiren potasyum takviyesi gerekebilir.

Asla yerli ve fosfat içeren katkýlar kullanmayýn. Çünkü yosun geliþimini sýnýrlamanýn en önemli uðraþý fosfatý düþürmektir. Sanki saksý bitkisi yetiþtiriyormuþuz gibi bu ucuz bileþik ne yazýk ki para ödenerek akvaryumlar için satýn alýnýyor. Fosfat ve nitrat, balýklarýn ve aþýrý yemlemenin akvaryumda oluþturduðu bileþiktir. Gereðinden fazla oluþur. Ve alg sorunlarý baþlar. Sera Florena, Hagen nutrivec gibi ürünler bu nedenle fosfat içermez. Florenada demir dýþýnda, bitkiler için gerekli olduðu bilinen diðer tüm iz elementler de mevcut olduðundan önerdim. 

bob marleyi görünce uzun yazdým galiba. :D   

 
« Son Dzenleme: Mart 05, 2008, 21:35:43 s Gnderen: Joker »

motorcufk

Ynt: Yosunla mücadele.
« Yantla #3 : Mart 05, 2008, 23:22:03 s »
dostum sonucu baðlamadýn  ??? ;D ;)

Nuri Üçüncü

  • Baðýmlý Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 266
  • Ad Soyad: NURÝ ÜÇÜNCÜ
Ynt: Yosunla mücadele.
« Yantla #4 : Mart 06, 2008, 01:15:05 »
Sanki saksý bitkisi yetiþtiriyormuþuz gibi bu ucuz bileþik ne yazýk ki para ödenerek akvaryumlar için satýn alýnýyor. Fosfat ve nitrat, balýklarýn ve aþýrý yemlemenin akvaryumda oluþturduðu bileþiktir. Gereðinden fazla oluþur. Ve alg sorunlarý baþlar. Sera Florena, Hagen nutrivec gibi ürünler bu nedenle fosfat içermez. Florenada demir dýþýnda, bitkiler için gerekli olduðu bilinen diðer tüm iz elementler de mevcut olduðundan önerdim. 

Bazý durumlarda balýk sayýsý az, bitki sayýsý çok olursa mecburen nitrat dýy olarak suya kazandýrýlmalýdýr. Nitrat azlýðý da yosunlaþmaya neden olur. Özellikle sakal yosunu oluþumunun en önemli nedeni  nitrat eksikliðidir.

Selman Kahya

  • Üye
  • **
  • leti: 71
Ynt: Yosunla mücadele.
« Yantla #5 : Mart 13, 2008, 12:32:19 s »
Dün akþam dýþ filtreyi temizledim.  Aþýrý yosunlanmýþ bitkilerin bir kýsým yerlerini budadým. Co2 sisteminide yeniliyorum. Bu akþam sanýrým onuda devreye sokarým. Iþýklandýrma için timer aldým. 5 saat açýk sonra 1,5 saat kapalý tekrar 5 saat açýk olacak þekilde ayarladým. Bir kaç hafta düzenli olraka 3 günde bir % 10-15 su deðiþimi yapacaðým.

Eðer yine çare bulazsam kimyasallara baþvuracaðým. Piyasada Sera algovec ve tetranýn bir kaç çeþit ürünü var.
Hangisini tavsiye edersiniz?

zaferisgoren

  • Yeni üye
  • *
  • leti: 2
Ynt: Yosunla mücadele.
« Yantla #6 : Kasm 28, 2008, 18:25:19 s »
Selam Selman,
Uncalýda Yosun akvaryum var.
Yosun imhasýnda cok iddialý bir markanýn Turkiye distributorlugunu almýslar.
WeitzWasserWelt markanýn adý.
Algenkiller micrompremium urunun adý.
Elimde katalogu var, fýrça yosunu, sakal yosunu, mavi yosunlar icin etkili oldugu yazýyor.
80ytl fiyatý; 2000lt su icin yeterli karýsým alýyorsun.
Aylarca kullanýlýyor yani.

Reklam yapýyormusum gibi oldu da  ben denemeye korktum þahsen?
Cok nerak ediyorum bir yandan.
Son care arayan arkadasýmýz varsa denesin? Adamlar cok iddialý..

admin

  • Baðýmlý Üye
  • *****
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
Ynt: Yosunla mücadele.
« Yantla #7 : Kasm 28, 2008, 20:57:07 s »
Bence hiçbir yosun ürünü için 80ytl vermeye deðmez ;D Bir dönem Sera algovec kullandm. Etkili gibi.

YILDIRIM ÖZDEMÝR

  • Baðýmlý Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 387
Ynt: Yosunla mücadele.
« Yantla #8 : Kasm 28, 2008, 22:42:42 s »
Dün akþam dýþ filtreyi temizledim.  Aþýrý yosunlanmýþ bitkilerin bir kýsým yerlerini budadým. Co2 sisteminide yeniliyorum. Bu akþam sanýrým onuda devreye sokarým. Iþýklandýrma için timer aldým. 5 saat açýk sonra 1,5 saat kapalý tekrar 5 saat açýk olacak þekilde ayarladým. Bir kaç hafta düzenli olraka 3 günde bir % 10-15 su deðiþimi yapacaðým.

En makul ve gerçekçi çözüm. Kimyasal kullanmak anlýk çözümden baþka bir fayda saðlamaz. Çözümü yukarýda belirttiðiniz gibi akvaryumun kendi dinamiklerinde aramalýsýnýz.