Discuslarýn üzerindeki bu siyah çizgiler stres çizgilerimi oluyor. Birkaç yerde öyle görmüþtüm. Balýk stres altýndaysa siyah çizgiler belirginleþir falan demiþlerdi. Gözlerdeki kýrmýzýlýk o kadar canlýki hayran olmamak elde deðil. Birde birþey daha soracaðým discus'lar küçükkendemi bitkilerle birliktelerdi yoksa büyüdükten sonramý bitkiliye geçtiler. Yine okuduðum bir kaynaða göre ufak discus'lar bitkili tanklarda iyi geliþemez denilmiþti. Eðer sizinkiler bitkilide böyle bir görsel þölen haline geldilerse bu tezde çürümüþ olacak benim için.
Kendi çizgileri, stres yok beni görünce hemen yem için cama yanaþýyorlar. Strese girdiklerinde çizgiler yok oluyor. Geçen sene nisan ayýnda seneler sonr tekrar akvaryum kurunca 2 ayrý yerden aldým. aldýðým yerdekilerden birinde beyaz benek vs, hastalýklar vardý. 4 tanesineden 3 ü öldü, daha sonra birkaç tane daha aldým. Süper tangerine ve red malboro vardý. Onlar da benim yüzümden öldü. Tubifex vermiþtim, ancak bunlarý kurtarabildim.
Bitki baþlangýçtan beri var. Zaman zaman sýcaklýk ve aþýrý yumuþak su nedeniyle çok azaldýlar. Sonra suyu bitkiler için sertleþtirdim, bu ara pH da dolayýsýyla arttý. Ayrýca sýcaklýðý çeþitli aralýklarla düþürdüm. Þimdi 26 derece.
Yazdýðýnýz varsayým doðru olabilir. Yani büyüyememeleri hakkýnda. Denemek gerek. Aþýrý yumuþak suda, revers osmos suyunda bitki yetiþmediði için, discus akvaryumunda bitki yetiþtirebilme amacýyla su sertliði artýrýlýnca büyüyemeyebilirler belki. Bende de birkaçý daha küçük kaldý. Nedeni yavru iken iyi beslenip geliþmemiþ de olabilirler, su sertliði nedeniyle bunlar etkilenmiþ de olabilir. Ya da birbirlerine rahat vermeyip bazen diðerlerinin saklanmalarýna neden olduklarý zamanlar oluyor. Bu sýrada iyi beslenemiyorlar. Bu nedenle de olabilir.
Ortaya atýlan hipotezi kanýtlamak için çok daha ayrýntýlý izlemek gerek. Ben, bu kadarlýk deneyimle bu budur diyemem. Gözlediðim olayýn nedeni hakkýnda fikrimi söylerken bu nedenle; olabilir, sanýrým gibi kelimeler kullanýrým.