Konu: Aquaclay + taban gübresi?  (Okunma says 12388 defa)

mrtcn_k44

• Yeni üye
  • *
  • leti: 10
Aquaclay + taban gübresi?
« : Ekim 12, 2008, 13:34:48 s »
Bitkili tankýmýn taban malzemesinin yeterli olmadýðýný düþünüyorum ve deðiþtirmek istiyorum fakat aklýma takýlan sorular var. En altta aquaclay bitki topraðý olacak üstüne perlit ve en üstede lav kýrýðý düþünüyorum. En altta aquaclay varken perlite herhangi bir taban gübresi karýþtýrmam ve ya tablet gübre kullanmam gerekirmi? Gerekirse azoo fertilizer almayý düþünüyorum ürünü kullanan varmý veya baþka gübre önerebilecek olan?
Teþekkürler...

A. Ýhsan Özbakýr

• Yeni üye
  • *
  • leti: 5
Ynt: Aquaclay + taban gübresi?
« Yantla #1 : Ekim 12, 2008, 14:33:54 s »
aquaclay, perlit ya da lav kýrýðý gibi malzemeler sadece taban malzemeleridir. gübre içermez ya da gübre iþlevi görmezler.
saðlýklý bitkiler için mutlaka gübre kullanmalýsýnýz.
benim gübre tercihim seachem ürünlerinden yanadýr.
diðerlerine göre daha konsantre ürünler olduklarý için daha az miktarlarda kullanýlmaktadýr.
seachem ürünlerinin fiyatlarý bu nedenle pahalý gibi görünse de kullaným süresi ve sonuçlarý gözönüne alýndýðýnda aslýnda pahalý deðil de ucuz malzemelere oranla daha uygun fiyatlý olduðu farkedilir.

mrtcn_k44

• Yeni üye
  • *
« Yantla #2 : Ekim 12, 2008, 16:47:31 s »
Aklýmý karýþtýran nokta bir internet sitesinde bitkili akvaryular kýsmýndan gübrelere girdiðimde karþýma aquaclay bitki kumu vb. ürünler çýkmasý.  ???

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yantla #3 : Ekim 12, 2008, 16:50:42 s »
Siteleri hazýrlayanlarýn hatalarýndan kaynaklanan bir durum. Ýhsan Bey'in dediði gibi gübre þart. Özellikle de sývý gübre. Seachem gerçekten kaliteli ama bulamýyorsanýz Sera da hiç fena deðil.

mrtcn_k44

• Yeni üye
  • *
« Yantla #4 : Ekim 12, 2008, 17:11:39 s »
Cevaplar için çok teþekkurler, neredeyse bir hatanýn kurbaný olacaktým. :P Bu durumda aquaclay almamýn pek bi manasý kalmadý. Malesef aliþveriþ yapacaðým sitede seachem in katý gübreleri yok sývýlar var sývýlarda aklýmý karýþtýrdý, ayrý ayrý ürünler birisi potasyum birisi demir içirkli falan filan. Sývý gübre olarak sera florena ve katý gübre olarakta azoo fertilizer kullanmaya kararverdim. Peki bir soru daha sorsam sizlere; sýrasý ile perlit, lav kýrýðý, midye kýrýðý nasýl olur, açýkcasý midye kýrýðýnda endiþelerim var aðýr aldýðundan kökleri sýkar deniyor bende en üste koyarak bu durumdan kurtulmak istedim.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #5 : Ekim 12, 2008, 17:15:59 s »
Midye kýrýðý bitkiler için çok sorun oluþturacak bir ürün deðil fakat asýl önemli nokta balýklarýnýz. Balýklarýnýz sert suyu seven balýklar deðilse midye kýrýðý kullanmamalýsýnýz zira pH ve sertliði artýrýr. Ayrýca unutmamak lazýmdýr ki demir asidik suda daha iyi çözünür. Sert sularda kullanýlabilri demir oraný düþer.

mrtcn_k44

• Yeni üye
  • *
« Yantla #6 : Ekim 12, 2008, 17:30:51 s »
Balýklarým canlý doðuran daha öncede canlý doðuran akvaryumlarýmda hep midye kýrýðý kullandým tecrübelerime göre sorun yaratmýyor, umarým saðlýklý bitkilerim olur.  :)

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #7 : Ekim 12, 2008, 17:37:37 s »
Canlý doðuranlar için sorun yaratmaz. Hatta plati, kýlýçkuyruk, moli ve sanýrým Velifera Bazik, sert sulardan hoþlanýyor. Ama bir Neon bir diskus bazik sulardan hoþlanmaz. Mesela dün maya sistemim tamamen durdu ve pH artýþa geçti, bizim Ali (diskusum olur) yemden kesildi iki gündür ;D Gece mayasýný baðlayalým bari.

A. Ýhsan Özbakýr

• Yeni üye
  • *
« Yantla #8 : Ekim 12, 2008, 18:09:31 s »
aquaclay, perlit gibi gözenekli olan taban malzemeleri gübre iþlevi görmez. gözenekli yapýlarý nedeniyle bakteri oluþumunda iyi sonuç verirler.
bu malzemeler ile ilgili benim gözlemim bitki geliþiminde çok iyi sonuç veriyorlar. eklenen gübrenin bir bölümü bu malzemenin gözenekleri arasýna yerleþiyor ve bu nedenle daha etkili oluyor diye düþünüyorum.

dani06

• Yeni üye
  • *
« Yantla #9 : Ekim 16, 2008, 14:07:13 s »
aklýma takýlan bir soru var arkadaslar paylaþmak istedim... aquaclay hakkýnda suya salýným yapmadýðý ve herhangi bir mineral içermediði yönünde söylentiler var ne kadar doðru bilmiyorum... ancak bildiðim birþey var ki o da kýzmýzý kilin yüksek oranda demir içerdiðidir... zaten renginin kýrmýzý olmasýnýn nedenide budur... aquaclay de kýzmýzý kilin yüksek ýsýda fýrýnlanmasý ile oluþmuþ bir malzeme... nasýl oluyorda suya herhangi bir etkisi olmuyor anlamýyorum... diðer bir unsurda þu aquaclay kolayca hareket edebilen bir malzeme bunun avantaj ve dezavantajlarý var...avantajlarýndan biri yüzeyde oluþan atýklarý kolayca dibe çekebilmesi bu bitkiler için ideal bir durum... aquaclayin üzerine baþka bir zemin malzemesi konulmasý bu durumu etkileyebilir mi acaba?

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
« Yantla #10 : Ekim 16, 2008, 16:36:07 s »
Aquaclay'ýn çalýþma mantýðý, ön plana çýkarýlan özelliði gözenekli ve hafif olmasýdýr. Bu özellikler sayesinde köklerin hava almasý ve kolay yayýlmasý, gübrelerin kumda dengeli daðýlmasý, biyolojik bakteri kolinilerinin kumda da bolca bulunabilmesi saðlanýr. Besin içeriði olarak ön plana Sera bile çýkarmaz, zaten yetersizdir. Numarasý budur. Zaten bir taban malzemesi ne kadar besleyici olursa olsun er geç bu özelliðini yititrir. Bence besleyeceðiniz bitkilere ve görselliðe göre taban seçmelisiniz. Besin olayýný kumun altýna sereceðiniz torf veya özel karýþýmla ve daha sonra gübrelerle çözersiniz. Bence aquaclay görsel olarak zayýfýtr, bitki dikmek de zordur. Özellikle glossogtima ve hemianthus gibi mini mini türleri dikmek size iþkence olabilir.

Aquaclayýn üstüne baþka bir zemin malzemesi sermeniz aslýnda çok birþey ifade etmez zira aquaclay er ya da geç en üste çýkýyor zaten.