Konu: BÝTKÝLÝ AKVARYUMLARDA KARBON  (Okunma says 21400 defa)

Nuri Üçüncü

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 266
  • Ad Soyad: NURÝ ÜÇÜNCÜ
BÝTKÝLÝ AKVARYUMLARDA KARBON
« : Haziran 03, 2007, 02:53:09 »
Bitkili akvaryumlarda aktif karbon kullanýlmasý doðrumu? Görüþleriniz

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
Ynt: BÝTKÝLÝ AKVARYUMLARDA KARBON
« Yantla #1 : Haziran 03, 2007, 08:20:33 »
Karbon gerekmedikçe kullanýlmamalýdýr bence. Ünlü firmalar (taban malzemelerinde yaptýðý gibi ;D ) karbonlarýný çok överler. Sadece zararlý maddeleri alýr, gübreyi absorbe etmez yok þöyle yok böyle. Bence sadece torfu absorbe etmesi bile yeterli bir sebeptir. Ben akvarymumda karbonu 2 kez kullandým. O da kurulum zamanlarýnda oldu. Bir de duyduðuma göre karbondan kopup akvaryumda dolanan çok çok ufak parçalar balýklarýn mukoza tabakasýný yýpratýyormuþ. sanýrým diskus beslerken bununla karþýlaþanlar oldu.

Aktif karbon çok iyi bir tutucudur. Bu sebeple büyük moleküllü gerekli gereksiz herþeyi tutar. Büyük firmalara güvenmeyip aksaklýk olduðunda kullanýlmalý bence.

ephimetheus

• Üye
  • **
  • leti: 54
« Yantla #2 : Temmuz 10, 2007, 10:34:59 »
Birkan Beye katýlýyorum. Ama illâ cam gibi du isterim diyorsanýz Seachem Renew, Seachrem purigen ve Sera siporax içeren bir dýþ filtre kullanýn.

hakanserin

• Yeni üye
  • *
  • leti: 11
« Yantla #3 : Temmuz 10, 2007, 17:51:31 s »
Bence de gerek yok.Hatta bitkisiz tanklarýmda bile kullanmýyorum.

motorcufk

« Yantla #4 : ubat 23, 2008, 12:13:29 s »
ben akvaryumun cam gibi olmasýný istiyorum ne yapabilirim peki? ;)

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #5 : ubat 23, 2008, 13:45:59 s »
Akvaryumun cam gibi görünmesi iyi deðildir. Zaten sýkýcý oluyor. HAfif sarý en güzeli

motorcufk

« Yantla #6 : ubat 24, 2008, 23:31:55 s »
adminciiim güzel diosunda benim canýmý sýkýo ya obozukluk  :'(.ben istiyorum ki net olsun dýþ motorumda var...acaba kömürü bittiði için mi böle yapýo..ii temizlemio?

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #7 : ubat 25, 2008, 10:28:29 »
Kömür bitmez. ,bitmiþden beter olur. Bütün topladýðý maddeleri bir süre sonra suya salar akvaryumu daha rezalet hale getirir.

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
  • leti: 671
  • Ad Soyad: Barýþ VARIÞLI
« Yantla #8 : Mart 31, 2008, 15:51:28 s »
 Birkan bey ben akfit karbonun ömrünü þu þekilde biliyorum. Genelde ortalama 1 ay kadar ömrü vardýr ömrü dolduktan sonra sadece yeni madde tutmaz yada tuttuðu kadarýný býrakýr. Yani 1 ay sonunda 5 birim madde tutuyorsa ömrü bittikten sonra 1 birim madde emerse 1 birim madde salýným yapar. Gerekliliðine gelince bende sizin gibi sadece kurulum zamanýnda ve ana tankta yaptýðým ilaçlama sonucu ilaç kalýntýlarýný temizlemek için kullanmýþtým ve onun dýþýnda bende kullanmam çünkü bitki için eklediðiniz gübreyi bile tutabiliyor ve bitki için gerekli besin maddelerinin de çoðunu bünyesinde tutup bitkilere faydalanabilecekleri birþey býrakmadýðýný okumuþtum.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #9 : Mart 31, 2008, 16:17:14 s »
Evet haklýsýnýz sanýrým hepsini salmaz ;D Bu arada ufak karbon partikülleri filtreyi atlatarak balýklarýn mukozasýna(bilhassa diskus) zarar verebiliyormuþ.

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
« Yantla #10 : Nisan 02, 2008, 08:50:01 »
 Kýsacasý bitkili akvaryum için en gereksiz þeylerden birisi Karbon-Aktif karbon. Ben zamanýnda lazým olur diye iki kutu almýþtým býrakýn onlarý kullanmayý daha dýþ filtrenin içinde geleni dahi iki haftadan fazla kullanmadým. 3 paket'te bir kenarda bekliyorlar.

leaf21

• Üye
  • **
  • leti: 77
« Yantla #11 : Kasm 27, 2008, 01:14:28 »
BENCE SAKIN KULLANILMAMASI GEREKLÝ BUNU TECRÜBELERÝME DAYANARAK SÖYLÜYORUM

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #12 : Kasm 27, 2008, 15:42:34 s »
Durduk yere kullanmamak gerekir elbette ama SAKIN HAA diyecek kadar da deðil bence.

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 277
« Yantla #13 : Kasm 27, 2008, 20:48:52 s »
Aktif karbon bir hastalýk sonrasý, veya alg, salyangoz gibi canlýlar içim yapýlan ilaçlamadan ve olumlu sonuç alýndýktan sonra kýsmi su deðiþimi ile birlikte kullanýlabilir.
Klor oranýnýn düþürülmesinde de önemli yararý vardýr. 

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
« Yantla #14 : Aralk 03, 2008, 16:47:39 s »
Þuan sadece su deðiþim akvaryumunda suyu ilk dinlendirmek için doldurduðumda minik bir iç filtre içinde kullanýyorum aktif karbonu. Onun haricinde Bülent abinin dediði gibi ilaçlama sonrasýda iþe yarar þekilde kullanýlabilinir. Yada ilk kurulumda kullanýlabilinir ki bunu da zaten yine Bülent abi belirtmiþ.