Konu: 500 litrelik bir tankta Karbondioksit sistemi  (Okunma says 14160 defa)

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 277
500 litrelik bir tankta Karbondioksit sistemi
« : Haziran 01, 2008, 00:20:10 »

10 litrelik su þiþesi (CO2 reaktörü, veya CO2 üretim kabý) kapaðý özel yapým. Hortum baðlantýsý kapak ile monoblok, yapýþtýrma deðil.
Buradan çýkan hortumdaki cekvalf kapta deðiþim yapýldýðýnda diðer kaptaki gazýn geri kaçýþýný önlemek için.
Hortum 1 litrelik 2. kaba baðlý. Su þiþesinden (maya kabýndan) gelen sývýnýn difüzöre gidiþini önlemek için bu þiþe konuldu. Buharlaþan alkol,
hortumda yoðuþtuðunda 2. þiþeye damlýyor. 2. þiþe kapaðý çift hortum baðlantýlý. Bunun kapaðý da özel yapým ve diðeri gibi teflondan yapýlma.
Bu þiþenin kapaðýndaki, iki adet vidalý hortum baðlantýsýnýn vidalarýna sýzdýrmazlýk için loctite sývý conta sürdüm.
Sýzdýrmazlýk için bu kapaðýn içinde O-Ring var, reaktör kapaðýnýn altýnda ise viton conta mevcut.
Ýkisinin farklý olmasý sadece þiþe aðýzlarýnýn tasarým farký nedeniyle, baþka bir özelliði yok. Önemli olan sýzdýrmazlýk.

2. þiþeden çýkan hortuma da difüzöreden gelecek suyun geri geliþini önlemek için cekvalf koydum. 500 litre/saat debili ATMAN fitrenin
tanka geri dönüþünde hortum Ýsta vortex difüzöre yukarýdan teðetsel olarak giriyor. Suyun difüzör içine giriþinde ve difüzörün altýda çark var.
Difüzörün üzerindeki hortum giriþine maya kabýndan sonraki damlama kabýndan çýkan hortum baðlý.
Difüzörün ortasýndan çýkan boru ise difüzör içinde tabana kadar uzanýyor. Yani su üstten girip difüzör içinde dönerek aþaðý iniyor ve tabandan çýkarak akvaryuma ulaþýyor.
Bu sýrada maya kabýndan gelen CO2 de tanka giden suda çözünüyor. Yukarýda bulut görünümündeki beyaz kýsým su ve CO2 in dönerek karýþtýðý bölge.   

Umarým bu iþi merak edip soranlara açýklayabildim. Fakat yine de böyle bir sistemde ya da kuþ suluðundan yapýlmýþ DIY difüzörede maya yerine güvenilir
CO2 tüpü öneriyorum.
Maya kabýndan mutlaka sývý karýþýmý oluyor. Mayalý sistemde benim gözlemlerime göre sadece seramik tablalý difüzör kullanýlmalý. Çünkü bu difüzörlerde maya kabýndan gelen sývýnýn biriktiði kýsým var.
CO2 hava taþýndan çýkar gibi camýn üzerindeki seramikten minik taneler halinde suya karýþýyor. Tam bunun üzerinde akýntý da varsa CO2 tanecikleri akvaryumun içinde dolaþýrken suda çözünme oraný oldukça yüksek. Belki daha uygun sistemler vardýr ben bilmiyorum.
Tankta ayrýca kendi baþýna çalýþan 900lt/saat debili Eheim 2226 dýþ filtre var. Atman dýþ filtre içi dolu olmasýna raðmen difüzörü çalýþtýrmak için koydum

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
Ynt: 500 litrelik bir tankta Karbondioksit sistemi
« Yantla #1 : Haziran 01, 2008, 10:21:32 »
Bülent abi ben de damýtma kabý kullanýyorum bir süredir. Ýçine su da doldurdum. Gaz sudan geçip difizöre gidiyor. Suyla çalýþan süpürgelerin temizleme mantýðý ;D Ayrýca su sayesinde bu kap kabarcýk sayacý da oluyor zira 500ml þeffaf kola þiþesi kullandým. Bu su da buharlaþarak difizöre gidiyordur elbette ama çok daha seyreltiktir deðil mi? Bu arada 10lt þiþenin formülünü ne kadar zamanda bir yenilemek gerekiyor?

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #2 : Haziran 01, 2008, 12:01:55 s »
Bu akvaryumu yeni kurdum. Bulunduðu odada ýþýk fazlaydý ve bir camdan akþama doðru direk ýþýk alýyordu. Camlara film kaplanana kadar yosun basmýþ. Hala devam ediyor.
500 litrelik, bu nedenle maya kabý 10 litre ve resimde gördüðn seviyede sanýrým 6-7 litre su ve kg þeker var.Biraz da maya. Sonuçta kapasitesi çok yüksek bir CO2 reaktörü.
Resimleri dün gittiðimde çektim. Difüzör arada ikinci þiþe olmasýna raðmen kirlenmiþ ve pervane dönmüyordu. Pervanenin su akýntýsý ile dönmesini engelleyecek kadar Jel halinde
beyaz maddeler oluþmuþtu. Bu nedenle 1 hafta daha gözleyip, gerekirse CO2 tüpü ve vana koyacaðýz.

Dediðin gibi arada ikinci kap olmasý, tanka gidecek sývýnýn seyrelmesini saðlar. Ben sonbaharda maya kabýna üzüm koyup hem CO2 elde etmeyi hem de þarap yapmayý deneyeceðim. :D     

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #3 : Haziran 01, 2008, 18:03:30 s »
Üzüm benim de aklýma gelmiþti :) Abi þu anki haliyle de bira mý üretiyoruz peki ? ;D

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #4 : Haziran 01, 2008, 19:02:12 s »
Üzüm benim de aklýma gelmiþti :) Abi þu anki haliyle de bira mý üretiyoruz peki ? ;D

Damýtýrsan rakýnýn ilk ürününü elde edersin.

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #5 : Haziran 19, 2008, 23:08:15 s »
Yosunun en önemli nedeni ortaya çýktý. Binaya gelen þehir suyu yetmediði zamanlar tankerle su alýnýp bina tankýna takviye olarak boþaltýlýyormuþ. Biz de þehir þebekesinden sanýyorduk. Suyun nereden geldiði belirsiz, büyük olasýlýkla gölet suyu. 2 aylýk yosun mücadelesi %50 su deðiþimleri onca bitkiye raðmen 4 günlük karartmalar, günlük 6 saat ýþýklandýrma vs ve sonra  Sera Alguvec ile bitmek üzere. Bitkilerden önce hemiantuslar yok oldu, bir çoðu hasar önemli hasar gördü. Son günlerde filizlenmeye baþladýlar.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #6 : Haziran 19, 2008, 23:13:25 s »
Neyin nereden geleceði belli olmuyor. Bende de inanýlmaz yosun sorunu var. Alguvec biyolojik dengeye zarar vermediðini iddia ediyordu galiba, evde bir þiþe var kullansam mi?

aqua_boy

• Baðýmlý Üye
  • Ýçerik Geliþtirici
  • leti: 263
  • Rainbow
  • Ad Soyad: Cenk Sinor
« Yantla #7 : Haziran 20, 2008, 00:09:18 »
Bülent Abi tank gerçekten harika . Ordaki iki puntius benim bitki yiyicileri dimi . Gözlerinden tanýdým . Bak zaten dalmýþlar bitkilere  ;D

quipu

• Üye
  • Süper Moderatör
  • leti: 162
« Yantla #8 : Haziran 20, 2008, 01:56:46 »
Eline saðlýk bülent abi çok güzel bir tank olmuþ. Dengeyi de fazla zorlanmadan kurman dileðiyle...

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #9 : Haziran 20, 2008, 09:06:34 »
Bülent Abi tank gerçekten harika . Ordaki iki puntius benim bitki yiyicileri dimi . Gözlerinden tanýdým . Bak zaten dalmýþlar bitkilere  ;D

Belki seninkilerden olabilir ama ben 3 flaþ barb buraya koymuþtum, yosunlarýn yok olmasýnda yararlý olmalarý için. 20 Cüce vatoz yavrusu kayboldu, belki açlýktan bunlar yemiþtir.  :D 3 SAE var, birkaç moly yavrusu hiç yem atmadýk, fakat yosunla çok iyi geliþtiler.

Neyin nereden geleceði belli olmuyor. Bende de inanýlmaz yosun sorunu var. Alguvec biyolojik dengeye zarar vermediðini iddia ediyordu galiba, evde bir þiþe var kullansam mi?

Bitkiler fotosenteze devam etmelerine raðmen aþýrý bozulmuþtu, Alguvec'ten zarar gördüklerini sanmýyorum. Çünkü alguvec sonrasý düzelmeye baþladýlar. Bu tanktaki yosun herhalde senin inanýlmaz dediðinden 10 kat fazlaydý.

« Son Dzenleme: Haziran 20, 2008, 09:08:32 Gnderen: Joker »

aqua_boy

• Baðýmlý Üye
  • Ýçerik Geliþtirici
  • leti: 263
  • Rainbow
  • Ad Soyad: Cenk Sinor
« Yantla #10 : Haziran 20, 2008, 10:26:34 »
Bülent Abi tankýn ölçüsü neydi acaba ?

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
  • leti: 671
  • Ad Soyad: Barýþ VARIÞLI
« Yantla #11 : Haziran 20, 2008, 15:46:41 s »
 Benim nanoda da acayip yosun oluþmuþtu belki hatýrlarsýnýz bir kaç konuda bahsettim ama tabi kapasiteler göz önüne alýndýðýnda benim problemim sizinkinin neredeyse 25/1'i :D Yosun problemini senin bana yapýp gönderdiðin kapak'la seramik tablalý difizöre geçerek düzelttim. Þuan akvaryum pýrýl pýrýl. Bir ara bende düþündüm algovec kullanmayý ama gerek kalmadý. Þimdiki en problemim de salyangozlar.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #12 : Haziran 20, 2008, 17:33:28 s »
Döktüm sabah algovec'i, hadi hayýrlýsý :)

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #13 : Haziran 20, 2008, 19:34:25 s »
Bülent Abi tankýn ölçüsü neydi acaba ?

130x60x65