Konu: BÝTKÝLÝ AKVARYUMLARDA IÞIKLANRIRMA  (Okunma says 16349 defa)

Nuri Üçüncü

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 266
  • Ad Soyad: NURÝ ÜÇÜNCÜ
BÝTKÝLÝ AKVARYUMLARDA IÞIKLANRIRMA
« : Haziran 12, 2007, 22:57:55 s »
     Bitkil akvaryumlarda sürekli 10-12 saat aydýnlatmamý? Yoksa kademeli olarak 10-12 saat aydýnlatmamý?
 Kendi kanaatimce tek seferde 10-12 saat aydýnlatma daha faydalýdýr.Çünkü doðal ortamlarýnda bitkiler bu þekilde yetiþiyorlar

Sizin fikirleriniz ve  düþünceleriniz nelerdir

coolie81

• Üye
  • **
  • leti: 21
Ynt: BİTKİLİ AKVARYUMLARDA IŞIKLANRIRMA
« Yantla #1 : Haziran 13, 2007, 01:06:37 »
Nuri Bey merhaba,

Sürekli veya aralıklı olarak aydınlatma yapmanın bitkilerin ışık'dan faydalanmaları açısından bir fark doğuracağını zannetmiyorum.Fakat akvaryumlarımızdaki amacımız doğa taklit'i ve canlıların hayatlarını devam etmesini sağlamak olduğu için sürekli aydınlatmanın daha hoş olacağı kannatindeyim.Bir de ilk yazdığım cümle sadece bitki tankları içindir,eğer akvaryumlarımızda canlı olarak balıklarımız da varsa aralıklı aydınlatma olumsuz sonuçlar doğurabilir.

Saygılar.

Edit : Ayrıca bu ilk mesajımdı siteniz hayırlı olsun.
« Son Dzenleme: Haziran 13, 2007, 01:24:15 Gnderen: coolie81 »

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
Ynt: BÝTKÝLÝ AKVARYUMLARDA IÞIKLANRIRMA
« Yantla #2 : Haziran 13, 2007, 09:16:25 »
Ben de özellikle balýk varsa saðlýksýz olacaðý görüþündeyim ama kendim bu yolu kullanýyorum. Sabah okula gitmeden 30 dk önce açýlýyor gidince 30dk sonra kapanýyor. Daha sonra ýþýklar 3-4 saat sonra tekrar açýlýp gece kapanýyor.

Nuri Üçüncü

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #3 : Haziran 13, 2007, 18:21:48 s »
Sizce bitkiler doðal ortamlarýnda fasýlalý olarakmý ýþýk alýyor? Tabiki deðil,  öyleyse neye dayanarak fasýlalý ýþýk  tavsiye ediliyor.

BUNU BÝR TÜRLÜ ANLAYAMIYORUM.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #4 : Haziran 13, 2007, 18:39:44 s »
Benim kullanma sebebim þu: Sabah erken kalkýp gece geç yatýyorum ve akvaryumumu görmek istiyorum. Eðer aralýksýz ýþýklandýrma yaparsam 15-16 saate denk geliyor bu da yosun vb. problemlere yol açýyor. Ben de bir süredir fasýlalý aydýnlatma yapýyorum. Elbette doðal ve saðlýklý deðil zaten yaz tatilinde aralýksýz aydýnlatmaya geçeceðim ama mecburiyetten bunu yapýyorum. Bir de lambalarýn aþýrý ýsýnmamasýný ve ömrünü uzatmada yardýmcý olabilir.

Nuri Üçüncü

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #5 : Haziran 13, 2007, 19:10:25 s »
Öðlen saat 1de açýp akþam 12-01 gibi kapata bilirsiniz ben öyle yapýyorum .

AngelsLament

• Üye
  • Özel Üye
  • leti: 56
« Yantla #6 : Haziran 13, 2007, 19:38:47 s »
Bende gece akvaryumu görmek istediðimden gece 11-12 gibi açýyorum sabahta 9-10 arasý kapýyorum.Böyle epey iyi oluyor..

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #7 : Haziran 13, 2007, 20:35:09 s »
Ben okuldan Akþam üstü döndüðüm için sabah ve akþam yemlemesini ancak bu þekilde yapabiliyorum.

Nuri Üçüncü

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #8 : Haziran 14, 2007, 00:39:46 »
Bende gece akvaryumu görmek istediðimden gece 11-12 gibi açýyorum sabahta 9-10 arasý kapýyorum.Böyle epey iyi oluyor..

Ayþegül Haným; bu þekilde ýþýklandýrma hem bitkiler, hemde balýklar  için uygun deðildir. Nedenine gelince:  akvaryumunuz her halükarda gündüzde aydýnlýk olacaðýndan,  aydýnlatýlmýþ olacaktýr . Bu nedenlede balýklara  ve bitkilere dinlenme süresi tanýmamýþ olacaksýnýz.  Buda uzun vadede akvaryumunuzda olumsuzluklar meydana getirecektir. Balýklarýn  strese girmelerindeki en büyük faktörlerden biride zamansýz aydýnlatmadýr.  Unutmamalýyýzki  her canlýnýn istirahate ihtiyacý vardýr. Birde bu yönüyle düþünmenizi tavsiye ederim.
           EN GÜZELÝ VE SAÐLIKLISI DOÐALA EN YAKINIDIR.

SAYGILAR

AngelsLament

• Üye
  • Özel Üye
  • leti: 56
« Yantla #9 : Haziran 14, 2007, 10:13:30 »
Odamda koyu renkli perdeler var gündüz onlar sürekli kapalý oluyor.Balýklarýn dinlenebilmesi için yeterli bi karanlýk oluþturuyor.Odam fazla ýþýkta almaz sabah saatleri 6-7 gibi güneþ görüyor ondan sonra kapýyorum perdeleri.Sorun olucaðýný sanmam kaç yýldýr bu düzende gidiyor çünkü..

gulay

• Üye
  • **
  • leti: 95
« Yantla #10 : Haziran 14, 2007, 11:08:54 »
Ben aralýksýz 12 saat ýþýklandýrma yapýyorum, 10.00-22.00 arasý. Yosun problemi için bir süre fasýlalý yapýlabilir ama uzun vadede sebebi bulunmazsa yine yosunlanma olur. Kendi gözlemime göre balýklarýn ýþýk almasý gereken zamanlarda ýþýk vermeyince, balýklarýn saðlýklarý ve psikolojileri bozuluyor. Hatta bu olayý uygun saatlerde ýþýk verdiðimiz ama suüstü bitkilerinin (su mercimeði, salvinia natans gibi) tüm yüzeyi kapladýðý ve tabana çok az ýþýk nüfuzuna izin verdikleri zaman da bizzat gözlemledim. Bu yüzden aralýklý ýþýklandýrmayý gerekmedikçe saðlýklý bulmuyorum ama Ayþegül Hn'ýnki gibi gündüzleri karanlýk bir ortam sürekli saðlanýyorsa (yani canlýlarýn biyoritmleri artýk buna alýþtýysa) bu yöntem de uygulanabilir bence.

sedatceyhun

• Üye
  • **
  • leti: 29
« Yantla #11 : Haziran 15, 2007, 16:02:23 s »
merhaba ben pek bitkiler konusunda deneyimli sayýlmam bi sorum olacaktý anibiaslar pek ýþýk aramayan bitkilerdir diye duymuþtum bu doðru mu doðru ise oda ýþýðý yeterli gelir mi acaba?

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #12 : Haziran 15, 2007, 16:05:48 s »
Doðru. Oda ýþýðý pek yetmeyecektir. Kapaksýz bir akvaryumsa belki yaþamayý becerir.

sedatceyhun

• Üye
  • **
  • leti: 29
« Yantla #13 : Haziran 15, 2007, 16:24:02 s »
akvaryumu kendim yaptýðým için ýþýklandýrma tertibatý daha kuramadýðým için böyle bir soru sordum akvaryumumum camdan bir kapaðý var uygun bir zamanda da ýþýklandýrma kuracaðým zaten þimdilik böyle idare ediyorum bu arada ýþýklandýrmayla ilgili bilgi verirseniz sevinirim baðlamasý olan bir ýþýklandýrma türü olursa sevinirim

40 lt akvaryum 1 anibias 1 bambu 3 tane ufak japon 1 çöpçü bir iç filitre

Nuri Üçüncü

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #14 : Haziran 15, 2007, 17:34:05 s »

bu arada ýþýklandýrmayla ilgili bilgi verirseniz sevinirim baðlamasý olan bir ýþýklandýrma türü olursa sevinirim

Önce akvaryumunuzu bitki akvaryumu olarak düzenleyip, düzenlemeyeceðinize karar verin. Ondan sonra ýþýklandýrma hakkýnda  daha detaylý  bilgi alabilirsiniz. Çünkü bitki aðýrlýklý akvaryumlar ile balýk aðýrlýklý akvaryum ýþýklandýrmalarý farklý deðerlerde olur

Birde bence bambuyu akvaryumdan  çýkar.
« Son Dzenleme: Haziran 15, 2007, 17:37:08 s Gnderen: Nuri Üçüncü »