Konu: Mayalý Sistemde CO2 verimini yükseltmek  (Okunma says 26674 defa)

darkfreez

• Üye
  • **
  • leti: 23
Ynt: Mayalý Sistemde CO2 verimini yükseltmek
« Yantla #15 : Ekim 14, 2007, 01:04:43 »
Limon tuzu ve limon suyu þerbetlerde þekerin kristalleþmesini önlemek için kullanýlýyor böylece daha yoðun þeker çözeltileri hazýrlayabiliorsunuz.

Nuri Üçüncü

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 266
  • Ad Soyad: NURÝ ÜÇÜNCÜ
« Yantla #16 : Ekim 14, 2007, 12:00:00 s »
Limon tuzu ve limon suyu þerbetlerde þekerin kristalleþmesini önlemek için kullanýlýyor böylece daha yoðun þeker çözeltileri hazýrlayabiliorsunuz.

Kerem bey belkide haklýsýnýz ama limon veya limon tuzu kullanýldýðýnda, mayalý sistemde co2 çýkýþý olurmu?

Limonlu þeker karýþýmýnda, maya bakterileri yaþamlarýný sürdürerek, þekeri tüketerek co2 çýkýþýný gerçekleþtirebilirlermi? Bence böyle bir karýþýmdan co2 çýkýþý olmaz.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yantla #17 : Ekim 15, 2007, 17:06:40 s »
Limon pH'ý düþürdüðü için maya verimini ve sistem ömrünü kýsaltýr bence. Ayrýca duyduðum kadarýyla þeker yoðunluðu yüsek olunca da mayalarýn CO2 üretimi yavaþlýyormuþ.

vayhan

• Üye
  • **
  • leti: 39
« Yantla #18 : Ekim 23, 2007, 15:17:14 s »
Bende karbonat kullanmýyorum. 1 lt lik pet þiþeye 125 gr þeker. ekmek mayasý ve yarým litre su kullanýyorum. bana 2 hafta yetiyor. Her gece akvaryuma bakmadan önce þiþeyi 20 sn çalkalýyorum. Bu karýþýmla ilgili karbonat kullanmalýmýyým veya karýþýmda yanlýþlýk var mý? Þekeri veya mayayý fazla kullanmalýmýyým bilmiyorum.
Ama mayalý sistemle mayanýn akvaryuma karýþtýðýný görmedim. Zaten pet þiþe yarýsýna kadar dolu. Ortalama 1-2 sn de bir damla hava çýkýþý var.

t-can

« Yantla #19 : Kasm 01, 2007, 09:54:34 »
Reaktörün difizörden ne farký var? Ýþlevleri ayný deðil midir?

Nuri Üçüncü

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 266
  • Ad Soyad: NURÝ ÜÇÜNCÜ
« Yantla #20 : Kasm 02, 2007, 01:18:52 »
Reaktörün difizörden ne farký var? Ýþlevleri ayný deðil midir?

Reaktör co2 kaynaðýndan çýkan co2 in suda çözünmesini saðlar.
Difizör ise suyun emme kuvvetinden yararlanarak suya hava verir.

redpapillon

• Üye
  • Özel Üye
  • leti: 62
« Yantla #21 : Kasm 05, 2007, 00:13:30 »
geçen gün eþime ekmek yapma akinesi aldým.Kitapçýðýný okurken bir sey dikkatimi çeki aynen yazýyorum.ekmek mayasý gözle görülmeyen tek hücreli bir canlýdýr.ekmekteki en önemli maleme olup kabarmayý saglar.Su seker ugun sýcaklýkta karbondioksit gazý olustururbuda hamurun kabarmasýný saglar.Mayanýn taze olarak saklanmasý veya buzdolabýnda saklanmasý gerekir.Kullanýcý firmanýn kullaným sartlarýna uyulmasý gerekir.Maya ideal olarak 1 OC derecede buzdolabýnda muhafaza edilir.Maya hamur içerisine konulduklarýnda 15-20 derece aralýðýnda aktif olmakla birlikte 20-32 derece aralýgýnda çok aktiftir.38 derece aralýðýnda reaksiyon yavaþlarken 60 derece ve uzerinde ise maya ölür.

darkruse

• Yeni üye
  • *
  • leti: 11
« Yantla #22 : Haziran 12, 2008, 16:01:16 s »
Suyun kaynatýlmasýný söylemiþsin, eðer suyu kaynatýrsak (ki bunun akvaryumdan alýnan su olduðunu varsayýyýorum) içerisindeki bakterilerin ölmesine yol açarýz.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #23 : Haziran 12, 2008, 16:28:53 s »
Evet kaynatmak deðil de mesela kaynatýp soðutmak, ýlýkken kullanmak iyi olabilir.

legendogan

• Yeni üye
  • *
  • leti: 2
« Yantla #24 : Austos 02, 2008, 12:56:30 s »
Karbonat çoözeltideki laktýk asýt miktarýný düþürüyor ve bakterilerin omrunu uzatýyor diye biliyorum.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #25 : Austos 03, 2008, 22:48:11 s »
Muhtemelen öyledir. Sonuç olarak pH tamponlanýyor ve aþýrý asidik ortam oluþumu gecikiyor. Bu da dediðinz gibi laktik asitle tepkimeye girerek saðlanýyordur muhtemelen.

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
  • leti: 671
  • Ad Soyad: Barýþ VARIÞLI
« Yantla #26 : Austos 06, 2008, 16:41:37 s »
 Sinir oluyorum her ay 2 kilo þeker ve belli periyorlarda maya almaya. Suyu biraz ýsýt þekeri þiþeye koy suyu ekle erit. Bekle soðusun sonra maya kat çalkala babam çalkala  :) Ama nedendir bilinmez bir sebeptende hoþuma gidiyor odada iki tane mayalý sistem þiþesi görmek ;D Neyse az kaldý kurtuluyorum bu dertten tüpü alýyorum. Belki tüpü aldýktan sonra sýrf zevk olsun diye kurarým mayalý sistemi  :D

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #27 : Austos 07, 2008, 01:13:54 »
Abi maya cidden gýcýk ama tüpü aldýktan sonra da kucaðýna alýp sanayide geze geze karbondioksit dolduran yok muu diye dolaþýrsan karýþmam ;D Kolay mý dolum iþleri? Biz de öðrenelim yeri gelmiþken :)

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
  • leti: 671
  • Ad Soyad: Barýþ VARIÞLI
Ynt: Mayalı Sistemde CO2 verimini yükseltmek
« Yantla #28 : Austos 07, 2008, 12:20:43 s »
 ;D Tüpü aldığım yer hem sınai gazlar hemde yangın tüpleri satıyor. Dolumu orada yaptırabilirim ki zaten 88.5 ytl'ye vanalı ve dolu olarak verecek bana tüpü. Benim İstanbul'daki bir arkadaşımda 2 kiloluk tüp var ve 200 litrelik akvaryuma 5-6 ay gidiyoruş ben 5 kiloluk tüpü nano+büyük akvaryum'da yani yaklaşık 140 litre bürüt hacimde kullanacağım buda demek oluyorki belki bir daha doldurmak nasip bile olmaz tüpü  ;D Bildiğim kadarıyla da dolum ücreti çok cüzzi. Sanırım 2 kiloluk tüp 5-6 liraya falan doluyordu. Olmadı baktım pahalı geldi bende tüpün içine suyu şekeri mayayı basar tüplü mayalı sistem yaparım :D
« Son Dzenleme: Austos 07, 2008, 12:21:29 s Gnderen: Devletabi »

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #29 : Austos 07, 2008, 14:19:56 s »
Her yangýn tüpçüde var mýdýr acep? Ben de alayým yaa ;D