Konu: philips tld 965  (Okunma says 18808 defa)

Harun Söylen

• Baðýmlý Üye
  • Ýçerik Geliþtirici
  • leti: 418
  • Ad Soyad: Harun Söylen
philips tld 965
« : Haziran 14, 2008, 20:10:52 s »
internette online philips tld 965 satan site bulamiyorum yardimci olur musunuz
ya da onun yerine ne alabilirim

Harun Söylen

• Baðýmlý Üye
  • Ýçerik Geliþtirici
  • leti: 418
  • Ad Soyad: Harun Söylen
Ynt: philips tld 965
« Yantla #1 : Haziran 17, 2008, 12:45:31 s »
tld 865 buldum :S

mustafaozbek_1

• Yeni üye
  • *
  • leti: 5
« Yantla #2 : Kasm 07, 2008, 17:41:42 s »
daylight lambalarýn hepsi 6500K bi sorun olmaz.. tanesi 1.5 ytl

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
  • leti: 671
  • Ad Soyad: Barýþ VARIÞLI
« Yantla #3 : Kasm 07, 2008, 19:51:51 s »
Daylight lambalarýnda kendi aralarýnda kelvin varklýlýðý ve renk sýcaklýklarý farký olanlar var. 965 ile 865 ve 765 arasýnda grafiklerde oldukça büyük farklar var.

Bammbamm

• Üye
  • **
  • leti: 41
« Yantla #4 : Mart 26, 2009, 16:57:01 s »
Barýþ Bey,

965,865 ve 765'in spektral diyagramlarýnýn büyük farklýlýk gösterdiðini söylemiþsiniz. Bu diyagramlarý bizimle paylaþabilir misiniz acaba?
Benzer bir araþtýrma da ben yapmýþtým fakat bahsettiðiniz gibi büyük farklýlýklar göremedim bu ampullerin spektral diyagramlarýnda. Kelvin sýcaklýk deðeri, ampulün yaydýðý ýþýðýn rengini temsil ettiðinden, tamamý 6500K olan bu ampullerin dolaylý olarak renk daðýlým diyagramlarýnýn çok farklýlýk göstereceðini düþünmüyorum, özellikle ayný markanýn farklý serileri ise.
Bu seriler (700,800,900) arasýndaki en belirgin fark CRI deðerleri, yüksek serilere çýktýkça CRI deðeri artmakta. Renk geri verimleri yüksek olduðu için  akvaryumlarda canlýlarý gerçek renklerinde görebilmek adýna yüksek serileri tercih ediyoruz. Bunu da gözümüze hitap ettiði için yapýyoruz, ben bu farkýn bitki geliþimde çok büyük bir etkisi olduðunu düþünmüyorum.

Benim bulduðum diyagramlar:
Philips TLD 865 için:

Philips TLD 965 (Deluxe pro) için:

Saygýlar.

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
« Yantla #5 : Mart 29, 2009, 16:50:23 s »
Philips TL-D 18W/54-765

Philips MASTER TL-D Super 80 18W/865

Philips MASTER TL-D 90 De-Luxe 18W/965

Model model grafikler incelendiðinde 765 modelinin en kötü deðerlere 865'in ise en yüksek yeþil deðerine sahip olduðu görülüyor. 865'in normal modeline bakmadým 765'inde Super modeli yok sanýrým. 765 6200 Kelvin diðerleri 6500 Kelvin. Lümen olarak en yüksek deðer 1300 Lm. ile 865'de en düþük tabiki 1050 Lm. ile 765, 965 ise 1150 Lm. Bu bilgilere dayanarak özellikle içerdiði yeþil renk'in yüksekliðiyle kýsýtlý bilgime göre en parlak ýþýðý 865 sonra 965 en sonra 765 verecektir. Dediðiniz gibi CRI deðerleri de farklý tabiki ve buda fiyatlarda bile farkediliyor. Ben 965'i sanýrým 6 ytl gibi bir fiyata almýþtým. 765'ler Kipa'da 1,5 lira idi, 865 hiç sormadým, karþýlaþmadým o yüzden bilmiyorum. Edindiðim bir bilgiye görede serinin baþlangýcýndaki rakam Cri deðer aralýðýný belli ediyor. Zaten sitede'de 765'in 72 Ra8, 865'in 85 ve 965'inde 93 Ra8. Rakamsal deðerler sonucunda da (en azýndan bana göre) en kaliteli floresan (Buradaki 3 model arasýnda) MASTER TL-D 965. O yüzden tercih sýrasý önce 965 sonra 865 olmalý. 765 oldukça verimsiz gibi geldi bana o yüzden alacaðýmý sanmam. Þuan akvaryumumda 3 Gro'lux, 2 Aquarelle'nin yanýnda bir adet 965 De-Luxe bir adet'te 950 De-Luxe kullanmaktayým ve kombinasyonumdan oldukça memnunum.
« Son Dzenleme: Mart 29, 2009, 16:51:28 s Gnderen: Devletabi »

Bammbamm

• Üye
  • **
« Yantla #6 : Mart 29, 2009, 19:51:40 s »
Barýþ Bey,

765'in diyagramýný bulamamýþtým, paylaþtýðýnýz için teþekkür ederim. Açýkcasý bu kadar farklý bir spektral diyagrama sahip olacaðýný tahmin etmiyordum. Fakat yinede 865 ve 965'in diyagramlarý birbirlerine gerçekten yakýn. Ýlk mesajýmda söylemeye çalýþtýðým; eðer 965 bulamazsak düþük modellerin de gönül rahatlýðýyla kullanýlabileceði idi. Þu durumda 765'i kategori dýþý býrakýrsak, 865 gönül rahatlýðý ile kullanýlabilir. 765'in 965 ile ayný lümen deðerine sahip olmasý beni þaþýrttý açýkcasý, genel de ampullerin CRI deðerleri arttýkça Lümen/Watt deðeri düþmektedir. Yani CRI deðeri daha düþük olan ampulün daha parlak olmasý beklenir. 965 ve 865 arasýndaki farkta görüldüðü gibi. Dediðiniz gibi 965'ler bu ampuller arasýnda ek kaliteli olanlarýdýr en yüksek renk  geri verimine sahip olduklarý için. Bu arada akvaryumlarda kullanýmýný pek duymamýþ olsamda bir üst modeli daha mevcut; Graphica serisi 6500K ampullerin CRI deðerleri 98Ra'dýr. Buna baðlý olarak lümen/watt deðeri de düþmekte tabi.Dediðiniz gibi yeþil dalga boyu ile lümen deðerinin alakasý olabilir, o konu da bir bilgim olmadýðýndan yorum yapmak istemem. Benim kafamý kurcalayan acaba yüksek CRI deðerine sahip ampullerin, sýrf gözümüze hitap ettikleri için kullanmak ne kadar doðru? (yanlýþ anlamayýn bende 9xx serisi ampuller kullanýyorum akvaryumlarýmda)

Akvaryumunuzdaki ampul kominasyonunuz güzel görünüyor. Bir noktadan sonra ampul seçimi göz zevkine kalýyor, örneðin ben 950'lerden pek memnun deðilim. Diðer ampullerin renklerini domine eden bir sarýlýmsý görüntü veriyor akvaryuma. Kiþisel olarak, 6500-10000K aralýðýndaki ampullerin göze daha çok hitap ettiklerini düþünüyorum.
Henüz yerli ve yabancý akvaryum forumlarýnda karþýlaþmamýþ olsam da, Osram'ýn bir ampulü var Luminux 880 Skywhite isimli, 8000K renk sýcaklýðýna sahip. Malum 8000K ampuller Takashi Amano sayesinde oldukça popüler oldular. Osram'ýn bu ampulünü henüz bulmuþ deðilim. Belki benim gibi denemek isteyen arkadaþlarla toplanýp bir kutu satýn alýnabilir?
Açýkcasý Aquarelle-880-965,  kombinasyonunu denemek isterim.
Osram LUMILUX 880 SKYWHITE:

Spektral diyagramýna bakýnca, bana bitkili akvaryumlarda baþarýlý olabilecek bir ampul gibi geldi.

Saygýlar.

Not: Marka isimlerini vererek mesaj yazdým, biraz reklam yapýyormuþ gibi oldu. Fakat umarým yanlýþ anlaþýlmam. Bu markalar ile hiçbir baðlantým yok, sadece kendi tercih ettiðim ürünler :)

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
« Yantla #7 : Mart 29, 2009, 20:22:17 s »
Dediðiniz gibi 765'in deðerleri çok çok düþük ve yine dediðiniz gibi 965 ile 865 birbiri yerine kullanýlabilecek floresan'lar. Ýkisininde deðerleri oldukça iyi. Graphica serisini bende görmüþtüm ama hiç denemedim de aramadým'da. Bildiðim kadarýyla (ne kadar doðru ne kadar yanlýþ emin deðilim.) özellikle 6500K lýk floresanlarýn akvaryumlardaki kullanýmý daha parlak bir görüntü elde edilmesi için, aquarelle-aquastar-grolux gibi floresanlar ise bitkilerin ve balýklarýn doðal renklerini ortaya çýkartýyor. Burda dengeyi akvaryum sahibi kuruyor. Mat ama daha canlý balýk-bitki rengimi yoksa daha aydýnlýk parlak bir akvaryum'mu. Benim önceleri tercihim 2. seçenek'ti yani 6500 k'lýk günýþýðý floresanlarý tercih ederdim þimdilerde ise grolux-aquarelle aðýrlýklý bir aydýnlatma hoþuma gidiyor. Elimden geldiðince floresanlarý deðiþtiriyorum. En son 3.grolux'ümü alýp Osram 765'i çýkardým þimdiyse Philips 950 yerine bir aquarelle daha almayý planlýyorum. Hatta belki ömrü bittiðinde 965 yerine'de grolux yada aquarelle alýp kapaðýn yanlarýndaki boþluklara birer tane 6500 kelvinlik tasaruflu ampul koyacaðým. Aslýnda bu konuda aydýnlatma açýsýndan oldukça yararlý bilgilere sahip bir hale geldi bir kaç mesajý temizleyip birde Grolux, aquastar gibi lambalarýn özelliklerini ekleyip özellikle yeni kullanýcýlar için yararlý sabit bir konu haline getirebiliriz. Osram'a gelince Philips yanýnda biraz eksiklikleri var gibi geliyor bana. Mesela Sylavania Aquastar ve Philips Aquarelle muadili olan Osram Floura sadece 550 lm deðerinde. CRI deðeri nedir tam bilmiyorum ama araþtýracaðým. Zaten floresaný yaktýðýmda aquarelle'den görmeye alýþýk olduðum görüntünün çok çok altýnda bir performans sergiledi. Lumilux 880 hakkýnda ise sitesine baktýðýmda sadece 36 Watt'lýk bir modelini bulabildim. Deðerleri: CRI: 80-89 Lm:2600 Renk Sýcaklýðý 8000K idi. Kelvin haricinde çok fazla bir artýsý yok gibi. Birde bulunabilirlik ne derecede tabi onu araþtýrmak lazým.

Bammbamm

• Üye
  • **
« Yantla #8 : Mart 30, 2009, 04:28:56 »
6500K ampuller Aquarelle ve Gro-lux'ten daha parlaklardýr. Fakat bunun sebebi CRI deðerleri deðildir. Eðer sebebi CRI deðeri olsaydý, 70Ra olan Aquarelle'in 965'ten daha parlak olmasý beklenirdi, fakat deðil. Bunun sebebi Aquarelle ve Gro-lux'ün bitki ampulleri olduklarýndan bizim gözümüzün algýlayamadýðý fakat bitkilerin fotosentez için kullandýklarý dalga boylarýnda (kýrmýzý-mavi renkte) ýþýða sahip olmalarýdýr. Aslýnda doðal olmayan bir renkleri vardýr. 6500K ampuller ise beyaza yakýn gün ýþýðý renge sahip olduklarý için, bitki ve balýklarýmýzý doðal renklerine yakýn bir renkte görmemizde yardýmcý olurlar.

Luminux 880'in farklý boylarý mevcut, Osram sitesinde ampulleri modellerine göre deðil de güçlerine göre sýraladýðý için bulamamýþ olabilirsiniz. Pek bulunmayan 58W'lýk modeli bile mevcut.
Bitki geliþimde bir artýsý olacaðýný bende düþünmüyorum fakat sadece 8000K olduðu için 6500K ampullerle beraber kullanýldýðýnda renklerin oldukça doðal görüneceðini düþünüyorum. Denemeden kesin bir þey söylemek mümkün deðil tabi. Piyasada kolayca bulunamasa bir yetkili bayi ile görüþüp getirtilebilinir belki.

millerr

• Üye
  • Özel Üye
  • leti: 83
  • Ad Soyad: Ali Ýlker ÝLHAN
« Yantla #9 : Mart 30, 2009, 11:48:37 »
Mesela Sylavania Aquastar ve Philips Aquarelle muadili olan Osram Floura sadece 550 lm deðerinde.

Barýþ Bey Osram Floura, Osramýn Grolüx floresanýdýr. Rengi Sylvyana Grolüx'ten biraz farklý ama kutusunun üzerinde grolüx diye yazýyor. Ben önceki küçük akvaryumumda tek kullanmýþ ve çok memnun kalmýþtým.

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
« Yantla #10 : Mart 30, 2009, 16:17:43 s »
6500K ampuller Aquarelle ve Gro-lux'ten daha parlaklardýr. Fakat bunun sebebi CRI deðerleri deðildir.

Bu söylediðinizin aynýsýn bir üst mesajda mesajýmýn içerisinde mevcut zaten aksini iddia etmiyorum. Sebebi'de zaten üzerinde konuþtuðumuz Color Temperature yani Renk Sýcaklýklarý.

Osram Lumilux 880 Skywhite'a gelince de Zaten Gro-lux'lerde 8500 kelvin'le bu lambalara oldukça yakýn olduklarýndan Osram'ýn bu modelinin çok aþýrý bir fark yaratacaðýný düþünmüyorum. Hatta Spectral Diagram'lar incelendiðinde Mavi ve Kýrmýzý renk'lerde Grolux'den alt'ta 965 De Luxe'e yakýn olduðu gözüküyor. Sadece cri deðeri grolux'den biraz yüksek. O yüzden el altýnda olup çabuk bulunabilen floresanlarý kullanmak bana daha mantýklý geliyor.

Ali bey haklýsýnýz gro-lux'e yakýn bir grafiði varmýþ ama gro-lux'dende düþük deðerlere sahip. Dediðim gibi beni tatmin etmedi ve ondan daha ucuz olan Sylvania Grolux'ü tercih ettim.

Bammbamm

• Üye
  • **
« Yantla #11 : Mart 30, 2009, 18:54:58 s »
Barýþ Bey,

Gro-lux ve Aquarelle gibi ampullerin renklerini kelvin deðerlerine göre yorumlamak çok doðru sonuç vermeyebilir. Bu iki ampul de pembemsi bir renge sahipler, mavi-kýrmýzý pikleri yüzünden.
Bitki için tasarlanmamýþ herhengi 10000K ampul ile yine 10000K olan Aqaurelle'in renkleri karþýlaþtýrýldýðýnda bariz renk farký vardýr. Normal de 10000K ampullerde kýrmýzý bölgede pik yok denecek kadar küçüktür fakat aqaurelle için ayný þeyi söylemek mümkün deðil.

Sylvania AquaArc :

Philips Aqaurelle:

Sonuç olarak her ne kadar Gro-lux 8500K olsada 8000K olan Luminux ile aralarýnda renk farký olacaðýný düþünüyorum.

Akartuna

• Üye
  • **
  • leti: 22
« Yantla #12 : Temmuz 27, 2009, 13:56:07 s »
TLD-965 Eminönü bankalar caddesinde Kaya Elektrýkte satýlmakta en son 7,50 TL ye almýþtým 60 cm.