Konu: Yine KARBODÝOKSÝT  (Okunma says 15224 defa)

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 277
Yine KARBODÝOKSÝT
« : Nisan 21, 2008, 20:07:46 s »
Mayalý sistemden, maya kabýný tam ¾ doldurmasanýz dahi hortum içine sývý karýþmakta. Bu sývý baþlangýçta içinde bir damlasýnda milyarlarca bakteri içeren þekerli su, birkaç gün sonra da sürekli artmaya baþlayan alkol oraný ile karýþýk þekerli ve bakterili sudur. Kuþ suluðu, vortex, minik motorlu vs difüzörlerde su direk tank içine karýþmakta ve herkes bunu karbon dioksit patlamasý olarak bilmekte. Aslýnda CO2’ in fazlasý su yüzeyinden ayrýlýr gider.

Hafta sonu 550 litrelik yeni bir tank kuruyorum tabii ki bitki olmazsa olmaz. Tank büyük olduðundan maya için 8 litrelik su þiþesi kullanacaðým. 2,5 litrelik kola þiþesi bu tank için yetersiz birkaç tane kurmak gerek. Ýçme suyu için üretilmiþ PET þiþeler basýnçlý sývý içermediðinden cidarlarýnýn ince olmasý nedeniyle basýnca mukavim deðil, patlayabilir. Bu nedenle seramik tablalý cam difüzör yerine basýncýn yükselmemesi için Ýsta vortex difüzör kullanacaðým. Bugün iki kapak yaptým.

Biri þeker, maya su koyacaðým PET su þiþesi için; diðeri de çift giriþli olduðundan yine çapý büyük fakat 1 litrelik bir plastik þiþenin vidalý aðzýna uygun. Ýkinci 1 litrelik kap boþ olacak veya devrilmemesi ve baþlangýçta içindeki hava miktarýn az olmasý için biraz su doldurabilirim.
Bunun kapaðýna iki adet delik delip M6 vida çektim. Buralara geçecek hortum baðlanacak boyuttaki delikleri pimlerin diðer uçlarýna da erkek M6 vida formu açtým. Vidalý kýsýmlara teflon sarýp Loctite vida sýzdýrmazlýk sývý contasý vidaladým. Þiþe aðzýnýn oturacaðý kanal içine de O-Ring yuvasý açtýðýmdan buraya nitril O-Ring yerleþtirdim. Bulduðum þiþe aðzýna bezettiðimden ve O-Ring'siz sýzdýrmazlýða güvenmediðim için Ben O-Ring ekledim.

Su þiþesine maya, su ve þeker koyup bunu hortum ve vana ile diðer þiþenin giriþine baðlayacaðým. Bunun altýndaki vida daha uzun olacak, resimde gördüðünüz böyle deðil. Maya kabýndan gelecek sývý bu þiþede toplanacak. Bu þiþenin diðer ucu da içinde su dönen vortexe gidecek. Tanka çok daha az alkol gideceðini umuyorum. 3 saat önce denemek için mevcut sisteme baðladým, ikinci þiþeye alkol damlýyor, bundan çýkýp akvaryuma giden hortumun içinden þu anda sývý çýkýþý yok. Resimde gördüðünüz damlalar hortumu kesmeden önce de vardý.

Ýki kap arasýna vana koyma nedenim ise mayayý yenilerken ikinci þiþedeki CO2 in boþalýp yerine hava dolmasýný engellemek.

Bu iki kapaðýn kalýbýný yapýp plastikten bassam, maliyetleri 5 kuruþu bulmaz. Ancak kalýp maliyeti, biri 2000 çiftli olan ise 2700 YTL. 10 senede kendini amorti edeceðini sanmýyorum.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
Ynt: Yine KARBODÝOKSÝT
« Yantla #1 : Nisan 21, 2008, 21:37:29 s »
Bülent abi peki bu suya karýþan alkol ve glikoz akvaryum dengedeyse nitrifikasyon bakterilerinin reaksiyonlarýna katalizör etkisi yapmaz mý?

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #2 : Nisan 21, 2008, 22:22:01 s »

Mesaj Sayýsý: 128

« Yanýtla #2 :»     

--------------------------------------------------------------------------------
Alýntý sahibi: admin üzerinde Bugün  19:37:29
Bülent abi peki bu suya karýþan alkol ve glikoz akvaryum dengedeyse nitrifikasyon bakterilerinin reaksiyonlarýna katalizör etkisi yapmaz mý?

Alkolün bana yararý var da bakterilere o kadar deðil. Bir süre sonra fermantasyonun durmasý alkol oranýnýn artmasýndan, bakterilerin bu ortamda yaþamamasý nedeniyle.
Bakteriler 12 hadi bilemedim en fazla 17 derece alkole dayanabilir. Suda þeker olsa da artýk nafile. Bu nedenle yüksek alkollü içkiler damýtýlarak yapýlýr. Yoksa þeker bittikçe doldur, sarhoþ bakteriler çalýþsýn. Hem sen hiç aþý, iðne falan olmadýn mý? Neyle dezenfekte ettiler iðnenin gireceði derini? Tentürdiyot yoksa alkolle deðil mi? Neyi öldürdüler alkolle? Bakterileri.
Bizim tanklarda sadece bitki yok balýk ta var, alkolik balýk bir süre sonra yemi beðenmez senden peynir, meze falan ister.  Tanka karýþan sývý sadece alkol de deðil þekerli ve trilyonlarca bakteri. Rengi bulanmýþ bir sývý karýþýmý.

Bak 2 saate benim CO2 kabýdan bulanýk su hortuma gelmiþ bile. Bunun miktarýný düþürmek için yaptým ben bunu.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #3 : Nisan 21, 2008, 22:30:35 s »
Hýmm. Ama alkol oraný bizim suda çok düþük olur. Deniz akvaristleri vodka döküyor ya ondan sordum. Milyonlarca bakterinin gelmesi gözümü korkutmaya yetti ama. Bülent abinin sistemi ben de 0.5 lt pete yapaym. Bu arada benim de peltier soðutucu projem var. Buradan reklamýný yapayým. T5 taktýk akvaryum þimdiden 28 derece

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #4 : Nisan 21, 2008, 23:01:13 s »
Maya kabýndan gelen borunun 0.5 litrelik kaba giriþini uzun tut, benim resimdeki gibi olmasýn. Ben uzunluðu 15 mm daha fazla olan hortum baðlantýsý da yaptým fakat resim çekerken kýsa olaný takmýþým, sonradan fark ettim. Ýki borunun þiþeye giriþi eþit olmasýn demek isiyorum, tanka giden kýsa mayadan gelen uzun olursa sývý karýþmasýný daha iyi önlersin.
Deniz akvaryumuna votkayý ilk kez duydum. Bakteriler için döküyorlarsa bana ters geldi veya yararýný düþünemedim. Palavra bir bilgi deðilse mutlaka bir açýklamasý vardýr. Eðer palavra ise bu da normal, o kadar çok doðru sandýðýmýz boþ, geçerliliði olmayan, sýfýr, ve hatta çok zararlý palavra var ki kafalarýmýzda inanamazsýnýz.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #5 : Nisan 21, 2008, 23:09:22 s »
Hýmm buharlaþarak geleni de hortumlar arasý farktan önleyeceðiz yani. E boþuna mühendis yapmamýþlar Bülent Abiyi ;D

quipu

• Üye
  • Süper Moderatör
  • leti: 162
« Yantla #6 : Nisan 22, 2008, 00:19:19 »
Bülent abi forumada genel baþlýðýnýn altýnda akvaryum için bulduðum e-booklarý eklediðim bir baþlýk var orada da mayalý  sisteme baðlanan seninki gibi bir sistem bulunmakta yanlýz orada kabarcýk suyun içerisinden geçiriliyor daha yararlý olur sanýrým?

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
  • leti: 671
  • Ad Soyad: Barýþ VARIÞLI
« Yantla #7 : Nisan 22, 2008, 08:52:43 »
 Bu resimde ikinci þiþenin içinde sumu var. Varsa ben niye göremedim :D Sanki direk Bülent beyin yaptýðý sistem gibi gözüktü bana. Yani bir maya þiþesi birde boþ þiþe.

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #8 : Nisan 22, 2008, 09:12:38 »
Bunu görünce belki denenmiþtir düþüncesiyle çok sevindim.  Aynýný düþünmüþtüm. Ancak ikinci kapta da buharlaþma olup hortumda tekrar alkol yoðuþabilir diye düþünüyorum. Ancak bu tek kaplýya göre daha az olacak, sadece buharlaþma ve yeniden yoðuþma ile oluþacak sývý karýþabilir, maya kabýndan direk sývý geçiþi olmaz düþüncesi ile bunlarý yapýp dün denemeye baþladým. Sabah baktým 2. kap çýkýþýnda hala sývý yok, iki kap arasý ise dolu.

Ben iki þiþeyi birbirine baðlamadým. Bazen sallýyorum, diðeri de sallanýnca burada biriken sývýnýn hortuma yükselmemesi için.
Ýkinci þiþe ise 1 litrelik oldu, nedeni iki hortum baðlantýsýný sýðdýrbileceðim kapak büyüklüðü uygun þiþe bunu bulabildim. Ve plastiði basýnca dayanabilecek kalýnlýkta. 1 litrelik olduðu için depolanmýþ CO2 hacmýný küçültmek için ise dibine su koymayý düþünmüþtüm.
Bu çizimde 0,3 litrelik soda þiþesi kullanýlmýþ ve içinde gazýn içinden geçirileceði su yok. Su koymak ve gelenleri bunun içinden geçirmek fena fikir deðil. Ýsteðimi elde edemezsen, boruyu uzatýp böyle yaparým. en azýndan karýþacak sývýda istemediðim maddelerin oraný düþmüþ olur. Benim ikinci þiþeye geliþ borusu diðerinden 10mm uzun, kapak içine ikisinin çýkýþý ayný düzeyde deðil, sývýnýn kohezyon özelliðinden çýkýþa yani diðer uca karýþmasýný önlemek için böyle yapmýþtým, uzatmak daha yararlý, buna hortum takýp biraz daha uzatabilirim. 

Artýk kendime "akvaryum nedeniyle sen kafayý iyice yedin, git tedavi ol" diyorum.    ;D

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #9 : Nisan 22, 2008, 09:13:33 »
Soda þiþesinde su yok sanýrým. Böyle birþey yazmýyor.

quipu

• Üye
  • Süper Moderatör
  • leti: 162
« Yantla #10 : Nisan 22, 2008, 12:27:17 s »
hýmm sanýrým benim aklýmda öyle kalmýþ ozaman

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #11 : Nisan 22, 2008, 16:29:12 s »
Bu sistemi ben de uygulayacaðým. Sýrf yapmak için bugün arkadaþýma 500ml ufak þiþe Coca-Cola ýsmarladým. Kendim kola içmiyorum da  :) Kimse de içmesin diyorum. Kemik eritir, mide eritir, diþ eritir, amerikaya zengin eder, ovadaki derin sondaj kuyusuyla ülkeyi susuz býrakýr.

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
« Yantla #12 : Nisan 22, 2008, 22:20:10 s »
 Öyle deme Birkan tualet ve lavobo temizliðinde çok yararlý bir madde :D

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #13 : Nisan 23, 2008, 08:05:33 »
Öyle diyorlar ama bence o da yanlýþ. Mikroplar ölür ama bu sefer herYer yapýþ yapýþ olur.

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
« Yantla #14 : Nisan 23, 2008, 13:59:10 s »
 Üstüne bide su dökersin tamam iþte :D