Mayalý sistemden, maya kabýný tam ¾ doldurmasanýz dahi hortum içine sývý karýþmakta. Bu sývý baþlangýçta içinde bir damlasýnda milyarlarca bakteri içeren þekerli su, birkaç gün sonra da sürekli artmaya baþlayan alkol oraný ile karýþýk þekerli ve bakterili sudur. Kuþ suluðu, vortex, minik motorlu vs difüzörlerde su direk tank içine karýþmakta ve herkes bunu karbon dioksit patlamasý olarak bilmekte. Aslýnda CO2’ in fazlasý su yüzeyinden ayrýlýr gider.
Hafta sonu 550 litrelik yeni bir tank kuruyorum tabii ki bitki olmazsa olmaz. Tank büyük olduðundan maya için 8 litrelik su þiþesi kullanacaðým. 2,5 litrelik kola þiþesi bu tank için yetersiz birkaç tane kurmak gerek. Ýçme suyu için üretilmiþ PET þiþeler basýnçlý sývý içermediðinden cidarlarýnýn ince olmasý nedeniyle basýnca mukavim deðil, patlayabilir. Bu nedenle seramik tablalý cam difüzör yerine basýncýn yükselmemesi için Ýsta vortex difüzör kullanacaðým. Bugün iki kapak yaptým.
Biri þeker, maya su koyacaðým PET su þiþesi için; diðeri de çift giriþli olduðundan yine çapý büyük fakat 1 litrelik bir plastik þiþenin vidalý aðzýna uygun. Ýkinci 1 litrelik kap boþ olacak veya devrilmemesi ve baþlangýçta içindeki hava miktarýn az olmasý için biraz su doldurabilirim.
Bunun kapaðýna iki adet delik delip M6 vida çektim. Buralara geçecek hortum baðlanacak boyuttaki delikleri pimlerin diðer uçlarýna da erkek M6 vida formu açtým. Vidalý kýsýmlara teflon sarýp Loctite vida sýzdýrmazlýk sývý contasý vidaladým. Þiþe aðzýnýn oturacaðý kanal içine de O-Ring yuvasý açtýðýmdan buraya nitril O-Ring yerleþtirdim. Bulduðum þiþe aðzýna bezettiðimden ve O-Ring'siz sýzdýrmazlýða güvenmediðim için Ben O-Ring ekledim.
Su þiþesine maya, su ve þeker koyup bunu hortum ve vana ile diðer þiþenin giriþine baðlayacaðým. Bunun altýndaki vida daha uzun olacak, resimde gördüðünüz böyle deðil. Maya kabýndan gelecek sývý bu þiþede toplanacak. Bu þiþenin diðer ucu da içinde su dönen vortexe gidecek. Tanka çok daha az alkol gideceðini umuyorum. 3 saat önce denemek için mevcut sisteme baðladým, ikinci þiþeye alkol damlýyor, bundan çýkýp akvaryuma giden hortumun içinden þu anda sývý çýkýþý yok. Resimde gördüðünüz damlalar hortumu kesmeden önce de vardý.
Ýki kap arasýna vana koyma nedenim ise mayayý yenilerken ikinci þiþedeki CO2 in boþalýp yerine hava dolmasýný engellemek.
Bu iki kapaðýn kalýbýný yapýp plastikten bassam, maliyetleri 5 kuruþu bulmaz. Ancak kalýp maliyeti, biri 2000 çiftli olan ise 2700 YTL. 10 senede kendini amorti edeceðini sanmýyorum.