Konu: 3200 Litrelik Akvaryum Projem  (Okunma says 23058 defa)

leaf21

• Üye
  • **
  • leti: 77
3200 Litrelik Akvaryum Projem
« : Aralk 08, 2008, 23:51:50 s »
Slm Arkadaþlar Baþlýkta Dediðim Gibi 3200 Litrelik Bitki Akvaryum Kurmayý Düþünüyorum Yanlýz Bu Evin Giriþinde Yaptýðým Projeden Anlaþýlýr Umarým Yardýmlarýnýzý Beklediðim En Önemli 3 Baþlýk
1- Kaç Milim Çam Kullanmam Gerek Ve Nerelerden Dirsek Destek Býrakmam Gerek
2- Altýna Kurulacak Olan Sehpanýn Demir Kalýnlýðý Kaç Olmasý Gerek Bide Nasýl Biþe Önerirsinz
3- Acaba Giriþ Hol Bu Basýncý Kaldýrabilirmi

Ortalama Tahminime Göre Oradaki Aðýrlýk 4500- 4800 Kilo Olur

Þimdiden Teþekürler
« Son Dzenleme: ubat 06, 2009, 09:39:31 Gnderen: admin »

YILDIRIM ÖZDEMÝR

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 387
1 KAÇ MÝLÝM ÇAM KULLANMAM GEREK VE NERELERDEN DÝRSEK DESTEK BIRAKMAM GEREK
2 ALTINA KURULACAK OLAN SEHPANIN DEMÝR KALINLIÐI KAÇ OLMASI GEREK BÝDE NASIL BÝÞE ÖNERÝRSÝNZ
Bu iþi kendiniz üstlenmek yerine bu þekilde teknik ve pratik bilgiyi yüksek seviyede gerektiren projeleri iþin profesyonellerine yaptýrmanýzý tavsiye ederim.

3 ACABA GÝRÝÞ HOL BU BASINCI KALDIRABÝLÝRMÝ
Bu soruya en doðru yanýtý binayý yapan müteahit ve mühendisler cevaplayacaktýr. Normal þartlarda karþýlamasý gerekir.

Bunlarýn dýþýnda bu iþin mali yükü hakkýnda herhangi bir fikir yürüttünüz mü acaba. Örneðin bu akvaryumun aylýk elektrik tüketimi 200 YTL'nin altýnda olmayacaktýr. Sadece taban malzemeleri 1000 YTL'yi aþacaktýr. Aydýnlatma ihtiyacýnýz (kesinlikle metal halide) 2000-2500 YTL civarýnda bir yatýrým gerektirecektir. Su deðiþim ve filtrasyon sistemini otomatik bir düzenek halinde kurmanýz gerekecektir ve bu da 1500 YTL'nin altýnda olmayacaktýr. Ve daha bir sürü þey. Bitki ve balýklar için gereken bütçeden bahsetmiyorum bile.

Ancak tüm bunlar aþýldýðý zaman gerçekten seyrine doyum olmayacak bir manzara ortaya çýkacaktýr ve gerçekleþtirmeye karar vermeniz durumunda her aþamasýný da burada merakla takip edeceðimizden emin olabilirsiniz.

Hayýrlýsý olsun.

leaf21

• Üye
  • **
SAYIN YILDIRIM ÖZDEMÝR CEVABINIZ VE ÝLGÝNZ ÝÇÝN ÇOK TEÞEKÜR EDERÝM
ÖNCELÝKLE ÝÞÝ KENDÝM ÜSTLENMÝYECEM SADECE KAÇ MÝLÝM CAM GÝDECEÐÝNÝ ÖÐRENMEK ÝSTEDÝM VE ONA GÖRE ARAÞTIRMAYA KOYULACAM
EVÝM SÝTEDE  OLDUÐU ÝÇÝN MÜTAHÝTÝ BULMA GÝBÝ BÝR ÞANSIM YOK AMA KOYACAÐIM RESMÝNÝ ÇEKÝP KOYARIM SAYFAYA AYRICA YAPIM AÞAMASINI DAKKASI DAKÝKASINA YAYINLAYACAÐIMDAN EMÝN OLABÝLÝRSÝNÝZ AMA EV ÞUAN KÝRADA 6INCI VEYA 7ÝNCÝ  AY GÝBÝ BOÞALTILIP SNRA BEN DEKORASYONA BAÞLAYACAM MALZEMELERÝDE YAVAÞ YAVAÞ TOPARLAMAYA BAÞLADIM METAL HALÝDE OLARAK 2 ADET HPI-T 400W PLus Metal Halide Ampul BAÞLANGIÇ ÝÇÝNÝYÝ :) SU TESÝSATI DEDÝÐÝNÝZ GÝBÝ OTOMATÝK TAHLÝYESÝ AYRI OLACAK BENÝ BÝR ÇOK ÞEYÝ KORKUTUYORDA EN ÇOK KORKUTAN ÝÞÝN AÇIKÇASI TABAN MALZEMESÝ VE FÝLÝTRASYON SÝSTEMÝ SUMP OLAYINDAN KORKUM TEMZÝLENMESÝ ZOR OLMASI VE NASIL YAPILACAÐINI BÝLEMEMEM DIÞ FÝLÝTRE DÜÞÜNÜYORUM
1 Eheim 2260-01 Dýþ Filtre 2400 Lt 2 ADET
2 Atman UF-3200 Dýþ Filtre UV-5W Lambalý 2 ADET
BUNLARI DAN BÝRÝNDEN 2 ADET ALMAYI DÜÞÜNÜYORUM
TABAN MALZEMESÝDE ÖZELÝKLE BENÝ HÝÇ UÐRAÞTIRMAYACAK VE MÜKEMEL BÝR GÖRÜNTÜSÜ OLAN TABAN DÜÞÜNÜYORUM AMA ÖNCELÝK BÝTKÝLERÝN HAYATI
KONUYU FAZLA DAÐITMADAN HAYIRLI AKÞAMLAR TEÞEKÜRLER
« Son Dzenleme: Aralk 10, 2008, 02:24:06 Gnderen: leaf21 »

YILDIRIM ÖZDEMÝR

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
Tekrar merhabalar. Ýþi profesyonellere býrakacak olmanýzrahatlatýcý oldu. Aydýnlatma konusundan baþlayacak olursak seçtiðiniz lambalarýn bu iþ için pek uygun olmadýðýný söylemek istiyorum. 19.000 lümen gibi çok yüksek bir ýþýk gücüne sahip olsa da, 69 puanlýk indeksleme becerisi spektral olarak renk ayrýmýný pek iyi yapamadýðýný gösteriyor. Lamba 4300 K renk sýcaklýðýna sahip ancak gene de spektral grafiði olmadan tam birþey söylemek mümkün deðil. Yalnýz akvaryumunuzu hafif sarýmsý parlak beyaz bir görünüme kavuþturacak. Bu Kelvin deðerinde akvaryum bitkileri için gerekli olan mavi tayftan ýþýk yok denecek düzeyde olduðundan yeterli bitki geliþimi saðlamanýz zor görünüyor. Ancak seralarda karasal bitkilerin geliþiminde kullanýlabilir. Zaten üretici firma da bu lambalarýn yüksek ýþýk ihtiyacý gerektiren bina ve ortam aydýnlatmalarýnda kullanýlmasýný tavsiye ediyor. Bu lamba yerine 150/250 watlýk daha uygun deðerlere sahip MH lambalardan (yüzey alanýnýn geniþliðini dikkate alýrsak) 7-8 adet kullanýlmasý çok daha homojen ve saðlýklý bir aydýnlatma saðlayacaktýr. Filtrasyona gelince 2-3 adet 2260 daha uygun gibi görünse de, taþýrmalý sistem (sump) tasarlanarak filtrasyonun gerçekleþtirilmesi de daha saðlýklý olacaktýr. UV için ise filtre içi deðil harici bir sistem kullanmanýzý tavsiye ederim. Taban malzemesi konusunda iyi düþünmenizi Low-tech uygulamalardan uzak durmanýzý ve aklýnýza gelen/planladýðýnýz her türlü kurulumu öncelikle burada paylaþmanýzý tavsiye ederim. Þimdilik kolay gelsin.

berkyýldýz

• Yeni üye
  • *
  • leti: 5
Öncelikle kolay gelsin. Proje güzel ancak bitki demiþsiniz. Bu ebatlarda bitki tanký inanýn çok ama çok zor olur. Bitkili akvaryumlarda sump sistemi pek tercih edilmiyor. Gübreleme nasýl yapýlacak? Low tech bitki olacaksa bile inanýlmaz zor olacak.  High-tech bir kurulum yaparsanýz aylýk masraf 500ytl yi bulur bence. Eðer ben yapacaðým diyorsanýz. Herþeyi önceden iyi araþtýrýn ki hata olmasýn. Size kolay gelsin diyorum. Cesaretiniz için tebrikler. Bu arada benim duyduðum kadarýyla kata yayýlmamýþ ve bir köþede duran aðýrlýk 2 ton dan fazla olmamalýymýþ. Sizin sadece akvaryum, profil ve malzemeler 1 ton tutar.

leaf21

• Üye
  • **
berkyýldýz bey selamlar mesajýnýz için teþekürler bu ebata akvaryu çok zor demisiniz bence deðil sisler gibi cevap yazan yardýmcý olan arkadaþlarla birlikte bu iþin üstesinden geliriz þuan çok ince eleyip çok sýk dokuyorum iyi araþtýrmalar yapýyorum bazý bazý malzemeleri almanyadan getirtmeyi düþünüyorum ama bi temeli atalým sonrasýný yawaþ yawaþ gelir pek acele etmeyecem aldýðým her bilgiyi sizlerle paylaþmak üzere saðlýklý sýhatli günler

bu arada yýldýrým bey dediðiniz gibi bendeki mevcut armatür ve metal halideyi býraktým siz hangi armatür ve metal halideyi önerirsiziniz link olarak verirseniz sevinirim ve dðer akadaþlarda armatürde þuan durmamýn sebebi çok ucuza þuan mal edebilirim o yüzden akvaryuun su yüksekliði 90 cm en az olacak en fazlada 120 cm olarak düþünüyorum saygýlarýmla

YILDIRIM ÖZDEMÝR

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
Tekrar merhaba. Metal halide konusunda ülkemizde pek seçenek yok malesef. T5 floresanlarla (Grolüx yada Warm daylight) desteklenmek þartýyla tek alternatif Sylvania AquaArc gibi görünüyor malesef. Ancak Almanya'da bu konuda daha fazla tercihiniz olacaktýr. Aydýnlatma seçimi ile ilgili olarak þu anda oldukça detaylý bir yazý üzerinde çalýþýyorum. Birkaç gün içinde bu forumda yayýnlamayý düþünüyorum. Umuyorum ki orada bu aydýnlatma tercihinizle ilgili bazý bilgileri bulabileceksiniz. Ayrýca akvaryum yüksekliðine gelince 70-80 cm civarýna inmenizi tavsiye ederim. Bunun tek nedeni bakým/dikim/budama iþlerinin aksi takdirde müthiþ derecede zor olmasýdýr. Sehpasýný ise en fazla 60 cm yükseklite yapmanýz ileride benzer sebeplerden dolayý iþinize yarayacaktýr. Berk beyin aðýrlýk daðýlýmý ile ilgili söylemine katýlýyorum ve bu konuyu gen de bir mimar/mühendis ile tartýþmanýzý tavsiye ediyorum. Çok sayýda ayaklý bir sehpa kullanmak ve her ayaðýn altýna profil/köþebentten birkaç santim daha geniþ olmak üzere plakalar kaynattýrmak hem yük daðýlýmý hem de zemine zarar vermemek açýsýndan mutlaka almanýzý önereceðim bir baþka tedbir olacaktýr.

soners

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 315
Öncelikle cesaretinize hayran kaldým.Ama aklýma takýlan birkaç soru var.
1.Akvaryumu yaptýðýnýz bina saðlammý ?
2.O kadar büyük ebatlardaki camlarý odaya nasýl sokacaksýnýz?
3.Yaptýðýnýz akvaryumda metrekareye düþecek aðýrlýk ne kadar olacak?(Ýnþ.Mühendisliðinde metrekareye düþecek aðýrlýk en fazla 200 kg olarak hesaplanýr.)
4.Akvaryumu nasýl temizlemeyi düþünüyorsunuz?(Size birde dalgýç kýyafeti,þnorkel lazým olacak.)
5.3500 lt.lik basýnca dayanabilecek cam Türkiye'de varmý?(En az 15 lik cam lazým yurtdýþýndan getirtdiniz diyelim montajý hangi camcýya yaptýracaksýnýz.)
6.En önemli konu ya gelince mazallah camýn bir þekilde patladýðýný düþünün Allah korusun boðulursunuz bile.
7.Haftalýk su deðiþimleriniz yaklaþýk 1000 litreye yakýn olacak onu nasýl deðiþtireceksiniz
8.Haydi profesyonel bir ekiple kurdunuz diyelim ama iþ kurmakla kalmýyor.
Bu konuya benzer bir konu yine baþka bir forumda açýlmýþtý,ama o 5000 lt.likti ve ne ilginçtir ki o da Diyarbakýr ilimizden bir arkadaþtý ;D  ama sonu gelmedi açýldýðýyla kaldý umarým sizinkide öyle olmaz.Ne diyeyim herþey gönlünüzce olsun. :-\
« Son Dzenleme: Aralk 15, 2008, 16:07:28 s Gnderen: soners »

leaf21

• Üye
  • **
soners bey katýldðýnýz için teþekürler sorlarnýzý cevaplýyayým

1.Akvaryumu yaptýðýnýz bina saðlammý ?- sitenin binasý o kadar saðlam olacaðýný zanetmiyorum ama bi mühendis getirtip ölçüm yaptýracam
2.O kadar büyük ebatlardaki camlarý odaya nasýl sokacaksýnýz?- ebatlar L biçimde olduðu için akvaryum sorun olmayacak
3.Yaptýðýnýz akvaryumda metrekareye düþecek aðýrlýk ne kadar olacak?(Ýnþ.Mühendisliðinde metrekareye düþecek aðýrlýk en fazla 200 kg olarak hesaplanýr.)-bunu gelen mühendise hesaplatacam
4.Akvaryumu nasýl temizlemeyi düþünüyorsunuz?(Size birde dalgýç kýyafeti,þnorkel lazým olacak.)- :D ogün kardeþimlede böye düþündük ve yýldýrým beyin sölediði gibi yüksekliði 70-80 cm yapacam þuanki akvaryumumun yüksekliði 60 cm
5.3500 lt.lik basýnca dayanabilecek cam Türkiye'de varmý?(En az 15 lik cam lazým yurtdýþýndan getirtdiniz diyelim montajý hangi camcýya yaptýracaksýnýz.)-akvaryum yapan arkadaþ var ona yaptýracam bence 15lik deðilde 2lik cam yeterli olur fazlasýyla ama onuda hesaplatýrmak gerekli
6.En önemli konu ya gelince mazallah camýn bir þekilde patladýðýný düþünün Allah korusun boðulursunuz bile.- tek korku boðulma olsa yine ii bunun elektirik çarpmasýda var :)
7.Haftalýk su deðiþimleriniz yaklaþýk 1000 litreye yakýn olacak onu nasýl deðiþtireceksiniz-ona göre su tesisatý ve tahliye tesisatý yapýlacak
8.Haydi profesyonel bir ekiple kurdunuz diyelim ama iþ kurmakla kalmýyor.- bence kurulumunda sorun var kurduktan sonra bi sorun yok tek sorun  bitkilerin dizilimi olacak baþkada bakým ve sorun çýkmaz umarým
Bu konuya benzer bir konu yine baþka bir forumda açýlmýþtý,ama o 5000 lt.likti ve ne ilginçtir ki o da Diyarbakýr ilimizden bir arkadaþtý ;D  ama sonu gelmedi açýldýðýyla kaldý- burda yapan bildiðim biri var yüksekliði 2m eni 1m geniþliði 3m olan bi akvaryum ama içinde tek köpek balýðý varmýþ otçul olaný 70 cm civarý büyüklükte ama yapan kiþi temelden yaptýrmýþ akvaryumu iki oda arasýnda duvara yerleþtirmiþ ve kolonlarýn üzerine gidip bizat bakýp incelemedim valla bana anlatýlan bu ama görüm inceleme fýrsatý bulursam sizlerle paylaþýrým
umarým sizinkide öyle olmaz.-- umarým olmaz valla aklýma takýlan evin durumu umarým kaldýrýr eðerki kaldýrmassa bütün hayellerim yýkýlýr :'(
Ne diyeyim herþey gönlünüzce olsun. çok teþekürler
Ama bilgilernizi lütfen paylaþýn eðer olursa umarým olur çünkü mühendis ne sölücek bakalým çoooookkk güzel biþe olacaðýndan eminim saygýlarýmla

soners

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 315
Serkan Bey Allah kolaylýk versin umarým hayal kýrýklýðýna uðramazsýnýz.

yýlmaz sað

• Üye
  • **
  • leti: 32
Serkan bey; basit mantýk düþünürsek evin üstüne koyduðumuz 3 tonluk su deposunu taþýdýðýna göre akvaryumu neden taþýmasýn. Aðýrlýðý daðýtmak için Yýldýrým abininde deðindiði gibi çoklu ayak ayak altýna kalýn sac yerine benim tavsiyem yine çoklu ayak, ayaklarýn altýna atacaðýnýz çerçeveyi ise tabandan atarak bütün ayaklarý tabandan birbirene baðlayýp daha fazla alana aðýrlýðý yayamanýz olacaktýr. Aydýnlatma konusunda Yýldýrým abi ile hemfikirim. Umarým hayalleriniz gerçek olur.
« Son Dzenleme: Aralk 17, 2008, 20:01:47 s Gnderen: yýlmaz sað »

leaf21

• Üye
  • **
yýlmaz bey katýldýðýnýz için teþekürler deddiðiniz gibi yapmayý düþünüyorum ama býrakacaðým yerin fotorafýný çekip komayý düþünüyorum görsellik olmadan olmaz hata hafta sonu cam ve demir sehpa hakýnda edindiðim bilgileri paylaþacam  þuan iþyerindeki tankýmla ilgiliyim nedensiz ölümler baþ gösterdi ne yapýysam fayda yok görüþmek üzere saygýlarýmla

polaris

• Yeni üye
  • *
  • leti: 1
Bu isi finanse edibilecek bir arkadasi gormek cok guzel :)  oncelikle unlu akvaryum tasarimcisi oliver knott'in xxlarge tanklarina bakarsak boyle bir sey zor olsada imkansiz degil  >>>>>>>>  http://www.pbase.com/plantella/xxlarge_tank <<<<<<<<<<<
« Son Dzenleme: ubat 05, 2009, 21:08:12 s Gnderen: polaris »

leaf21

• Üye
  • **
 :) valla bu akavaryumu þuan hazýrlýyorum http://www.bitkiliakvaryum.com/forum/index.php/topic,919.0.html ama çok zor çok zorluklar çýktý karþýma bu akvaryumu evime nasýl kuracam gözüm korktu açýkçasý ama yýkýlmadým ayaktayým  :) yapacam

cihanevitan

• Üye
  • **
  • leti: 114
Ýlk önce hayýrlý olsun diyorum.hazýrlamaya baþlamýsnýz,bende  bir örnek vermek isitoyorum.
http://www.youtube.com/watch?v=LO-XMkXlCv0&feature=related   Amonun düzenlediði dehþet bir dev akvaryum.