Konu: Yeþil nokta yosunu(green spot algae)  (Okunma says 30664 defa)

halit2

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 256
  • Ad Soyad: Halit DEÐER
Yeþil nokta yosunu(green spot algae)
« : Mays 12, 2007, 12:25:37 s »
Genellikle camda ve bitkilerin üzerinde oluþan bir tür alg topluluðudur.Bitkili akvaryumlarda sýkça rastlanan bir yosun tipidir.Özellikle camlarýmýzý istila ederek kötü bir görüntüye sebep olurlar.Bitki yapraklarýnda oluþan nokta yosunlarýda bitkiye zarar verirler.
Bitki yapraðýnda;

Camda;

Sebebi fazla ýþýklandýrmadýr.Iþýklandýrma þiddetini azaltarak nokta yosununu oldukça aza indirgeyebilirsiniz.

Vatozlar bu yosunu yemiyorlar yada yiyemiyorlar.Fakat karideslerin yediðine sahit oldum.Hatta videolarý: http://www.youtube.com/watch?v=fi5iA_OGv34
Eðilip eðilip koparýylar.Aðýz yapýlarýda, kýskaçlarýda bu iþ için çok uygun.Yanlýz buda çözüm deðil.Çünkü çok hýzlý yayýlýyorlar.Karideslerinizin sayýsý fazla deðilse önüne geçmeniz mümkün deðil.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
Ynt: Yeþil nokta yosunu(green spot algae)
« Yantla #1 : Mays 13, 2007, 08:11:53 »
Helal olsun o karideslere  ;D Ben bu kadar alg yok ettiklerini bilmezdim. Bildiðim iyi oldu. Her eve lazýmmýþ bunlar.

Bu nokta yosunu gerçekten gýcýktýr. Kolay kolay geçmeyen bir illettir. Yavaþ büyüdüðü için genlede anubiaslarda göze çarpar. Eðer anubiasýnýzý büyük bir hata sonucu kayaya kütüðe yapýþtýrmayýp kuma gömdüyseniz çok þanslýsýnýz. Onu oradan çýkýrýp lavaboda fazla da sert olmadan bulaþýk süngerinin yeþil kýsmýyla çiteleyin. Yosunlar yok olacak. Siz tekniði tam kavrayana kadar 1-2 yaprak da çok hasar görebilir. Sünger deterjansýz olursa daha iyi olur kanýmca. Bu çitelemeden sonra yaptýðýnýz ilk hatadan da kurutulabilir ve birkaç paket lastiði ile anubiasýnýzý bir kütüðe baðlayabilirsiniz. Birkaç hafta sonra lastiði çýkarmakta özgürsünüz.

halit2

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #2 : Mays 13, 2007, 10:44:35 »
Yanlýz karideslerin camdaki yeþil nokta yosunlarýný yediðini görmedim.Sadece bitki yapraklarýndakini yiyorlar.
Camdaki yeþil noktalar çok inatçý.Týrnaðýmla bile zor çýkarýyorum bazýlarýný.Bunuda karideslerin yemesi imkansýz.Belki sae ler yiyordur kimbilir?Hiç sae'miz olmadýðý için birþey diyemiyorum.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #3 : Mays 14, 2007, 16:31:19 s »
Benim oldu. Ama seachem excel ile 3.günü öldürdüm  ;D camdaki yosunlarý çýkarmak için Mkronun dikdötgen prizma þeklindeki 75mm uç olan uçkutusunu alýp camýný sökiyoruz onunla camý içten bir güzel bastýrarak siliyoruz. cam pürüsüz oluyor.

AngelsLament

• Üye
  • Özel Üye
  • leti: 56
« Yantla #4 : Mays 21, 2007, 23:43:14 s »
Bu noktalar illet birþey týrnaðýmla kazýrken týrnaðýmýn kýrýldýðýný hatýrlýyorum gýcýk olup bi süre ýþýk açmamýþtým..

redpapillon

• Üye
  • Özel Üye
  • leti: 62
« Yantla #5 : Mays 25, 2007, 13:55:17 s »
Bende yaklaþýk 100 tane kadar tiger nerite var camlarý ve bitkilerin üzerinde oluþan yosunlarý tertemiz yapýyorlar.Hatta akvaryum camlarý güneþ gördüðünden leþ gibiydi geçtikleri yerleri yolyol yapýyorlar.Tavsiye ederim

mumugul

• Yeni üye
  • *
  • leti: 1
« Yantla #6 : Mays 31, 2007, 17:46:50 s »
Bu sebeble ben de karides almak istiyordum. Karides hakkýn da hiç tecrübem olmadýðý için akvaryumcuya sordum. "Almaný önermem, bitkilerini keser ve gece balýklarýna saldýrýp öldürebilir, yavrularý hiç affetmez" dedi!

halit2

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #7 : Mays 31, 2007, 18:39:51 s »
Karides böyle birþey yapmaz.Kerevitle falanmý karýþtýrdý.Eðer karides olduðuna eminseniz ve bitkili bi akvaryumunuz varsa düþünmeden alýn. :)

redpapillon

• Üye
  • Özel Üye
  • leti: 62
« Yantla #8 : Mays 31, 2007, 20:55:51 s »
Karidesler öyle birþey yapmaz akvaryumcunuzun cahilliðine verin.
   saygýlar

Deniz47

• Yeni üye
  • *
  • leti: 8
« Yantla #9 : Haziran 01, 2007, 00:15:41 »
Selam;
Yesil nokta yosunu yada alg`ini neden bu kadar sorun ediyorsunuz ki?Akvaryumunuzda bu tür bir alg olusmussa sevinmeniz gerektir.Cünkü bu tür algler oturmus bir akvaryumu gösterir.Camlardan basit bir aletle temizlenebilinir.Bence sorun etmeyin.
Saygilar

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #10 : Haziran 01, 2007, 21:53:12 s »
yosun oturmuþluðu mu gösterir ? Eðer oturmuþluktan kastýnýz 3 ay temizlenmemiþ akvaryumsa olabilir ancak oturmuþ bir akvaryumun amanyok ve nitriti çok çok az nitratý su deðiþimleriyle makul seviyelere getirilmiþ olmasý gerekmez mi ? Ben genelde alglere akvaryumun temiz olmadýðý durumlarda rastlýyorum. Sizce alg bir sorun deðil midir ? Ayrýca nokta yosunu anubias yapraklarýndan ancak süngerle çýkarýlabiliyor.

Deniz47

• Yeni üye
  • *
« Yantla #11 : Haziran 02, 2007, 00:10:18 »
Selam,
Ben alg bir sorun degildir demedim.Sadece yesil nokta alg i sorun etmeyin diyorum.Bunun icin bir sey yapamazsiniz zaten ve gercekten de oturmus bir akvaryumun belirtisidir.Ama yavas büyüyen bitkilerin yapraklarinda dogal olarak olusur.Bunun icin de bu bitkiyi daha az isik alan bir yere koyun.Alglerin icinde sadece bu tür alg zararsizdir diyorum yine.Ilac kullanmaniz gerekmez.Camdaki yosunlari zaten normal olarak haftada bir silmeniz gerekir.
« Son Dzenleme: Haziran 02, 2007, 00:11:09 Gnderen: Deniz47 »

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #12 : Haziran 02, 2007, 09:09:40 »
Ben yanlýþ anlamýþým galiba  ;D Diðer yosunlar kadar arsýz deðiller heralde. Bu arada imzanýca ad soyad ve yaþ bilgielrinizi yazarsanýz sitemizde daha iyi bir paylaþým ortamý olacaktýr...

Saygýlarýmla...

halit2

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #13 : Haziran 02, 2007, 09:32:07 »
Hayýr yeþil nokta sanýlanýn aksine çok hýzlý bir yosun.Bence tam bir baþbelasý.Þahsen bir kere geldi baþýma ve akvaryumu bikaç haftada esir aldý.Silmeme, temizlememe raðmen hemence kendini yeniledi, herseferinde dahada fazlalaþtý.Sonuç akvaryumu bozdum.
Sebebi neydi biliyormusunuz.Herþey yolunda giderken, fermante co2 nin ömrü bitti.Bende yenisini hazýrlamaya üþendim.E tabi co2 yok.Besin bol, ýþýk bol; yosunlar için güzel bir ortam.Sonradan co2 hazýrlasamda çare olmadý. Ben þahsen oturmuþ akvaryumlarda oluþtuðu konusuna katýlmýyorum.Gitmiþti güzelim tank...

Deniz47

• Yeni üye
  • *
« Yantla #14 : Haziran 03, 2007, 02:45:34 »
(Besin bol, ýþýk bol; yosunlar için güzel bir ortam.)

Ne tür bir besinin bollugundan bahsettiginizi anlayamadim.Bitkilerin ihtiyaci olan 3 sey var benim bildigim.CO2,isik,gübre. Bunlardan birinin eksikliginde bitkinin büyümesi durur.Eger bunlarin her ücü de yeterli miktarda varsa;bitkiler nitrati hizla tüketirler ve algleri besinsiz birakirlar.Fakat bu 3ünden biri eksik ise sudaki nitrati tüketemezlerve  bu da algler icin bulunmaz firsattir.Hizla ürerler.
Oturmus bir akvaryumdan kastim ise;Nitriti ve amonyagi minumum olan bir akvaryumdur.Yani akvaryuma gerekli bakterilerin olusmus oldugu bir akvaryum bence oturmustur.Nitrat fazlaligi olabilir bu da baliklara da zarar verir,algleri de tetikler mutlaka.Ama nitratin yükselmesinin nedenlerini en aza indirebilirsek(mesela:düzenli su degisimleri,en fazla iki dakikada tüketilecek sekilde yemleme ve cürümüs bitkilerin akvaryumdan alinmasi ile);akvaryuma verecegimiz CO2 i yeterli bir sekilde verebilirsek,isiginda akvaryumumuza uygun olmasina dikkat edersek,bitkilerin ihtiyaci olan gübremeleri de düzenli bir sekilde yaparsak,cok da fazla bir sorun teskil etmez camlardaki yesil noktalar.Sonucta akvaryumdaki dengeleri bozan bizleriz maalesef.Yapilan hatalarin sonucunda istenmeyen durumlar ortaya cikiyor.
Saygilar
« Son Dzenleme: Haziran 03, 2007, 02:54:41 Gnderen: Deniz47 »