Konu: Alternanthera Reineckii  (Okunma says 9794 defa)

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
  • leti: 671
  • Ad Soyad: Barýþ VARIÞLI
Alternanthera Reineckii
« : Mays 26, 2008, 16:42:33 s »
 Bu bitkiyi akvaryumumun eski halindeyken aldým. Bir baðdan yaklaþýk 6-7 kök 10-15 cm civarý bitki çýktý. O zamanlar uzun boylu ve çok besin tüketen bitkim bol olduðu için geliþim sýfýra yakýndý. Þimdiyse tankta dizayný deðiþtirdim ve uzun boylu fazla besin tüketen bitkilerin çoðunu çýkardým bir kýsmýný besin kontrolü için tankta býraktým ve yerlerine Rotala Walichii ile Rotala Indica Green ve Parvula ektim. Þuan Walichii ve Indica'nýn geliþimleri gayet iyi parvulada yakýnda sürgün vermeye baþlar ama Alternanthera'larda hala bir geliþme göstergesi yok. Bu bitkinin yüksek ýþýk ihtiyacý olduðunu biliyorum bunun dýþýnda ne yapmak gerekli acaba.

Tankým hakkýnda biraz bilgi vereyim. Boyutlar 80*30*45(Y) Mayalý sistemle co2 veriyorum ve vortex'le çözüyorum. Haftada iki kere gerekli miktarda NPK+Diy Sývý gübre takviyesi yapýyorum. Aydýnlatmada 2*18 Watt Philips Aquarelle 2*18 Watt Sylavania Grolux 1*18 Watt 765 Daylight var ama þuanda bitki az olduðu için 2 adet Grolux ü kullanmýyorum.

Belki akþama bitkinin resimlerini ekleyebilirim. Durumunu tarif etmek gerekirse boyda hiçbir geliþme yok. Geldiðinde üzerinde olan yapraklar çürüme eðiliminde renk olarakda kýrmýzýdan çok uzakta.

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 277
Ynt: Alternanthera Reineckii
« Yantla #1 : Mays 30, 2008, 23:53:00 s »
Yarýn eline geçecek kapak sonrasý sonuca þaþýracaksýn. Bende her tankta ikiþer adet 2.5 litre maya kabý var. Ve bildiðin gibi seramikli cam difüzör.
Yýllardýr bitkisi olmayan birine de kapak verdim, geçen hafta bitki vermek için aradýðýmda istemem ben de atacak duruma geldi dedi. Hem de 3 haftada.

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
« Yantla #2 : Mays 31, 2008, 01:35:04 »
Muhtemelen dediðin gibi olacaktýr abi ama ben karar veremedim hala göndereceðin kapaðý nano'damý kullanayým yoksa büyük tankýmdamý. Þuan nano içler acýsý halde ve acil düzgün co2 takviyesine ihtiyacý var. Ama sanýrým büyük akvaryumdaki görüntü kirliliðini kaldýrmak için kapaðý ve seramikli difizörü büük tankýmda kullanacaðým.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yantla #3 : Mays 31, 2008, 15:22:36 s »
Bence büyük akvaryumda benim kuþ suluðu tekniðini kullanabalirsiniz. Ben gazý filtreye o üstündeki hava alma giriþinden çektirdiðim için þiþede basýnç oluþturmadan (hatta basýncý 1'in altýna çekmeye çalýþarak) gazý emiyor.

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
« Yantla #4 : Mays 31, 2008, 17:55:49 s »
Birkan þuanda zaten vortex kullanýyorum ve çözünmeden memnunum tabi þiþede basýnçta yok ama problem seramik tablalý difizör. Dahada tam karar verebilmiþ deðilim nerede kullanacaðýma. Bugün Bülent abinin yaptýðý kapak elime ulaþtý kendisine teþekkür ederim. Elimde birde ekstradan Akifin kendin yap sistemlerde gösterdiði kapaktan var ve o da gayet saðlam gözüküyor ama daha denemedim. Ýkisini de kullanarak akvaryumlarda mayalý sistemle birisinde vortex diðerinde seramik tablalý difizörü kullanmayý düþünüyorum ama hangisi hangisine problem bu. Asýl problemimize dönecek olursak da Alternenthera larda hala bir geliþme ibaresi yok.

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #5 : Mays 31, 2008, 23:06:22 s »
Mayalý sistemde, tanka istenmeyen maddeler kesinlikle karýþýyor. Ve çoðu kimse de bunu CO2 patlamasý olarak düþünüyor. CO2 fazla çözündüðünde KH2 ve daha az ise, pH 5 e düþüyor baþka bir sorunu yok. Cam difüzörlede ise maya kabýndan gelen alkol ve þekerli su difüzör tankýnda birikiyor. Fakat bu difüzörde de CO2 nin seramik tabladan çýkabilmesi için basýncýn yüksek olmasý gerek. Bu da kola kapaðýna yapýlan baðlantýnýn patlayýp CO2 nin dýþarý çýkmasýna neden oluyor. Bu kapaðý yapmamýn tek nedeni bu. Mayada vortex difüzör problemli. Arkadaþa kurduðumuz sisteme sývýnýn karýþmemesý için 2. þiþe koydum fakat vortexe sývýnýn yine ulaþtýðýný gördüm. Hatta bu pervanenin dönmesini dahi engelledi.

Vortex temizlendikten sonra pervane dönerken. Üsteki beyazlýk CO2 Aslýnda bu resimleri CO2 konusuna koymak gerek.

Bu þiþe 10 litrelik, damlama þiþesi 1 litre, 15 günde 100 gr kadar sývý burada birikiyor.

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
« Yantla #6 : Haziran 01, 2008, 01:19:14 »
Bülent abi bende tek þiþeli mayalý sistem ve vortex var ama hiç vortex e doðru bir sývý hareketi yok. Acaba bu sistemi kurarken kullandýðým malzeme miktarýndan mý kaynaklanýyor. Saniyede 2 yada daha üstü kabarcýk alýyorum ama hiç mayalý sývýnýn sisteme karýþmasý gibi bir problemim olmadý. Sistemde kullandýðým malzeme miktarý 2 litre su 3 su bardaðý þeker 5 çay kaþýðý maya þeklinde.

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #7 : Haziran 01, 2008, 09:09:50 »
Önce kapak elinize geçti mi onu sorayým.

Vortexli sistemde, seramikli difüzördeki gibi karþý basýnç yok. Hatta vortex içinde santrifüj su hareketi nedeniyle basýnç düþüyor. Maya kabýnda buharlaþan veya bezen sallamalar nedeniyle veya þiþenin devrilmesi sýrasýnda hortuma çýkan þekerli suyu, vortex emip yukarý alýr. Karþý basýnçlý difüzörde ise hortum içindeki su yukarý emilir göremeyebilirsiniz. Ayný durum piyasada satýlan pompalý difüzörler için de geçerli. Damlatma kaplý mayalý sistem kurduðunuzda ikinci kap dibinde biriken sývý, bu ikinci þiþe yoksa dibinde toplanmayý gözleyemezsiniz. Ben Ýkinci kaptan da sývý çýkýþýnýn olacaðýný sanýyorum. Hatta vortex içinin kirlenmesinden gözledim. Seramikli difüzörde ise cam hazne içinde biriken maya kabý içindeki karýþým ile ayný renkte sývýyý göreceksiniz.

Bu karýþmanýn aþýrý olduðu durumlarda ise forumlarda CO2 patlamasý oldu, tanktaki su beyazlaþtý gibi yazýlar gördüm. Bu beyazlaþma renksiz CO2 nin tank suyunda aþýrý çözünmesinden deðil mayalý kap sývýsýnýn karýþmasýndan olduðunu sanýyorum. Umarým böyle durumu yaþamazsýnýz. Ama bir sorunun olma olasýlýðý varsa mutlaka karþýlaþýlacaktýr. Sende, bende veya baþka birilerinde.
Sizde vortex içinde beyaz renkli, pelteye benzer, bulutsu kirlenme olmuyor mu?

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
« Yantla #8 : Haziran 01, 2008, 19:09:18 s »

Sizde vortex içinde beyaz renkli, pelteye benzer, bulutsu kirlenme olmuyor mu?

Evet kapak elime geçti Teþekkür ederim. Dün aldým kargodan. Bu gün kullanmaya baþlayacaðým. Ben vortex'in içinde hiç öyle bir oluþum gözlemlemedim ve co2 patlamasý dedikleri mayalý sývýnýn suya bulaþmasý gibi bir problem hiç yaþamadým. Belki tankýn yerde maya þiþesininde hemen yanýnda durmasýyla alakasý vardýr bilemiyorum.

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #9 : Haziran 01, 2008, 23:24:09 s »
Þanslýymýþsýnýz, benim de maya þiþeleri yerde, tanklar 70cm yukarýda. Bugün, yeni bir þiþe hazýrladým. 2 saat sonra hafif sallayýnca gazoz gibi kabardý, ikinci þiþeye sývý gitti.

quipu

• Üye
  • Süper Moderatör
  • leti: 162
« Yantla #10 : Haziran 04, 2008, 18:59:20 s »
Bende yaþamadým þu ana kadar sývý karýþmasý, checkvalfýn içinde 1 damla kadar oluþuyor bi hafta sonra fln o kadar :)

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
« Yantla #11 : Haziran 05, 2008, 08:59:41 »
 Salý sabahý hazýrlandým evden çýkmak üzereydim büyük tankta yemlemeyi yaptým ve küçük tanký incelerken kedi odaya geldi ve oynamaya çalýþýrken maya þiþesini devirdi ve akvaryuma doðru sývý akýþý hemen baþladý. Allahtan iç filtreye baðlýydý hortum hemen fiþi çektim hortumu çýkarýp tersine doðru yani þiþeye doðru üfledim ve hortumdaki sývýyý boþallatým ama herhalde karýþan olmuþtur yine buda benim ilk mayalý sývýnýn akvaryuma karýþmasý tecrübem oldu :D