Konu: Doðru yolda mýyým?  (Okunma says 14343 defa)

fehmi

• Üye
  • **
  • leti: 48
Doðru yolda mýyým?
« : Nisan 01, 2008, 10:44:31 »
Yolun baþýndaydým. Yeni bir akvaryum kurdum. Bol bitkili olsun istiyordum ve çok fazla araþtýrmadan çok çeþitli bitkiler satýn aldým. Ýlk baþlarda çok fazla bitkiyi 60 Lt. bir tanka týkýþtýrdým. Öyleki bu 60 Lt.nin ýþýklandýrmasý 2 ad. 9 watlýk dalgýç floresan idi. Ne kadar hata etmiþim. Bu hata bir çok bitkinin eriyip kaybolmasýna neden oldu.

Sonra yeni bir tank satýn aldým. Eski tanktan kurtara bildiklerimi bu tanka yerleþtirdim. Biraz daha bitki satýn aldým ve yine çok çeþit yaptým. Iþýk gücünü yükselttim. Mayalý sistem Co2 ve sývý gübre (sera florena ve NPK) vermeye baþladým. Zor durumdaki erimiþ bitkilerim yeni yeni canlanmaya baþladý. Bu geliþmeleri fotoðraflayýp sizlerin de doðru yolda olduðum fikrimin onayýný almak istedim. Lütfen yorumlayýnýz.

Alternanthera reineckii, aþaðýda iki adet resmi bulunan bu zor bitki benim ölçüm faktörümdür. Bu bitkideki düzelme emareleri benim umutlandýrýyor.

[imghttp://img142.imageshack.us/img142/7564/dsc00008le1.jpg]http://[/img]

quipu

• Üye
  • Süper Moderatör
  • leti: 162
Ynt: Doðru yolda mýyým?
« Yantla #1 : Nisan 01, 2008, 15:40:31 s »
Gübre ve ýþýk verdikten sonra benim bitkilerimde oldukça canlandýlar. Su ara bende difüzürü ayarlayýp co2 vermeyi düsünüyorum.

fehmi

• Üye
  • **
« Yantla #2 : Nisan 01, 2008, 19:23:13 s »
134w/190Lt=0.70w/lt.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yantla #3 : Nisan 01, 2008, 20:11:20 s »
Þu an cepten girdiðim için resimlere bakamýyorum ama anlattýklarýnýz ve ýþýk oranýnýz doðru yolda olduðunuzu gösterir gibi. Burasý bir forum, çok da kalabalýk olmayan bir bitki forumu üyeler veya yöneticiler dakikalar içinde cevap vermek zorundu deðiller zira chat yapmýyoruz. Kendi adýma okula gittiðim için gündüz cevap yazamýyorum.

halit2

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 256
  • Ad Soyad: Halit DEÐER
« Yantla #4 : Nisan 01, 2008, 20:31:23 s »
Bitkilerinizdeki yeniden diriliþ apaçýk ortada.Aydýnlatmada hangi floresanlarý kullanýyorsunuz acaba?

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 277
« Yantla #5 : Nisan 01, 2008, 21:15:55 s »
Bitkilerin geliþmesi, yeni yapraklar çýkarmalarý doðru yolda olduðunuzu gösteriyor. Iþýðýnýz da yeterli, þu an sudaki eriyikler de. Tek bir bitkiyi seçip bunu gözlemlerken diðerlerinin durumunu da gözlemleyin. Akvaryumda yaþatýlmasý zor bir türün yok olmasý, diðerlerinin iyi durumda olmasý korkulacak durum da olmamalý. Hepsinin istediðiniz gibi olmasý ise tabii en güzeli.

Ýleride belki karþýlaþabileceðiniz, bitkilerden bazýlarýnýn yapraklarýný dökmesi, bazýlarýnýn yapraklarýnýn delinmeye, çürümeye renk deðiþtirmeye baþlamalarý, alg oluþumunun baþlamasýgibi durumlar ise sistemin bozulduðunu veya oluþmadýðýný gösterir. Bu gibi durumlarla umarým karþýlaþmazsýnýz, ama bitkilerin büyümediðini sezdiðiniz anda dahi dýþardan müdahele etmeniz gerek.

Bu da ilk önce fotosentezin gereklerinden CO2 ve ýþýðý kontrol etmekle baþlanmalý. Lambalar eskimiþ olabilir, deðiþtirmelisiniz. CO2 yetersizdir, yenilemelisiniz veya difüzör sistemini kontrol etmelisiniz.
Iþýk kaynaðýnýz güçlü olabilir ama bitkilerin enerji saðladýlarý dalga boyunda ürettiði ýþýk oraný az olabilir. Bunlar da normalse yine fotosentezin katalizör gereði olan bileþikler tükenmiþtir. Mutlaka eklenmeli.

Bunun da en kolay yolu, gerekli bileþikleri istenilen oranda içeren kaliteli ürünler kullanmaktýr. Ve bunlardan en önemlisi demir oranýný kontrol etmek ve katkýyý buna göre kullanmak diðerlerinin tamamýný kontrol edip eklemekten daha kolay ve ucuz yoldur. Demir yanýnda bakýr, manganez, vanadyum, bor, çinko, molibden kontrolu yapmamak için bunlarýn tamamýný içeren sera florenayý kullanýp demiri kontrol ederek litrede 5,5-1,0 mg olarak tutmakla gerekli katkýlarý saðlamýþ olursunuz. Belki zamanla sadece potasyum eklemesi gerekebiliyor. Bunun için de seachem potassium istenileni saðlayacaktýr.
Bitkilerin protein sentezinde kullanacaklarý azot ve fosfor bileþiklerini ise saymýyorum, zaten balýklarýn bulunduðu bitkili sistemde bunlar en son kontrol edilecek faktörler. Kalsiyum ve magnezyum ise R/O suyu kullanmadýðýnýz için kullandýðýnýz suda yeterli miktarda bulunacaktýr. Su eksiltme ve tamamlamalar buharlaþmanýn eksilttið suyu tamamlama bitkilerin ihtiyacý olanýn siteme giriþini saðlar. 

Akvaryumun yeni kurulumu sýrasýnda ise tablet gübre kullanmayacak zemin hazýrlamak önemli bir konu.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #6 : Nisan 01, 2008, 21:26:11 s »
Helal Bülent abi. Sitenin imajýný da kurtarmýþ olduk ;D bu arada sanýrým su bitkileri de bazý artýklarýný yaprakta depolayabilir. Ara sýra 1-2 sarý yaprak görünce hemen panik yapmayalým ;D

fehmi

• Üye
  • **
« Yantla #7 : Nisan 02, 2008, 09:04:30 »
Evet Bülent bey kurtardý imajý... Hepinize teþekkür ederim.

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
  • leti: 671
  • Ad Soyad: Barýþ VARIÞLI
« Yantla #8 : Nisan 02, 2008, 10:46:34 »
 Fehmi bey ilk tank'ta yaptýðýnýz nispeten hatalý davranýþý ikiiinci tanký kurduðunuzda tekrarlamayýp daha profesyonel bir sistem kurmuþsunuz tebrik ederim. Bülent beyde zaten gerekli açýklamalarý fazlasýyla yazmýþ. Bu sitede yeniyim ama uzun süredir bitkili akvaryum iþi içindeyim ve çokça araþtýrmalarým oldu bunlarýn sonucunda da sizin yaptýðýnýz iþlemlere ulaþtým. Benim de þuanda büyük tankýmda besin yetersizliði problemim var. Uzun ca bir süre nano'ya yoðunlaþmýþ olduðumdan büyük tankla pek fazla ilgilenemedim ama þu aralar eksiklerimi tamamlýyorum ve yakýnda demir vee fosfat testlerimi kullanýp el yapýmý gübre ile sistemi canlandýracaðým. Sistemi o kadar boþlamýþým ki eskiden gözle çok rahat görebildiðim fotosentez bile þuanda yok denecek kadar az. Eski bitkilerimden cansýz olanlarý ya tamamen çýkardým yada saðlýksýz kýsýmlarý budadým. Bu gün nano için Eleocharis Parvula, Micranthemum Umbrossum yanýna ana tanka Alternanthera Reineckii aldým. Bakalým saðlýklý bir þekilde yetiþtirebilecekmiyim.

fehmi

• Üye
  • **
« Yantla #9 : Nisan 02, 2008, 11:27:01 »
Teþekkürler Devletabi.
Tüm çabalarýma raðmen bende fotosentez gözleyemiyorum. Bazan nereden girdim bu bitki iþine diye düþünüyorum. Dünyanýn da parasýný döktüm bu iþin yokluðunda. Hal böyleyken yinede ufacýk bir geliþme görsem seviniyorum.

"Akvarist; karlý daðýn zirvesinden aþaðýya yuvarlanan kartopudur."

quipu

• Üye
  • Süper Moderatör
  • leti: 162
« Yantla #10 : Nisan 02, 2008, 12:42:59 s »
Nasý yani ???

fehmi

• Üye
  • **
« Yantla #11 : Nisan 02, 2008, 12:47:14 s »
Nasý yani ???

:) Küçük baþlar ama hep büyür!...

fehmi

• Üye
  • **
« Yantla #12 : Nisan 02, 2008, 12:49:50 s »
Bitkilerinizdeki yeniden diriliþ apaçýk ortada.Aydýnlatmada hangi floresanlarý kullanýyorsunuz acaba?

2x18w grolüx
1x18w Flora Osram
1x20w Haqos 6500K
1x20w Tasaruflu ampul 865 6500K
1x14w Tasaruflu ampul 865 6500K
1x26w Tasaruflu ampul 865 6500K
Toplam:134 W / 190 Lt. = 0,70 w/lt.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #13 : Nisan 02, 2008, 16:57:03 s »
Yalnýz anubiasta hemen hmeen hiç sazda da hiçe yakýn olarak fotosentez görebilirsiniz sanýrým. Daha dallý budaklý bitkilerde gözlemleniyor genelde. CO2 bu hususta çok çok önemli. Bir de aydýnlatmanýzda çok fazla tasarruf ampülleri var. Bunlardan 0.70w/lt verimine gerçekten yaklaþabilmeniz için ampülleri dengeli yerleþtirmiþ ve reflektör birþeyler kullanmýþ olmanýz gerekiyor.

fehmi

• Üye
  • **
« Yantla #14 : Nisan 02, 2008, 18:08:27 s »
Kapakta reflektör var. Sadece 15 cm. kadar arka tarafa ýþýk veremiyorum. Kapakta flitre olan tank olduðundan (haqos Q-750) ileride buna da bir çözüm bulurum.