Konu: 100*40*50 florasan  (Okunma says 18235 defa)

Sasa41

• Yeni üye
  • *
  • leti: 6
100*40*50 florasan
« : Nisan 14, 2008, 19:54:25 s »
Merhaba arkadaþlar.
100*40*50 boyutlarýnda yeni bir bitkili akvaryum kurma çabasýndayým.  bir arkadaþým bitkili akvaryum için gerekli olanlarý þu þekilde sýraladý;
Iþýk
CO2 sistemi
Taban malzemesi
Akýntý sistemi
Taban malzemesi,CO2 ve akýntý iþlemlerini þu an çözmüþ bulunmaktayým. geriye tek sýkýntým ýþýk sistemi kaldý.
Akvaryumumda 4 florasan olacak þekilde dizayn ettim. Ayrýca elimde Resun marka b-25w ve r-25w iki florasan bulunmakta. bunlarý bitkili akvaryumda kullanabilirmiyim. ayrýca ek olarak hangi marka, hangi özellikte florasan almamý önerirsiniz (kaç w, özellikleri, nerelerden temin edebilirim, vs. ) bu konuda yardýmlarýnýzý  bekliyorum.

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
  • leti: 671
  • Ad Soyad: Barýþ VARIÞLI
Ynt: 100*40*50 florasan
« Yantla #1 : Nisan 14, 2008, 20:35:43 s »
 Halil bey bitkili akvaryumun en zor kýsýmlarýndan birisi kurulum aþamasý. Yapacaksýnýz beðenmeyeceksiniz yeniden yapacaksýnýz yine beðenmeyeceksiniz derken ideal sistemi bulacaksýnýz. Elinizdeki floresanlarýn Kelvin ve Lümen deðerlerini bilmediðim için birþey diyemiyorum ama tavsiye olarak kodunun sonunda 65 bulunan floresanlarý önerebilirim. Bir kombinasyon olarak ta iki adet Philips TLD 965 de luxe pro bir adet grolux bir adet'te Philips Aquarelle alabilirsiniz.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yantla #2 : Nisan 14, 2008, 21:47:24 s »
Resun floresanlar çok iyi deðil. B kodlu olan muhtemelen blue yani mavi ýþýk verir ki bitkili akvaryumlarda kullanýlmaz. Sylvania ve philiphs genel olarak tercih edilen kaliteli markalar. Akýntý sistemi diye biþeye de gerek yok. Sadece co2 ýþýk gübre

Sasa41

• Yeni üye
  • *
« Yantla #3 : Nisan 14, 2008, 23:08:18 s »
Resun floresanlar çok iyi deðil. B kodlu olan muhtemelen blue yani mavi ýþýk verir ki bitkili akvaryumlarda kullanýlmaz. Sylvania ve philiphs genel olarak tercih edilen kaliteli markalar. Akýntý sistemi diye biþeye de gerek yok. Sadece co2 ýþýk gübre
Birkan bey'in dediði gibi b kodlu florasaným mavi renk onu kullanmayý planlamýyorum. Diðerini de deðerlendirmek istiyorum. Geriye almam gereken 3 florasan kalýyor. bu konuda diziliþ anlamýnda hangi kombinasyonu yapmalýyým;
4 floresan kullanýmý
a) Philips TLD 950 deluxe pro 5300k veya TLD 965
b) Resun marka r-25w (elimde mevcut olan)
c) Philips TLD 950 deluxe pro 5300k veya TLD 965
d) Philips Aquarelle 10000k veya Aquastar
bu þekilde uygun olabilirmi? veya daha yararý olabilcek bir kombinasyon fikri olan varmý?
Ayrýca bu florasanlarýn maliyeti konusunda veya kolay bulunabilirlik anlamýnda bilgili arkadaþlardan da fikir almak isterim.

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
« Yantla #4 : Nisan 15, 2008, 10:37:41 »
Gayet güzel bir kombinasyon halit bey. (Resun için birþey diyemiyorum çünkü lamba nasýl birþey emin deðilim onun yerine grolux olabilir derim) Philips'leri 965 kodlu yani 6500 kelvin olarak alýn. Fiyat olarak þöyle söyleyim ben 18Watt Aquarelleyi Bursa'da bir elektronikçiden tanesi 10 liradan aldým ama daha ucuzuda bulunabilinir akvaryumcularda daha pahalýdýr. Philips'leri tam bilmiyorum ama 5 lirayýda geçeceðini zannetmem (Yine elektronikçilerde)

Sasa41

• Yeni üye
  • *
« Yantla #5 : Nisan 17, 2008, 19:26:52 s »
Yok, yok, yok. Oturduðum yerde hiç bir elektrikçide Philips TLD 950 deluxe pro 5300k veya TLD 965
ve  Philips Aquarelle 10000k veya Aquastar bulamadým. Aramadýðým elektrikçi, dolaþmadýðým yer kalmadý. Philips bayiisinde bile bu florasanlarý satmýyorlar. inanamýyorum:(
Bu florasanlarý internet üzerinden alabileceðim bir adres varmý? bu konuda bilgisi olan arkadaþlardan yardým bekliyorum. iyi günler..

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
« Yantla #6 : Nisan 17, 2008, 21:57:54 s »
Halil bey isterseniz www.canlibitki.com sitesini bir inceleyin. Ýþinize yarayacak birþeyler bulabilirsiniz.

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 277
« Yantla #7 : Nisan 18, 2008, 12:24:37 s »
Yok, yok, yok. Oturduðum yerde hiç bir elektrikçide Philips TLD 950 deluxe pro 5300k veya TLD 965
ve  Philips Aquarelle 10000k veya Aquastar bulamadým. Aramadýðým elektrikçi, dolaþmadýðým yer kalmadý. Philips bayiisinde bile bu florasanlarý satmýyorlar. inanamýyorum:(
Bu florasanlarý internet üzerinden alabileceðim bir adres varmý? bu konuda bilgisi olan arkadaþlardan yardým bekliyorum. iyi günler..

Bu flüoresanlarý bulamamanýz nedeniyle çok þanslýsýnýz. Boþuna fazladan elektrik bedeli ödeyecektiniz. Standart gün ýþýðý beyaz flüoresanlar bitkiler için çok daha verimlidir..
üzerindeki yazýlarda 865 kodunu da görürseniz ya da 6500K, bunlarý hemen alýn. 10.000K lik aquaskay, aquarelle güçlü ýþýk vermesine raðmen daha çok akvaryumun görünümüne katkýsý olacak lambalar. Philips sitesine girdiðinizde tatlýsu akvaryumu bölümünde aquasky isimli ampülleri göreceksiniz. Bitkilerin yararlanacaðý fotonlar da üretmelerine raðmen tayflarýnda bitkilerin enerji saðlayamayacaðý fotonlarýn oraný daha yüksek.

Amaç bitki ise kullanacaðýnýz lamba türleri 865 v grolux karýþýmýdýr. Mavileri de birine verin veya çöpe atýn.

Ýþinize yarayacak 4-5 liralýk flüoresanlar bunlar. Elektrikçiye sipariþ verirseniz getirirler. Ayrýca T8 Sylvania grolux ise 90cm likleri elektrikçide 8,4 YTL.

ÜRÜN BILGISI 
Siparis kodu 890986 15 
Ürün kodu 871150089098615 
Ürün ismi TL-D 25W Aquasky 1PP 
Siparis ürün ismi TL-D 25W Aquasky 1PP/12 
Ambalaj tipi 
Bir paketteki parça adedi 1 
Kutu adedi 12 
Dis kutudaki paketler 12 
Ürün üzerindeki Barkod 8711500890986 
Barkod EAN 2 
Dis kutu üzerindeki barkod 8711500891303 
Lojistik kodu 12 NC 9280 244 96525 
ILCOS kodu 
parça basina net agirlik 86.000 GR 
Yerine gelen EOC 
General Characteristics 
Duy/soket G13 
Ampul þekli T25 
Esas uygulama Akvaryum 
Kullanýþlý ömür 8000 hr 
%50 Hataya Kadar Ömür EM 8000 hr 
Electrical Characteristics 
onaylanmýþ ampul gücü 25W 
Ampul Gücü Teknik 27 W 
Ampul voltajý 82 V 
Ampul akýmý 0.393 A 
Environmental Characteristics 
Mercury (Hg) Content 8.0 mg 
Light Technical Characteristics 
Renk Kodu 965 
Renk geriverim endeksi 92 Ra8 
Renk (Metin) Aquasky 
Renk Sýcaklýðý 6500 K 
Ampul Iþýk Akýsý EM 1275 Lm 

ÜRÜN BILGISI 
Siparis kodu 890962 15 
Ürün kodu 871150089096215 
Ürün ismi TL-D 30W Aquasky 1PP 
Siparis ürün ismi TL-D 30W Aquasky 1PP/12 
Ambalaj tipi 
Bir paketteki parça adedi 1 
Kutu adedi 12 
Dis kutudaki paketler 12 
Ürün üzerindeki Barkod 8711500890962 
Barkod EAN 2 
Dis kutu üzerindeki barkod 8711500891310 
Lojistik kodu 12 NC 9280 254 96525 
ILCOS kodu 
parça basina net agirlik 103.600 GR 
Yerine gelen EOC 
General Characteristics 
Duy/soket G13 
Ampul þekli T26 
Esas uygulama Akvaryum 
Kullanýþlý ömür 8000 hr 
%50 Hataya Kadar Ömür EM 13000 hr 
Electrical Characteristics 
onaylanmýþ ampul gücü 30W 
Ampul Gücü Teknik 30 W 
Ampul voltajý 98 V 
Ampul akýmý 0.36 A 
Environmental Characteristics 
Mercury (Hg) Content 8.0 mg 
Light Technical Characteristics 
Renk Kodu 965 
Renk geriverim endeksi 92 Ra8 
Renk (Metin) Aquasky 
Renk Sýcaklýðý 6500 K 

Ampul Iþýk Akýsý EM 2100 Lm 

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
« Yantla #8 : Nisan 18, 2008, 15:35:37 s »
Bülent bey öncelikle iki floresanýn kullaným alanlarýný kesin bir çizgiyle ayýrmak lazým bence (Aquarelle ve Aquasky) Bu birazda beslediðiniz bitki ile alakalý. Eðer tamamý yeþil bitkilerden oluþacak bir akvaryumsa Daylight'lar ve Aquasky gibi ürünler biçilmiþ kaftandýr çünkü Renk sýcaklýk tablolarý incelenirse yeþil renk grafiðinin daha yüksek olduðu görülür.
Philips Aquasky

Ama kýrmýzý rengi baskýn olan bitkiler de beslenecekse o zaman Aquarelle en iyi seçim olacaktýr ki 10000 Kelvin olmasýnýn özelliðide burada zaten. Grafik incelendiðinde kýrmýzý renk barý en yüksek ürünlerden bir tanesi Aquarelledir.
Philips Aquarelle

Bitkiler dýþarýdan aldýklarý rengi yansýttýklarýndan kýrmýzý yapraklý bitkiler renklerini en iyi Aquarelle ile göstereceklerdir. Yeþil ve kýrmýzý renkli bitki birlikte besleneceksede Daylight, Aquarelle ve yanýna ek olarak da Grolux kullanýlabilir.

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #9 : Nisan 18, 2008, 17:29:25 s »
Burada bazý karýþýklýklar var sanýrým. Hem benim Philips, Osram ve GE den indirdiðim renklere göre foton miktarlarý sizin grafiklerden farklý hem de yansýtma konusu.
Bitkileri býrakýn, tüm cisimler gördüðümüz renk olarak isimlendirdiðimiz hangi dalga boyundaki fotonlarý yansýttýyorsa, bu fotonlar cisme enerji vermez. Diðer fotonlar cisimden cisim dýþýna elektron sýçramasý veya elektronlarýn olasýlýk bölgelerinin deðiþimi gibi olaylara neden olup cismin enerji kazanmasýna neden olur. Yani molekül ve atomlarýn titreþimlerini arttýrarak ýsý enerjisi kazanmalarýný saðlar.
Yeþil olarak gördüðümüz cisimler ve dolaysy ile yeþil yapraklar ise 500nano metredalga boyundaki ýþýðý yansýtarak bu fotonlarýn enerjisinden yararlanamaz.6500K rengindeki ýþýkta ise 500nm dalga boyu dolaylarýndaki foton oraný düþük olup 600nm ve 400nm özelliðindeki fotonlar peak yapar. Bunlar da yeþil cisimlerin yansýtmayýp enerjisini soðurduklarý fotonlardýr. 865 kodlu ýþýk kaynaklarý sarý kýrmýzý arasý ve mavi olarak isimlendirdiðimiz rengi veren dalga boylarýnda daha yüksek oranda foton üretir.
Yeþil oraný yani bitkinin enerjisini kullanamadýðý ýþýðý klorofil geri yansýttýðýndan biz onlarý yeþil olarak görürüz.
10.000K rengin ise adý blue sky olup, kýrmýzý olarak algýladýðýmýz foton oraný azdýr. Kýrmýzý yapraklýlar yansýttýklarý kýrmýzý oraný aquarellede daha az olduðundan daha iyi görünüz de diyemeyiz. Bunlarýn da yeþili yansýttýklarýný mikroskop ile yapraða baktýðýnýzda görebilirsiniz. 20X büyüteçle bile baktýðýnýzda yeþil noktalarý göreceksiniz. Onlarda da klorofil vardýr fakat kýrmýzýyý yansýtan pigmentleri olsa da sarý dalga boyundaki fotonlardan bünyelerine çok iyi alýrlar.

Eðer sürekli geliþen bitkileriniz varsa diðer koþullarý deðiþtirmeden eþit güçte sadece 865 kodlu ýþýk kaynaðý kullanarak gözlem hatta yaprak sayarak bou ölçelerek her iki durumu ölçü, þaþýracaksýnýz.
Ben sadece 865 kullanarak her hafta yarým kova bitki atýyorum veya verecek birini bulursam veriyorum.

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
« Yantla #10 : Nisan 18, 2008, 23:22:27 s »

Eðer sürekli geliþen bitkileriniz varsa diðer koþullarý deðiþtirmeden eþit güçte sadece 865 kodlu ýþýk kaynaðý kullanarak gözlem hatta yaprak sayarak bou ölçelerek her iki durumu ölçü, þaþýracaksýnýz.
Ben sadece 865 kullanarak her hafta yarým kova bitki atýyorum veya verecek birini bulursam veriyorum.

Ýþin teknik kýsmýný o kadar ayrýntýsýyla bilmiyorum. Sizin anlatýmýnýz benim için fazlasýyla teknik bir dil. Ama dediklerinizden þunu çýkardým (ki benim mesajýmdaki yanlýþ yazýmýda hatýrlattýnýz.) bitkiler kullanmadýklarý rengi yansýtýrlar. Yanýlýyormuyum? Yani 865 kodlu floresanlar yüksek yeþil renk deðerine sahip olduðu için kullanýmýnda yeþil renkli bitkiler bu rengi kullanmadýklarý için yansýtacaklardýr. Ayný þekilde Aquarelle dede bitkiler kýrmýzý rengi yansýtacaklar. Koyduðum grafikleri Philips Türkiye'nin sitesinden aldým. Aþþaðýya Philips'in sitesinden 3 farklý floresanýn grafiklerini tekrar eklemek istiyorum.

Philips Aquarelle: Philips Aquarelle

Philips Aquasky : Philips Aquasky

Philips Master TL-D Super 80 Philips TL-D Super 80

Sadece 865 kullanýmýyla yarým kova bitki budadýðýnýzý belirmiþsiniz. Bende 2 Aquarelle 2 Grolux ve 1 Osram 765 ile her hafta çabuk uzayan bitkilerimden büyük bir miktar budayýp akvaryumcuma veriyorum. Ama sizin deyiminizle bitkinin geliþimi sadece floresan'a baðlýymýþ gibi olmuþ. Bitkiler için katký maddeleri neler kullanýyorsunuz. Co2 miktarýnýz nedir (ölçüm yaptýnýzmý yada tahmini çözünmeyi biliyormusunuz) Bu konularda da bilgi verirseniz birlikte en iyi yöntemi bulacaðýmýza inanýyorum.
« Son Dzenleme: Nisan 18, 2008, 23:26:15 s Gnderen: Devletabi »

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #11 : Nisan 19, 2008, 11:15:01 »
Yine anlaþýlýr þekilde yazamamýþým. Birincisi, bitkiler kullanmadýklarý rengi yansýtýlar olarak bir kavram olamaz. Özellikleri nedeniyle bazý dalga boyundaki (yeþil olarak gördüðümüz) fotonlar yansýtýr. Ve bunlarýn enerjisini kullanamazlar. Akaryakýt, LPG, CNG taþýyan tankerlerin veya Petkim gibi yerlerde gördüðümüz bu tip maddeler depolanan tanklarýn, soðutulmuþ tankerlerin, buzdolaplarýnýn beyaza boyanmasýnýn nedeni; beyaz renkteki cisimlerin üzerlerine düþen tüm tayfý yansýtýp ýþýktan enerji alarak ýsýnmasýný engellemek içindir. Siyah cisim ise görülebilir ýþýðýn tamamýný soðurarak ýþýk yansýtmama özelliði var.  . 
Kýsaca bitkiler yansýttýklarý renkteki fotonlarýn enerjisini kullanamazlar. Çünkü bu fotonlar cisimden uzaklaþýr. Üzerine ýþýk düþen cismin üzerinden yansýmayan fotonlar cisimde kalýr ve cismin enerjisini arttýrýr. Bitkilerde bulunan klorofil ise yeþil, yeþil fotonlar yansýr ve biz de onlarý yeþil dediðimiz renkte görürüz. Diðer renklerdeki fotonlar yapraðýn renginin tonlarýna göre çoðunluðu yaprak üzerinde kalacak ve enerji verecektir. CO2 ve su bu enerji ile organik bir madde olan ve besin dediðimiz þekere dönüþtürülür.

10.000K lik ýþýk kaynaðý iþe yaramaz mý derseniz o da yararlý. Ama bunun ürettiði ýþýkta yeþil dalga boyundaki fotonlarýn lümen olarak deðeri fazla. Harcadýðýmýz elektriðin önemli bölümü ampül tarafýndan bu fotonlarý üretmek için harcanýr ve bitkilerce bunlar kullanýlmadýðýndan boþuna elektrik harcamasý yaparýz. Ve daha güçlü ýþýk kaynaðý kullanmak zorunda kalýrýz. Amaç sadece daha iyi görmek, daha güzel resim çekmek deðil de bitkileri daha az elektrik kullanarak verimli yetiþtirmek ise 6500K enerji kaynaðý olarak þu anda üretilen en uygun lambadýr. Ben bunu bir ziraat mühendisine sordum, suni ýþýklandýrma ile süs bitkisi veya ile besin olarak kullandýðýmýz bitkiler yetiþtiriliyor mu demiþtim. O da evet okulda okumuþtuk kýrmýzý ve mavi yoðunluklu çok özel lambalar kullanýlýyor fakat lambalarýn ne olduðunu hatýrlamýyorum demiþti. Bu konuda blgi istedim bulamadý veya aramadý. Konuyu bilen tanýdýðýnýz biri varsa onalrdan bilgi almak gerek. Ben sadece 3 tankta deneyerek gözlediklerim ve fizik bilgim ile yazdým. Sylvania aquasky (10.000K) ampülleri çýkarýp 6500K ampüller kullanýnca ampülleri taktýktan birkaç saat sonra yapraklarýn üzerinin oksijenle dolduðunu gördüm. Gerçi taktýðým ampüller yeni, çýkardýklarým 3 ve 6 aylýktý. Ama bitki geliþimi o günden sonra inanýlmaz arttý. Ve ampul dýþýnda hiçbir hiçbir koþulu deðiþtirmedim. Koþullarý deðiþtirmedim derken gübrelemenin arttýðýný eklemeliyim. Nedeni de sadece demir testi yaparak florena ekliyorum. Ampüller deðiþince 0,5mg/l demir oraný akvaryumun birinde 2 günde diðerinde 3 günde sýfýra inmeye baþladý. Eskiden 5 günde ayný durum oluyordu. Diðer koþullar deðiþmedi derken demir oranýný sabit tuttuðum için böyle demiþtim, fakat sarfiyatýn artmasý da deðiþimidr.  CO2 ise ayný veya bende aþýrý yüksek olduðundan ayný diyebilirim. Tabii bu arada bitkilerin büyümesi aþýrý hýzlandý. Durum aylardýr hala ayný. Kullandýðým güç ise 0,33w/l, 0,5 watt/litre küçük tank ise 0,73w/l.     

CO2 ise hiç ölçmüyorum. Dakikada bilmem kaç kabarcýk falan saymýyorum, sayacak da düzenek hiç yapmadým. Sanýrým benim tanklarda CO2 aþýrý fazla. Kendi yaptýðým hortum baðlanabilen solid kapaklar ile iki tankta 2 þer adet, 30litrelik nanoda 1 adet, ikiþer buçuk litrelik maya kabý var. Difüzörlerin tamamý ise alkol hazneli seramik tablalý cam difüzör. Bunlardan gazýn geçmesi seramiðin düþük porozitesi nedeniyle zor. Fakat benim kapaklarda sýzdýrma hiç yok. Kola þiþesi kapaðýna yapýþtýrma hortum deðil tek parça; hortum baðlama çýkýþlý. Hatta bir de 5 veya 8 litrelik su PET þiþeleri için kapak yaptým birini bitki yetiþtiren birine hediye ettim diðerini bu kaplar ince cidarlý ve basýnca dayanýklý olmadýðýndan kullanmadým. Kola þiþeleri daha kalýn et paylarý ile basýnca dayanýklý. Bendekiler sermik difüzör nedeniyle elinizle sýkýp ezmeyeceðiniz kadar sert yani yüksek basýnçlý. Seramik difüzörden gaz çýkýþý için yüksek basýnç gerekiyor ve tornada yaptýklarým hiç sýzdýrmýyor.
Forumlarda bazý yazýlarda CO2 patlamasý gibi yazýlar gördüm ve bir arkadaþýn baþýna gelmiþ. Aslýnda böyle bir þey olacaðýný da sanmýyorum, bu olayýn gerçek olduðundan þüpheliyim, belki yanýlýyorumdur. Yanýlýyorsam ve açýklayan olursa sevinirim. Þöyle düþünüyorum suyun belli sýcaklýk ve basýnçta çözebileceði gazlarýn oraný sabit. Daha fazlasýný gönderseniz çözünmez ve sudan çözünmeden sudan ayrýlýr. Aþýrý CO2 nin hayvanlara zararý olacaðý için CO2 oranýný yüksetmiyoruz derseniz bir oranda kabul. Ama aþýrý CO2 tank suyunu beyazlaþtýrýp bozuyor denilirse bunu bana açýklamanýz gerek. Çünkü ben bu olayýn maya kabýndan sývý gelmesi olarak düþünüyorum. Bir yerde maya kabýný akvaryumun tepesinde görmüþtüm ki bu tam bir falaket nedeni. Zaten bitkilerce CO2 kullanýlýyor ve onlar bol oksijen üretiyor. Bende gece gündüz CO2 fora. Þu ana kadar zararýný görmesem de bu da benim yanlýþ yaptýðým bir þey. 
Kýsaca bizim milletin CO2 patlamasý dediði olay maya kabýndan suya alkol ve mayalý þekerli suyun karýþmasý olabilir. Bunu için de cam difüzörün vortexlere ve diðer sistemlere göre avantajý kabýn dibinde maya kabýndan gelen sývýlarýn kalýp birikmesi. 
Bunlarýn dýþýnda, önümüzdeki günlerde çift hortum baðlanan özel bir kapak yapacaðým. Bunun bir giriþine maya kabýndan gelen hortumu baðlayýp sývýnýn ikinci kaba akmasýný saðlayýp, diðer ucu da akvaryuma göndereceðim. Çünkü seramik difüzörlerden mayalý suyu geri çýkartmak oldukça zor ve uzun uðraþ istiyor. 
Benim için verimsiz bir iþlem  :D 

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
« Yantla #12 : Nisan 19, 2008, 13:07:18 s »
Ama aþýrý CO2 tank suyunu beyazlaþtýrýp bozuyor denilirse bunu bana açýklamanýz gerek. Çünkü ben bu olayýn maya kabýndan sývý gelmesi olarak düþünüyorum.   

Bende aþýrý co2'nin suyu bozup beyazlaþtýrdýðýna inanmýyorum. Genelde suyun co2 den beyazlaþmasý denen olay mayalý sývýnýn suya karýþmasý ve su da küf meydana getirmesi ki bu zaten hem balýklar hemde bitkiler için öldürücü olabiliyor. Daha geçen gün baþka bir forumda buna benzer bir olay gördüm. Her ne kadar konuyu açan arkadaþ karýþamaz sistem saðlamdý desede aþýrý co2 nin neden olacaðýný zannetmiyorum zaten cevap yazanlarýnda hepsi suya sývý karýþmasý vardýr demiþ. Bende co2'yi gece gündüz kesintisiz veriyorum. Mayalý sistemle vortex kullandýðýmdan gece kafa motorunu kapatmak içine gaz dolmasýna neden oluyor ve motor tekrar çalýþtýðýnda içinde su deðil gaz oluyor. Bir kaç kere neredeyse yakacaktým kafa motorunu. Geceleri ph'ý hiç ölçmedim gündüzleri ise 6.5 civarlarýnda. Bir ara gecede ölçüp farký görmek istiyorum. Aydýnlatma konusunda dediðinizi de deneyeceðim. Þuanki Osram 765'in yanýna 2 adet daha Philips'in 865 yada 965 kodlu ürünlerinden alýp gözlemleyeceðim. Bakalým neler olacak. Bu arada hep kafamda olan bir soruyuda cevaplamýþsýnýz. Mayalý sistemle seramik tablalý difizör kullanýmý. Siz kullandýðýnýza göre belki bende becerebilirim. Tabi önce yeni ve saðlam bir kapak yapmam lazým.

quipu

• Üye
  • Süper Moderatör
  • leti: 162
« Yantla #13 : Nisan 19, 2008, 13:44:46 s »
Hocam kapak konusunda diy bölümünde benim yaptýðým bi kapak var ;D Sýzdýrmýyor ista difüzörle kullanýyorum su an.

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #14 : Nisan 19, 2008, 15:55:08 s »
Benim kapaklar bunlar paslanmaz çelikten yaptým, daha sonrakileri ise teflondan. Þiþe aðzýna oturma yüzeyine nitril conta koydum. Þimdi hortumun üzerine de kelepçe taktým. Çünkü hortumun geçtiði yerden de kaçýrdýðýný tespit ettim. Deterjan ve suyla hazýrlayacaðýnýz köpüðü kapaða kapladýðýnýzda kaçýrdýðý ortaya çýkýyor. Fakat vortex difüzörde basýnç yükselmeyeceði için kaçýrma olasýlýðý az.

Ýstanýn seramik difüzöründen ben de aldým, ya benim aldýðýmda imalat hatasý vardý ya da hepsi böyle. Çýkan gaz tanelerinin çapý büyük, hava taþýndan çýkar gibi. Bunda dolayýsýyla diðerleri gibi basýnç yüksek deðil kola þiþesini sýktýðýmda elimle þekil deðiþtiriyor. Yine de alkolü suya karýþtýrmama avantajý diðer hepsine göre önmli özellik. Boyularda CO2 0,2 mm çapýndan daha küçük gibi görünüyor. Bu da basýncýn aþýrý yükselmesine neden oluyor. Fakat çýkan gazýn küçük taneler halinde olmasý gazýn yüzey alaný büyüttüðünden suda çözünmesi daha fazla olacaktýr. gazýn tam karþýsýndan dýþ filtrenin çýkýþý nedeniyle CO2 taneleri tankýn her yerinde uçuþmasýna neden olduðundan yüzeye ulaþana daha fazla gaz suda erimiþ oluyor.