Konu: Yosun Tanký  (Okunma says 23339 defa)

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 277
Yosun Tanký
« : Haziran 02, 2008, 22:31:07 s »
Ýþim gereði çoðu zaman evde olamýyorum. Bu tank da 14 günlük bir seyahat sonrasý su eksiltme ve deðiþtirme üþengeçliði sonrasý tekrar 10 gün ve sonra yine ayný þekilde evden uzak kalma, üþengeçlik derken 2 aydan fazla bakýmsýz kaldý. Diðer iki tankým da benzer durumda olmasýna raðmen onlarda hiç alg oluþmadý. Fakat onlarýn timerý bozulmamýþ.  Geçin arka camý görmek, balýklar dahi yosundan görünmüyordu. Üzerleri cývýk kahverengi alglerle kaplý yapraklarý kývrýlmýþ, çürümüþ bitkileri çýkarýp attým. Sadece echinedorusun yapraklarýný yýkayýp tekrar koydum. 3 adet SAE var ama o kadar yoðun alg vardý ki 30 tane olsalar fark etmezdi. Suyu yarýya kadar boþaltýp camlarýn su dýþýnda kalan kýsýmlarýný kaðýt havlu ile  temizledim, su içinde kalan bölgeyi de kaðýt havlu ile temizledim. Cam siliciler ile temizlenince alglerin çoðu suya karýþýyor. 

Suyu tamamlayýp 2 saat sonra ölçüm yaptýðýmda fosfat 4mg/lt, :o nitrat ise 100 mg/l den fazlaydý. Test kaðýdýndaki koyu bordodan daha koyu siyaha yakýn bordo. Renk benzer olsa olsa 100mg/lt diyeceðim. Suyun yarýsýný almadan önce bu deðerler çok yüksekti mutlaka. 3 gün sonra yine yarýya yakýn su deðiþimi yaptým. Nitrat ayný fosfat 3mg/lt olmuþ. Sonra diðer tanklardan bitki doldurdum. Echinodurus ve yenilerin üzeri yine kahverengi alglerle doldu. Bitkileri bu sefer ölmedikleri için deðiþtirmedim. 5-10 gün ara ile sürekli su eksiltip tamamlamalarla yosun çoðalmasý azalmaya baþladý. Bitkilerde yeni filizler çýkmaya baþlayýnca onlarý kýrýp yeniden diktim, yosunlu olanlarý çýkardým. Yeni filizler de yosunlandý, ama büyüyenler de vardý. 2 ay içinde bitkiler coþmaya nitrat 50mg/l ye, fosfat 0.5mg/l ye indi. Son 1 aydýr bitkiler sürekli büyüyor. Zeytinler, 30cm boyda kesiyorum, bir haftada demiri 0.25mg/lt tuttuðum halde 60 cm oluyorlar. Geçen hafta attýðým bitkilerin çoðunluðu bu tanktan. Cuma günü bitki isteyenler gönderdiklerim de buradan. Bugün yine 4 kiþiye bitki gönderdim, riccia hariç tamamý bu tanktan. Göndermek için ayýrdýðým ammanilarý evde unutmuþum, onlar da buradandý. Geçen hafta, akvaryumun yarý yüksekliðine kadar taban dip bitkisi gibi tamamen çýnar kaplýydý, 4 cryptocoryn çýnarlar yerine dün diðer tanktan transfer oldu. Subulatalar çýnarlardan gözükmüyordu. Þimdi bir kýsmý yarýn 4 kiþinin eline geçecek, birkaç hafta sonra hepsini yok edeceðim. Zeytinleri de daha sonra.

Tank 300lt, 7 tane discus var, biri 17cm diðeri 22cm 2 hayalet ve diðer ývýr zývýr balýk 300 litre için aslýnda çok fazla. Ancak 2 hafta önceki bitki yoðunluðu ile nitrat 5mg/l ye düþmüþ bulunuyor fosfat ise 1 ay önceki gibi hala 0.5mg/l.
Aydýnlatmada kullandýðým arýza nedeniyle ne zaman yanýp söndüðü belirsiz digital timer'ý deðiþtirdim. 4 adet Biax D 865K 18watt, 1 adet 30watt grolux, 2 adet te 30watt 865 flüorasan ile aydýnlatma olarak düþük teknoloji bir tank. 0,5watt/litre yani. CO2 olarak da öyle, mayalý DIY ve seramik tablalý difüzör var. Ancak kum 25kg dý galiba terralit ve 10 kg aquclay. Terralit nedeniyle düþük üzeri taban var ama torf falan yok ve tablet hiç kullanmýyorum.  Sýcaklýk discus tanký olmasýna raðmen 26 C bitkili discus. Discuslarýn saðlýk sorunu yok. Su son 5 aydýr mekanik filtreden geçmiþ çeþme suyu. 
Bugün Kerem Atamay'a gönderdiðim 150 litrelik tanký dolduracak bitkiler bu geçmiþi yosunlu tankýn bitkileri. Öðrenci olduðunu söylediði için onunki torpilli oldu.   

Bu da aqua boy'un resmini koy dediði nitrat ve fosfata alýþmýþ discus.

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
Ynt: Yosun Tanký
« Yantla #1 : Haziran 02, 2008, 22:39:04 s »
Yosun tankýndan çýkma bitkiler, eline ulaþanlar bildirirse sevinirim. Çýnarlarýn alt katlarýndan olanlarda kahverengi yosunlarý göreceklerdir. Sakýn yosunlu diyerek atmayýn, 4mg/lt fosfat olan ve ýþýklarý timerýn kafasýna göre yanan ortamdan kalma bunlar. Sizin tanklarda koþullar farklý olduðundan yok olacaklardýr.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yantla #2 : Haziran 02, 2008, 22:43:54 s »
Valla diskuslar dayanýnca tam dayanýyor. Kör cahilken diskus besledim, biyolojik arýtma bile yoktu. Nasýl dayandýlarsa bana ;D

quipu

• Üye
  • Süper Moderatör
  • leti: 162
« Yantla #3 : Haziran 04, 2008, 00:49:52 »
Bülent abi sonraki budamandaki kýrmýzý yapraklý ve, veya küçük bitkilere talibim :) (tankým küçük) Ve elimdeki moss türünü de tamamen kaybettim varsa elinde moss fazla fln :D

fehmi

• Üye
  • **
  • leti: 48
« Yantla #4 : Haziran 04, 2008, 16:01:38 s »
Bülent bey, gerçekten çok güzel bir tankýnýz var. Tebrikler.

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #5 : Haziran 04, 2008, 20:40:08 s »
Önceki hafta kýrmýzýlardan o kadr çok atmýþtým ki. :(

Fehmi Bey, resimdeki iki hortumun ucunda iki maya þiþesi var.  Litre baþý yarým watta yakýn ýþýk, CO2 ve biraz da florena ile böyle oluyor. Aslýnda bu büyük olduðu için su deðiþiminden üþendiðim en kötü tank. Zamaným olsa daha çok uðraþacaðým. artýk emekliðe. Lise 2 de balýk üretimi nedeniyle 44 gün devamsýzlýktan kalýnca bu iþi býrakmýþtým. Þimdi 14 aydan beri, ilgilenebildiðim kadarýyla böyle oldu.

halit2

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 256
  • Ad Soyad: Halit DEÐER
« Yantla #6 : Haziran 05, 2008, 00:40:31 »
Balýklarýnýz ve bitkileriniz harika.Çok saðlýklý görünüyorlar.
Nazar deðmesin.
Elinize saðlýk.

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
  • leti: 671
  • Ad Soyad: Barýþ VARIÞLI
« Yantla #7 : Haziran 05, 2008, 08:53:28 »
 Bülent abi ilk mesajýnda verdiðin Nitraf ve Fosfat deðerleri korkunç. Resmen tavan yapmýþlar. Tankýn ve Discus'larýn resmi çok güzel çok hoþuma gitti. Suyun o halinde bile yaþayabildilerse herhalde baþlarýna hiçbirþey gelmez artýk o discus'larýn :)

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #8 : Haziran 05, 2008, 21:39:29 s »
Bülent abi ilk mesajýnda verdiðin Nitraf ve Fosfat deðerleri korkunç. Resmen tavan yapmýþlar. Tankýn ve Discus'larýn resmi çok güzel çok hoþuma gitti. Suyun o halinde bile yaþayabildilerse herhalde baþlarýna hiçbirþey gelmez artýk o discus'larýn :)

Ýþten yarým saat önce geldim. Eskiden olsa gelmez orada yatardým. 9 discus ve birçok ývýr zývýt balýðýn tankýnda hava pompasý çalýþmýyordu oksijensiz kalmasýnlar diye döndüm. Discuslarý beðenmiþsiniz birkaç yakýn resim koyuyorum. Bunlar sadece nitrat ve fosfat discusu deðil ayný zamanda soðuk su discusu. Yanlarýna japon da mý koysam?

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
« Yantla #9 : Haziran 05, 2008, 21:54:13 s »
Maþallah maþallah pek güzeller nazar deðmesin. Hem o kadar nitrat ve fosfat'a dayanmýþlar hemde soðuk suda yaþýyorlar ha vay be. Ben hayatta cesaret edemezdim böyle birþeye ama siz baþarmýþsýnýz. Tebrik ederim.

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #10 : Haziran 05, 2008, 23:10:10 s »

Bunlar geçen sene aldýðýmda küçücüktü. Þimdi 11-16cm yükseklikte. Baþlangýçta 30-31 derece sýcaklýk, pH6 olarak tutuyordum. Son 5-6 aydýr 26 derece sýcaklýk ve 7.2 pH ta yaþýyorlar. Beðendiðiniz için birkaç resim daha. 

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
« Yantla #11 : Haziran 06, 2008, 17:02:56 s »
Discuslarýn üzerindeki bu siyah çizgiler stres çizgilerimi oluyor. Birkaç yerde öyle görmüþtüm. Balýk stres altýndaysa siyah çizgiler belirginleþir falan demiþlerdi. Gözlerdeki kýrmýzýlýk o kadar canlýki hayran olmamak elde deðil. Birde birþey daha soracaðým discus'lar küçükkendemi bitkilerle birliktelerdi yoksa büyüdükten sonramý bitkiliye geçtiler. Yine okuduðum bir kaynaða göre ufak discus'lar bitkili tanklarda iyi geliþemez denilmiþti. Eðer sizinkiler bitkilide böyle bir görsel þölen haline geldilerse bu tezde çürümüþ olacak benim için.

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #12 : Haziran 06, 2008, 19:06:18 s »
Discuslarýn üzerindeki bu siyah çizgiler stres çizgilerimi oluyor. Birkaç yerde öyle görmüþtüm. Balýk stres altýndaysa siyah çizgiler belirginleþir falan demiþlerdi. Gözlerdeki kýrmýzýlýk o kadar canlýki hayran olmamak elde deðil. Birde birþey daha soracaðým discus'lar küçükkendemi bitkilerle birliktelerdi yoksa büyüdükten sonramý bitkiliye geçtiler. Yine okuduðum bir kaynaða göre ufak discus'lar bitkili tanklarda iyi geliþemez denilmiþti. Eðer sizinkiler bitkilide böyle bir görsel þölen haline geldilerse bu tezde çürümüþ olacak benim için.

Kendi çizgileri, stres yok beni görünce hemen yem için cama yanaþýyorlar. Strese girdiklerinde çizgiler yok oluyor. Geçen sene nisan ayýnda seneler sonr tekrar akvaryum kurunca 2 ayrý yerden  aldým. aldýðým yerdekilerden birinde beyaz benek vs, hastalýklar vardý. 4 tanesineden 3 ü öldü, daha sonra birkaç tane daha aldým. Süper tangerine ve red malboro vardý. Onlar da benim yüzümden öldü. Tubifex vermiþtim, ancak bunlarý kurtarabildim.

Bitki baþlangýçtan beri var. Zaman zaman sýcaklýk ve aþýrý yumuþak su nedeniyle çok azaldýlar. Sonra suyu bitkiler için sertleþtirdim, bu ara pH da dolayýsýyla arttý. Ayrýca sýcaklýðý çeþitli aralýklarla düþürdüm. Þimdi 26 derece.

Yazdýðýnýz varsayým doðru olabilir. Yani büyüyememeleri hakkýnda. Denemek gerek. Aþýrý yumuþak suda, revers osmos suyunda bitki yetiþmediði için, discus akvaryumunda bitki yetiþtirebilme amacýyla su sertliði artýrýlýnca büyüyemeyebilirler belki. Bende de birkaçý daha küçük kaldý. Nedeni yavru iken iyi beslenip geliþmemiþ de olabilirler, su sertliði nedeniyle bunlar etkilenmiþ de olabilir. Ya da birbirlerine rahat vermeyip bazen diðerlerinin saklanmalarýna neden olduklarý zamanlar oluyor. Bu sýrada iyi beslenemiyorlar. Bu nedenle de olabilir.
Ortaya atýlan hipotezi kanýtlamak için çok daha ayrýntýlý izlemek gerek. Ben, bu kadarlýk deneyimle bu budur diyemem. Gözlediðim olayýn nedeni hakkýnda fikrimi söylerken bu nedenle; olabilir, sanýrým gibi kelimeler kullanýrým.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yantla #13 : Haziran 07, 2008, 10:48:49 »
Discuslar doðal ortamda hep çizgilidir. Ama bizdeki yapay türlerin çizgileri silikleþmiþ veya tamamen kaldýrýlmýþtýr. Mesela blue diamod diskusum hiç çizgi çýkaramazdý, snake skin tarzý diskuslarým stresliyken çýkarýrdý. Ama strese girince olan çizgilerin gitmesi ilginç ;D Bitki konusunda Bülent Abi'nin dediði gibi bitkili diskus tankýnda ya bitkiler maðdur olur ya balýklar. Ýkisini de optimum düzeylerde bir arada yaþatmak zor.

kadir_41

• Üye
  • **
  • leti: 27
« Yantla #14 : Haziran 07, 2008, 11:20:17 »
Bülen bey gerçekten tankýnýz mükkemmel. Demek bana gönderdiðiniz bitkilerin bir kýsmý bu tanktan çýktý. Balýklarýnýzýn maþallahý var izmitin marmara depremine dayanmasý gibi sizin zorluklarýnýza katlanmýþlar.  :D Sizden gelen bitkileri geliþi güzel diktim.Pazartesi resimleri yeni açtýðým konuya ekleyecem fikir açýsýndan yardýmlarýnýzý bekliyorum. Bu arda tabandaki küçük bitkilerden ve diyerlerinden hasat yaptýðýnýzda gönderecek kiþi listeleri arasýnda yer almak isterim.
« Son Dzenleme: Haziran 07, 2008, 11:22:36 Gnderen: kadir_41 »