Konu: Kumu deðiþtirsem mi ?  (Okunma says 15937 defa)

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
Kumu deðiþtirsem mi ?
« : Haziran 13, 2007, 09:58:20 »
Þu anda akvaryumumda 1-2 mmkalýnlýðýnda beyaz quartz kum var. Kendisi akvaryumumu saran minare salyangozlarýnýn ölmüþ kabuklarýyla bol miktarda desteklenmiþ durumda. Akvaryumumdaki rasboralar hariç bütün balýklarý bugün ya da yarýn götürüp satacaðým.Sadece tetralarýn ve rasboralarýn bulunduðu sýk bitkili bir akvaryum kullanacaðým. Sizce kumda kalan salyangozlarý öldürüp bu kumu mu kullanayým yoksa lav kýrýðý mý alayým ? Kýrmýzý da pek güzel olmaz gibime geliyor çünkü kýrmýzý yapraklý bitkiler de dikeceðüm. Sizce ne yapmalýyým ?

Nuri Üçüncü

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 266
  • Ad Soyad: NURÝ ÜÇÜNCÜ
Ynt: Kumu deðiþtirsem mi ?
« Yantla #1 : Haziran 13, 2007, 19:31:02 s »
Birkan Bey  bitkili akvaryumlarda kuartz kum kanaatimce pek uygun olmaz lav kýrýðý veya  AQUACLAY bitki kumu kullanabilirsiniz. Bende lav kýrýðý var ve rengi siyaha yakýn  koyu kahverengi gerçi ben lav kýrýðýný dýþ filitremde kullanýyorum ama bitkiler için  çok yararlý bir taban malzemesi olur  AMA ÇOK FÝYATLI BÝR MALZEME. Lav kýrýðý zamanla bitkiler için çok faydalý olan  fe,mg,k, gibi  eser   elementleri de suya býrakýr.

AngelsLament

• Üye
  • Özel Üye
  • leti: 56
« Yantla #2 : Haziran 13, 2007, 19:44:55 s »
Bende keþke lav kýrýðý almýþ oslaydým diyorum kendime ama aquaclay almýþ bulundum bikere..
« Son Dzenleme: Haziran 13, 2007, 19:45:18 s Gnderen: AngelsLament »

Nuri Üçüncü

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #3 : Haziran 13, 2007, 20:31:14 s »
Bende keþke lav kýrýðý almýþ oslaydým diyorum kendime ama aquaclay almýþ bulundum bikere..

Ayþegül  Haným  Aquaclay bitki kumuda  iyidir. Lav kýrýðýndaki bütün elementler,  aquaclay kumdada bulunmaktadýr.

Lav kýrýðýnýn artýsý, gözenekli yapýsý nedeniyle, biyolojik  arýtým bakterilerinin  oluþmasýna  olanak saðlamasýdýr.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #4 : Haziran 13, 2007, 20:36:07 s »
Lav kýrýðý bizim burada açýkta kilosu 1.5 YTL'den satýlýyor.

AngelsLament

• Üye
  • Özel Üye
« Yantla #5 : Haziran 13, 2007, 21:41:36 s »

Ayþegül  Haným  Aquaclay bitki kumuda  iyidir. Lav kýrýðýndaki bütün elementler,  aquaclay kumdada bulunmaktadýr.

Lav kýrýðýnýn artýsý, gözenekli yapýsý nedeniyle, biyolojik  arýtým bakterilerinin  oluþmasýna  olanak saðlamasýdýr.

Yani bitkilerime iyi geldi bunu göz ardý edemem ama çok hafif kökleri tutumuyor sürekli uðraþýyorum tekrar yerleþtirmek için vs..

Nuri Üçüncü

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #6 : Haziran 15, 2007, 11:23:35 »
     Ayþegül  Haným;   Ýlk önceleri,  ayný sorunlarý bende yaþadým . Kum yüksekliðini biraz artýrarak (8cm) ve, bitkilerin etrafýna  küçük kayalarla destekler yaparak çözdüm.  Bir süre sonra bitkiler köklendikten sonra, zaten yerinden oynamýyorlar.

Köksüz bað halinde dikilen bitkileri;  vantuz kullanarak tabana sabitleyebilirsiniz. Bazý kaynaklarda bu bitkilerin ,sarýlý olduðu elyaflara ince kurþun  þeritler baðlanarak extra aðýrlýk yapýlarak sabitlene bileceði yazýlýyorsada fazlaca bir bilgim yok.

AngelsLament

• Üye
  • Özel Üye
« Yantla #7 : Haziran 15, 2007, 12:16:41 s »
Geçenlerde akvaryumcudan aldýðým bir bitki elyafa sarýlmýþ ve bahsettiðiniz þekilde þerit halinde metalimsi bi malzemeyle sarýlmýþtý fakat bu madde salýným yaptý bende çýkardým..Ben kendim þerit halinde süngerlere sardým ve lehim teliyle baðladým bi sorun olmadý..Su deðerlerinde bi deðiþiklik yapýp yapmadýðýný henüz bilmiyorum.

Gerçi hala bi sorun var  myriophyllum bitkilerini tutmuyor bu yöntem..En çok onlarla uðraþýyorum..Dediðiniz gibi kum yüksekliðini arttýursam görüntü bozulacak ufak bi akvaryum çünkü..Çözümü o btikileri çýkarmakta buldum bende..

Nuri Üçüncü

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #8 : Haziran 15, 2007, 12:49:34 s »
Gerçi hala bi sorun var  myriophyllum bitkilerini tutmuyor bu yöntem..En çok onlarla uðraþýyorum..Dediðiniz gibi kum yüksekliðini arttýursam görüntü bozulacak ufak bi akvaryum çünkü..Çözümü o btikileri çýkarmakta buldum bende..
     Bu bitkilerin sarýlý olduðu elyafa  bir ip baðlayýn.  Bu ipide bir vantuza  baðlayn, ve akvaryumunuzun taban camýna yapýþtýrýn. Ben öyle yaptým çeksem bile yerinden oynamýyor

AngelsLament

• Üye
  • Özel Üye
« Yantla #9 : Haziran 15, 2007, 13:11:53 s »
Bir dahaki sefere denerim bunu teþekkür ederim..

gulay

• Üye
  • **
  • leti: 95
« Yantla #10 : Haziran 18, 2007, 11:28:45 »
Ben de ilk defa denediðim Aquaclay'de bazý bitkilerde tutunma sorunu yaþamýþtým ve bu kumdan hiç hoþlanmadýðýmý yazmýþtým ama arkadan öne doðru eðimli tabanýmda, ön taraftan arkaya biraz kum takviyesiyle bu sorunu çözmüþtüm. Bu kum özellikle olsa da, midye kýrýðýnda bile 8-10 cm'lik taban tam tutunma saðlýyor ama vantuzla tabana tutturma iþi çok mantýklý geldi, yeni bir þey daha öðrendik saðolun... :D

canlibitki

• Yeni üye
  • *
  • leti: 19
« Yantla #11 : Temmuz 12, 2007, 18:42:30 s »
Akvaryumlar ve golet’ler için Filtreleme iþlemi dýþýnda bir diðer çok önemli unsur ise zemin (kumu) topraðýdýr. Yapýlan araþtýrmalar zemin (kumu) topraðýndaki su sirkulasyonu ve geçirgenliði bitkilerin saðlýðý ve büyümeleri için çok önemlidir. Ayný zamanda bu kökler ile yapraklar arasýndaki ýsý’nýn eþit miktarda daðýtýlmasý içinde gereklidir.

Zemin (kumu) topraðý olan Aquaclay® Ground akvaryumlar için 1-4 mm. havuzlar ve goletler içinse 10 mm. olarak imal edilmiþtir. Akvaryumlarda ideal zemin (kumu) topraðý 8 cm yüksekliðinde olmalýdýr. Granül yapýsý bitkilerin daha saðlam tutunmalarýný ve iyi beslenmelerini saðlar. Bitkileriniz artýk daha saðlýklý ve canlý olacak. Doðal bir malzemedir.
Bitkilerin üremelerini destekler.
Kökler ile yapraklar arasýndaki ýsý daðýlýmýný dengeler ve eþitler.
Özel geliþtirilmiþ yöntemlerle 1200 c de steril olarak imal edilmiþtir.
Su sirkulasyonunu artýrýr.
Bitkilerin büyümesini doðru yönde etkiler.
Kök çürümesini engeller ve diðer malzemeler ile karýþtýrýlabilir.
Düzgün bir zemin oluþumu saðlar.

gulay

• Üye
  • **
  • leti: 95
« Yantla #12 : Temmuz 13, 2007, 11:47:12 »
Aquaclay hakkýnda Emrah Bey'e katýlýyorum çünkü bunu doðrulayan bir gözlemim oldu.
Akvaryumlar için olan Aquaclay'in tane büyüklüðünün yarýsý kadar olan midye kýrýðý zeminli tankýmda 1 hafta içinde kum üstünde balýk pislikleri vs. birikirken; Aquaclay serili olan tankta yüzeyde neredeyse hiçbir þey gözükmüyor çünkü atýklar bu yuvarlak kumun aralarýndan aþaðý tabakalara yerleþiyor. Kum yüksekliðim 8 cm olduðundan bu olayý yan camdan çok rahat görebildim, atýklar neredeyse en alt kýsma kadar inmiþti. Midye kýrýðýnda ise bu olay çok az seviyedeydi, neredeyse tüm pislikler kumun üstünde birikmiþti.
Bazý arkadaþlar böyle iri taneli kumlarý bu sebeple tavsiye etmezler; atýklar alt tabakalara inince temizlenemez, orada kokuþur ve su deðerleri düþürür diye. Ben de bundan yola çýkarak su deðerlerini düzenli olarak karþýlaþtýrdým. Sonuç; Aquaclay açýk arayla maçý kazandý! Atýklarýn alt katmanlara bu denli iyi nüfuz etmesi ve altta da su sirkülasyonunun oluþmasý ise bitkilere gerçekten iyi geliyor. Tek þikayetim rengi... Mavi ýþýkta da beyaz ýþýkta da kýrmýzý rengi bana hiç doðal gelmiyor...

abdullahdogan

• Üye
  • **
  • leti: 57
« Yantla #13 : Austos 08, 2007, 18:04:36 s »
DURUN lav kýrýgýnýn cok faydasý var balýklarýn pisliklerinin hepsi lav kýrýklarýnýn arasýndan dibe dökülüyor ve sizde dipten cekiyorsunuz.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #14 : Austos 09, 2007, 00:04:45 »
AYný þeyi her kumdan yapabiliyorsunuz. Kum pipteti aldýktan sonra sorun deðil.