(Besin bol, ýþýk bol; yosunlar için güzel bir ortam.)
Ne tür bir besinin bollugundan bahsettiginizi anlayamadim.Bitkilerin ihtiyaci olan 3 sey var benim bildigim.CO2,isik,gübre. Bunlardan birinin eksikliginde bitkinin büyümesi durur.Eger bunlarin her ücü de yeterli miktarda varsa;bitkiler nitrati hizla tüketirler ve algleri besinsiz birakirlar.Fakat bu 3ünden biri eksik ise sudaki nitrati tüketemezlerve bu da algler icin bulunmaz firsattir.Hizla ürerler.
Oturmus bir akvaryumdan kastim ise;Nitriti ve amonyagi minumum olan bir akvaryumdur.Yani akvaryuma gerekli bakterilerin olusmus oldugu bir akvaryum bence oturmustur.Nitrat fazlaligi olabilir bu da baliklara da zarar verir,algleri de tetikler mutlaka.Ama nitratin yükselmesinin nedenlerini en aza indirebilirsek(mesela:düzenli su degisimleri,en fazla iki dakikada tüketilecek sekilde yemleme ve cürümüs bitkilerin akvaryumdan alinmasi ile);akvaryuma verecegimiz CO2 i yeterli bir sekilde verebilirsek,isiginda akvaryumumuza uygun olmasina dikkat edersek,bitkilerin ihtiyaci olan gübremeleri de düzenli bir sekilde yaparsak,cok da fazla bir sorun teskil etmez camlardaki yesil noktalar.Sonucta akvaryumdaki dengeleri bozan bizleriz maalesef.Yapilan hatalarin sonucunda istenmeyen durumlar ortaya cikiyor.
Saygilar