Konu: Ýlk Iwagumi Denemem  (Okunma says 32093 defa)

joey

• Üye
  • **
  • leti: 52
Ynt: Ýlk Iwagumi Denemem
« Yantla #30 : Mart 20, 2009, 17:09:17 s »
Cevabýn sizden gelmesi ile cesaretlenip filtreyi çýkardým. Haftada iki kere %30 su deðiþtirmeyi düþünüyorum. Umarým hiç sorun yaþamam da filtreden kurtulmuþ olurum. Geliþmeleri yine buraya yazarým.

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
  • leti: 671
  • Ad Soyad: Barýþ VARIÞLI
« Yantla #31 : Mart 20, 2009, 17:17:24 s »
Umarým problem yaþamazsýnýz. Sadece filtredeki bakteri popilasyonundan oluyorsunuz ama muhtemelen akvaryumun içerisinde yerleþmiþ olanlar devam edecekdir görevlerini yapmaya. Bu þekilde hem görüntü hem ses kirliliðinden hemde ek elektrik masrafýndan kurtulmuþ oldunuz.

joey

• Üye
  • **
« Yantla #32 : Mart 21, 2009, 09:31:30 »
Filtresiz ilk günde akvaryumdaki deðiþimler;

- Suda hafif bir sisli görünüm oluþtu. Ölen bakterilerden oluþabileceðini düþünüyorum. (Bacterial Boom) Bunun tek çözümü beklemek sanýrým.

- Ph'da biraz düþme oldu. Bu da sanýrým suya karýþan co2 miktarýnýn artmasý olabilir.

- Fotosentezde anlamlý derecede artýþ oldu. o2 çýkýþýný akvaryumun heryerinde görüyorum.

Þimdilik deðiþimler bu kadar. Güncellemeleri yine burada yazarým.

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
« Yantla #33 : Mart 21, 2009, 09:46:04 »
Þelale filtre çýkýpda yüzeydeki hareketlilik azaldýðý için sudaki co2'nin kaçýþý minimum'a inmiþtir bu yüzden 2. ve 3. dedikleriniz normal. Ama beyaz sis bulutu yani bakteri kaybý önemli bir husus. Dediðiniz gibi beklemek ve gözlemekten baþka yapacak birþey yok.

joey

• Üye
  • **
« Yantla #34 : Mart 28, 2009, 10:01:57 »
Filtresiz sekizinci gündeki deðiþiklikler;

- Sisli görünüm tamamen kayboldu. Su sanýrým tekrar oturdu.

- Su yüzeyinde kurtulamadaðým bir yað tabakasý oluþtu. Bu o2 ve co2 alýþveriþini engelliyor. o2 ve co2 bu tabakanýn altýnda kalýp dýþarý çýkamýyorlar. Bunun çaresini henüz bilmiyorum.

- Bitki geliþimi anlamlý þekilde hýzlandý. Ýki haftada bir budama yaptýðým ön bitkiler, bir hafta içinde budama yapýlacak boya geldi.

- Þimdilik camlar dýþýnda bir yosunlanma göremedim. Bu durum filtre varken de ayný olduðu için filtresizliðe baðlamýyorum.

Þimdilik farkettiklerim bu kadar. Bu süre içinde sývý yada katý gübre takviyesi yapýlmamýþtýr. Cuma akþamý budama yapýlmýþtýr. Biri çarþamba biri cuma olmak üzere iki kere %30 su deðiþimi yapýlmýþtýr. Eðer önemli bir sorun olmazsa haftalýk olarak güncellemeleri buraya yazacaðým. Bir de foto ekleyeyim;

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
« Yantla #35 : Mart 28, 2009, 14:22:21 s »
Sisli görüntünün gitmesine sevindim. Sanýrým daha tam oturmamýþ döngü. Tamamen oturduðunda o tabaka da yok olacaktýr. Bitki geliþiminin hýzlanmasý enteresan filtreyle ne ilgisi var konusunda aklýma birþey gelmiyor.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yantla #36 : Mart 28, 2009, 18:08:59 s »
Tabakayý suyun durgunluðu tetikliyor. Bir ara bende de bu tabakada sorunu vardý ancak bitkiler serpildikçe yok oldu sanýrým.

Bammbamm

• Üye
  • **
  • leti: 41
« Yantla #37 : Mart 30, 2009, 15:41:26 s »
Emre Bey,

Su üzerine havlu kaðýt ve ya gazete kaðýdý serin, kaðýt su emdikten sonra hýzlýca alýn yüzeyden. Bu iþlemi tekrar ederek yüzeydeki tabakadan kurtulabilirisiniz. Fakat tabaka tekrar oluþacaktýr. Ben bu iþlemi her su deðiþimde uyguluyorum.
Ayrýca bitki geliþimi ve tankýnýz son durumu oldukça baþarýlý tebrik ederim. Tankýnýz alglerle mücadele konusunda güzel bir örnek olmuþ, kurulumdan sonraki alg sorununu baþarýyla atlatmýþsýnýz.
Kaya seçimi ve dizayný konusunda bir odak noktasý seçip, dizilimi ona göre yaparsanýz akvaryumda derinlik hissini biraz daha arttýrabilirsiniz.

Saygýlar.

joey

• Üye
  • **
« Yantla #38 : Mart 30, 2009, 16:16:54 s »
Yorumlar için teþekkürler. Bu geçici çözümden baþka yapabileceðim pek birþey yok sanýrýým. Artýk herhangi bir motor görmek istemiyorum akvaryum içinde. :)

joey

• Üye
  • **
« Yantla #39 : Mart 31, 2009, 10:51:54 »
Su seviyesinde bir azaltma yapsam, örneðin sadece difüzörün suya co2 karýþtýrabileceði seviyeye çeksem bitkiler ýþýktan daha fazla yararlanabilir gibi geliyor. Bu cuma su deðiþiminde bunu uygulayýp bitkilerdeki geliþime göre devam edeceðim. Bu konu hakkýnda bilgisi yada yorumu olan varsa duymayý isterim gerçekten.

Bammbamm

• Üye
  • **
« Yantla #40 : Mart 31, 2009, 14:14:04 s »
Eðer gübreleme yapmaya devam edecekseniz, iyice azalan su kütlesi içerisinde gübre konsantrasyonlarýnýn ayaranlanmasý çok hassaslaþacaktýr. Alg problemi yaþayabilirsiniz.

joey

• Üye
  • **
« Yantla #41 : Mart 31, 2009, 14:31:22 s »
Evet, yoðunluk ayarý önemli ama gübrelemeyi su miktarýna göre ayarlayabilirim diye düþünüyorum. N,P,K için zaten katý gübre kullanmaya baþladým. Sadece Fe ve iz elementler için sývý kullanýyorum. Düzenli su deðiþimleri ile yosundan kurtulabilirim diye düþünüyorum ama bakalým deneyip, göreceðiz.

joey

• Üye
  • **
« Yantla #42 : Mart 31, 2009, 18:39:44 s »
Su seviyesini parvulalarýn yarýsý dýþarýda kalacak þekilde indirdim. Taþlarýn da bir kýsmý dýþarýda kaldý. Difüzörü tamamen çýkardým. Parvulalarýn dýþarýdan co2 almasýný umuyorum. Öndeki bitkiler tamamen su altýnda.

Bu tarzýn adý da varmýþ. Wabi-Kusa. Hatta bu sitede gayet yeterli bir de açýklamasý bulunuyor. Sanýrým iwagumi tankým artýk wabi-kusa tankýna dönüþtü. Hafta sonu fotoðraf koymayý düþünüyorum. Umarým bitki geliþimi beklediðim gider.

Bammbamm

• Üye
  • **
« Yantla #43 : Mart 31, 2009, 23:12:26 s »
Bir sonraki aþama emers bitki yetiþtirmek olacak sanýrým . Genelde Emersten submers e geçiþ yapýlýr fakat siz aksini yapýyorsunuz :)
Iwugami tankýnýz oldukça baþarýlý ilerliyordu o tanký deðiþtirmeyip Wabi-Kusa denemenizi ayrý bir tankta ve ya plastik bir kapta yapabilirsiniz (Tava yoðurt kaplarý oldukça elveriþli, deneme amaçlý). Hatta ayrý bir kapta da emers bitki yetiþtirmeyi deneyin derim. Aynýn bitkinin farklý koþullarda göstereceði geliþim farkýný incelemek keyifli oluyor.

joey

• Üye
  • **
« Yantla #44 : Nisan 01, 2009, 09:48:00 »
Tam olarak dediðiniz gibi oldu. Bu aralar semi-emers bitkilere bakýyordum ki wabi-kusa'yý gördüm. Bu þekilde iþler kötüye giderse zaten eski haline çeviririm. Kaplarla falan uðraþmak pek istemiyorum. Ayný boyutlarda bir tane daha akvaryumum var ama onda tuzlu su denemek istediðim için þimdilik kullanmýyorum.